Liječenje inkontinencije operacijom

Urinarna inkontinencija ili laički “bježanje mokraće” učestao je problem u suvremenoj medicini

Liječenje inkontinencije operacijom

Zahvaljujući novim dosezima u medicini, danas ju je moguće uspješno liječiti pomoću više različitih postupaka.

Urinarna inkontinencija ili laički “bijeg mokraće” učestali je problem u suvremenoj medicini koji posebno pogađa žene. Procjenjuje se da gotovo 50% žena ima neki oblik urinarne inkontinencije, a samo 25-60% žena koje imaju neke simptome potraži liječničku pomoć.

Osobe koje boluju od inkontinencije nevoljko prijavljuju probleme u razgovoru s liječnicima. Razlog za to je neugoda, neinformiranost, nedostatak znanja o mogućim terapijskim postupcima i strah.

Za većinu ljudi, inkontinencija je i dalje tabu tema. Međutim, zahvaljujući novim dosezima u medicini, danas ju je moguće uspješno liječiti pomoću više različitih postupaka.

U slučaju teške do umjerene stres inkontinencije, operacija je jedna od mogućih rješenja. Danas se većinom radi o minimalno invazivnim kirurškim zahvatima s kratkim boravkom na klinici i brzim vremenom oporavka.

Prema definiciji međunarodnog udruženja za kontinenciju (International Continence Society

(ICS)) inkontinencija mokraće definira se kao nevoljno otjecanje mokraće te predstavlja zdravstveni, higijenski i socijalni problem.

Sposobnost zadržavanja mokraće je kompleksan mehanizam koji ovisi o više faktora - anatomiji i normalnoj funkciji mokraćnih puteva, no i o funkciji živčanog sustava. Oštećenje ili poremećaj u funkciji bilo kojeg navedenog sustava može uzrokovat urinarnu inkontinenciju.

Inkontinencija predstavlja ozbiljan medicinski problem koji narušava cjelokupno zdravlje. Osobe koje boluju od inkontinencije imaju narušenu kvalitetu života, često pate od tjeskobe i depresije.

Postoji više terapijskih postupaka koji se uspješno primjenjuju u liječenju inkontinencije. U Poliklinici Lohuis Filipović orijentirani smo na konkretna i individualna rješenja. Nudimo najsuvremenije, neinvazivne tretmane poput Votiva by Inmode, kao i minimalno invazivne operativne postupke.

Stresna inkontinencija - operacija sprečava nevoljno otjecanje urina kod naprezanja

Stresna inkontinenencija je jedan od najčešćih oblika inkontinencije u općoj populaciji.

Kod ove vrste inkontinencije dolazi do nevoljnog otjecanja urina zbog povećanog tlaka u trbuhu, primjerice kod kihanja, kašljanja, dizanja teških stvari i slično.

U slučaju blažeg oblika stresne inkontinencije, liječenje je moguće konzervativnim metodama, Kegelovim vježbama, elektrostimulaicijom itd. Kod umjerenog do teškog oblika stresne inkontinencije operacija je jedno od mogućih rješenja.

Postoje mnogobrojne operativne metode koje se primjenjuju prilikom zahvata, zajednički im je osnovni cilj; vraćanje vrata mjehura na mjesto gdje se može postići normalni uretralni tlak zatvaranja, a isto tako da se ispod njega dobije kvalitetna podloga na koju će se pri napinjanju osloniti.

Prije operacije inkontinencije

Pravilna dijagnostika je nužna kako bismo za vas odabrali odgovarajući terapijski postupak. Ako sumnjate na inkontinenciju, operacija može uslijediti tek nakon konzultacije s našim specijalistima kako bismo zajedno odabrali najbolje rješenje.

Na konzultacije je potrebno donijeti uzorak srednjeg mlaza prvog jutarnjeg urina kako bismo mogli učiniti urinokulturu.

Urinokultura je pretraga kojom se dokazuje postoji li bakterijski uzročnik infekcije urinarnog sustava te je važna prilikom određivanja vrste inkontinencije. Operacija ne mora biti nužna ukoliko se radi o blažem tipu oboljenja.

Nakon dogovora o konzultacijama, putem e-maila ćete zaprimiti informativni upitnik koji je potrebno ispuniti. Upitnik daje našem stručnjaku bolji uvid u vaše pritužbe i probleme, odnosno važne informacije za odabir pravog liječenja i za procjenu dugoročnog rezultata.

Za one koji žele saznati više, preporučujemo pročitati najčešća pitanja o inkontinenciji.

Kako izgleda zahvat?

Ako sukladno ukupnoj kliničkoj slici i simptomima inkontinencije operacija predstavlja najbolje rješenje za vas, naše stručno osoblje bit će s vama u svakom koraku pripreme i izvođenja zahvata.

Nakon razgovora s liječnikom specijalistom i dogovora o prijemu obavit ćete i pregled kod anesteziologa s kojim ćete dogovoriti najboljii izbor vrste anestezije za Vas.

Na dan operacije:

  • dogovorite prijevoz kući jer nakon zahvata ne smijete voziti
  • potrebno je da prvu noć imate adekvatnu skrb, odnosno da netko boravi s vama
  • osigurajte sanitarne ubruse (uloške) i lijekove protiv bolova (500 mg paracetamola ili 400 mg ibuprofena)
  • prije operacije nije potrebno brijati se, brijanje može prouzročiti male rane ili infekcije
  • ako uzimate neke lijekove, ponesite ih sa sobom sukladno preporuci liječnika

 

U operacijsku salu odlazite s anesteziologom i anesteziološkim tehničarom. Tijekom operacije dobit ćete antibiotik kako bi spriječili moguće infekcije (naročito mjehura).

Kad anestezija prodjeluje pristupamo izvođenju operacijskog zahvata.

Operacija uključuje korištenje sintetičkih traka pomoću kojih se napravi remen ili mreža koja podupire mokraćnu cijev.

Trake sprječavaju spuštanje izlaznog dijela mokraćnog mjehura koje uzrokuje bježanje urina.

Nakon zahvata odlazite u sobu za oporavak gdje ćete biti pod stručnim nadzorom posebno obučenih medicinskih sestara dok u potpunosti ne prestane djelovanje anestezije. Po potrebi ćete dobiti lijekove protiv mučnine ili bolova.

Ako se odlučite na zahvat bez noćenja u poliklinici, na kućnu njegu možete otprilike 3 do 5 sati nakon operacije.

Oko 4 tjedna nakon zahvata potrebno je doći na kontrolni pregled na kojem ćete razgovarati o vašem oporavku i daljnjim postupcima. Tijekom konzultacija s liječnikom važno je navesti sve nuspojave lijekova ili eventualno nastale probleme.

Oporavak i mjere opreza nakon operacije inkontinencije

Oporavak nakon zahvata nije suviše kompliciran, prva 2 tjedna nakon operacije preporučuje se mirovanje. Nakon spomenutog perioda, postupno se možete vraćati svakodnevnim aktivnostima.

Tijekom postoperativnog razdoblja potrebno je izbjegavati naprezanje i dizanje teških predmeta.

Potrebno je izbjegavati sportske aktivnosti kroz 4 tjedna nakon zahvata, a preporučuje se i izbjegavanje seksualnih odnosa kroz 6 tjedana nakon zahvata.

U slučaju pojave bolova, možete uzimati lijekove prema preporuci liječnika.

Rezultati operacije inkontinencije vidljivi su nekoliko tjedana do mjeseci nakon zahvata. Liječenje inkontinencije operacijom pokazalo se kao odlično terapijsko rješenje uspješno kod čak 90% pacijentica.

Mjere opreza i komplikacije

Pacijentice koje boluju od stresne inkontinencije, operaciju u većoj mjeri dobro podnose te se nakon zahvata najčešće oporavljaju bez većih nuspojava. Vrlo rijetko mogu nastupiti određene komplikacije u postooperativnom razdoblju.

Infekcije mokraćnog sustava, krvarenje, poteškoće s mokrenjem, perforacija mjehura ili uretre javljaju se kod jako malog broja operiranih. Kao i kod svakog kirurškog zahvata moguća je pojava nuspojava povezanih s korištenjem anestezije.

Većinu komplikacija moguće je spriječiti kvalitetnom komunikacijom s našim stručnim osobljem te slijedom uputa za kućnu njegu koje ćete dobiti od nas prilikom odlaska iz poliklinike.

Stručni tim Poliklinike Lohuis Filipović

U multidisciplinarnom Centru za inkontinenciju specijalizirani smo za dijagnostiku i liječenje svih problema vezanih za poremećaje genitourinarnog trakta žena. Naš tim ginekologa i urologa surađivat će s vama kako bi pronašli najbolje rješenje za vaš problem.

Detaljnu dijagnostiku postižemo ciljanim specijalističkim pregledom te najmodernijim testovima i pretragama.

Vrste inkontinencije i simptomi

Urinarna inkontinencija možda ne predstavlja vitalno ugrožavajući problem, međutim ima značajne posljedice na kvalitetu života. Cijeli niz čimbenika utječe na razvoj urinarne inkontinencije.

Ovisno o uzroku nastanka inkontinencije, razlikuje se nekoliko tipova ove bolesti. Svaki tip zahtijeva različit način liječenja s naglaskom na individualan pristup.

Tipovi inkontinencije

Stresna inkontinencija - nemogućnost kontroliranja mokraće događa se u situacijama povećanog napora. Zbog povišenog tlaka u trbuhu koji nastaje kod kašljanja, kihanja, smijeha, trčanja, dizanja tereta nastaje dodatan pritisak na mokraćni mjehur.

Kod žena s ovim tipom inkontinencije, mišići dna zdjelice su slabiji te dolazi do poljedičnog bježanja mokraće. Česta je kod žena koje su rađale više puta, koje su imale teže porode te kod žena s prekomjernom tjelesnom težinom.

Kod urgentne inkontinencije glavni simptom je iznenadan i neodgodiv poriv za mokrenjem, te dolazi do bijega mokraće prije no što se stigne do toaleta. Urgentna inkontinencija može biti prisutna kod osoba koje boluju od sindroma prekomjerno aktivnog mokraćnog mjehura.

Kod urgentne inkontinencije, poriv na mokrenje često nastaje zbog okidača poput pranja ruku, šuma vode, izlaska na hladnoću i slično.

Prelijevajuća inkontinencija – nastaje kao posljedica prelijevanja urina iz prenapunjenog mokraćnog mjehura, a  može biti povezana i sa neurološkim bolestima

 


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Ivan Brlečić, dr.med.

Ivan Brlečić, dr.med.

specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist uroginekologije

Tvrtko Tupek, dr.med.

Tvrtko Tupek, dr.med.

specijalist ginekologije i opstetricije

Ivan Svaguša, dr.med.

Ivan Svaguša, dr.med.

specijalist urologije, subspecijalist urodinamike i neurourologije