Uroflow

Aparat koji mjeri brzinu i kvalitetu mlaza mokraće

Uroflow – pregled koji čini razliku između inkontinencije i normalnog rada mjehura

Ova tegoba može uvelike pogoršati kvalitetu vašeg života te izazvati neugode koje mogu rezultirati socijalnom izolacijom, anksioznošću te čak i depresijom.

Urinarna inkontinencija poremećaj je kojeg karakterizira nevoljno otjecanje mokraće, a procjenjuje se kako čak 50% žena ima neki oblik ove tegobe.

Ova tegoba može uvelike pogoršati kvalitetu vašeg života te izazvati neugode koje mogu rezultirati socijalnom izolacijom, anksioznošću te čak i depresijom.

Samo se jedna trećina žena sa simptomima ove bolesti obrati za profesionalnu pomoć što je pokazatelj koliko neugode i straha ovaj poremećaj izaziva.

U Poliklinici Lohuis Filipović pobrinuli smo se za prijateljski pristup i provođenje raznih dijagnostičkih pregleda pomoću kojih možemo odrediti vaše probleme s inkontinencijom.

Jedan od tih pregleda je i uroflow, tj. mikciometrija. Ovim pregledom mjerimo brzinu mlaza urina, a ovisno o rezultatima određujemo vrstu urinarne inkontinencije i metode tretiranja poremećaja.

Što je uroflow pregled?

Uroflow je vrsta pregleda kojom se bilježi brzina mlaza urina

Ovakva vrsta pretrage bitna je za pravilnu dijagnozu poremećaja vezanih uz rad mjehura, a ovisno o rezultatima mogu se prepoznati razne tegobe poput uvećane prostate, suženja mokraćne cijevi ili slabije aktivnosti mokraćnog mjehura.

Liječnik se može odlučiti za ovu vrstu pretrage ako primjećujete poteškoće s uriniranjem, imate sporiji mlaz ili se ne možete u potpunosti isprazniti  (zadržavanje mokraće).

Za uroflow test nam nije potrebna analiza kemijskog sastava mokraće. Zbog toga nije potrebno urinirati u čašicu, već u posebni uređaj koji će vam zabilježiti brzinu mlaza.

Kako bi rezultati bili valjani, potrebno je ispustiti minimalno 200ml urina, a uređaj prilikom pretrage bilježi brzinu u mililitrima po sekundi (ml/s).

Dobiveni rezultati služe za dijagnozu mogućih poremećaja, a kako bi procjena poremećaja bila što preciznija, možda će biti potrebno obaviti test 2-3 puta.

Kako izgleda priprema za uroflow pregled?

Prije uroflow testa ne trebate se posebno pripremati, jedino je potrebno doći punog mjehura. Ako mislite da nećete moći pravilno odraditi pretrage, prije odlaska do ordinacije popijte nekoliko čaša vode kako bi uriniranje došlo spontano i bez forsiranja.

Obavijestite svog liječnika ako ste trudni ili ako trošite određene lijekove, bilje ili suplemente koji bi mogli utjecati na rad mjehura.

Osim pretraga, liječnik će razgovarati s vama kako bi dobio bolji uvid u vaše zdravstvene tegobe. Naši pacijenti često nerado započinju razgovor o inkontinenciji i srodnim poremećajima zbog neugodnosti i neinformiranosti.

Ono što je potrebno naglasiti jest da se nemate čega sramiti te da je ovaj poremećaj češći nego što mislite. Iskrenim i otvorenim razgovorom lakše dolazimo do rješenja za vaše probleme te vam nastojimo pomoći u nošenju sa strahovima i proživljenim neugodama.

Svjesni smo koliko neugode urinarna inkontinencija može izazvati, a izbjegavanjem potrebnog dijaloga ne možemo puno toga postići. U Poliklinici Lohuis Filipović njegujemo pedagoški pristup te surađujemo s vama kako bismo zajedničkim snagama uklonili inkontinenciju iz vašeg života.

Postupak uroflow pregleda

Uroflow pregled vrši se na normalnom toaletu koji u sebi ima ugrađen uroflowmetar. Ovaj uređaj bilježi brzinu vašeg mlaza te nam daje precizne rezultate koji nam kasnije služe za davanje adekvatne dijagnoze.

Dajemo vam potrebnu privatnost kako biste bili što opušteniji te kako bismo mogli dobiti što realnije rezultate.

Kako trebaju izgledati nalazi uroflow pregleda?

Uređaj odmah nakon mokrenja bilježi brzinu mlaza i pohranjuje podatke. Jesu li rezultati pregleda normalni i u granicama ovisi o spolu. Prosječna brzina mlaza kod muškaraca varira 10-21 ml po sekundi, dok je kod žena prosjek  15-18 ml po sekundi.

Sporiji mlaz i mala količina mokraće mogu uputiti na tegobe kao što su povećana prostata, sužavanje ili opstrukcija mokraćnih kanala.

Koje je još pretrage potrebno obaviti?

U sklopu obrade inkontinencije, a radi točnije dijagnoze , liječnik vas može uputiti u provođenje ostalih dijagnostičkih postupaka, kao što su:

  • vođenje urinarnog dnevnika
  • ispunjavanje upitnika
  • ultrazvuk urinarnog trakta
  • urinokultura
  • cistoskopski pregled
  • urodinamski pregled

Navedene pretrage mogu dati bolji uvid u vaše zdravstveno stanje, a dobivenim nalazima lakše dolazimo do konkretnog i individualnog rješenja.

Kako tretiramo inkontinenciju?

U Poliklinici Lohuis Filipović nudimo široki spektar metoda za liječenje inkontinencije. Neovisno o tome je li riječ o operacijama ili neinvazivnim metodama, odlučujemo se za zahvat koji će vam dugoročno poboljšati kvalitetu života te vam omogućiti svakodnevicu bez neugodnih situacija.

Inkontinenciju tretiramo sljedećim metodama:

Radiofrekventna metoda koja zateže opušteno vaginalno tkivo radiofrekvencijskom tehnikom zagrijavanja tkiva.

Učinkovito liječenje inkontinencije minimalno invazivnim kirurškim zahvatom.

Za navedena rješenja odlučujemo se nakon provođenja dijagnostičkih pregleda te nakon konzultacija tima stručnjaka, odnosno specijalista ginekologije, urologije i transplantacije bubrega.

Naručite se na Uroflow pregled

U Poliklinici Lohuis Filipović činimo sve kako bismo uspješno tretirali probleme nastale inkontinencijom.

Pedagoškim pristupom, preciznom dijagnostikom i suvremenim metodama rada nastojimo vam omogućiti vedru i aktivnu svakodnevicu, bez potrebe za socijalnom izolacijom ili osjećajem neugode zbog nekontroliranog otjecanja mokraće.

Učinite prvi korak prema liječenju urinarne inkontinencije te nas kontaktirajte pozivom na +385 1 2444 646 ili se naručite ispunjavanjem online obrasca.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Ivan Brlečić, dr.med.

Ivan Brlečić, dr.med.

specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist uroginekologije

Tvrtko Tupek, dr.med.

Tvrtko Tupek, dr.med.

specijalist ginekologije i opstetricije

Ivan Svaguša, dr.med.

Ivan Svaguša, dr.med.

specijalist urologije, subspecijalist urodinamike i neurourologije