Liječenje inkontinencije operacijom

Urinarna inkontinencija ili laički “bježanje mokraće” učestao je problem u suvremenoj medicini

Liječenje inkontinencije operacijom

Zahvaljujući novim dosezima u medicini, danas ju je moguće uspješno liječiti pomoću više različitih postupaka.

Urinarna inkontinencija ili laički “bježanje mokraće” učestao je problem u suvremenoj medicini koji posebno pogađa žene. Procjenjuje se da gotovo 50% žena ima neki oblik urinarne inkontinencije, a samo 25-60% žena koje imaju neke simptome potraži liječničku pomoć.

Osobe koje boluju od inkontinencije nevoljko prijavljuju probleme u razgovoru s liječnicima. Razlog za to je neugoda, neinformiranost, nedostatak znanja o mogućim terapijskim postupcima i strah.

Za većinu ljudi, inkontinencija je i dalje tabu tema. Međutim, zahvaljujući novim dosezima u medicini, danas ju je moguće uspješno liječiti pomoću više različitih postupaka.

U slučaju teške do umjerene inkontinencije, operacija je često najbolje rješenje. Danas se većinom radi o minimalno invazivnim kirurškim zahvatima, odnosno jednostavnim operacijama s kratkim boravkom u klinici i kraćim vremenom oporavka.

Prema definiciji međunarodnog udruženja za kontinenciju (International Continence Society

(ICS)) inkontinencija mokraće definira se kao nevoljno otjecanje mokraće te predstavlja zdravstveni, higijenski i socijalni problem.

Sposobnost zadržavanja mokraće je kompleksan mehanizam koji ovisi o više faktora; anatomiji i normalnoj funkciji mokraćnih puteva, no i o funkciji živčanog sustava. Oštećenje ili poremećaj u funkciji bilo kojeg navedenog sustava uzrokuje urinarnu inkontinenciju.

Inkontinencija predstavlja ozbiljan medicinski problem koji narušava cjelokupno zdravlje. Osobe koje boluju od inkontinencije imaju narušenu kvalitetu života, često psihološke probleme tjeskobe i depresije.

Smanjena je radna sposobnost zbog čestih odlazaka na toalet i neugode u socijalnim situacijama, a može doći i do seksualne disfunkcije, popratnih infekcija i drugo.

Postoji više terapijskih postupaka koji se uspješno primjenjuju u liječenju inkontinencije. U Poliklinici Lohuis Filipović orijentirani smo na konkretna i individualna rješenja. Nudimo najsuvremenije, neinvazivne tretmane poput Votiva by Inmode, kao i minimalno invazivne operativne postupke.

Ako bolujete od umjerene do teške stresne inkontinencije, operacija inkontinencije za vas je najbolji izbor. Ova je vrsta inkontinencije jako česta kod žena koje su imale više poroda ili teže porode.

Izvođenje operacije inkontinencije pokazalo se kao učinkovita terapija u sprječavanju bježanja mokraće kod takvih pacijentica.

Najčešći tip inkontinencije je upravo stresna inkontinencija, a operacija za oboljele omogućuje jednaku kvalitetu života kao i prije oboljenja.

Stresna inkontinencija - operacija sprečava nevoljno otjecanje urina kod naprezanja

Stresna inkontinencija je jedan od najčešćih oblika inkontinencije u općoj populaciji. Najveća pojavnost je kod žena u dobi između 45 i 49 godina.

Kod ove vrste inkontinencije dolazi do nevoljnog otjecanja urina zbog povećanog tlaka u trbuhu, primjerice kod kihanja, kašljanja, dizanja teških stvari i slično.

U slučaju blažeg oblika stresne inkontinencije, liječenje je moguće konzervativnim metodama, Kegelovim vježbama, elektrostimulacijom itd. Kod umjerenog do teškog oblika stresne inkontinencije operacija je često jedino, a svakako i najbolje terapijsko rješenje.

U liječenju stresne inkontinencije, korektivni kirurški zahvat zauzima 1. mjesto.

Postoje mnogobrojne operativne metode koje se primjenjuju prilikom zahvata, zajednički im je osnovni cilj; vraćanje vrata mjehura na mjesto gdje se može postići normalni uretralni tlak zatvaranja, a isto tako da se ispod njega dobije kvalitetna podloga na koju će se pri napinjanju osloniti.

Prije operacije inkontinencije

Pravilna dijagnostika je nužna kako bismo za vas odabrali odgovarajući terapijski postupak. Ako sumnjate na inkontinenciju, operacija može uslijediti tek nakon konzultacija s našim specijalistima s kojima ćete zajedno odabrati najbolje rješenje.

Prije samog pregleda i terapije, određene predradnje možete obaviti i kod kuće kako bi našim liječnicima omogućili što više informacija o vašem zdravstvenom stanju.

Prije prvog posjeta potrebno je kroz tjedan dana voditi dnevnik mokrenja u koji ćete bilježiti učestalost mokrenja, informacije o zapremnini mjehura te eventualnoj nemogućnosti zadržavanja urina.

Na konzultacije je potrebno donijeti uzorak prvog jutarnjeg urina kako bismo mogli učiniti urinokulturu.

Urinokultura je pretraga kojom se dokazuje postoji li bakterijski uzročnik infekcije urinarnog sustava te je važna prilikom određivanja vrste inkontinencije, operacija ne mora biti nužna ukoliko se radi o blažem tipu oboljenja.

Nakon dogovora o konzultacijama, zaprimit ćete na svoju e-mail adresu informativni upitnik koji je potrebno ispuniti. Upitnik daje našem stručnjaku bolji uvid u vaše pritužbe i probleme, odnosno važne informacije za odabir pravog liječenja i za procjenu dugoročnog rezultata.

Ako bolujete od stresne inkontinencije, operacija je nužni postupak u većini slučajeva. Zahvata se ne morate bojati jer isti najčešće prolazi bez većih komplikacija.

Kako izgleda zahvat?

Ako sukladno ukupnoj kliničkoj slici i simptomima inkontinencije operacija predstavlja najbolje rješenje za vas, naše stručno osoblje bit će s vama u svakom koraku pripreme i izvođenja zahvata.

Nakon razgovora s liječnikom specijalistom i dogovora o prijemu, obavit ćete i pregled kod anesteziologa.

Obično se koristi opća anestezija, iako se ponekad možete odlučiti za epiduralnu. Anesteziolog će s vama razgovarati o mogućnostima.

Na dan operacije:

  • dogovorite prijevoz kući jer nakon zahvata ne smijete voziti
  • potrebno je da prvu noć imate odgovarajuću skrb, odnosno da netko boravi s vama
  • osigurajte sanitarne ubruse (uloške) i lijekove protiv bolova (500 mg paracetamola ili 400 mg ibuprofena)
  • prije operacije nije potrebno obrijati se, brijanje može prouzročiti male rane ili infekcije
  • ako uzimate neke lijekove, ponesite ih sa sobom sukladno preporuci liječnika

U operacijsku salu odlazite s anesteziologom i anesteziološkim tehničarom. Tijekom operacije dobit ćete antibiotik kako bi spriječili moguće infekcije (naročito mjehura).

Kad anestezija počne djelovati, pristupamo izvođenju operacijskog zahvata. Danas se takozvane sling operacije smatraju zlatnim standardom u liječenju stresne inkontinencije.

Operacija uključuje korištenje sintetičkih traka pomoću kojih se oblikuje remen ili mreža koja podupire mokraćnu cijev.

Trake sprječavaju spuštanje izlaznog dijela mokraćnog mjehura koji uzrokuje bježanje urina. Te mrežaste trake ili slingovi imaju najveću trajnost uz minimalan broj nuspojava u usporedbi s ostalim materijalima.

Nakon zahvata odlazite u sobu za oporavak gdje ćete biti pod stručnim nadzorom posebno obučenih medicinskih sestara dok u potpunosti ne prestane djelovanje anestezije. Po potrebi dobit ćete lijekove protiv mučnine ili bolova.

Ako se odlučite na zahvat bez noćenja u poliklinici, na kućnu njegu možete otprilike 3 do 5 sati nakon operacije.

Nakon 4 tjedna potrebno je doći na kontrolni pregled na kojem ćete razgovarati o vašem oporavku i daljnjim postupcima. Tijekom konzultacija s liječnikom važno je navesti sve nuspojave lijekova ili eventualno nastale probleme.

Oporavak i mjere opreza nakon operacije inkontinencije

Oporavak nakon zahvata nije isuviše kompliciran, prva 2 tjedna nakon operacije preporučuje se mirovanje. Nakon spomenutog perioda, postupno se možete vraćati svakodnevnim aktivnostima.

Tijekom postoperativnog razdoblja potrebno je izbjegavati naprezanje i dizanje teških predmeta.

Potrebno je izbjegavati sportske aktivnosti 4 tjedna nakon zahvata, a preporučuje se i izbjegavanje seksualnih odnosa 6 tjedana nakon zahvata.

U slučaju pojave bolova, možete uzimati lijekove prema preporuci liječnika.

Liječenje inkontinencije operacijom pokazalo se kao odlično terapijsko rješenje uspješno kod čak 90% pacijentica.

Mjere opreza i komplikacije

Pacijentice koje boluju od stresne inkontinencije, operaciju u većoj mjeri dobro podnose te se nakon zahvata najčešće oporavljaju bez većih nuspojava. Vrlo rijetko mogu nastupiti određene komplikacije u postooperativnom razdoblju.

Infekcije mokraćnog sustava, krvarenje, poteškoće s mokrenjem, perforacija mjehura ili uretre javljaju se kod jako malog broja operiranih pacijenata. Kao i kod svakog kirurškog zahvata, moguća je pojava nuspojava povezanih s korištenjem anestezije.

Većinu komplikacija moguće je spriječiti kvalitetnom komunikacijom s našim stručnim osobljem te slijedom uputa za kućnu njegu koje ćete dobiti prilikom odlaska iz poliklinike.

Stručni tim Poliklinike Lohuis Filipović

U multidisciplinarnom Centru za inkontinenciju specijalizirani smo za dijagnostiku i liječenje svih problema vezanih za poremećaje genitourinarnog trakta žena. Naš tim ginekologa i urologa surađivat će s vama kako bi pronašli najbolje rješenje za vaš problem.

Detaljnu dijagnostiku postižemo ciljanim specijalističkim pregledom te najmodernijim testovima i pretragama.

Vrste inkontinencije i simptomi

Urinarna inkontinencija možda ne predstavlja vitalno ugrožavajući problem, međutim ima značajne posljedice na kvalitetu života. Cijeli niz čimbenika utječe na razvoj urinarne inkontinencije, a među najvažnijima su: dob, broj poroda, pretilost, hormonalna terapija, histerektomija (odstranjivanje maternice).

Ovisno o uzroku nastanka inkontinencije, razlikuje se nekoliko tipova ove bolesti. Svaki tip zahtijeva različit način liječenja s naglaskom na individualan pristup.

Tipovi inkontinencije

Stresna inkontinencija

Nemogućnost kontroliranja mokraće događa se u situacijama povećanog napora. Zbog povišenog tlaka u trbuhu koji nastaje kod kašljanja, kihanja, smijeha, trčanja, dizanja tereta nastaje dodatan pritisak na mokraćni mjehur.

Kod žena s ovim tipom inkontinencije, mokraćna cijev ne može se do kraja zatvoriti pa dolazi do otjecanja mokraće. Česta je kod žena koje su rađale više puta, koje su imale teže porode te kod žena s prekomjernom tjelesnom težinom. Kod stresne inkontinencije operacija predstavlja najbolje terapijsko rješenje s vrlo visokim postotkom učinkovitosti.

Urgentna inkontinencija

Najčešći tip inkontinencije kod žena je urgentna inkontinencija. Glavni simptom je iznenadan i neodgodiv poriv za mokrenjem. “Bježanje” mokraće često se događa i prije no što se stigne do toaleta.

Kod urgentne inkontinencije, poriv na mokrenje često nastaje zbog okidača poput pranja ruku, šuma vode, izlaska na hladnoću i slično. Razlika između stresne i urgentne inkontinencija je to što se kod urgentne inkontinencije javlja poriv za mokrenjem, dok kod stresne izostaje.

Prelijevana inkontinencija

Često je povezana s neurološkim bolestima ili oštećenjem živaca mokraćnog mjehura. Zbog oštećenih živaca dolazi do slabljenja mišića odgovornog za pražnjenje mjehura. Prekomjerno napunjen mokraćni mjehur uzrokuje prelijevanje mokraće kroz mokraćnu cijev.

Prekomjerno aktivan mokraćni mjehur karakteriziran je neodgodivim porivom za mokrenje koje može (ali ne mora) biti praćeno urgentnom inkontinencijom. Prekomjerno aktivan mokraćni mjehur često prati učestalo dnevno ili noćno mokrenje.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Ivan Brlečić, dr.med.

Ivan Brlečić, dr.med.

specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist uroginekologije

Tvrtko Tupek, dr.med.

Tvrtko Tupek, dr.med.

specijalist ginekologije i opstetricije

Ivan Svaguša, dr.med.

Ivan Svaguša, dr.med.

specijalist urologije, subspecijalist urodinamike i neurourologije