PRP terapija

Neka vaš organizam radi za vas! Pomladite kožu lica faktorima rasta iz vlastite krvi

PRP terapija – neka vaš organizam radi za vas! Pomladite kožu lica faktorima rasta iz vlastite krvi

PRP (Platelet-Rich Plasma) vrsta je tretmana koja se bazira na korištenju krvne plazme bogate trombocitima za regeneraciju kože

Starenje je nezaobilazan dio života s kojim će se svatko od nas suočiti, prije ili kasnije. Sav taj silni teret godina koje nosimo sa sobom s vremenom postaje vidljiv, pogotovo na našoj koži.

Prvi znakovi starenja poput bora na licu, finijih linija na vratu, rukama ili dekolteu zasigurno su pojava koju biste htjeli prikriti.

U takvim situacijama najčešće se odlučujete za razne kozmetičke preparate, ne gledajući sastojke ili moguće nuspojave koje, u najgorem slučaju, mogu dodatno nadražiti vašu kožu.

No, što kada biste upravo vi postali lijek za vlastitu kožu? Zvuči čudno, ali upravo to postižemo PRP terapijom. Ova vrsta tretmana koristi vaše vlastite krvne stanice za regeneraciju stanica kože čime vraćamo mladolik izgled i sjaj kojem toliko težite.

Što je PRP terapija i koje su glavne prednosti?

PRP (Platelet-Rich Plasma) vrsta je tretmana koja se bazira na korištenju krvne plazme bogate trombocitima za regeneraciju kože. Ovaj minimalno invazivni postupak najavio je novu generaciju tretmana u kojoj je terapija maksimalno prilagođena pacijentu.

Ovakav tip terapije ističe se od ostalih zbog nekoliko razloga:

 • potpuno prirodan tretman

PRP terapija koristi vašu vlastitu krv, što znači da nema rizika od odbacivanja tretmana ili alergijskih reakcija.

 • brz oporavak

Trombociti koji se nalaze u smjesi potiču bržu regeneraciju stanica, što ubrzava proces pomlađivanja i pruža brži oporavak.

 • univerzalna primjena

Osim što je preporučljiva za kozmetičke tretmane, PRP terapija dokazana je u tretiranju ostalih stanja kao što su sportske ozljede, tretiranje osteoartritisa, tetiva i ligamenata.

 • dodatak ostalim zahvatima

Zbog svojeg prirodnog djelovanja koje neće nadražiti kožu, ovaj tip terapije može poslužiti kao dodatak za već obavljene kozmetičke tretmane poput botoksa, mezoterapije ili Skinboostera.

Kome se preporučuje ova vrsta terapije?

PRP terapija, još poznatija kao ''vampirski tretman'' idealan je postupak za sve koji nastoje usporiti proces starenja i pružiti svojoj koži mladolik izgled s glatkom i mekom teksturom.

PRP tretman preporučuje se svima koji nastoje:

 • zategnuti i tonirati kožu
 • smanjiti fine linije i nabore
 • ublažiti ožiljke nastalih od akni
 • eliminirati tamne podočnjake
 • tretirati suncem oštećenu kožu
 • potaknuti rast kose

Krvne stanice koje izdvajamo za PRP tretman pretežito se sastoje od trombocita. Njihova glavna uloga u tijelu jest stvaranje kraste i zaustavljanje krvarenja prilikom vanjskih ozljeda.

No, za svrhu tretmana, trombociti zbog stvaranja različitih faktora rasta mogu poslužiti kao poticaj za stvaranje novog tkiva i revitalizaciju kože. Upravo su zbog toga mogući postupci poput regeneracije tkivasmanjivanja finih linija i obnovu kože izložene suncu.

Kako se pripremiti za tretman krvnom plazmom?

Kako bi rezultati tretmana bili optimalni, potrebno je zadovoljiti nekoliko uvjeta. Zbog toga prije svakog zahvata provodimo konzultacije na kojima vas upoznajemo s procedurom, pripremom za terapiju i oporavak.

U slučaju pripreme za PRP terapiju, potrebno je pratiti sljedeće upute:

 • prestanak korištenja određenih lijekova

Prije PRP tretmana ne preporučuje se korištenje lijekova koji sprečavaju zgrušavanje krvi (antikoagulansi) kao što su Andol ili Aspirin.

Lijekovi takvog tipa, ali i određeni nadomjesci prehrani mogu povećati rizik od krvarenja i oduljiti oporavak nakon tretmana.

 • unos tekućine

Tjedan dana prije tretmana potrebno je unositi optimalne razine tekućine kako bi vam koža ostala hidratizirana i spremna za terapiju.

 • izbjegavanje alkohola i cigareta

Alkohol i cigarete mogu isušiti kožu, čineći ju osjetljivijom te umanjujući učinak tretmana.

 • izbjegavanje izlaganja suncu

Pretjerano izlaganje suncu može iziritirati kožu i oduljiti oporavak nakon tretmana. Preporučuje se da se barem tjedan dana prije tretmana ne izlažete suncu.

Praćenjem navedenih uputa smanjujete rizik od mogućih nuspojava te omogućujete da tretman postane što učinkovitiji.

U kojem slučaju se PRP terapija odgađa?

Tretman se ne izvodi ako vas trenutačno muči prehlada ili gripa, ako ste na terapiji antibioticima. U tom slučaju pričekajte do potpunog ozdravljenja, odnosno tjedan do dva nakon uzimanja antibiotika.

U slučaju sljedećih pojava ćemo također odgoditi tretman:

Navedene pojave mogu poremetiti krvnu sliku i vaše hormonalno stanje, što može ostaviti dugoročne tragove na koži i reducirati učinkovitost terapije.

Kako izgleda PRP terapija?

Prije početka tretmana nanosimo anestetsku kremu koja će ublažiti bolove i učiniti postupak što ugodnijim. Kada anestezija počne djelovati, započinjemo s terapijom.

Kako bismo dobili adekvatnu smjesu za terapiju, uzimamo vam minimalnu količinu krvi koja se stavlja u specijaliziranu centrifugu za odvajanje krvnih stanica. Krvna plazma bogata trombocitima posebno se odvoji te pripremi za injekciju.

Pročišćena plazma ubrizgava se na željena područja te time dolazi do regeneracije kože i zatezanja lica.

Prvi rezultati mogu biti vidljivi i nakon prvog tretmana, no za optimalne rezultate uglavnom se provode oko 3 tretmana u razmacima od 4 do 6 tjedana.

Kako izgleda oporavak nakon PRP terapije?

Ako su poduzete odgovarajuće mjere prije zahvata, period oporavka je minimalan. Izbjegavajte pušenje i alkohol koji mogu dodatno iziritirati kožu.

Intenzivne fizičke aktivnost trebali biste izbjegavati dva dana nakon zahvata, iako su dozvoljene aktivnosti nižeg intenziteta poput šetnje.

Od nuspojava moguća su blaža crvenila, modrice, otekline i osjetljivost na dodir. Ipak, u većini slučajeva ovakve nuspojave prolaze već drugi dan. Preporučujemo korištenje hladnih obloga i laganijih krema za lice koje će ubrzati proces oporavka.

U slučaju da su se neke od ovih promjena zadržale dulji period, preporučujemo da nas kontaktirate kako bismo utvrdili razlog ovakve reakcije na tretman.

Kakva su iskustva tretmana krvnom plazmom?

U Poliklinici Lohuis Filipović smo okupili tim iskusnih stručnjaka koji će se pobrinuti da nas napustite s osmijehom na licu.

PRP tretman uvrštavamo među osnovne tretmane koje provodimo u ambulanti za dermatologiju, a zbog profesionalnog pristupa nižemo pozitivna iskustva.

Naši pacijenti mogu jasno primijetiti učinkovitost terapije, a u vrlo kratkom periodu se vraćaju svakodnevnim aktivnostima. Nuspojave su minimalne, a u slučaju da se neke od njih zadrže dulji period, uspješno ih tretiramo.

Uz pristupačnu cijenu PRP terapije, postupku koji se bazira isključivo na prirodnoj bazi te profesionalnom osoblju, nije iznenađujuća sve viša stopa provođenja ovog zahvata.

Naručite se na pregled

PRP terapija dokazana je metoda koja uspješno usporava proces starenja, pružajući vašoj koži bogate sastojke iz vaših krvnih stanica. PRP tretmanom uspješno tretiramo sve promjene na koži.

Naručite se na pregled i otkrijte kako ste upravo vi rješenje za usporavanje procesa starenja. Nazovite nas na broj +3851 2444 646 ili ispunite naš online obrazac.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, FEBORL-HNS, IBCFPRS

Stjepan Patrun, dr.med.

Stjepan Patrun, dr.med.

specijalizant dermatologije i venerologije