Pregled i dijagnoza inkontinencije

Ne čekajte da se inkontinencija povuče sama od sebe

Pregled i dijagnoza inkontinencije - ne čekajte da se inkontinencija povuče sama od sebe

Inkontinencija je i dalje tabu tema današnjice, a odlaskom na pregled i dijagnozu postajete jedna od onih osoba koje su se suprotstavile tom mišljenju kako bi se jednom zauvijek riješili ove neugodne tegobe.

Urinarna inkontinencija je, zbog neugoda koje izaziva, često poremećaj o kojem se ne priča dovoljno. Karakteristična po nekontroliranom otjecanju mokraće, urinarna inkontinencija zaslužna je za mnoge neugodne situacije u javnosti, ali i remećenje opće kvalitete vašeg života.

Radi li se o narušenom radu mokraćnog sustava ili razvoju socijalne izolacije zbog izazvanih neugoda, inkontinencija može ostaviti ozbiljan trag na vaše fizičko i mentalno zdravlje.

Procjenjuje se da od ove tegobe boluje čak 50% žena, a zabrinjavajuća je činjenica da samo jedna trećina osoba sa simptomima odluči potražiti profesionalnu pomoć.

Inkontinencija je i dalje tabu tema današnjice, a odlaskom na pregled i dijagnozu postajete jedna od onih osoba koje su se suprotstavile tom mišljenju kako bi se jednom zauvijek riješili ove neugodne tegobe.

Što je urinarna inkontinencija i kako nastaje?

Urinarna inkontinencija sinonim je za nevoljno otjecanje mokraće. Nemogućnost zadržavanja mokraće nastaje kao posljedica oslabljenih i previše opuštenih mišića oko područja uretre te sfinktera čija je uloga zadržavanje mokraće u mjehuru.

Ovaj poremećaj može biti uvjetovan raznim čimbenicima, stoga razlikujemo 4 osnovne vrste urinarne inkontinencije:

  • stresna inkontinencija

Ovaj tip urinarne inkontinencije pojavljuje se prilikom povećanog pritiska na područje abdomena. Taj se pritisak najčešće javlja prilikom pojačane aktivnosti trbušnih mišića (kihanje, kašljanje, smijanje, trčanje, dizanje tereta). Naprezanjem abdomena vrši se pritisak na mokraćni mjehur, a zbog oslabljenih mišića dolazi do propuštanja mokraće. Ova vrsta inkontinencije češća je kod žena koje su rađale više puta ili koje su imale intenzivne porođaje te kod žena s prekomjernom težinom.

  • urgentna inkontinencija

Ovo je najčešća vrsta inkontinencije kod žena. Urgentna inkontinencija najbolje se prepoznaje po iznenadnom i neodgodivom porivu na mokrenje.

Ovaj tip inkontinencije može se manifestirati ako je osoba izložena vanjskim čimbenicima poput pranja ruku, šuma vode ili izlaska na hladnoću.

Razlika između urgentne i stresne inkontinencije je u tome što urgentnu inkontinenciju možete osjetiti i u neku ruku predvidjeti. Curenje mokraće kod stresne inkontinencije pojavljuje se bez najave.

  • prelijevana (overflow) inkontinencija

Prelijevana ili ''overflow'' inkontinencija nastaje zbog prepunjenosti mokraćnog mjehura. Veliki volumen zaostale mokraće u mjehuru uzrokuje povećanje tlaka koji u jednom trenutku nadjačava sposobnost sfinktera da zadrži mokraću.

Prelijevana inkontinencija prepoznaje se po simptomima kao što su smanjeni mokraćni mlaz, nepotpuno i neuspješno pražnjenje te često ili kontinuirano mokrenje.

  • neuropatska inkontinencija

Nastaje zbog neuroloških oštećenja poput smanjene refleksije mišića detruzora ili smanjenog tonusa sfinktera.

Pregled i dijagnoza - prvi korak liječenja inkontinencije

U Poliklinici Lohuis Filipović multidisciplinarnim pristupom nastojimo dijagnosticirati sve tegobe vezane uz stanje vašeg mokraćnog sustava. Naš tim ginekologa i urologa surađivat će s vama kako bi pronašli adekvatno rješenje za tretiranje inkontinencije.

Specijalističke preglede provodimo primjenjujući suvremene metode rada uz pomoć modernih aparatura koje čine preglede jednostavnim, brzim i bezbolnim.

Inkontinenciju možemo dijagnosticirati sljedećim pretragama:

  • praćenje urinarnih navika kod kuće

Tjedan dana prije posjete potrebno je voditi dnevnik mokrenja. To nam pruža važne informacije o zapremnini mjehura te vašim navikama (redovitost mokrenja, vrijeme mokrenja, nevoljno otjecanje mokraće…). Navedene informacije potrebne su nam za bolju procjenu simptoma te za prilagođavanje terapije vašim potrebama.

Prije prvih konzultacija također ćete trebati popuniti upitnik kojim možemo kvantitativno odrediti stupanj i ozbiljnost vaših tegoba.

Ono što ćete još trebati obaviti kod kuće jest dati uzorak prvog jutarnjeg urina. Posudicu s urinom nosite na prve konzultacije. Dobiveni urin kasnije koristimo za provođenje urinokulture.

  • prvi susret i konzultacije

Naši pacijenti često nerado započinju razgovor o inkontinenciji i vezanim problemima zbog neugodnosti, neinformiranosti, nedostatka znanja o mogućnostima liječenja ili straha od operacije.

 Upravo zbog toga vodimo otvoren dijalog s vama te vam nastojimo pružiti potrebnu pomoć i podršku. U razgovoru s nama možete slobodno iznijeti svoje probleme te svakodnevne neugode koje proživljavajte zbog inkontinencije.

Vjerujemo da je komunikacija u ovakvim okolnostima ključna, a otvorenim i iskrenim razgovorom želimo vam maksimalno olakšati situaciju u kojoj se nalazite.

Tijekom prvog posjeta, osim razgovora, testirat će se i vaša funkcija mjehura. Korištenjem posebne aparature bilježi se brzina mlaza prilikom mokrenja (uroflow test), a na temelju brzine možemo procijeniti prisutnost inkontinencije.

Zbog navedene metode na pregled je potrebno doći punog mjehura.

Korištenjem ultrazvuka vizualno se mogu prepoznati abnormalnosti na području mokraćnog sustava. Ultrazvuk urinarnog trakta u većini se slučajeva provodi dvaput, kada imate pun mjehur i nakon mokrenja.

UZV se provodi dvaput kako bi se mogao usporediti volumen mjehura prije i nakon mokrenja, funkcionalnost mokraćnih kanala i prostate te uputiti na moguće nepotpuno mokrenje koje može biti jasan simptom urinarne inkontinencije.

Prilikom pregleda liječnik vas može zamoliti da promijenite položaj ili način disanja kako bi se dobili što realniji rezultati.

  • urinokultura

Urinokulturu provodimo kada postoje znakovi bolesti koji ukazuju na infekciju urinarnog sustava poput boli i pečenja pri mokrenju, učestalo i otežano mokrenje, bol u donjem djelu trbuha ili u donjem dijelu leđa.

Za provođenje pravilne urinokulture potrebno je donijeti uzorak prvog jutarnjeg urina u posudicu.  Potrebno je napomenuti da za precizne rezultate urin ne smijete držati izvan hladnjaka dulje od dva sata.

  • cistoskopski pregled

Cistoskopskim pregledom procjenjuje se prohodnost mokraćne cijevi, veličina prostate, kapacitet mokraćnog mjehura, položaj i izgled uretralnih ušća te izgled sluznice i stijenke mjehura.

Pregled se izvodi fleksibilnim instrumentom koji se uvodi kroz mokraćnu cijev sve do mokraćnog mjehura. Prije pregleda potrebno je isprazniti mjehur, a kako bi se pretraga lakše obavila, u mjehur se uvodi sterilna tekućina koja omogućava njegovo širenje.

Vrši se uz djelovanje lokalne anestezije, no unatoč tome možete osjetiti blažu bol zbog nemogućnosti zahvaćanja cijelog područja.

Pregled obično traje 15 - 30 minuta.

  • urodinamski pregled

Urodinamski pregled provodi se kada nastojimo dobiti dodatne informacije o funkcioniranju vašeg mjehura, uretre i stupnju otjecanja urina. Postavljanjem tanke cijevi u anus bilježe se promjene u tlaku nastale mokrenjem i kašljanjem.

Na osnovu dobivenih informacije liječnik može dodatno prilagoditi terapiju vašim potrebama.

Metode liječenja inkontinencije

U Poliklinici Lohuis Filipović služimo se raznim metodama kojima nastojimo tretirati tegobe izazvane inkontinencijom.

Naš pristup može varirati od neinvazivnih metoda pa sve do kirurških zahvata kojima nastojimo ojačati tkivo mjehura i mokraćnih kanala.

Za liječenje inkontinencije odlučujemo se za neke od sljedećih metoda:

  • neinvazivni oblici liječenja inkontinencije

Neinvazivnim pristupom fokusiramo se na metode koje uključuju promjene načina života (gubitak tjelesne težine, prestanak pušenja itd.). Ova metoda liječenja također uključuje primjenu vježbi za mišiće zdjelice (Kegelove vježbe) i trening mokraćnog mjehura.

Ako navedene metode ne reduciraju nevoljno otjecanje mokraće, odlučujemo za terapiju botulinum toksinom, neurostimulaciju ili terapiju lijekovima koji će reducirati kontrakcije mjehura.

VOTIVA metodom nastoji se zategnuti i remodelirati opušteno vaginalno tkivo. Korištenjem radiofrekvencijske aparature tkivo se zagrijava i obnavlja, a šanse za inkontinenciju postaju manje.

Oko uretre ubrizgavamo sredstva za punjenje čime se postiže sužavanje uretre, a otjecanje mokraće postaje otežano.

Provođenjem kirurških zahvata nastojimo obnoviti opušteno tkivo mjehura i uretre, a minimalno invazivnim tehnikama pružamo učinkovite rezultate i brzi oporavak.

Dogovorite termin pregleda

U Poliklinici Lohuis Filipović okupili smo tim stručnjaka koji će se pobrinuti da problemi s inkontinencijom postanu dio vaše prošlosti. Otvorenom komunikacijom i suvremenim metodama rada nastojimo pronaći adekvatno rješenje za vas.

Naručite se na pregled još danas pozivom na +385 1 2444 646 ili ispunjavanjem našeg online obrasca.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Ivan Brlečić, dr.med.

Ivan Brlečić, dr.med.

specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist uroginekologije

Tvrtko Tupek, dr.med.

Tvrtko Tupek, dr.med.

specijalist ginekologije i opstetricije

Ivan Svaguša, dr.med.

Ivan Svaguša, dr.med.

specijalist urologije, subspecijalist urodinamike i neurourologije