Operacija smanjenja zadebljane nosne školjke

Zadebljanje sluznice nosnih školjki može rezultirati otežanim disanjem i razvojem upala sinusa

Operacija smanjenja zadebljane nosne školjke

Kada standardne metode liječenja poput kapi ili sprejeva ne pomažu, operacija smanjenja nosne školjke smatra se zadnjim korakom u tretiranju problema zadebljane sluznice.

Nosne školjke relativno su velike anatomske koštane strukture obložene sluznicom koje se nalaze u nosnoj šupljini. Postoje tri para nosnih školjki – donje, srednje i gornje, a uloga im je filtriranje, čišćenje ,zagrijavanje i vlaženje zraka kojeg udišemo.

Zadebljanje sluznice nosnih školjki može rezultirati otežanim disanjem i razvojem upala sinusa. Osim upalnih infekcija, zadebljanje sluznice nosne školjke također čini tkivo puno osjetljivijim čime ono postaje sklonije utjecaju alergena te razvoju kroničnih alergija.

Kada standardne metode liječenja poput kapi ili sprejeva ne pomažu, operacija smanjenja nosne školjke smatra se zadnjim korakom u tretiranju problema zadebljane sluznice.

Što trebate znati o operaciji nosnih školjki?

Operacija nosnih školjki je metoda redukcije sluznice na nosnim školjkama. Ovim se postupkom povećava slobodni prostor za disanje te se smanjuje osjetljivost nosnog tkiva.

Operacija je minimalno invazivna te je oporavak relativno brz i bez većih komplikacija.

Ova metoda se može izvesti na nekoliko načina. Duži niz godina primjenjivala se tradicionalna kirurška metoda koja je nakon operacije znala uzrokovati veće komplikacije, a danas je taj zahvat prilagođen korištenjem laserske,  radiofrekvencijske  i nove plazma tehnologije.

Neovisno o metodi, princip rada je isti - smanjiti sluznicu ili čak odstraniti jedan dio kosti kako bi vam nosna šupljina bila prohodna te kako biste mogli normalno disati kroz nos.

Zahvat se može izvoditi i u sedaciji, lokalnoj ili u općoj anesteziji, ali zbog manje traume za osobu češće se koristi kratka sedacija ili opća anestezija.

Metode operacija nosnih školjki

Postoje razne tehnike putem kojih se obavlja operacija smanjivanja nosnih školjki:

  • resekcija

Ovo je jedna od tradicionalnijih metoda smanjivanja nosnih školjki.

Ova metoda funkcionira po principu stvaranja reza duž cijele donje nosne školjke. Rezom se odstranjuje dio sluznice pri čemu se dobiva više slobodnog prostora.

  • površinska ablacija nosne školjke

Ova je metoda slična resekciji, no umjesto reza škaricama, sluznica se struže i odstranjuje sve dok se ne stvori dovoljno prostora.

  • ablacija podsluznice nosne školjke – LASER, RADIOFREKVENCIJA, PLAZMA

Ovaj tip operacije izvodi se metodom ablacije, no prilikom ovog zahvata uklanja se samo podsluznica. Podsluznica je dio tkiva koji se nalazi ispod sluznice, a u slučaju nosne školjke, podsluznica je glavni krivac zbog koje se zadebljanje uopće pojavilo.

Ovaj se postupak izvodi tako što se u nosnu školjku umetne sonda koja emitira zračenje lasera ili toplinsku energiju radiofrekvencijskog aparata ili plazma aparata.

Sonda zaobilazi područje osjetljive sluznice, a emitiranjem energije dolazi do odumiranja tkiva podsluznice te spontanog smanjivanja nosne školjke. Primjenom ove tehnike operacija je brža i jednostavnija, zahtijeva manje rezova te naposljetku uzrokuje manje komplikacija.

Kako izgleda priprema za operaciju?

Prije operacije nosne školjke potrebno je obaviti nekoliko dijagnostičkih pregleda kako bismo utvrdili ozbiljnost vašeg problema te unaprijed kreirali plan i proceduru zahvata.

Od dijagnostičkih pregleda najčešće provodimo:

ORL pregledom provjeravamo funkcionalnost i zdravlje uha, grla i nosa.

  • test mjerenja prohodnosti

Ovim testom uspoređujemo razliku između prohodnosti lijeve i desne nosnice. Na temelju rezultata možemo procijeniti ozbiljnost poremećaja.

Fleksibilnim endoskopom detaljno promatramo nosnu šupljinu te strukturu koštanog i hrskavičnog tkiva.

  • CT snimka

CT snimku koristimo kako bi prepoznali strukturu i zadebljanost nosne školjke.

Tijekom zahvata koristi se anestezija, stoga na konzultacijama s timom specijalista ispunit ćete obrazac u kojem pristajete na korištenje anestezije tijekom operacije.

Nekoliko dana prije operacije izbjegavajte trošenje tableta koje razrjeđuju krv (antikoagulansi) kao što su Andol i Aspirin. Ako imate problema sa zgrušavanjem krvi, obavezno nas o tome obavijestite kako bismo vam se prilagodili po pitanju obavljanja zahvata.

Kako izgleda operacija nosne školjke?

Prije operacije sjednete na stolac kao kod stomatologa, te vam je glava blago zabačena za bolji pristup nosu. Nakon što ste se smjestili, daje vam se anestezija te kirurg čega par minuta do početka njenog djelovanja. Ako je riječ o općoj anesteziji, utonut ćete u besvjesno stanje te se nećete sjećati zahvata. Kada anestezija počne djelovati, sondom se radi ubod u nosnu školjku te se na nekoliko točaka unutar podsluznice emitira toplinska ili laserska energija. Prouzročeno zračenje i toplina uništavaju tkivo ispod sluznice i ono se s vremenom skuplja, čime kanali postaju prohodni.

Nakon vađenja sonde može slijediti blaže krvarenje, ali ono ne traje dugo jer se zaustavlja primjenom tampona u nosu.

Postoje li komplikacije tijekom oporavka?

Ako je operacija adekvatno obavljena, minimalne su šanse za komplikacije. Krvarenje i povećano lučenje sekreta je normalno, ali ne traje duže od nekoliko dana.

Kako bismo zaustavili krvarenje nakon operacije, dajemo vam tampone koje nosite 2 dana.

Tjedan dana nakon operacije možete nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima, ali bez previše naprezanja.

Već nakon nekoliko tjedana osjetit ćete promjene u disanju kroz nos, kanali će vam napokon biti prohodni, a simptomi kao što su glavobolja ili loš san postat će stvar prošlosti.

Ako osjetite bolove nakon operacije, smijete trošiti analgetike, no samo one koji ne razrjeđuju krv (Ketonal, Lupocet 500mg).

Od čega se sastoji nosna šupljina?

Nosna šupljina nije samo prazan prostor ispunjen zrakom. Ona se sastoji od brojnih koštanih i hrskavičnih struktura koje joj daju potporu te adekvatno usmjeravaju zrak u svaku nosnicu.

Kao osnovne strukture unutar šupljine izdvajamo nosni septum i nosne školjke. Uloga nosnog septuma je održavanje čvrste i ravne strukture nosa, ali još važnije, podjela nosa na dvije prohodne nosnice.

Jednom kada zrak može slobodno prolaziti kroz svaku nosnicu, zadatak nosnih školjki je zagrijavanje i vlaženje zraka. Tome još više doprinose i dlačice u nosu, tako da nam pri udisanju zrak ne bude hladan i suh.

Nosna šupljina direktno se veže na sinuse, a njihova povezanost često je odgovorna za cjelokupno zdravlje gornjih dišnih puteva.

Kako dolazi do povećanih nosnih školjki?

Sluznica nosne šupljine izrazito je imunogena struktura što znači da reagira na vanjske, ali i unutarnje podražaje. Primjer reaktivnosti sluznice nosa je kontakt sa stranim organizmima poput virusa ili bakterija, pri čemu dolazi do zadebljanja sluznice. To je normalna reakcija na svaku infekciju dišnih puteva, a kao posljedica javlja se otežano disanje zbog slabijeg protoka zraka. Pojačano lučenje žutog sekreta, otežano disanje kroz nos i bol u prednjem djelu glave tipične su nuspojave infekcija gornjih dišnih puteva. 

Otežano disanje ne mora nužno biti posljedica infekcija. Ono može biti učestalo zbog povećane nosne školjke uslijed alergija. Zadebljana nosna školjka i sluznica koja ju pokriva može biti urođena ili može nastati kao posljedica deformacija okolnih struktura, primjerice, ukrivljenog septuma. U praksi vrlo često stanje zadebljane nosne školjke je zbog prevelikog uzimanja kapi za nos poput Operila, Efedrina i slično.

Devijacija septuma nastaje kada je septum promijenio svoj oblik te tako blokirao prohodnost jedne nosnice. Zbog nejednakih nosnica, sluznica nosne školjke može biti povećana u onoj regiji gdje ima više prostora.

Takva pojava može otežati disanje te izazvati ostale zdravstvene tegobe poput učestale upale sinusa ili kroničnih alergija.

Naime, kronične alergije mogu se pojaviti zbog prevelike osjetljivosti već zadebljane sluznice koja registrira više alergena. No, iste te alergije mogu uzrokovati zadebljanje sluznice na prvom mjestu.

Bez obzira kako dolazi do zadebljanja nosnih školjki, ova pojava otežava vašu svakodnevnicu. Liječenje kapima i steroidnim sprejevima može biti kratkoročno rješenje za alergije, ali pretjerana upotreba može izazvati pucanje kapilara zbog suhe sluznice.

Kada konzervativne metode više ne mogu pomoći,  operacija smanjenja nosnih školjki najbolje su rješenje za vaše probleme s dišnim putevima.

Kod koga da se naručim na operaciju?

U Poliklinici Lohuis Filipović posvetili smo se subspecijaliziranom tretiranju poremećaja uha, grla i nosa, a operacija smanjenja nosne školjke redovan je zahvat kojeg obavljamo na dnevnoj bazi.

Loša funkcija nosnih školjki, deformacija septuma i loša prohodnost sinusa glavni su razlozi zbog kojih nam dolazite u polikliniku. Svjesni smo koliko su ove tegobe česte, pogotovo u zimskom periodu kada ste izloženi suhom zraku i virusima koji vladaju u to doba.

Ako ne primjećujete promjene nakon korištenja kapi, sprejeva ili inhalacije, obratite nam se za pomoć i naručite se na dijagnostički pregled još danas.

Vjerujemo u naš tim specijalista te omogućujemo da nam iz ambulante izađete zdraviji i ljepši bez potrebe za povratkom.

Kontaktirajte na broj +3851 2444 646 ili nam se obratite putem online obrasca.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Dr.sc. Sandra Baranović, dr.med.

Dr.sc. Sandra Baranović, dr.med.

specijalistica otorinolaringologije

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, FEBORL-HNS, IBCFPRS