Ultrazvuk urinarnog trakta

Pregled koji otkriva točne tegobe, a pomaže i u prepoznavanju urinarne inkontinencije

Ultrazvuk urinarnog trakta - pregled koji otkriva točne tegobe, a pomaže i u prepoznavanju urinarne inkontinencije

Nakon provedene dijagnostike, u Poliklinici Lohuis Filipović kreiramo terapiju prilagođenu vašim potrebama čime nastojimo najučinkovitije ukloniti probleme urinarne inkontinencije ili nekog drugog poremećaja mokraćnog sustava.

Pregled ultrazvukom godinama se koristi u medicini kako bi se uspješno dijagnosticirali razni zdravstveni poremećaji. Stvaranjem jasne slike određenog područja dobiva se uvid u građu tkiva i razvoj potencijalnih abnormalnosti koje remete vašem zdravlju.

Ovu metodu pregleda koristimo i prilikom dijagnostike raznih tegoba vezanih uz rad i funkciju vašeg mokraćnog sustava. Ultrazvukom urinarnog trakta moguće je detaljno pregledati organe male zdjelice kao što su prostata, mokraćovod ili bubrezi.

Rezultati dobiveni ultrazvukom služe nam za prepoznavanje mogućih poremećaja od kojih se posebno izdvajaju problemi urinarne inkontinencije, prolapsa maternice ili čak tumora.

Nakon provedene dijagnostike, u Poliklinici Lohuis Filipović kreiramo terapiju prilagođenu vašim potrebama čime nastojimo najučinkovitije ukloniti probleme urinarne inkontinencije ili nekog drugog poremećaja mokraćnog sustava.

Kada je potrebno obaviti UZV urinarnog trakta?

Ultrazvuk urinarnog trakta potrebno je obaviti kada primijetite simptome kao što su:

 • poremećaji mokrenja
 • bolovi i pečenje prilikom mokrenja
 • bolovi u lumbalnim područjima
 • zamućen izgled mokraće
 • pojava edema (otečenost nogu i ruku)

Navedene pojave mogu izazvati brojne neugode te pogoršati kvalitetu vašeg života, a pravovremenom dijagnozom može se spriječiti njihov razvoj.

Ultrazvuk urinarnog trakta - priprema

Za pregled ultrazvukom ne trebate se posebno pripremati. Ovisno o smjernicama koje vam je dao liječnik, na ultrazvuk ćete možda trebati doći punog mjehura.

Smijete jesti ono što i inače jedete; unos hrane neće utjecati na nalaze ultrazvuka.

Na pregled dođite u udobnoj odjeći. Izbjegavajte odjeću koja bi vas stezala oko struka te time stvarala nepotrebnu neugodu i pritisak na području abdomena.

Na ultrazvuk dođite nekoliko minuta prije zakazanog termina kako bismo vas upoznali s procedurom i pripremili za pregled.

Kako izgleda ultrazvuk urinarnog trakta?

Kada dođete u polikliniku, naše osoblje uputit će vas prema prostoriji s ultrazvučnom aparaturom. Udobno ćete se smjestiti na povišen stol, a liječnik će vam na područje abdomena nanijeti gel na bazi vode.

Liječnik će kružnim pokretima pomicati sondu po koži, a ultrazvuk će emitirati zvučne valove koji će se odbiti onda kada dođu do određenog organa, primjerice, bubrega.

Odbijeni zvučni valovi vraćaju se do sonde, a prikazuju se u obliku vizualnog sadržaja. Pomicanjem UZV-a duž donjeg djela abdomena može se dobiti jasan uvid u građu mjehura, mokraćnih kanala i bubrega.

Liječnik vas tijekom pregleda može zamoliti da promijenite način disanja ili da promijenite položaj u kojem se nalazite.

Ako ste na pregled došli punog mjehura, postoji mogućnost da se UZV provede dvaput; prvi put kada imate pun mjehur, a drugi put nakon uriniranja. Pregled nakon uriniranja bitan je kako bi se provjerila funkcionalnost mokraćnih kanala.

Ako je mokrenje normalno, u mokraćnom kanalu ne smije se nalaziti preostali urin. Ipak, ako se ultrazvukom utvrdi suprotno, to može uputiti na potencijalni razvoj nekih od bolesti mokraćnog sustava.

Nemogućnost potpunog pražnjenja može biti simptom poremećaja kao što su začepljenje kanala ili loša funkcija mokraćnog sfinktera.

Ultrazvukom se mogu dijagnosticirati i ostale tegobe.

Ako niste u stanju zadržati mokraću prilikom pregleda, primjerice, pritiskom UZV sonde na područje abdomena, postoji mogućnost da bolujete od urinarne inkontinencije.

Oslabljeni mišići uretre i mokraćnog mjehura više ne mogu vršiti potpunu kontrakciju što rezultira neželjenim otjecanjem mokraće. Nakon provedenog ultrazvuka vrši se dodatna provjera nalaza kod radiologa.

Pregled ne traje duže od 30 minuta, a nakon pretraga odmah možete ići kući.

Završne rezultate možete očekivati u roku od 48 sati, a odmah nakon ultrazvuka možete dogovoriti sljedeći pregled s radiologom.

Koje još preglede obavljamo?

Osim ultrazvuka, možda će biti potrebno obaviti i ostale pretrage od kojih se neke mogu vršiti i u udobnosti vlastita doma:

 • vođenje urinarnog dnevnika
 • ispunjavanje upitnika
 • urinokultura
 • uroflow
 • cistoskopski pregled
 • urodinamski pregled

Nakon pregleda vršimo potpunu analizu vaših nalaza kako bismo vam pružili najbolje moguće rješenje za suzbijanje bolesti mokraćnog sustava.

Što trebate znati o urinarnoj inkontinenciji?

Od širokog opusa poremećaja mokraćnog sustava, posebnu pažnju obraćamo na urinarnu inkontinenciju.

Procjenjuje se da od ove tegobe boluje oko 50% žena, a zabrinjavajuća je činjenica da samo jedna trećina odluči potražiti profesionalnu pomoć onda kada primijeti simptome.

Urinarna inkontinencija prepoznatljiva je po nevoljnom otjecanjem mokraće, a zbog neugode koje izaziva, može utjecati na mentalno zdravlje osobe. Depresija i socijalna izolacija samo su neke od tegoba koje se mogu pojaviti zbog nemogućnosti kontroliranja vlastitog mjehura.

Iako sljedeće vrste inkontinencije rezultiraju jednakim ishodom, uzrokuju ih različiti faktori:

 • stresna (statička) inkontinencija

Nastaje zbog slabosti mišića na dnu zdjelice i povećane mobilnosti mokraćne cijevi.

 • urgentna inkontinencija

Inkontinencija izazvana povećanim detruzorom, mišićem unutar mjehura zbog koje se pojavljuje neodgodivi nagon za mokrenjem.

 • ''Overflow'' inkontinencija

Pojavljuje se zbog opstrukcije vrata mokraćnog mjehura te povećane prostate u koju kapa višak mokraće iz mjehura.

 • neuropatska inkontinencija

Nastaje zbog neuroloških oštećenja, a manifestiraju se povećanim detruzorom te oslabljenim sfinkterom zbog čega dolazi do propuštanja mokraće.

Komunikacija kao prvi korak u liječenju inkontinencije

Prije provođenja pregleda i potrebnih tretmana, poseban naglasak stavljamo na komunikaciju s klijentima.

Svjesni smo kako inkontinencija može izazvati neugodne situacije u javnosti, a pokretanje razgovora o toj temi samo po sebi može biti vrlo osjetljivo i katkad omalovažavajuće za vas.

Ipak, to ne znači da o tome ne smijete pričati, samo se trebate obratiti onima koji će vas saslušati i pružiti pomoć. U Poliklinici Lohuis Filipović provodimo konzultacije na kojima nam slobodno možete reći sve što vas muči.

Vodimo otvoren razgovor te vam pružamo podršku u tretiranju ove neugodne tegobe. Pojava inkontinencije češća je nego što mislite, stoga nema razloga da se sramite okolnosti u kojima se nalazite.

Vjerujemo kako je pravilna komunikacija preduvjet za donošenje ispravnih kolektivnih odluka, pa tako i za tretiranje vaših zdravstvenih poremećaja. Naš tim stručnjaka ovdje je za vas te će učiniti sve kako biste inkontinenciju ostavili iza sebe jednom zauvijek.

Kako liječimo inkontinenciju?

Samim dolaskom na konzultacije pokazujete koliko vam je stalo, a na nama je da reagiramo istom mjerom. Inkontinenciju liječimo suvremenim metodama i tehnikama koje zahtijevaju minimalne invazivne postupke za maksimalne rezultate:

Radiofrekvencijskim uređajem VOTIVA zatežemo opušteno vaginalno tkivo te sprječavamo nekontrolirano curenje mokraće.

Minimalno invazivnim metodama nastojimo ojačati mišiće zdjelice (karakteristično za stresnu inkontinenciju).

Naručite se na pregled

U Poliklinici Lohuis Filipović nastojimo uvijek biti na raspolaganju. Naručite se na pregled pozivom na +385 1 2444 646 ili nam možete detaljno opisati što vas muči ispunjavanjem online obrasca.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Ivan Brlečić, dr.med.

Ivan Brlečić, dr.med.

specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist uroginekologije

Tvrtko Tupek, dr.med.

Tvrtko Tupek, dr.med.

specijalist ginekologije i opstetricije

Ivan Svaguša, dr.med.

Ivan Svaguša, dr.med.

specijalist urologije, subspecijalist urodinamike i neurourologije