Specijalistički urološki pregled

Reagirajte na vrijeme i pobrinite se za zdravlje vašeg mokraćnog sustava

Specijalistički urološki pregled - reagirajte na vrijeme i pobrinite se za zdravlje vašeg mokraćnog sustava

Urološke tegobe učestalije su nego što mislite, a jednako su prisutne i kod muškaraca i kod žena.

Bilo da je riječ o nemogućnosti zadržavanja urina, lošoj funkciji prostate ili poremećajima izazvanih bakterijskim i virusnim infekcijama, bolesti mokraćnog sustava mogu ozbiljno narušiti kvalitetu vašeg života, a katkad i ugroziti vaše opće zdravstveno stanje. 

Urološki problemi često ne dobivaju dovoljno pozornosti, a nastale se tegobe često zanemaruju ili opisuju kao normalne. No, koliko god bezopasno izgledale, poremećaji u radu mokraćnog sustava nipošto se ne smiju ignorirati.

Vođenje brige o zdravlju vašeg mokraćnog sustava trebao bi biti jedan od vaših prioriteta, pogotovo ako ste u zrelijim godinama. 

Upravo je zbog toga odlazak na specijalistički urološki pregled prvi korak prema rješavanju potencijalnih uroloških tegoba i omogućavanju pravilnog rada mokraćnog sustava. 

Kada je potrebno obaviti specijalistički urološki pregled?

Ako primjećujete ili sumnjate na neke od sljedećih pojava, savjetujemo vam da što prije potražite profesionalnu pomoć kako bi se otkrio uzrok smetnji te dala terapija koja će ih ukloniti:

 • Problemi s mokrenjem
 • Bježanje urina
 • Problemi s erekcijom
 • Prerana ejakulacija
 • Krv u mokraći
 • Bol u testisima
 • Kvržica na testisu
 • Neplodnost
 • Prostatitis
 • Spolno prenosive bolesti
 • Cista bubrega
 • Proširenje kanalnog sustava bubrega (hidronefroza) 

Pregledom urologa pravovremeno se mogu otkriti navedene pojave, a što ranije dođete na pregled, to su šanse za razvoj poremećaja manje.  

Kako izgleda urološki pregled?

Za pregled kod urologa tipične su sljedeće pretrage: 

 • Anamneza

Cilj anamneze je definirati potencijalne uzročnike uroloških tegoba. U obzir se uzimaju  postojeće bolesti, prijašnja konzumacija lijekova te vaše životne navike.

U sklopu anamneze se ispunjava i IPSS (International prostate symptom score), upitnik pomoću kojeg kvantificiramo vaše simptome kako bismo pružili odgovarajuću dijagnozu, ali i pratili tijek liječenja. 

 • Digitorektalni pregled prostate

Zbog mogućih neugoda, digitorektalni pregled prostate često izaziva negodovanje kod brojnih muškaraca. Ipak, ovaj je tip pregleda jedan od ključnih kada je u pitanju procjena zdravlja vaše prostate.

Urolog će najprije navući jednokratnu rukavicu te će na nju nanijeti gel koji služi kao lubrikant. Potom će prstima kroz anus nastojati opipati prostatu ne bi li prepoznao moguće abnormalnosti kao što su kvrge, čvorovi ili pojačana osjetljivost na dodir. 

Pregled je relativno kratak i u većini slučajeva bezbolan. 

 • UZV prostate

Ultrazvukom prostate opisuje se njena homogenost, veličina i odnos s drugim okolnim organima. Jako je bitno UZV prostate raditi dok je mokraćni mjehur ispunjen urinom. Nakon što se učinio UZV prostate pacijent se ide pomokriti te se provjerava količina preostale mokraće u mjehuru.

Ovisno o stupnju poremećaja, možda će biti potrebno napraviti i ultrazvuk cijelog urinarnog trakta. 

Navedene pretrage služe nam za davanje precizne dijagnoze, ali i za praćenje tijeka liječenja. 

Koje još pretrage provodimo?

Ovisno o vrsti tegobe i procjeni specijalista, uz redovan specijalistički pregled postoji mogućnost za obavljanje sljedećih pretraga:

Cistoskopskim pregledom provjeravamo prohodnost mokraćne cijevi, veličinu prostate i izgled mokraćnog mjehura. Pregled se izvodi fleksibilnim instrumentom uz prisutnost lokalne ili opće anestezije. 

Ovim se pregledom uz posebnu aparaturu mjeri brzina mlaza prilikom uriniranja. Uroflowmetrija često se koristi za dijagnosticiranje urinarne inkontinencije.

 • Biopsija prostate

Biopsijom uzimamo dio tkiva prostate, a zahvat se provodi pod kontrolom ultrazvuka. Dobiveni uzorak gledamo pod mikroskopom te ga podvrgavamo raznim testovima u laboratoriju kako bismo dijagnosticirali moguće patologije. 

Uključuje UZV pregled oba bubrega, mokraćnog mjehura s procjenom preostalog urina te procjenu veličine prostate

 • Uzimanje briseva 

Uključuje uzimanje brisa uretre te slanje na mikrobiološku analizu. 

 • Laboratorijske pretrage

Na laboratorijske pretrage vas možemo uputiti onda kada sumnjamo na infekciju mokraćnog trakta. Pretrage je također potrebno obaviti ako primjećujete krv u mokraći ili bol prilikom mokrenja. 

Pretrage se izvode na temelju analize uzorka krvi i urina. Potrebno je napomenuti kako je za provođenje pravilne urinokulture potrebno donijeti uzorak prvog jutarnjeg urina. 

Provodi li se urološki pregled jednako kod muškaraca i žena?

Neki se urološki problemi javljaju isključivo kod muškaraca, a neke su tegobe više karakteristične za žene. 

Tako je, primjerice, urinarna inkontinencija češća kod žena, dok su poremećaji poput erektilne disfunkcije ili prerane ejakulacije vezani isključivo uz muškarce.   

Zbog drugačije prirode poremećaja, ali i uzročnika, u Poliklinici Lohuis Filipović možemo se odlučiti za različite dijagnostičke preglede.

Što se tiče uroloških pregleda kod žena, koje nam često dolaze zbog problema zadržavanja mokraće, najčešće provodimo pretrage kao što su uroflow test, cistoskopija, urodinamski pregled ili UZV mjehura i uretre

Slična procedura primjenjuje se prilikom pregleda urologa kod muškaraca, ali je još potrebno pridodati i digitorektalni pregled prostate

Komunikacija prije svega

Neki urološki problemi mogu, uz narušeno zdravstveno stanje, uzrokovati i mentalni pritisak. 

Socijalna izoliranost izazvana urinarnom inkontinencijom, narušen partnerski odnos zbog erektilne disfunkcije, ili strah od moguće dijagnoze samo su neki od razloga zbog kojih mnogi izbjegavaju pokrenuti bilo kakav razgovor, a kamoli potražiti profesionalnu pomoć. 

U Poliklinici Lohuis Filipović odlučili smo se za poseban pristup. Prije odlaska na pretrage provodimo konzultacije na kojima nam slobodno možete reći sve što vas muči. 

Njegujemo otvoren dijalog i interakciju jer znamo koliko vam znači kada vas netko može saslušati i pomoći vam u rješavanju vaših problema. 

Svjesni smo da razgovor o neurološkim problemima nije na popisu onih tema o kojima biste rado pričali, a na nama je da vas motiviramo i potaknemo na suradnju

Pravilnom interakcijom brže ćemo doći do optimalnog rješenja za vaše urološke probleme, a vi ćete napokon imati nekog kome ćete moći reći sve što vam je na duši. 

Naručite se na pregled još danas

Lohuis Filipović ambulanta za urologiju pruža odgovarajuću medicinsku njegu koristeći najsuvremenije metode dijagnostike i liječenja uroloških problema. 

Dopustite da vas saslušamo, pregledamo i učinimo sve što je potrebno kako bismo otkrili uzroke smetnji te ih adekvatno tretirali. 

Naručite se na pregled pozivom na +3851 2444 646 ili ispunjavanjem našeg online obrasca


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Ivan Svaguša, dr.med.

Ivan Svaguša, dr.med.

specijalist urologije, subspecijalist urodinamike i neurourologije