Operacija sinusa

Laserska funkcionalna endoskopska operacija sinusa (FESS)

Operacija sinusa - laserska funkcionalna endoskopska operacija sinusa (FESS)

Laserska endoskopska operacija sinusa najsuvremenija je metoda tretiranja kronične upale sinusa.

Upale sinusa vrlo su učestala pojava kod ljudi. Slabija prohodnost i drenaža sinusa pridonosi razvoju raznih virusa i bakterija koje kasnije mogu uzrokovati teže komplikacije upale sinusa.

Začepljeni sinusi mogu biti neugodni zbog simptoma kao što su otežano disanje, glavobolja, nazalni govor te sakupljanje sekreta u kanalima. U većini slučajeva upala sinusa prolazi nakon tjedan dana, ali katkad se situacija s upalom zna i oduljiti pa može doći do većih komplikacija.

U slučajevima učestalih upala sinusa konzervativne metode liječenja poput korištenja kapi, antibiotika ili inhalacije neće biti od pomoći. U tom je slučaju, operacija sinusa optimalna metoda za rješavanje problema gornjih dišnih puteva.

Što je laserska endoskopska operaciju sinusa (FESS)?

Laserska endoskopska operacija sinusa najsuvremenija je metoda tretiranja kronične upale sinusa. Ova operacijska tehnika minimalno je invazivna zbog korištenja lasera i endoskopa. Operacija je bezbolna i relativno brza s obzirom na to da je riječ o kirurškom zahvatu.

Korištenjem endoskopa, cjevaste aparature koja sadrži kameru i izvor svjetlosti, deformacije sinusa lako su vidljive, a rezovi skoro pa nepotrebni. Operacija se izvodi pod djelovanjem opće anestezije.

Cilj operacije sinusa je laserski ukloniti tkivo koje sprječava lučenje sekreta kroz sinusne kanale i dišne puteve. Naime, sinusi prirodno proizvode sekret, a kada dođe do blokiranja prolaza, sekret se zadržava te se time stvara ''plodno tlo'' za razvoj infekcija.

Sinusne infekcije koje ne traju dulje od mjesec dana nazivaju se akutne infekcije, dok se one koje traju duže ili koje se učestalo ponavljaju nazivaju kronične infekcije.

Kronične sinusne upale nastaju kao spoj raznih faktora od kojih se posebno izdvajaju fizičke prepreke kao što su otečene donje nosne školjke ili devijacija septuma.

Operacija sinusa naziva se funkcionalnom jer kirurg tijekom zahvata nastoji ponovo omogućiti funkcioniranje sinusa čime se ispunjava njihova osnovna funkcija - povezanost s dišnim putevima i prohodno lučenje sekreta kroz njih.

Što su to nosni sinusi?

Sinusi su šupljine u kostima lubanje. Ispunjeni su zrakom, a naše tijelo ih je evolucijski razvilo kako bi nam glava bila što lakša.

Sinusi su povezani s nosnom šupljinom, a zbog svoje rasprostranjenosti unutar lubanje dijele se na više kategorija:

 • frontalni sinusi- nalaze se iznad obrva
 • maksilarni sinusi- nalaze se kod kostiju obraza
 • etmoidni sinusi- nalaze se iza nosnog grebena
 • sfenoidni sinusi- nalaze se u stražnjim regijama nosa

Sinusi prirodno luče sekret koji vlaži sluznicu u nosu, ispunjeni su zrakom, stoga bilokakvo začepljenje dovodi do otežane cirkulacije, pritiska u glavi i težeg prolaza tekućine.

Zadržavanje sekreta na jednom mjestu plodno je tlo za razvoj virusa i bakterija koji se mogu smjestiti unutar šupljine te s vremenom izazvati upalnu reakciju. Upalna reakcija može rezultirati zadebljanjem sluznice nosa čime disanje postaje još teže, a potencijal za razvoj bolesti još veći.

Obična, akutna upala sinusa može se liječiti antibioticima ili prirodnim putem, ovisno o tome je li uzročnik bakterija ili virus.

Kronične upale često su rezultat ozbiljnijih zdravstvenih stanja u kojima antibiotici i mirovanje nisu dovoljni za liječenje tegoba.

Kada tretiranje poremećaja nije moguće kapima, antibioticima ili lijekovima protiv alergija, laserska funkcionalna endoskopska operacija sinusa (FESS) smatra se jedinom preostalom alternativom.

Kako izgleda priprema za lasersku endoskopsku operaciju sinusa (FESS)?

Ako se odlučite za funkcionalnu endoskopsku operaciju sinusa, potrebno je obaviti pretrage kako bismo dali adekvatnu dijagnozu vašeg zdravstvenog stanja, tegoba sa sinusima te kako bismo poduzeli sve potrebne mjere opreza prije zahvata.

Stoga, prije laserske operacije sinusa potrebno je obaviti sljedeće:

Pregled čine osnovne metode ispitivanja funkcija uha, grla i nosa kako bi se prepoznali poremećaji.

 • uzimanje brisa nosa

Uzimanjem brisa možemo mikroskopski i kemijski analizirati sastav tekućine te izdvojiti potencijalne uzročnike upale sinusa

 • nazalna endoskopija i sinusoskopija

Endoskopom unaprijed gledamo područje zahvata kako bismo se lakše pripremili za operaciju.

 • CT sinusa

CT snimkom promatramo posebne segmente sinusnih kanala čime možemo primijetiti detalje koji bi nam mogli od koristi prilikom zahvata.

Uz provedene pretrage, konzultacije s timom specijalista također su dio priprema za operaciju. Prilikom konzultacija bit ćete upućeni u proceduru operacije te mjere kojih se morate pridržavati prije i nakon zahvata.

Kako izgleda laserska endoskopska operacija sinusa (FESS)?

Klasična operacija sinusa koristi se raznim specijalno dizajniranim instrumentima kojim se odstranjuje bolesno tkivo sinusa.

Što je to laserska operacija sinusa?

Laserom se odstranjuje višak tkiva koji je prouzročio zadebljanje sluznice i zadržavanje sekreta. Kirurg tijekom postupka može laserski dodatno proširiti prolaz ili napraviti još jedan manji rez kako bi disanje bilo olakšano.

Krvarenje tijekom operacije je minimalno zbog korištenja lasera, a vanjskih oštećenja, osim okolnog zahvaćenog tkiva, nema.

Operativni zahvat traje između 60 i 90 minuta, a nakon njega  možete odmah napustiti polikliniku.

Nakon operacije u nos ćemo vam staviti tampone koje nosite samo jedan dan, a drugi dan nam dolazite na pregled kako bismo procijenili vaše stanje nakon operacije.

Kako izgleda oporavak nakon laserske endoskopske operacije sinusa (LFESS)?

Već sljedeći dan nakon operacije dolazite u našu kliniku na pregled gdje ćemo provjeriti kako napreduje oporavak. Odstranjujemo tampone u nosu kako biste ponovo disali kroz nos.

Nakon pregleda dobivate upute za ispiranje nosnih šupljina fiziološkom otopinom i antibiotsku mast za naredne dane oporavka.

Koje su nuspojave laserske endoskopske operacije sinusa (FESS)?

Nakon laserske operacije sinusa komplikacije su rijetke. Vanjskih pokazatelja operacije nema, osim blažih oteklina.

Iako su komplikacije rijetke, nisu nemoguće. Ako primijetite neke od ovih nuspojava, javite nam se što prije kako bi vam pružili adekvatno rješenje:

 • krvarenje

Krvarenje iz arterija ozlijeđenih tijekom operacije.

 • priraslice

Mogu nastati ako postoji kontakt dviju rana unutar nosa. Simptomi su otežano disanje, drenaža sinusa te razvoj kroničnog sinusitisa.

 • suzenje oka

Do suzenja oka dolazi zbog ozljede nazolakrimalnog kanala te je time onemogućena drenaža suza.

 • periorbitalni emfizem

Oteklina bez hematoma.

 • periorbitalni hematom

Nastaje od ozljede lamine papiraceje, kosti koja dijeli očnu od nosne šupljine.

 • smetnje vida

Ograničene kretnje oka, duple slike i gubitak vida.

 • ozljeda intrakranijskih struktura

Ozljeda moždanih ovojnica.

Gdje se možete naručiti na pregled i lasersku endoskopsku operaciju sinusa?

U Poliklinici Lohuis Filipović laserske operacije postale su standard, a operacija sinusa je zahvat koji obavljamo na dnevnoj bazi.  Osim laserske operacije sinusa endoskopom, provodimo i ostale zahvate kao što je operacija devijacije septuma u nosu ili operaciju nosne školjke.

Nos je bitan dio gornjih dišnih puteva te je njegova pravilna funkcija ključna za rad cijelog organizma. Prohodnim dišnim putevima rizici od oboljenja su manji, a san je kvalitetniji i ljepši.

Naručite se na pregled u Polikliniku LF još danas. Nazovite nas na broj +3851 2444 646 ili ispunite online obrazac.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Dr.sc. Sandra Baranović, dr.med.

Dr.sc. Sandra Baranović, dr.med.

specijalistica otorinolaringologije

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, FEBORL-HNS, IBCFPRS