ORL pregled

Sigurno ste bar jednom u životu imali probleme s uhom, grlom ili nosom

ORL pregled - sve što trebate znati o pregledu uha, grla i nosa

Upale uha, grlobolje koje znatno otežavaju svakodnevnicu ili čak začepljen nos samo su neki od problema koji se susreću u području otorinolaringologije.

Sigurno ste bar jednom u životu imali probleme s uhom, grlom ili nosom, neovisno je li to bilo u dječjoj ili odrasloj dobi. Upale uha, grlobolje koje znatno otežavaju svakodnevnicu ili čak začepljen nos samo su neki od problema koji se susreću u području otorinolaringologije.

Potpuno je normalno da Vam u jednom periodu godine padne imunitet što može rezultirati raznim zdravstvenim tegobama u području ORL. No učestali problemi s grlom, uhom ili nosom mogu upućivati na ozbiljnije probleme koji, ako budu ignorirani, mogu ostaviti traga na vaše opće zdravlje.

Ako imate poteškoća kao što je otežano disanje, česte upale sinusa ili uha, kronični kašalj ili zadebljanje limfnih čvorova na vratu, možda je vrijeme za vaš prvi ORL pregled.

Što je ORL pregled?

ORL skraćenica je riječi otorinolaringologija, grane medicine specijalizirane za uho, grlo i nos, a ORL pregled samim time obuhvaća dijagnostiku vezanu uz ta područja.

Ovaj pregled sastoji se od niza testiranja, ispitivanja te analize tjelesnih funkcija koje su povezane uz vaš dišni, limfni i živčani sustav.

Cilj ORL pregleda jest uočiti potencijalne tegobe na području uha, grla i nosa, spriječiti njihov razvoj te u potpunosti ukloniti bilokakve poteškoće.

Od čega se ORL pregled sastoji?

ORL pregled odnosno pregled uha, grla i nosa, sastoji se od raznih postupaka putem kojih se može formirati adekvatna dijagnoza pacijenta.

Što je više specijaliziranih postupaka ispitivanja, to je dijagnoza točnija i preciznija, čime stvaramo dobre temelje za tretiranje bolesti.

Prema tome, ORL pregled čine razne procedure koje navodimo u nastavku.

  • otomikroskopija

Postupak kojim se može dijagnosticirati bolest vanjskog i srednjeg uha, a izvodi se uz pomoć mikroskopa kojim se detaljno gleda bubnjić i zvukovod.

Prednost ovakvog pregleda je mogućnost uvećanja slike 6-12 puta, čime dijagnostika bolesti postaje puno brža i lakša za prepoznati.

  • endoskopija uha i nosa

Pregled nosne šupljine i zvukovoda fleksibilnom cjevčicom koja završava kamerom i izvorom svjetlosti.

Za razliku od rinoskopije, endoskopijom se mogu pregledati točke koje se nalaze dublje u šupljini, a stalni izvor svjetlosti olakšava prepoznavanje simptoma kao što su sluz, crvenilo ili razvoj polipa.

  • pregled trećeg krajnika

Pregled tzv. treće mandule također je sastavni dio ORL pregleda.

Odgovorna za povećanu osjetljivost grla, treća mandula često zna izazivati kašalj i otežano disanje, a njeno uklanjanje je u teškim slučajevima najbolje rješenje.

Kako bi se utvrdila ozbiljnost problema, pregled se vrši slično kao i endoskopija uha i nosa. Postupak je bezbolan što ga čini pogodnim i za djecu.  

  • UZV vrata

Koristimo se ultrazvukom za pregled vitalnih struktura glave i vrata koje uključuju štitnjaču, limfne čvorove i žlijezde slinovnice.

  •  laringoskopija (endoskopija ždrijela)

Imate li problema s promuklošću i učestalim krvarenjem iz grla, endoskopija ždrijela ili laringoskopija također je jedan od pregleda koji spada pod kategoriju ORL dijagnostike.

Pri ovom postupku potrebno je napomenuti kako se zbog moguće boli primjenjuje lokalna anestezija. Iako je bol eliminirana, postupak svejedno može biti neugodan.

Priprema uključuje izbjegavanje bilokakve konzumacije hrane, pića ili pušenje cigareta 12 sati prije pregleda.

  • Stroboskopija i videostroboskopija

Stroboskopija i videostroboskopija  vrše se kod svih koji imaju abnormalnosti s govorom pri čemu se testira kapacitet glasnica.

Ovaj postupak dulje vrijeme nije bio moguć zbog brzine glasnica čija se ponašanja nisu mogla adekvatno pohraniti. Ipak, razvojem tehnologije, pregled glasnica postao je rutinski zahvaljujući upravo stroboskopu.

Stroboskop je alat koji usporava svjetlosne impulse glasnih žica, slično slow-motion kameri. Tijekom same procedure također se koristi endoskop kako bi kamera zabilježila sve kretnje unutar glasnica, a pacijentu se daje anestezija kako mu se ne bi aktivirao tzv. ''gag'' refleks.

Postupak traje 15-20 minuta, a tijekom pregleda pacijent je dužan opteretiti svoje glasnice zadacima kao što je pjevanje ili pričanje.

Nakon pregleda, slijede konzultacije pri kojoj doktor daje pacijentu odgovarajuće upute za liječenje bilo kakvih abnormalnosti u glasu.

Navedeni pregledi samo su neki koji se ubrajaju u osnovne postupke ORL dijagnoze. Naravno, u dijagnozu se mogu ubrojiti i ostale metode kojima se testira ravnoteža i sluh pacijenta ne bi li se otkrili problemi u srednjem i unutarnjem uhu.

  1. Timpanometrija – specijalna metoda mjerenja tlaka u srednjem uhu, podatljivosti bubnjića te aktivnosti facijalnog živca
  2. Tonska audiometrija – specifična metoda mjerenja praga sluha kojom određujemo postoji li gubitak sluha

Procedure za dijagnosticiranje vrtoglavica, nesvjestica ili gubitka sluha, još poznatija kao vestibulometrija ili položajni testovi, osnove su bez kojih potpuna dijagnoza ne bi bila moguća.

Kada mi je potreban ORL pregled?

ORL pregled potreban je svakom tko se učestalo suočava s raznim tegobama vezanih uz uho, grlo ili nos.

Ako je riječ o alergijama, začepljenom nosu, problemima sa sluhom ili govorom, naručivanje na ORL pregled ne može vam škoditi.

Naravno, prije samostalne odluke poželjno je konzultirati se s obiteljskim doktorom koji vas može uputiti za daljnje korake.

Ukratko…

ORL pregled sastavni je dio u dijagnosticiranju raznih zdravstvenih tegoba vezanih uz vaš dišni sustav, govor i sluh, ili čak ravnotežu.

Naizgled komplicirane, sve navedene procedure vrše se suvremenom tehnologijom koja daje brze i precizne rezultate uz minimalnu neugodu za pacijenta.

Kod koga se mogu naručiti za ORL pregled?

U Poliklinici LF već godinama naglašavamo kako ste upravo Vi naš prioritet. Naša je misija povećati cjelokupnu kvalitetu zdravlja i života naših klijenata s dugotrajnim pozitivnim efektom. Kako bismo vam maksimalno olakšali, dovoljan je samo jedan poziv da biste saznali sve što vas zanima te se naručili na pregled. Obratite nam se na naš online obrazac ili pozivom na telefonski broj +3851 2444 646.  

Gdje se Poliklinika LF nalazi?

Nalazimo se na Trgu Johna Fitzgeralda Kennedya 6b, a na našoj web stranici lako možete pronaći detaljne upute kako do nas. Za vizualno snalaženje pobrinuo se Google Maps koji vas lako može uputiti do naše ordinacije. Parking je osiguran ispred same poliklinike uz prethodnu najavu telefonom.

Tko obavlja ORL pregled u Poliklinici LF?

Za maksimalnu dobrobit naših pacijenata okupili smo tim od 6 iskusnih otorinolaringologa, specijalista otorinolaringologije s velikim profesionalnim iskustvom.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Dr.sc. Sandra Baranović, dr.med.

Dr.sc. Sandra Baranović, dr.med.

specijalistica otorinolaringologije

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, FEBORL-HNS, IBCFPRS