Tonzilektomija u djece

Sve što trebate znati o operaciji krajnika

Tonzilektomija u djece - sve što trebate znati o operaciji krajnika

Krajnici, medicinskog naziva tonzile, su nakupine limfnog tkiva smještene na ulazu u dišni i probavni sustav.

Krajnike možemo podijeliti u 3 grupe: nepčane tonzile, ždrijelne tonzile i jezične tonzile - zajedno čine limfatičko tkivo poznato pod nazivom Waldeyerov prsten

S obzirom na položaj u ljudskom tijelu, krajnici su mjesto primarnog kontakta s bakterijama i virusima. Možemo reći da se nalaze na prvoj crti obrane donjeg respiratornog sustava od uzročnika bolesti, ali imaju značajnu ulogu i u imuno zaštiti cijelog organizma.

Tonzilektomija ili vađenje krajnika se u dječjoj dobi radi iz mnogobrojnih razloga, uvijek prateći opće stanje djeteta. 

Dugotrajne upale utječu na razvoj imunološkog sustava i ometaju normalno funkcioniranje, mogu se javiti popratne bolesti kao što je peritonzilarni apsces, sepsa i sindrom opstrukcijske apneje (prekida disanja) u spavanju.

Operacija krajnika kod djece jedan je od najčešćih zahvata u otorinolaringologiji i jedan od najčešćih kirurških zahvata u dječjoj dobi uopće. 

Međutim to ne znači da krajnike treba ukloniti uvijek kada dijete ima česte upale grla ili gnojne angine, naročito jer krajnici imaju značajnu ulogu u zaštiti organizma. 

Danas postoje jasne smjernice prema kojima liječnici indiciraju operaciju krajnika kod djece. Interdisciplinarna sekcija za kontrolu rezistencije na antibiotike (ISKRA) donosi smjernice za apsolutne i relativne indikacije prema kojima se odlučuje kada je vađenje krajnika potrebno.

Operacija krajnika kod djece - kada se izvodi, a kada ne?

Tonzilarni problem je zajednički naziv za skup pitanja vezanih za donošenje odluke kada je tonzilektomija potrebna. Opravdana indikacija za operaciju krajnika kod djece je onda kada će uklanjanje krajnika djetetu donijeti više koristi nego štete

U medicinskoj struci, stajališta o potrebi tonzilektomije kretala su se između dvije krajnosti. 

Jedna strana je smatrala da krajnike treba ukloniti svoj djeci jer se tako sprječavaju bolesti krajnika i sve popratne bolesti poput upala zglobova, bubrega, srčanih zalistaka. Druga je strana zagovarala da se krajnici ne odstranjuju uopće zbog svog značaja za imunološki sustav.

Danas postoje precizne indikacije za vađenje krajnika kod djece koje se donose na nacionalnoj razini..

Apsolutne indikacije za tonzilektomiju:

 • Pet ili više grlobolja godišnje uzrokovana tonzilitisom (upalom krajnika) uz zadovoljene sljedeće kriterije:
  • tonzilitis mora biti dijagnostički potvrđen barem jednim od sljedećih kriterija: pozitivan obrisak na betahemolitički streptokok skupine A (BHS-A), gnojni eksudat na krajnicima, tjelesna temperatura jednaka ili viša od 38°C, upala limfnog čvora (limfadenitis) na vratu s barem jednim čvorom veličine 2 cm ili više
 • komplikacije tonzilitisa (peritonzilarni apsces, sepsa)
 • trajna opstrukcija (začepljenost) dišnih putova
 • sindrom opstruktivne apneje u spavanju (engl. OSAS)
 • sumnja na tumor krajnika

Relativne inidikacije za tonzilektomiju:

 • poremećaji okluzije (promjene u zagrizu)
 • kronična upala krajnika - kronična grlobolja i loš zadah, simptomi se ne smanjuju tijekom jednogodišnjeg razdoblja

Ponekada roditelji izražavaju nedoumice vezano za liječničku odluku operacije krajnika. 

Njihovo dijete nema česte grlobolje i upale krajnika. Međutim, jedan od značajnijih faktora je poremećaj disanja tijekom spavanja. Ako dijete hrče, ima stanke u disanju, preznojava se, vrti se i nemirno spava to može imati ozbiljne posljedice na njegov razvoj. 

Opstrukcija disanja s prestancima koji traju 5 sekundi ili dulje kroz razdoblje od više mjeseci (ili godina) može dovesti do oštećenja stijenki krvnih žila, mozga, srca i pluća te poremećaja u kognitivnom razvoju djeteta.

Kod pojave simptoma i stanja koja upućuju na potrebu za operacijom krajnika, preporučuje se da se dijete prati kroz šestomjesečno razdoblje. Indikacija za operaciju se postavlja s obzirom na opće stanje djeteta i prisutnost gore navedenih stanja. 

Kontraindikacije za tonzilektomiju:

 • poremećaji zgrušavanja krvi
 • akutne zarazne bolesti
 • upala srčanog mišića
 • srčane greške
 • neregulirana šećerna bolest

U navedenim slučajevima se uklanjanje krajnika ne radi ponajviše zbog visokog rizika od nastanka komplikacija tijekom ili nakon zahvata. 

U odlučivanju na uklanjanje krajnika kod djece, bitne su informacije koje liječnik dobiva od roditelja te klinički pregled djeteta, stručnost i iskustvo. Jednom kada se operacija krajnika indicira, važno je zahvat napraviti što prije kako bi polučio što veći uspjeh. 

Tijek operacije krajnika kod djece i kako se pripremiti

Tonzilektomija znači kirurško odstranjivanje limfatičkog tkiva nepčanih tonzila. Nepčane ili palatalne tonzile razvijaju se potkraj fetalnog razdoblja te su smještene između prednjeg i stražnjeg nepčanog luka. 

Operacija krajnika kod djece se uglavnom radi od 3. godine pa nadalje. Postoje slučajevi kada je zahvat potrebno učiniti i ranije, to ovisi o općem zdravlju djeteta i indikaciji za operaciju. 

Tijekom zahvata u Poliklinici Lohuis Filipović koristimo moderne instrumente i tehnike u svrhu smanjenja postoperativne boli i mogućih komplikacija.

Kod nas se najčešće koristi tehnika uklanjanja krajnika kombinacijom tupe i oštre disekcije instrumentima za višekratnu uporabu. Osim navedenog, krajnici se mogu operirati  i radiofrekvencijom, LASER-om (diodni, CO2), ultrasoničnim nožem ili elektrokauterom. Ovisno o razlogu tonzilektomije te svakom pojedinom slučaju, kirurg odlučuje koja je tehnika najbolja za bolesnika- najčešće kombinira više vrsta instrumenata i tehnika. 

Priprema za operaciju krajnika kod djece

Tonzilektomija u djece je relativno jednostavan kirurški zahvat u rukama iskusnog kirurga. U većini slučajeva se postupa kao da se radi o ambulantnom zahvatu, kada dijete nema popratnih bolesti koje povećavaju rizik od komplikacija. 

Djetetu je potrebno prije operacije što više objasniti što će se događati, prikladno njegovoj dobi i sposobnosti razumijevanja. Time osiguravamo da ono voljno sudjeluje u postupcima te da što manje osjeća strah i uznemirenost. 

Za roditelje je također važno da ostanu mirni, pružaju djetetu sigurnost i utjehu. 

Prije operacije krajnika potrebno je obaviti klinički pregled kod otorinolaringologa te pretrage krvi i urina.

Na dan operacije potrebno je ponijeti svu potrebnu medicinsku dokumentaciju. S obzirom da se zahvat kod djece izvodi u općoj anesteziji, dijete ne smije konzumirati hranu i piće od ponoći prethodnog dana.

Tijek zahvata:

 • na dan operacije dijete mora biti natašte
 • prije operacije daje se blagi sedativ te čepić protiv bolova
 • u operacijskoj sali uvodi se u opću anesteziju te se pristupa izvođenju zahvata
 • krajnici se uklanjaju
 • nakon operacije nema šivanja, ostaje otvorena rana koja zarasta sama od sebe

Po završetku zahvata, dijete se promatra u bolničkim uvjetima. Već dva sata nakon operacije djetetu dajemo tekućinu, čaj ili prokuhanu vodu, čime se vlaži operirano područje i aktiviraju mišići ždrijela. 

Hidratacija je izuzetno bitna u postoperativnom razdoblju, konzumiranje tekućine (izbjegavati gazirana pića!) pospješuje zarastanje rane te smanjuje bolove.

U ambulanti za Otorinolaringologiju & kirurgiju glave i vrata Poliklinike Lohuis Filipović, okupili smo međunarodno priznati tim liječnika usko subspecijaliziranih za rješavanje pojedinih problem koji se javljaju u području uha, nosa i grla (ORL) te glave i vrata, kod odraslih pacijenata i djece.

Na dječjoj otorinolaringologiji posvećeni smo individualnom pristupu svakom pacijentu te uvijek brinemo da je djeci što ugodnije. Osim velike stručnosti, naši liječnici imaju topao i brižan pristup prema svojim “malim pacijentima”, pri tome im je roditeljska suradnja neophodna.

Koliko traje operacija krajnika?

Samo uklanjanje krajnika traje svega 15-30 minuta, ali se s pripremom i postoperativnom njegom treba pripremiti na vremensko trajanje od otprilike 3 sata.

Operacija krajnika - oporavak

Nakon tonzilektomije, za razliku od uobičajenih kirurških postupaka, operativno mjesto se ne zatvara šivanjem nego ostaje otvorena rana koja sama zarasta tzv. sekundarno cijeljnje rane. 

Drugi dan nakon operacije, rana se prekriva bijelim naslagama koje otpadaju između 4. i 8. dana nakon zahvata. Ako osjetite da dijete ima intenzivan neugodan zadah, to je znak da ne pije dovoljno tekućine.

Za što brži oporavak iznimno je važno pripaziti da dijete uzima oko 2 litre tekućine dnevno. Također je potrebno inzistirati na mirovanju te izbjegavati posjete u danima nakon zahvata. 

Bol je uobičajena u danima nakon operacije, djetetu treba davati analgetike (primjerice ibuprofen) prema uputi liječnika. 

Moguća je pojava i bolova u uhu, tu se ne radi o upali nego o refleksivnoj boli zbog rane u ždrijelu. Možete očekivati i pojavu povišene tjelesne temperature (do 38°C) koju je potrebno tretirati antipireticima prema uputi liječnika. 

Ako dijete ima temperaturu višu od 38°C dulje od dva dana, potrebno je kontaktirati liječnika jer je to moguć simptom nastanka infekcije.

Promjene u glasu nakon operacije krajnika su također normalne. Neposredno nakon zahvata, dijete govori tiho i piskutavo jer štedi grlo. 

Čak i nakon završetka cijeljenja, glas može biti drugačiji jer se mijenja rezonantni prostor u kojem se oblikuje glas. 3 do 6 mjeseci nakon zahvata procjenjuje se konačna boja i raspon glasa.

Prehrana nakon operacije krajnika

Tijekom postoperativnog razdoblja nakon tonzilektomije, dijete će biti na posebnoj prehrani. Ne smije se konzumirati pretjerano slana, kisela, hladna, vruća ili začinjena hrana. Treba izbjegavati “grubu” hranu koja bi mogla iritirati ždrijelo. 

Na dan zahvata - nakon operacije prva 2 sata dijete ne smije jesti, niti piti. Nakon toga treba konzumirati što više tekućine, mlaki čaj ili prokuhanu vodu.

 • 1 i 2. dan može tekuću mlaku hranu: griz, čokolino, juhu, kompot, čaj, mlijeko
 • 3. do 5. dan polako se uz tekuću hranu uvodi kašasta u vidu kuhanog, pasiranog voća, povrća, keksi namočeni u mlijeko, jogurt
 • 6. do 12. dan može uz gore navedeno jesti i raskuhano meso, kruh (bez korice), raskuhanu rižu ili tjesteninu, mljeveno meso

Prvih sedam dana nakon zahvata, dijete ne smije prati zube (tuširati se može normalno). 

Nakon 12. dana postoperativnog razdoblja može nastaviti s normalnom prehranom. Dijete se obično dva tjedna nakon zahvata može vratiti uobičajenim aktivnostima, u vrtić ili školu. 

Brzina oporavka iza operacije krajnika ovisi i o roditeljima. 

Valja inzistirati na uzimanju 2 litre i više tekućine dnevno, ne dopustiti posjete te osigurati da dijete miruje, ne napreže grlo glasnim govorom, hroptanjem, kašljanjem i slično.  

Pravilna hidratacija je naročito važna jer se njome sprječavaju moguće komplikacije, u prvom redu pojava krivarenja.

U slučaju potrebe za operacijom ili samo sumnji da nešto nije u redu nemojte čekati - naručite svoje dijete na pregled još danas pozivom na broj +3851 2444 646, ili ispunjavanjem online obrasca

Moguće komplikacije nakon operacije krajnika

Tonzilektomija je u pravilu rutinski postupak, traje kratko te ne predstavlja veliki rizik. Prema ovom kirurškom zahvatu odnosimo se kao prema ambulantnom postupku te se po operaciji rijetko javljaju ozbiljnije komplikacije tonzilektomije.

Jedna od komplikacija koja se može pojaviti je krvarenje (čak i 7-14 dana nakon samog operativnog zahvata) s obzirom da se nakon operacije krajnika, mjesto zahvata ne šiva. Značajan faktor sprječavanja krvarenja nakon tonzilektomije je pridržavanje higijenskih i prehrambenih mjera u postoperativnom razdoblju. 

Mogu se javiti infekcije, stoga je iznimno važno onemogućiti posjete operiranom djetetu. Svaki posjetitelj je potencijalni izvor zaraze u razdoblju oporavka. 

Također je moguće da nakon zahvata zaostane dio tonzilarnog tkiva koji se poslije može uvećati pa ga je potrebno operativno ukloniti. Ova se komplikacija javlja u rjeđem broju slučaja.

S obzirom da tonzilektomija nije naročito složen kirurški zahvat, oporavak djeteta nakon operacije je u većem broju slučajeva relativno brza. Djeca razmjerno dobro podnose bolnost koja je normalna u postoperativnom razdoblju. 

Roditelji su bitan faktor oporavka djeteta nakon operacije krajnika pa je važna njihova edukacija i ustrajanje na pridržavanju uputa stručnog osoblja.

U slučaju potrebe za operacijom ili samo sumnji da nešto nije u redu nemojte čekati - naručite svoje dijete na pregled još danas pozivom na broj +3851 2444 646, ili ispunjavanjem online obrasca.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, FEBORL-HNS, IBCFPRS

Dr.sc. Sandra Baranović, dr.med.

Dr.sc. Sandra Baranović, dr.med.

specijalistica otorinolaringologije

Izv.prof.dr.sc. Jakov Ajduk, dr. med.

Izv.prof.dr.sc. Jakov Ajduk, dr. med.

specijalist otorinolaringologije, audiolog i fonijatar