icon

Odaberite jednu od ambulanti.

Otorinolaringologija

UVOD

LF Ambulanta za ORL pruža medicinsku njegu koristeći najsuvremenije metode dijagnostike i liječenja odraslih pacijenata i djece koji imaju tegoba sa uhom, nosom i grlom (ORL).

 

Poliklinika LF  ima pristup usredotočen na suradnički, timski rad koji ujedinjuje iskustvo, znanje i vrhunsku tehnologiju kako bismo odgovorili specifičnim potrebama svakog pacijenta. Naš cilj je uspješno postavljanje dijagnoze, liječenje, praćenje pacijenta te pozitivni i dugoročni rezultati.

 

LF klinika, kao inovativni model, godinama provodi znanstvena istraživanja posvećena specijalizacijama za uho, nos i grlo (ORL) i postigao je ove uspjehe:

 

  • Uveo kirurške metode za potpunu rekonstrukciju disanja kroz nos koja uključuje minimalno invazivnu metodu endoskopske kirurgije septuma nosa i kirurgiju nosnog ventila
  • Razvio kiruršku metodu sa minimalno vidljivim ožiljkom u kirurgiji žlijezde slinovnice
  • Razvio specijalnu kiruršku tehniku koja pomaže pacijentima kod paralize facijalnog živca
  • Razvio pristup minimalno invazivne kirurgije štitnjače
  • Uspostavio sveobuhvatnu dijagnozu i liječenje kod poremećaja glasa

 

 

INDIKACIJE

LF Ambulanta za ORL se bavi dijagnosticiranjem i rješavanjem problema u idućim područjima:

 

DIJAGNOZA

LF Ambulanta za ORL pruža detaljnu i modernu dijagnostičku obradu iz područja uha, grla i nosa:

 

SPECIJALISTIČKI ORL PREGLED

FIBERENDOSKOPIJA (sinusa, glasnica, trećeg krajnika)

PANENDOSKOPIJA

OTOMIKROSKOPIJA

SOMNOSKOPIJA (DISE)

LIJEČENJE

LF TIM vrhunskih specijalista otorinolaringologije prakticira veliki niz zahvata:

 

SEPTOPLASTIKA - operacija devijacije septuma

Turbinoplastika - operacija nosne valvule

FESS - funkcijska endoskopska operacija nosa

Operacija hipertrofičnih nosnih školjki

Operacija rinofime

Tonzilektomija

Adenoidektomija

Operacija žlijezda slinovnica

Lobektomija štitnjače

Radiofrekvencija 

 

 

PAKETI

ORL pregled + fiberendoskopija

Poligrafija + DISE

Kompletni ORL pregled + radiofrekvencija

Septoplastika + turbinoplastika

 

Blog

Začepljen nos - uzroci i metode liječenja

Ako imate osjećaj da su vaši sinusi „blokirani“ ili „otečeni“, ili ako ne možete disati kroz nos, možda patite od opstrukcije nosa. Ovaj osjećaj možete imati samo na jednoj strani nosa ili na obje, a ponekad naizmjenično, na jednoj,  a zatim na drugoj.

 

Postoje tri uobičajena objašnjenja za ovu pojavu, a to su: devijacija septuma, hipertrofija nosne školjke i oštećenje nazalnog ventila. Sva tri predstavljaju strukturalne probleme koji mogu ometati normalno disanje kroz nos. Ostali zdravstveni razlozi mogu biti kronični rinosinusitis, alergije, nazalni polipi ili, rijetko, nazalni tumori.

 

1. Devijacija septuma

 

Septum se nalazi na sredini nosa i dijeli lijevu nosnicu od desne.  Prednji dio mu je hrskavičav, dok je stražnji dio koštan. Prednji dio septuma je ono što vidite između nosnica, ali septum je zapravo, vrlo dug i prostire se duboko u nos. Njegov normalni položaj je točno na sredini nosa, ali kad nije, nastaje ono što je poznato kao devijacija septuma. (slika)

 

Dijagnoza

Kad devijacija nosnog septuma sprječava normalan protok zraka kroz nosnice, važno je da vas pregleda specijalist za uho nos i grlo. Septalna devijacija dijagnosticira se pregledom nosa pomoću svjetiljke ili endoskopskim pregledom. Endoskop omogućava liječniku pregled cijele nosne šupljine. (video)

 

Liječenje

Operacija je jedini način korekcije devijacije septuma, ali  ne preporučuje se uvijek. Ponekad je, umjesto toga, simptome bolje tretirati sprejevima za nos koji pomažu u smanjivanju otekline unutar nosa. Kada tretiranje simptoma postane nedostatno, preporučuje se septoplastika. Septoplastikom se ispravljaju nepravilni dijelovi tako da septum postaje ravniji, omogućavajući bolji protok zraka kroz svaku nosnicu. Operacija je minimalno invazivna, jer se obavlja u unutar nosa bez vanjskih rezova. Oporavak pacijenata obično teče bez pojave podljeva, otečenosti i ožiljaka. Obično se izvodi pod općom anestezijom kao ambulantni zahvat (što znači da ne morate ostati preko noći).

 

1. Hipertrofija nosne školjke (nosne turbine)

 

Nosne školjke su strukture duž bočnog zida unutar nosne šupljine koje filtriraju, zagrijavaju  i vlaže zrak koji udišemo kroz nos. Vlaga sluznice koja oblaže nosne školjke, u tom procesu, osigurava vodu. Kad se sluznica upali, ona može prouzročiti začepljenost nosa.

 

Hipertrofija nosne školjke najčešće je je uzrokovana alergijama, ali postoje i drugi upalni procesi i lijekovi (posebno pretjerana upotreba ili zloupotreba nazalnih dekongestiva u spreju za vanjsku upotrebu) koji je mogu izazvati.

 

Dijagnoza

Dijagnozu o hipertrofiji nosne školjke postavlja specijalist za uho, nos i grlo, nakon pregleda.

 

Liječenje

Ako je začepljenost izazvana alergijama, najbolje liječenje upale je pomoću steroidnog spreja za nos, antihistaminskog spreja za nos ili oralnog antihistaminika kako bi se smanjila otečenost nosne školjke. Ako je uzrok pretjerana upotreba lijekova,  prestanak uzimanja takvih lijekova često ublažava ove simptome.

U nekim slučajevima  preporučuje se operacija (turbinoplastika) da bi se smanjila veličina nosne školjke. Ovaj operativni zahvat može se izvesti u ordinaciji, u lokalnoj anesteziji. On se također može obaviti zajedno sa septoplastikom.

 

2. Slabost nosne valvule

 

Nosna valvula je dio nosne šupljine najužeg poprečnog presjeka i glavni je regulator protoka zraka kroz nos. Slabost nosne valvule je česta, ali još uvijek nedovoljno prepoznata kao uzrok nosne opstrukcije. To može biti posljedica pacijentove osobne anatomije ili prethodnih operacija nosa, traume ili procesa starenja.

 

Dijagnoza

Dijagnoza kolapsa nosne valvule postavlja se pregledom bočnih zidova nosa, promatranjem kolapsa nosne strukture za vrijeme disanja i procjenom jakosti bočnih zidova u donjem dijelu nosa.

 

Liječenje

Pacijentima s opstrukcijom nosa, koja se ne može popraviti uzimanjem medikamenata, septoplastka ili sama turbinoplastika, postupak poznat kao korekcija nosne valvule (popravak nosne valvule) ili funkcionalna rinoplastika, mogu pomoći da bolje dišu kroz nos.

Ovaj postupak često se izvodi istovremeno sa septoplastikom. Zajedno, ovi postupci mogu ispraviti septum i, ako je potrebno, otvoriti nosni prolaz.

 

Sve o upali sinusa

Upalu sinusa (rinosinusitis, obično poznatu kao sinusitis) uzrokuje upala sluznice sinusa i nosa. Pacijente muči začepljenost nosa popraćena sekretom iz nosa, koji može biti rijedak ili gust i često bezbojan, a dolazi iz prednjeg ili stražnjeg dijela nosa i slijeva se prema ždrijelu. Ostali simptomi uključuju gubitak osjetila mirisa, glavobolje, bol i pritisak u području lica, osjećaj opće slabosti i, ponekad, začepljenost uha.

 

Akutni rinosinusitis

 

Akutni rinosinusitis obično je uzrokovan virusom i traje od 7 do 14 dana. Kod mnogih pacijenata akutni rinosinusitis ponavlja se jednom ili dva puta godišnje. Nikakvi  antivirusni lijekovi nisu potrebni da bi se savladale ove virusne infekcije, jer se tijelo može samo izboriti. Kod ovih simptoma mogu pomoći bezreceptni lijekovi protiv prehlade. Ponekad se preporučuju steroidni sprejevi za nos koji skraćuju trajanje prehlade ili virusne infekcije. Sprejevi s fiziološkom otopinom ili ispiranje fiziološkom otopinom pomaže u održavanju vlažnosti nosne šupljine i pročišćavanju sluznice.

 

Nešto rjeđe, ove virusne infekcije mogu stvoriti uvjete koji omogućavaju rast bakterija, što ponekad dovodi do bakterijske infekcije sinusa. Ako simptomi curenja  bezbojnog sekreta iz nosa potraju 10 do 14 dana, može se propisati antibiotik za liječenje bakterijske infekcije.

 

Ako se pojave neobični simptomi kao što su oticanje očiju ili jaka groznica, molimo vas, potražite liječničku pomoć.

 

Kronični rinosinusitis

 

Rinosinusitis postaje kronični kada simptomi potraju tijekom razdoblju od tri mjesece i dulje. Kronični rinosinusitis obično nije uzrokovan infekcijom;  smatra se da je to više upalno stanje, slično astmi ili alergijama.

 

Dijagnoza

Dijagnoze se postavljaju na temelju simptoma pacijenta i nalazima endoskopskog pregleda. Ponekad se traži CT snimak sinusa. Budući da postoji mnoštvo stanja koja mogu prouzročiti iste simptome kao i kronični rinosinusitis, mi se držimo strogih pravila kliničke prakse kako bismo došli do dijagnoze.

 

Liječenje

Iako je kronični rinosinusitis neizlječiv, dostupni su tretmani koji vam ublažavaju  simptome. Početno liječenje uključuje medikamente kao što su steroidni sprejevi za nos, lijekovi protiv alergije, ispiranje nosa fiziološkom otopinom koji pomažu smanjenju otečenosti i omogućavaju pravilnu drenažu.

 

Kad liječenje medikamentima postane nedostatno, ponekad se preporučuje kirurški zahvat kako bi se olakšala drenaža i cirkulacija zraka u sinusima, te uzimanje lijekove koji smanjuju upalu. Cilj kirurgije sinusa je, kad se radi o kroničnom rinosinusitisu, širenje otvora sinusa. Zahvat se vrši u općoj anesteziji, a pacijenti obično mogu ići kući isti dan.

 

Polipi

 

Polipi su izrasline tkiva na sluznici nosa ili sinusa. Najčešće se javljaju kao posljedica upale u nosu usljed kroničnog rinosinusitisa; međutim, u rijetkim slučajevima oni se mogu povezati s tumorom. Zbog toga se, pacijentima kojima je dijagnosticiran polip, preporučuje pregled kod specijaliste za uho nos i grlo.

 

Polipi se mogu povezati s doboroćudnim, a rjeđe s kancerogenim tumorima. Nosni polipi koji se povezuju s tumorima obično se nalaze na jednoj strani nosa – za razliku od  polipa koji se povezuju s kroničnim rinosinusitisom i pojavljuju  se obično na obje strane nosa.

 

Simptomi

Uobičajeni simptomi uključuju začepljenost nosa, gubitak osjetila mirisa, bol i pritisak zbog upale. Kad se radi o dobroćudnim ili zloćudnim tumorima, često se javlja krvarenje iz nosa.

 

Dijagnoza

Polipi u nosu prvo se dijagnosticiraju endoskopskim pregledom. Ako se ustanove polipi, može se zatražiti CT ili MR snimak sinusa, a ponekad se preporučuje biopsija tkiva koja se daje patalogu na analizu.

 

Liječenje

Polipi u nosu koji su nastali zbog kroničnog rinosinusitisa liječe se medikamentima za oralnu ili vanjsku upotrebu radi  smanjenja upale. Kod nekih pacijenata, kod kojih polipi rastu unatoč agresivnom liječenju medikamentima, preporučuje se endoskopska operacija sinusa kako bi se polipi fizički uklonili.

 

Liječenje nosnih polipa povezanih s tumorima ovisi o tome što pokaže patološki nalaz, a to može biti u rasponu od kirurškog odstranjivanja  do liječenja lijekovima i/ ili terapije zračenjem.

 

O alergijskom rinitisu

Pacijenti s alergijskim rinitisom imaju upalu nosne sluznice uzrokovanu alergijama. Mnoge alergije su povremene i pogađaju pacijente samo u određeno doba godine. Uobičajeni sezonski alergeni su polen, drveće, trave i ambrozija. Pacijenti sa stalnim alergijama imaju ove simptome tijekom cijele godine. Česti stalni alergeni uključuju grinje, plijesan, kućne ljubimce i žohare.

Simptomi

Uobičajeni simptomi alergijskog rinitisa su začepljen nos, kihanje, curenje nosa, nosna opstrukcija i suzenje očiju. Ovi simptomi slični su simptomima kroničnog rinosinusitisa, ali  je ključna razlika u tome što je alergijski mukozni sekret obično čist i proziran, dok je kod kroničnog rinosinusitisa obično gust i blijed.

Dijagnoza

Liječnici često donose dijagnozu na temelju niza određenih simptoma koji ukazuju na stanje. Dijagnoza se obično potvrđuje alergološkim  testom.

Liječenje

Pacijenti koji pate od alergijskog rinitisa mogu se liječiti lijekovima kao što su nazalni steroidni sprejevi, antihistaminici za vanjsku ili oralnu upotrebu, stabilizatori masticita i imunoterpija (injekcije protiv alergije).

Međutim, identificiranje alergena i smanjenje izlaganju alergena često je najbolja terapija. Preporučuje se obložiti madrace i jastuke (da bi se smanjilo izlaganje grinjama), ukloniti tepihe, držati prozore zatvorene  u vrijeme sezone polena i izbjegavati kućne ljubimce.

Što učiniti kod krvarenja nosa?

Epistaksija ili krvarenje iz nosa je vrlo često, a može se pojaviti iz brojnih razloga. Sluznica nosa je jako dobro prokrvljena krvnim žilama koje se nalaze vrlo blizu površine. Pucanje ovih žila može uzrokovati krvarenje iz nosa. U većini slučajeva krvarenje iz nosa prestaje samo. Držanje glave u uzdignutom položaju i neprestano stiskanje vrha nosa (kao kad ronite) 15 do 20 minuta pomoći će vam zaustaviti krvarenje.

 

U suhim klimama (kao što je sjeveroistok tijekom zimskih mjeseci), sluznica nosne šupljine u frontalnom dijelu nosa može postati previše suha, te oštetiti krvne žile. Ovlaživači  zraka u kući mogu pomoći u  sprječavanju ove pojave, a time se također smanjuje učestalost infekcija gornjih respiratornih organa.

 

Agresivno krvarenje iz nosa

Kada je krvarenje iz nosa agresivno i potraje prekomjerno dugo, pacijenti trebaju potražiti pomoć hitne medicinske skrbi. U nekim slučajevima krvarenje će zaustaviti tek u hitnoj pomoći,  stavljanjem tupfera gaze u nos (tamponada gazom).

Ukoliko to nije dovoljno, potrebno je tretirati oštećenu krvnu žilu. To se ponekad radi kauterizacijom, manjim postupkom kojim se područje koje krvari malo spali kako bi se zaustavilo krvarenje iz žile. Ponekad može biti nužan operativni zahvat kojim se identificira i  zatvori problematična krvna žila. U rijetkim slučajevima, preporučuje se embolizacija radi zaustaviljanja krvarenje, kada će radiolog napraviti angiogram i ubrizgati kontrast u krvne žile.

Ponavljanje krvarenja iz nosa

Ako se epizode jakog krvarenja iz nosa ponavljaju, potreban vam je  pregled specijaliste za uho, nos i grlo. Mogu postojati i drugi razlozi za opetovana krvarenja iz nosa kao što su vaskularne anomalije ili tumori. Endoskopski pregled, CT ili MR snimanje mogu biti potrebni radi daljnje procjene krvarenja.

Kada curenje nosa postaje ozbiljan problem?

Drenaža nosa, ili poznatija kao curenje nosa, događa se svakome. To je posljedica stvaranja obilnog sekreta  u nosu, što često dovodi do pojave iscjetka iz nosnica koji može imati izgled od čiste tekućine do gustog sekreta. Ponekad se može slijevati niz ždrijelo i izazivati neugodan nadražaj.

Postoje mnogi uzroci curenja nosa – od iritansa (sredstava za nadraživanje) do upale. Poznavanje uzroka pomože u donošenju odluke trebate li posjetiti liječnika i koja je vrsta tretmana potrebna.

Neki od najčešćih uzroka su:

Alergije

Infekcije (obična prehlada, gripa)

Infekcija sinusa

Nealergijski rinitis/vazomotorni rinitis (čisti sekret iz obje nosnice uzrokovan pretjeranom aktivnošću nosnih žlijezda. To se može dovesti u vezu sa začepljenošću nosa i/ili kihanjem. Često je drenaža povezana s promjenama temperature, aktivnošću ili jedenjem i postaje učestalija s godinama).

 

Manje česti uzroci su:

Astma

Određeni upalni poremećaji

Devijacija septuma

Suhi zrak

Nosni polipi

Pretjerana upotreba sprejeva za nos

Curenje spinalne tekućine

Duhanski dim

 

Liječenje

Kod većine pacijenata, curenje iz nosa samo prestaje. Međutim, to može biti znak ozbiljnijeg problema, zato vam savjetujemo da se javite doktoru ukoliko:

Vaši simptomi traju duže od 10 dana

Vaš sekret iz nosa je žut i/ili zelen i popraćen bolom u sinusima ili groznicom

Imate visoku temperaturu

Imate li krvi u iscjetku iz nosa ili uporan čisti iscjedak nakon povrede glave potražite hitnu medicinsku pomoć.

pregled

Pošaljite upit ili nas kontaktirajte odmah