Fiberendoskopija nosa i sinusa

Brzo i bezbolno saznajte uzrok bolesti gornjih dišnih puteva

Fiberendoskopija nosa i sinusa - brzo i bezbolno saznajte uzrok bolesti gornjih dišnih puteva

Fiberoendoskopija nosa i sinusa je, uz klinički pregled otorinolaringologa, jedna od nezaobilaznih metoda dijagnostike bolesti gornjih dišnih puteva.

Fiberoendoskopija nosa i sinusa je, uz klinički pregled otorinolaringologa, jedna od nezaobilaznih metoda dijagnostike bolesti gornjih dišnih puteva.

Začepljen nos, sekrecija iz nosa, česte upale sinusa, glavobolja i bolovi sinusa svima su nam itekako poznati simptomi.

Prema statističkim podacima, odrasla osoba oboli od nekog oblika infekcije gornjih dišnih puteva 2 do 5 puta godišnje, a djeca čak i do 10 puta godišnje.

Organi uha, grla i nosa konstantno su izloženi vanjskim utjecajima okoliša pa nije čudno što su infekcije i bolesti povezane s gornjim dišnim putevima tako česte među odraslima i djecom.

S obzirom da bolesti gornjeg dišnog sustava u pravilu ne izazivaju teške simptome, puno ih puta zanemarimo misleći da ne zahtijevaju posebnu medicinsku intervenciju, međutim zanemarivanje čestih i dugotrajnih upala uha, grla i nosa dovodi do težih komplikacija kao što su oštećenje sluha kod djece i odraslih, apcesa usne šupljine, kroničnih upala sinusa s komplikacijama.

Pojavom prvih simptoma bolesti iz područja ORL-a, umjesto oslanjanja na samodijagnozu i kućno liječenje, preporučujemo pregled otorinolaringologa zbog utvrđivanja uzroka simptoma te mogućeg postojanja opstrukcije dišnih puteva.

Osim uzimanja anamneze i klasičnog kliničkog pregleda, otorinolaringolog vam može preporučiti dodatne dijagnostičke postupke radi preciznog utvrđivanja uzroka simptoma.

Jedna od najučinkovitijih metoda za utvrđivanje uzroka bolesti uha, grla i nosa je fiberendoskopija.

Što je fiberendoskopija nosa i sinusa?

Fiberendoskopija je neinvazivan i bezbolan pregled koji će iskusnom otorinolaringologu u već nekoliko minuta dati detaljne informacije o stanju vašeg dišnog sustava.

Riječ endoskopija znači “promatrati iznutra”, u medicinskoj struci označava vrstu pregleda tijekom kojeg se kamerom promatra unutrašnjost tijela. U području otorinolaringologije, endoskopija označava pregled nosa, sinusa, epifarinksa (gornjeg dijela ždrijela), grla i dušnika.

Endoskopski pregled dišnih puteva može se izvoditi na dva načina; fleksibilnim fiberendoskopom ili krutim endoskopom.

Kruti endoskop je šuplja cijev kroz koju se po potrebi mogu provlačiti ostali medicinski instrumenti pa tako omogućuje izvođenje manjih zahvata prilikom endoskopskog pregleda.

Fiberendoskopija uključuje korištenje dugačke, tanke, fleksibilne cijevi koja sadrži kameru i izvor svjetlosti, takozvanog fiberendoskopa. Fiberendoskop putem kamere i izvora svjetlosti šalje snimku na digitalni zaslon koji promatra liječnik.

Otorinolaringolog tako promatra i pregledava sluznicu, a mogu se snimiti i fotografije ili videozapisi za daljnju analizu.

Kako se izvodi fiberendoskopija:

 • klijent je u sjedećem položaju
 • u nos se, prije pregleda, može ubrizgati lokalni anestetik radi smanjenja neugode
 • pomoću kamere vrši se temeljiti pregled sluznice nosa, grla, ždrijela i sinusa
 • postupak se ponavlja u drugoj nosnoj šupljini

Pregled traje nekoliko minuta te je jednostavan, siguran i minimalno neugodan. Prije pregleda nije potrebna posebna priprema, prikladan je za osobe svih životnih dobi.

Fiberendoskopija kao vrsta endoskopskog pregleda čini sastavni dio otorinolaringološkog pregleda kojim se detaljno pregledava nosna šupljina, grlo, sinusi i ždrijelo što omogućuje dijagnostiku različitih zdravstvenih stanja povezanih s bolestima gornjih dišnih puteva.

Fiberendoskopija nosa i sinusa u Poliklinici LF

Fiberendoskopiju nosa i sinusa možete obaviti kod otorinolaringologa, odnosno liječnika specijalista za bolesti uha, grla i nosa.

U Centru za sinuse i nos Poliklinike LF okupili smo vrhunski tim stručnjaka i subspecijalista kako bismo našim klijentima osigurali najvišu kvalitetu zdravstvenih usluga.

U LF Centru za sinuse i nos cilj je poboljšati funkciju vašeg nosa i sinusa. Naši liječnici pružaju vam cjelovitu dijagnostičku obradu kako bi ustanovili uzrok vaših poteškoća s nosom i sinusima  te pronašli najučinkovitiji plan za vaše liječenje.

Naš tim liječnika dijagnosticirat će vaš problem sinusa i nosa na specijalističkom pregledu  uz pomoć najmodernijih testova i pretraga.

Stručni tim čine doc. dr. sc. Boris Filipović, dr.med. - otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata; dr.sc. Peter Lohuis, dr. med. - otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, somnolog te doc. dr.sc.  Marica Žižić - otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata sa zdravstvenim osobljem.

Dijagnostiku i liječenje raznih zdravstvenih stanja povezanih s bolestima dišnih puteva prilagođavamo svakom klijentu pojedinačno te naglasak stavljamo na individualni pristup.

Često kombiniramo dijagnostičke metode i zahvate kako bismo osigurali preciznu dijagnozu i dugotrajne rezultate liječenja.

Kada se preporučuje fiberendoskopija nosa i sinusa?

Nos i sinusi imaju više važnih fizioloških funkcija, njihov pravilan rad neophodan je uvjet zdravlja. Najznačajnija funkcija svakako je disanje, ali i osjet mirisa.

Prilikom disanja, sluznica nosa čisti, vlaži i zagrijava zrak koji udišemo. Sprečava također prodiranje štetnih čestica u dublje dišne puteve i pluća.

Zbog navedene fiziološke funkcije i velike izloženosti vanjskim faktorima, česte su alergijske reakcije sluznice nosa i sinusa na udisanje peludi, kućne prašine i slične iritabilne čimbenike. U tom slučaju dolazi do poznatih simptoma poput kihanja i vodenastog iscjetka iz nosa.

Osim navedenih, mogu se pojaviti i simptomi poput poremećaja disanja uslijed začepljenog nosa, glavobolje te smetnje sa sluhom.

Indikacije za fiberendoskopiju nosa i sinusa:

 • alergije gornjih dišnih puteva
 • alergijska upala nosa (rinitis)
 • upala sinusa
 • poteškoće s disanjem
 • česte glavobolje
 • hrkanje
 • krvarenje iz nosa
 • zujanje i začepljenost ušiju

Najčešće bolesti nosa i sinusa koje uspješno otkrivamo fiberendoskopijom

 • Alergijski rinitis

Šmrcanje i začepljen nos možda ne zvuče naročito opasno, ali znakove bolesti nosa i sinusa svakako ne treba zanemariti jer dulja izloženost istima može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Obrambeni mehanizam tijela kod alergijskog rinitisa (upale nosa) je oticanje sluznice koje uzrokuje otežanu drenažu normalne sluzi sinusa.

 • Upala sinusa (sinusitis)

Produljena upala sluznice nosa može dovesti do upale sinusa (sinusitisa) s glavoboljama, gnojnim iscjetkom i gubitkom mirisa. Ako se tegobe nastavljaju, mogu nastati promjene na sluznici u vidu polipa koje je potrebno kirurški ukloniti.

Upala sinusa učestala je bolest populacije, javlja se i do nekoliko puta godišnje, najčešće u proljetno i jesensko vrijeme.

Sinusitis najčešće nastaje kao posljedica prehlade ili alergije koje doprinose nastanku infekcije. U slučaju opetovane akutne upale sinusa, može nastati kronični sinusitis. Sinusitis je potrebno razlikovati od obične prehlade jer je princip liječenja drugačiji. Dijagnosticirati se može detaljnim utvrđivanjem kliničke slike te fiberendoskopijom nosa i sinusa.

 • Pojava trećeg krajnika

Kod djece je također česta pojava trećeg krajnika u gornjem dijelu nosnog ždrijela, epifarinksa. Treći krajnik je nakupina tkiva koja zapravo ima važnu ulogu u obrani tijela od virusa i bakterija prilikom disanja.

No, uvećanje trećeg krajnika može dovesti do poremećaja tlaka i izljeva tekućine u srednjem uhu.

Srednje uho tako postaje plodno tlo za razvoj bakterija koje prouzroče bolne upale uha sa otežanim disanjem, nakupljanjem sekreta u nosu i hrkanjem tijekom spavanja.

Fiberendoskopija nosa jedini je način za potvrđivanje postojanja trećeg krajnika jer on zbog svog položaja nije vidljiv kod uobičajenog pregleda usne i nosne šupljine.

 • Tumori nosa i sinusa

Tumori nosa i sinusa rijetko se otkrivaju u ranim fazama bolesti jer se u početnim stadijama javljaju nespecifični simptomi poput osjećaja otežanog disanja i sekrecije nosa.

U kasnijim fazama bolesti simptomi su puno uočljiviji, javlja se učestalo krvarenje iz nosa, oticanje i bol. Ove simptome nipošto ne bi trebalo zanemariti, pogotovo ako traju više tjedana.

Uzrok bolesti nosa i sinusa moguće je ustanoviti pregledom kod otorinolaringologa koji će vas informirati je li uzrok otežanog disanja funkcionalna zapreka (upalno oticanje sluznice, polip, uvećanje krajnika, tumor) ili deformacija kostiju i hrskavice nosa.

Najbolja dijagnostička metoda koja omogućuje detaljno ispitivanje je fiberendoskopija nosa i sinusa.

Budući da se radi o jednostavnom, bezbolnom i brzom pregledu, fiberendoskopija može za pacijente koji se dugo muče s neugodnim poteškoćama disanja i čestim upalama nosa ili sinusa dati konačni odgovor o uzroku njihovih poteškoća.

Fiberendoskopija nosa i sinusa radi se kada je neophodno dobiti specifične informacije o stanju dišnih organa kako bi liječenje bilo što uspješnije. Prilikom pregleda mogu se vidjeti konkretni detalji, primjerice mjesto krvarenja u nosu, oticanje nosnog tkiva, polipi, tumori i slično.

Bolesti dišnih puteva imaju iznimno visoku učestalost u odrasloj, ali i mlađoj populaciji. Nerijetko se javljaju u vrtićima i školama.

Fiberendoskopija se preporučuje svim dobnim skupinama, a zbog minimalne neugode prilikom pregleda lako se izvodi i na djeci školske dobi.

Naručite se za pregled

Pomoću ove učinkovite pretrage u samo nekoliko minuta saznat ćete uzroke poteškoća s dišnim putevima, zato ne odgađajte pregled i naručite se već danas. Kontaktirati nas možete telefonskim pozivom na +3851 2444 646 ili putem online obrasca.

Radno vrijeme za narudžbe i konzultacije s medicinskim osobljem je od ponedjeljka do petka 10:15 - 18:15h.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Dr.sc. Sandra Baranović, dr.med.

Dr.sc. Sandra Baranović, dr.med.

specijalistica otorinolaringologije

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, FEBORL-HNS, IBCFPRS