Uretrocistoskopija

Nezamjenjiva pretraga u otkrivanju raka mokraćnog mjehura

Uretrocistoskopija - nezamjenjiva pretraga u otkrivanju raka mokraćnog mjehura

Uretrocistoskopija je siguran, minimalno invazivan pregled koji omogućuje promatranje unutrašnjosti mokraćne cjevi i mokraćnog mjehura.

Ovaj endoskopski pregled izvodi se metalnim/gumenim fleksibilnim instrumentom koji se uvodi kroz mokraćnu cijev do mokraćnog mjehura.

Uretrocistoskopija služi za procjenu prohodnosti mokraćne cijevi, veličine prostate (kod muškaraca), kapaciteta mokraćnog mjehura, položaja i izgleda ureteralnih ušća te izgleda sluznice i stjenke mjehura. 

Prednost uretrocistoskopije je što omogućuje uvid u izgled sluznice mokraćne cijevi i mokraćnog mjehura, postojanje tumora, kamenaca ili drugih promjena sluznice. 

Također je moguće prilikom pregleda uzeti uzorak tkiva (napraviti biopsiju) te zaustaviti krvarenje iz sluznice mjehura ili prostate. 

Mogućnost uzimanja uzorka tkiva naročito je važna u dijagnosticiranju raka mokraćnog mjehura. 

U zapadnom svijetu karcinom mjehura 4. je najčešće maligno oboljenje u ljudi.

Povijesno gledano, uretrocistoskopija je revolucionarna dijagnostička metoda koja je svojedobno prva omogućila pregled unutrašnjosti ljudskog tijela. Danas je neprocjenjiva dijagnostička metoda i jedna od češće izvođenih uroloških pretraga.

Uretrocistoskopija je zlatni standard za pregled unutrašnjosti i sluznice mokraćne cijevi i mjehura te vezikoureteralnih ušća. 

Ne postoji odgovarajući zamjenski pregled jednake dijagnostičke vrijednosti. Pretrage poput ultrazvuka mjehura, intravenske urografije i CT urografije nisu specifične i detaljne poput urocistoskopije. 

Manje promjene na sluznici mjehura i slični drugi simptomi teško se vide putem navedenih slikovnih pretraga, stoga je cistoskopija iznimno vrijedna i uistinu nezamjenjiva dijagnostička metoda u suvremenoj urologiji.

Endoskopski pregled mokraćne cjevi i mjehura izvodi se kod simptoma kao što su vidljiva krv (golim okom ili mikroskopom) u mokraći, bolno i često ili otežalo mokrenje, urinarna inkontinencija, česte infekcije urinarnog trakta i slično.

Preporuka je da svi muškarci preko 50 godina bez obzira na postojanje ili nepostojanje simptoma obave urološki pregled radi prevencije raznih uroloških bolesti.

Uretrocistoskopija - pregled unutrašnjosti mokraćne cijevi i mjehura

Uretrocistoskopiju izvodi liječnik specijalist - urolog uz asistenciju medicinskog osoblja. Pretraga se izvodi u takozvanom ginekološkom položaju kod žena i kod muškaraca (ležeći položaj na leđima s nogama izdignutim na nogare). 

Najčešće se izvodi uz primjenu lokalnog anestetika u obliku gela, no može se izvoditi i u kratkotrajnoj općoj ili regionalnoj anesteziji ovisno o kliničkoj slici i željama pacijenta. 

Nakon primjene anestezije, urolog pažljivo kroz mokraćnu cijev uvodi cistoskop te pregledava unutarnju površinu mokraćne cijevi i mjehura. Cistoskop na prednjem dijelu ima leću koja povećava pregledavanu površinu i omogućuje detaljnu dijagnostiku.

Prilikom cistoskopije mjehur se puni sterilnom tekućinom zbog čega se može javiti neugodan osjećaj prepunog mjehura uz jaki nagon za mokrenjem. Većina osoba pretragu podnosi bez problema, no kod nekih je moguća pojava boli.

Kod žena je uretrocistoskopija uglavnom bezbolna jer imaju kraću mokraćnu cijev kroz koju je potrebno provesti cistoskop da bi se došlo do mokraćnog mjehura. Kod muškaraca je mokraćna cijev puno dulja pa se bol javlja češće. 

Ukoliko se izvodi u kratkoj intravenoznoj anesteziji, bol i neugoda je prilikom uretrocistoskopije u potpunosti eliminirana. U tom slučaju pretraga traje nešto dulje te je, s obzirom na kratkotrajnu opću anesteziju, nakon pretrage potreban kratki oporavak pod nadzorom našeg stručnog osoblja.

Uretrocistoskopija daje precizne rezultate u samo 15 minuta!

Cistoskopski pregled je jednostavan i siguran pregled koji omogućuje detaljan uvid u stanje mokraćnog sustava. Uretrocistoskopija sa svim pripremama traje u prosjeku 15 minuta ukoliko se izvodi uz primjenu anestetskog gela.

U slučaju da se prilikom cistoskopije primjenjuje intravenozna anestezija trajanje pretrage se produžuje na otprilike 30 minuta. Nakon primjene opće anestezije potrebno je kratko ostati na promatranju dok lijekovi ne popuste. 

Priprema za uretrocistoskopiju

Prije izvođenja uretrocistoskopije potrebno je obaviti pregled kod urologa. Također je potrebno učiniti urinokulturu.

Urinokultura je pretraga kojom se provjerava prisutnost bakterija u uzorku urina. Ukoliko u urinu ima bakterija koje bi mogle biti uzročnici urinarne infekcije, uretrocistoskopija se ne provodi.

Prije same pretrage preporučuje se uzimanje velike količine tekućine. Također je potrebno detaljno oprati vanjsko spolovilo. 

Ako uzimate lijekove koji utječu na zgrušavanje krvi poput Andola, Aspirina i slično, prije pregleda je potrebno zatražiti savjet urologa i hematologa o kratkotrajnom prekidu u terapiji. 

Za osobe koje imaju srčane probleme, prije cistoskopije će eventualno biti potrebno uzimanje antibiotske terapije sukladno uputama liječnika.

Oporavak nakon uretrocistoskopije

Ako se pretraga provodila primjenom lokalnog anestetika nema posebnih postupaka za oporavak. Odmah po završetku možete nastaviti s vašim svakodnevnim aktivnostima.

Ukoliko se uretrocistoskopija izvela u kratkotrajnoj općoj anesteziji, potrebno je nakon pretrage ostati pod nadzorom medicinskog osoblja dok ne popusti djelovanje lijekova. 

Također, u ovom slučaju nije moguće upravljanje vozilom do 2 sata po završetku pregleda, stoga preporučujemo da dođete s pratnjom.

Prvih 2 sata nakon uretrocistoskopije trebat ćete popiti litru tekućine radi ispiranja mjehura. Tijekom sljedeća dva dana potrebno je nastaviti s povećanim unosom tekućine kako biste spriječili mogući nastanak infekcije.

Mjere opreza nakon uretrocistoskopije - uobičajene pojave i moguće komplikacije

Komplikacije nakon pregleda su rijetke. Normalna ja pojava učestalog mokrenja dan do dva dana nakon uretrocistoskopije. Može se javiti osjet peckanja kod mokrenja ili prisutnost laganog krvarenja u slučaju da je prilikom pretrage uzet uzorak tkiva. 

Ove kratkotrajne nuspojave nisu razlog za zabrinutost te nestaju spontano u roku dan, dva. 

Povećana konzumacija tekućine umanjuje i skraćuje trajanje navedenih nuspojava. Ako spomenuti simptomi perzistiraju te su popraćeni povišenom temperaturom, potrebno je kontaktirati liječnika. 

Ostale moguće komplikacije su infekcija mokraćnog sustava koja se češće javlja kod pacijenata starije životne dobi i pušača, krvarenje, nuspojave vezane za anesteziološke lijekove.

Specijalistički tim Poliklinike Lohuis Filipović

U Ambulanti za urologiju Poliklinike Lohuis Fiipović koristimo najsuvremenije metode dijagnostike i liječenja uroloških problema. 

Urološki problemi muče muškarce i žene. Uzroci tegoba su razni te je liječenje zahtjeva temeljit urološki pregled u svrhu postavljanja dobre dijagnoze i odabira odgovarajućeg terapijskog postupka. 

Dopustite da vas saslušamo, pregledamo i učinimo svu potrebnu dijagnostiku kako bi otkrili uzrok smetnjama te ih otklonili ili ublažili.

Posebno smo ponosni na naš tim liječnika te njegujemo suradnički princip rada koji ujedinjuje iskustvo, znanje i vrhunsku tehnologiju.

Jesam li kandidat za uretrocistoskopiju?

Najčešći razlog zbog kojeg se provodi uretrocistoskopija je pojava krvi u urinu te smetnji kod mokrenja, odnosno otežalo ili bolno mokrenje. Također se indicira u sklopu kontrolnog pregleda nakon operacije mokraćnog mjehura.

Može se provoditi i zbog potrebe za primjenom stenta koji širi mokraćni put te osigurava njegovu prohodnost u slučaju pojave zapreke poput kamenca ili tumora. 

Uretrocistoskopiju će liječnik specijalist indicirati i u slučaju sljedećih bolesti:

  • česte infekcija mokraćnog sustava
  • kamenci u mokraćnom mjehuru
  • suženje mokraćne cijevi
  • bježanje urina (inkontinencija)
  • preaktivan mokraćni mjehur (učestalo mokrenje)
  • uvećanje prostate
  • polipi i tumori mokraćnog mjehura

Pojava krvi u urinu svakako je alarmantan simptom i znak patološkog procesa u mokraćnoj cjevi ili mjehuru. Ako se krv pojavljuje na početku mlaza prilikom mokrenja upućuje na bolest mokraćne cijevi. Kod pojave krvi pri kraju mokrenja radi se o bolesti mokraćnog mjehura ili kod muškaraca, prostate. 

Ako je prilikom mokrenja cijeli mlaz krvav, to upućuje na patološke procese stijenke mjehura ili krvarenje bubrega. Za dijagnostiku uroloških bolesti posebno je problematična pojava crvenih krvnih zrnaca (eritrocita) bez vidljive promjene boje urina. Ovo stanje naziva se mikrohematurija te može biti uzrokovano kamencima u bubrezima, ali i tumorom na bubregu.

Uretrocistoskopija je značajna dijagnostička metoda u slučaju pojave spomenutih simptoma jer omogućuje precizan i detaljan pregled stijenki mokraćne cijevi i mjehura. Dodatna je prednost što je prilikom pregleda moguće uzimanje uzorka tkiva, odnosno biopsija radi potvrde ili isključenja karcinoma mokraćnog mjehura.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Ivan Svaguša, dr.med.

Ivan Svaguša, dr.med.

specijalist urologije, subspecijalist urodinamike i neurourologije