logo
icon

Odlučni smo pružiti Vam njegu koja je rezultat kombinacije znanja, vještina, obilja iskustva i najsuvremenijih tehnika liječenja.

Glavobolja

Naš glavni cilj je poboljšanje zdravlja i kvalitete života naših pacijenata koji pate od glavobolje. To postižemo istraživanjem uzroka glavobolje, te primjenom novih, multi-modalnih terapija, uspješnih u trajnom uklanjanju glavobolja.

UVOD

 

Razumijemo da se možda osjećate bespomoćno, jer uobičajeni postupci za otklanjanje glavobolje nisu pomogli.

 

To obično znači da ste isprobali različite pristupe – mijenjajući lijekove, ishranu, tjelovježbe, vitamine, hormone i fizikalnu terapiju – ali još uvijek imate glavobolje. 

 

No, ne odustajte! 

 

Naš multidisciplinarni tim koristi najnovije inovativne metode poput primjene kirurgije migrene, te se sastoji od neurologa, specijalista za bolesti glave i vrata, fizioterapeuta, stručnjaka za akupunkturu, stomatologa, maksilofacijalnih i plastičnih kirurga.

 

Dogovorite pregled ukoliko vaše glavobolje:

 

· se javljaju češće nego obično,

· su jače nego obično,

· se ne smanjuju uzimanjem lijekova,

· onemogućavaju rad, san i obavljanje normalnih aktivnosti,

· izazivaju patnju i smanjuju Vam kvalitetu života 

 

Obratite nam se, želite li pronaći tretman koji će vam omogućiti da glavobolju držite pod kontrolom.

 

 

SIMPTOMI

Glavobolje su problematične ukoliko:

 

 • su česte (>15 dana mjesečno), 
 • izazivaju jaku bol, 6-10 prema vizualno analognoj skali, 
 • stvaraju lokalizirani pritisak ili tenzije u području bolova
 • uzrokuju mučninu i povraćanje,
 • uzrokuju preosjetljivost na svjetlo, zvuk i mirise, 
 • stvaraju poteškoće pri koncentraciji, 
 • stvaraju vrtoglavicu, neosjetljivost ili slabost udova.

 

DIJAGNOSTIKA

Kojem se specijalistu za glavobolju obratiti ovisi o tome što je uzrokuje. Migrenu može izazvati alergijska reakcija, uklještenje živca, devijacija septuma, hormonski poremećaj, depresija, itd. Odlaženje specijalistima na različita mjesta može biti iscrpljujuće, a također gubljenje vremena i novca.

 

U Centru za glavobolju okupili smo na jednom mjestu grupu specijalista koji vam mogu pomoći točnim dijagnosticiranjem vaše glavobolje, kao i posebnim liječenjem već postojeće zdravstvene tegobe koja se krije u pozadini glavobolje.

 

Bitna pitanja za dijagnosticiranje glavobolja su:

 • Kada se glavobolja javlja?
 • U kojem predjelu glave se javlja?
 • Kakav je osjećaj glavobolje?
 • Koliko dugo traje glavobolja?
 • Je li bilo promjena u ponašanju ili osobnosti pacijenta?
 • Uzrokuju li glavobolju promjene u držanju ili sjedenju?
 • Patite li od nesanice?
 • Jeste li doživjeli neki stres?
 • Jeste li imali povrede glave?

 

LIJEČENJE

Koristimo znanje i iskustvo u kombinaciji s najnaprednijim tehnologijama u kreiranju individualnog, korak po korak, pristupa liječenju u svakom pojedinačnom slučaju.

 

Kod blažih slučajeva glavobolje, možemo preporučiti kombinaciju – promjene načina života, akupunkture, manualne terapije, i sličnih.

 

Ako je ovakav pristup nedostatan za ublažavanje glavobolje, možemo koristiti određene lijekove ili lokalno primijeniti injekcije BTX-a.

 

U slučaju umjerene do jake glavobolje, koja je otporna na gore spomenute terapije, nudimo siguran i minimalno invazivan kirurški zahvat za posebno odabrane slučajeve:

 

- kirurgiju sinusa

- kirurgiju migrene

 

 

Sve o kirurgiji migrene

Zadnjih 10 godina liječnički tim LF-Medical group-a je razvio i primjenjuje novi, siguran i minimalno invazivan kirurški zahvat kod najnesnošljivijih tipova glavobolje. Ova kirurška tehnika je ispitana i opisana u recenziranim svjetskim časopisima. Postupak se zasniva na dekompresiji osjetih živaca i zato je opisno nazvan kirurgija glavobolje dekompresijom živca, popularno nazvanom “kirurgija migrene”. 

Kirurška dekompresija živca u liječenju glavobolje uključuje dekompresiju grana perifernih osjetnih živca u 3 različita područja glave i vrata (frontalni-čeoni, temporalni-sljepoočni, okcipitalni-potiljačni), za koje se vjeruje da su točke-okidači migrene. Migrena se već dugo dovodi u svezu sa kompresijom i iritacijom glavnih perifernih živaca lica i glave, izazvane okolnim mišićem, fascijom i periosteumom (pokosnicom). U slučaju jake glavobolje ovi živci su također genetski više podložni takvoj kompresiji. 

Oslobađanjem pritiska komprimiranog živca kirurškim putem može se smanjiti učestalost, jačina i trajanje glavobolje, pa čak i u potpunosti ukloniti.  Naše nedavno objavljene studije kao i one objavljene u zadnjih 10 godina, mogu potvrditi da je uz pravilno postavljene indikacije kirurški zahvat najučinkovitiji postupak koji, u usporedbi sa raznim terapijama lijekovima ili injekcijama BTX-a, gotovo da nema nuspojava.

KAKVE REZULTATE OČEKIVATI?

Dokazi o učinkovitosti kirurgije migrene se ubrzano povećavaju, budući da različite grupe kirurga širom svijeta neprekidno izvještavaju o tome i objavljuju rezultate. U većini slučajeva kirurgija ima dugotrajan učinak. U ovim studijama, ishod se vrednuje postotkom pacijenata čije je postoperativno iskustvo smanjenje simptoma glavobolje 50% ili više. U ovim uvjetima, postotak uspješnosti kirurgije migrene u najnovijim objavljenim studijama povećao se gotovo na 95%.

Mi smo također nedavno objavili studiju koja se nadovezuje na naše ranije (desetogodišnje) u kojima smo pokazali da je kirurgija migrene izuzetno učinkovito i sigurno liječenje glavobolje kod pažljivo odabranih pacijenata.

 

Pročitajte više

Kada glavobolja postaje ozbiljan problem?

Većini onih koje muči glavobolja poznato je jedno - da ne postoje dvije jednake glavobolje i da migrena nije samo - obična glavobolja. To znači da u nekim slučajevima pacijentima treba pružiti veću pomoć kako bi se uspješno nosili sa situacijom. Evo kako ćete odrediti kad je vrijeme za pregled kod specijalista za glavobolju i kojeg specijalista trebate potražiti.

Ako više od dva puta svakog tjedna imate glavobolju koja vam otežava rad, učenje ili sudjelovanje u obiteljskim i društvenim aktivnostima, možda vam stručnjak za glavobolju s dobrom opremom može pomoći u prevladavanju tog stanja. Kad lijekovi koje kupujete više ne pomažu i kad glavobolje postanu jače ili učestalije, jedini način da olakšate svoje stanje je terapija koja je prilagođena posebno za vas. Nemojte čekati da zbog glavobolje tražite hitnu pomoć, ili još gore, da vam glavobolja postane kronična. Pacijentima koji pate od kronične glavobolje po 15 dana ili više, svakog mjeseca, održavanje kvalitete života iziskuje stručnu brigu.

Ako su napadi glavobolje ograničeni samo na bol, onda ste možda jedan od sretnijih pacijenata, jer mnogi koji pate od migrena znaju da su njihove glavobolje praćene i drugim simptomima koji se ne mogu liječiti uzimanjem lijekova. 

To su:

 • Mučnina sa ili bez povraćanja, 
 • Slabost u nekim dijelovima tijela, gubitak koordinacije pokreta ili poteškoće u govoru ili kretanju, 
 • Dezorijentiranost i problemi u snalaženju u okolini, 
 • Problemi s vidom kao što je zamućen vid, 
 • Vrtoglavica ili gubljenje ravnoteže, 
 • Gubljenje svijesti.

Bilo koji od ovih simptoma mogu upućivati na napad migrene, bez obzira jesu li popraćeni glavoboljom ili ne. Ne zaboravite da migrene nužno ne traju dugo, a neke uopće ne prati bol.

Pročitajte više

Kirurgija nosa za ublažavanje glavobolje

Anatomija sinusa i blizina drugih struktura kao što su oko i mozak čine kirurgiju u ovom predjelu glave vrlo delikatnom. Cilj endoskopske nazalne kirurgije je uspostava uredne prohodnosti nosne šupljine. To obično umanji učestalost i težinu infekcije, olakša disanje kroz nos i ublaži simptome poput alergija i glavobolje.

Postupak se naziva funkcionalna endoskopska kirurgija nosa zato što liječnik koristi endoskop (malu čvrstu cijev sa izvorom svjetla i kamerom) kako bi se na ekranu vidjela uvećana unutrašnjostnosa. Unutar nosa naprave se mali rezovi.

Kirurg može proširiti nosnu šupljinu razdvajanjem hrskavice septuma i kostiju.  Uz endoskopsku tehniku, operacija je minimalno invazivna, ali ipak dovoljna da ukloni patološke tvorbe i obnovi normalnu funkciju nosa i nosnih šupljina.

Kirurškim ublažavanjem kontaktnog pritiska između septuma i lateralne stijenke nosne šupljine, u većini slučajeva se u potpunosti otklanja glavobolju, ili bar znatno smanjuje učestalost, jačinu i trajanje glavobolje, ukoliko su točno postavljene indikacije.

U Centru za glavobolju LF-Medical Group, primjenjujemo postupak identificiranja u više faza kako bismo odredili koji pacijenati s glavoboljom povezanom s nosom imaju najviše izgleda za uspješan ishod operacije nosa.

Najvažniji dio ovog postupka je CT nosnih šupljina. Ova pretraga obavlja se rutinski kod pacijenata kako bi se ispitala nazalna patologija (upala čeonih sinusa, concha bullosa, kontaktne točke nosnih sluznica, itd.). Na taj način možemo odrediti točno mjesto konkretnog problema i napraviti individualizirani preoperativni plan.

Operacija nosa može se izvesti endoskopskim pristupom, ili klasičnim pristupom u kojem se operacije obavlja uz izravnu vizualizaciju golim okom.

Endoskopski pristup omogućava minimalno invazivan zahvat, a ujedno i maksimalno precizan. Ovom vrstom operacije možemo dodatno obraditi I sve sinusne šupljine po potrebi (maksilarnu, etmoidnu, frontalnu i sfenoidnu) – vidi dalje operacija sinusa.

Pod izravnom kontrolom endoskopa, koriste se posebno dizajnirani instrumenti za uklanjanje anatomskih viškova u nosu (hrskavica, kost) koji mogu uzrokovati glavobolju i funkcionalne probleme. Cilj endoskopske kirurgije nosa je otvoriti nosnu šupljinu. Time se obično poboljšava dotad otežano disanje kroz nos, te uklanja ostale simptome sinusnih bolesti kao što su glavobolja.

Ovaj zahvat je siguran, i u našim rukama se pokazao vrlo učinkovitim. Kirurgija nosa može se kombinirati s kirurgijom nasne valvule nosne školjke radi postizanja još boljeg ishoda.

Cijeli postupak traje oko dva do tri sata s pripremom. Ubrzo nakon zahvata možete poći kući na oporavak. Svakom pacijentu dajemo jednostavne postoperativne upute. Pacijentima se preporučuje osigurati prijevoz do kuće nakon zahvata.

 

 

Pročitajte više

pregled

Pošaljite upit ili nas kontaktirajte odmah