Endoskopska operacija glavobolje i migrene

Tim Poliklinike Lohuis Filipović prvi u Hrvatskoj i regiji izvodi ovaj zahvat – OPERACIJA MIGRENE

Endoskopska operacija glavobolje i migrene - tim Poliklinike Lohuis Filipović prvi u Hrvatskoj i regiji izvodi ovaj zahvat – OPERACIJA MIGRENE

Zadnjih 10 godina naš vrhunski liječnički tim na čelu sa dr.sc. Peterom JFM Lohuisom i doc. dr.sc. Borisom Filipovićem je razvio i primjenjuje novi, minimalno invazivan kirurški zahvat kod jakih glavobolja, tipa migrene.

Zadnjih 10 godina naš vrhunski liječnički tim na čelu sa dr.sc. Peterom JFM Lohuisom i doc. dr.sc. Borisom Filipovićem je razvio i primjenjuje novi, minimalno invazivan kirurški zahvat kod jakih glavobolja, tipa migrene.

Prije otprilike 15 godina u SAD-u se sasvim slučajno otkrilo da zahvat u plastičnoj kirurgiji, koji se naziva endoskopsko podizanje obrva, može smanjiti jake bolove u kroničnoj migreni.

Naš tim sudjelovao je u pisanju stručne knjige na ovu temu: Atlas of Surgical Therapy for Migraine and Tension-Type headache, koja je izdana 2020. godine.

Kirurško liječenje glavobolje se temelji na smanjenju pritiska osjetnih živaca endoskopskim putem, popularno nazvano kirurgija migrene. Endoskopsko izvođenje operacije znači minimalnu invazivnost te brz oporavak za pacijenta.

Prednosti kirurgije migrene:

 • 70 do 95% pacijenata navodi smanjenje ili potpuni nestanak glavobolja nakon zahvata
 • brzi rezultat - pacijenti u pravilu odmah osjećaju smanjenje bolova
 • siguran zahvat minimalne invazivnosti
 • brz oporavak i povratak svakodnevnim aktivnostima

Migrena je kompleksna neurološka bolest čiji je glavni simptom glavobolja koja može biti umjerenog do jakog intenziteta. Prema istraživanjima 12 do 15% odraslih osoba boluje od migrena. Žene češće boluju od migrene naspram muškaraca i to u omjeru 3 : 1.

Pacijenti koji boluju od migrene osjećaju izrazitu udarajuću bol ili pulsirajući osjet, obično samo na jednoj strani glave. Bol može trajati satima ili danima te biti toliko jaka da onemogućuje normalno funkconiranje i aktivnost.

Osim glavobolje, javljaju se i popratni simptomi kao što je vrtoglavica, mučnina, opća slabost, osjetljivost na svjetlo i buku te drugi simptomi.

Liječenje kompleksne bolesti poput migrene zahtjeva multidisciplinarni tim stručnjaka u svrhu pravilnog postavljanja dijagnoze, a onda i multimodalnog pristupa liječenju. U našem timu imamo neurologa, anesteziologa, otorinolaringologa i kirurga glave i vrata te stomatologa.

Najčešći tipovi glavobolja koje stručni tim Centra za glavobolju liječi su migrene, glavobolje uzrokovane kompresijom živaca, sinusne i kronične dnevne glavobolje.

Sve što trebate znati o kirurgiji migrene

Neki pacijenti koji boluju od glavobolja imaju sklonost da su im živci na glavi i vratu osjetljiviji na pritisak struktura koje su nalaze u njihovoj blizini, kao što su mišići, ligamenti i krvne žile. Iz tog razloga se kirurgija migrene zasniva na dekompresiji, odnosno otpuštanju živaca.

Kirurška dekompresija živca u liječenju glavobolje uključuje otpuštanje grana perifernih osjetnih živca u 4 različita područja glave i vrata za koje se vjeruje da su točke-okidači migrene ali i drugih tipova glavobolja:

 • čelo (frontalno područje) - vršimo dekompresiju supraorbitalnog (SON) i supratrohlearnog živca (STN)
 • sljepoočno (temporalno) područje - dekompresija aurikulotemporalnog živca (ATN)
 • srednji dio lica - dekompresija zigomatično-facijalnog živca (ZFN)
 • potiljak - dekompresija velikog okcipitalnog živca (GON)

Mjesto zahvata ovisi o području u kojem nastaje glavobolja i na koje pacijent sam ukazuje. Migrenska glavobolja najčešće se javlja unilateralno, odnosno samo na jednoj strani glave i to pretežito u području čela, sljepoočnica i potiljka.

Migrena se već dugo dovodi u vezu sa pritiskom (kompresijom) i iritacijom glavnih perifernih živaca glave i vrata koju izazivaju okolne strukture (mišići, ligamenti i sl.). U slučaju jake glavobolje ti živci su također genetski više podložni reakciji na pritisak.

Oslobađanjem od pritiska stisnutih živca kirurškim putem moguće je smanjiti učestalost, jačinu i trajanje glavobolje, ili ju potpunosti ukloniti. 

Naše nedavno objavljeno, prethodno spomenuto istraživanje o učinkovitosti kirurgije migrene kao i druga istraživanja objavljene u zadnjih 10 godina, mogu potvrditi da je uz pravilno postavljene indikacije kirurški zahvat najučinkovitiji postupak koji, u usporedbi sa raznim terapijama lijekovima ili injekcijama, gotovo da nema nuspojava.

Tijek zahvata

Kirurško liječenje glavobolje izvodi se u općoj anesteziji. Prije same operacije potrebno je obaviti laboratorijske pretrage krvi i urina te savjetovanje s anesteziologom.

Ako patite od alergije na određene lijekove ili koristite redovnu terapiju za određene bolesti, svakako to navedite tijekom razgovora s anesteziologom kako biste spriječili moguću pojavu nuspojava vezanih za anesteziju.

Na dan zahvata potrebno je biti natašte, nije dozvoljena konzumacija hrane i pića od ponoći prethodnog dana.

Nakon primjene anestezije pristupa se izvođenju operativnog zahvata.

Kirurg čini male rezove na koži u prethodno odabranom mjestu zahvata. Kroz učinjene rezove se endoskopom - tankom cijevi s mini kamerom ulazi kroz rez i precizno vrši otpuštanje pritisnutih živaca (dekompresija).

Zahvat traje u prosijeku 1 sat.

Prednost endoskopskog zahvata je u brzom povratku svakodnevnim aktivnostima uz minimalnu neugodu. Iz tog razloga se kirurško liječenje glavobolje u većini slučajeva tretira kao ambulantni zahvat.

U većini slučajeva, već isti dan nakon kirurgije migrene pacijent odlazi na kućnu njegu.

Oporavak može pratiti slaba ili nikakva bol i nelagoda, a većina pacijenata može se vratiti na posao za sedam dana. Neki pacijenti mogu imati manje otekline koje se same povuku u prvih nekoliko dana oporavka.

Kandidati za kirurško liječenje glavobolje

Jeste li dobar kandidat za kirurgiju migrene ovisi o individualnim simptomima migrene i ukupnoj kliničkoj slici. Prethodno zahvatu svakako je potrebno učiniti pregled i savjetovanje s našim liječnicima specijalistima.

Općenito govoreći, dobar ste kandidat za kirurško liječenje ako:

 • imate dijagnozu kronične migrene ili okcipitalne neuralgije od strane neurologa (nisu sve glavobolje migrene)
 • liječenje migrene konzervativnim metodama (bihevioralna terapija, lijekovi) ne daje rezultate
 • niste u mogućnosti koristiti farmakoterapiju (lijekove) radi pojave nuspojava

Prema našem iskustvu, operacija protiv glavobolje prikladna je i kod najtežih oblika glavobolje koja se javlja gotovo svakodnevno, a kod koje su druge metode u pravilu neučinkovite.

Preporučujemo da prije zahvata pogledate i video o iskustvu naših pacijenata s operacijom migrene.

Rizici i moguće komplikacije kirurškog liječenja glavobolje

Kirurgija migrene izvodi se endoskopski pa je nakon zahvata povratak svakodnevnim aktivnostima moguć već kroz par dana. Radi se o iznimno sigurnom postupku koji u velikoj mjeri prolazi bez nuspojava i komplikacija.

U većini slučajeva jedina nuspojava koju pacijenti osjećaju je utrnulost na mjestu operacije, koja sama nestaje za nekoliko dana, do nekoliko tjedana nakon zahvata.

Zahvaljujući velikom iskustvu i stručnosti naših kirurga, vjerojatnost od pojave drugih komplikacija nakon operacije je minimalna.

Većinu komplikacija moguće je spriječiti detaljnom komunikacijom s našim stručnim osobljem te pravilnom postoperativnom njegom.

O svim mogućim rizicima tijekom i nakon kirurškog liječenja glavobolje razgovarat ćete s liječnicima specijalistima prije pristanka na operaciju.

Važno je da vašem kirurgu postavite pitanja o svemu što vas brine. U slučaju pojave komplikacija važno je odmah reagirati te žurno otpočeti liječenje.

Rezultati kirurškog liječenja glavobolje i što očekivati nakon operacije

Za pacijente s migrenom koji ne reagiraju dobro na druge tretmane, operacija migrene može biti riješenje koje im vraća kvalitetu života. Cilj operacije migrene je smanjenje glavobolje.

Migrene su se dugo povezivale s kompresijom i iritacijom ključnih živaca u vašem licu i glavi. Ovi okidači mogu biti kronični, mogu imati genetske uzroke ili mogu biti rezultat promjena koje se događaju tijekom vremena.

Kirurško ublažavanje pritiska na komprimirane živce može smanjiti učestalost, ozbiljnost i trajanje glavobolja ili ih čak potpuno eliminirati.

Operacija migrene smanjuje iritaciju i kompresiju živaca okidača, bilo ispravljanjem tkiva koje okružuje živce ili blokiranjem signala boli.

Nakon operacije, neki pacijenti mogu i dalje imati glavobolje, ali mogu imati značajno smanjenje učestalosti, trajanja i/ili jačine glavobolje.

Prema recentnim istraživanjima visoki postotak pacijenata nakon kirurškog liječenja glavobolje prijavljuje značajne pomake u vidu smanjenja bolova i pojavnosti glavobolja.

Prema jednom istraživanju 88% ispitanih pacijenata čak i 5 godina nakon operacije migrene prijavilo je najmanje 50% smanjenje učestalosti, ozbiljnosti i trajanja glavobolja.

Sveučilište Wisconsin-Madison izvješćuje o studijama koje pokazuju stope uspjeha veće od 70%, pri čemu je otprilike trećina pacijenata izjavila da su njihove glavobolje potpuno nestale.

Naručite se na pregled

U Poliklinici Lohuis Filipović nastojimo pronaći pravo rješenje za tretiranje glavobolje, uključujući i migrene.

Bilo da je riječ o terapiji lijekovima, injekcijama ili kirurškim zahvatom, u cilju nam je da iz poliklinike izađete bez glavobolje i spremni za obavljanje svakodnevnih aktivnosti bez suvišnih smetnji.

Naručite se na pregled još danas pozivom na +3851 2444 646 ili ispunjavanjem online obrasca.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, FEBORL-HNS, IBCFPRS

Dr.sc. Peter Lohuis, dr. med.

Dr.sc. Peter Lohuis, dr. med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, somnolog, IBCFPRS

Atlas of Surgical Therapy for Migraine and Tension-Type Headache

coauthors: Boris Filipović and Peter JFM Lohuis

The approaches to the complex field of chronic headache are rapidly evolving; accordingly, this timely and well-illustrated volume offers an in-depth description of all currently available surgical options for the treatment of migraine and headache (MH). With more than 300 high-quality figures, and written by an international panel of experts, this first edition of the Atlas of Surgical Therapy for Migraine and Tension-Type Headache, provides detailed, step-by-step instructions on how to perform state-of-the-art MH surgical techniques, while reviewing relevant anatomical issues and their implications for treatment. In light of the interdisciplinary nature of migraine treatment, this book will prove an invaluable resource for MH practitioners from the resident plastic surgeon to the neurosurgeon and neurologist, and health care professionals across various fields of clinical medicine.  

Buy