Operacija grla kod apneje

Zahvat koji vam pruža miran san

Operacija grla kod apneje – zahvat koji vam pruža miran san

Operacija grla kod apneje jedno je od rješenja za koje se odlučujemo u Poliklinici Lohuis Filipović. Odstranjivanjem dijela mekog nepca ili njegovim učvršćivanjem sprečavamo blokadu dišnih puteva te vam omogućujemo neometan i kvalitetan san.

Apneja u snu pojava je koja rezultira otežanim disanjem, a katkad i prekidima disanja prilikom spavanja. Ovaj se poremećaj naizgled čini bezopasnim, no uzastopne pojave u prekidu disanja mogu povećati rizik za razvoj ostalih tegoba poput srčanog ili moždanog udara.

Osim što povećava rizik za kardiovaskularne poremećaje, apneja u snu može ozbiljno utjecati na vašu svakodnevicu. Kronična iscrpljenost, nedostatak koncentracije ili glavobolja samo su neke od tegoba koje se mogu pripisati apneji.

Operacija grla kod apneje jedno je od rješenja za koje se odlučujemo u Poliklinici Lohuis Filipović. Odstranjivanjem dijela mekog nepca ili njegovim učvršćivanjem sprečavamo blokadu dišnih puteva te vam omogućujemo neometan i kvalitetan san.

Koje vrste apneje postoje?

Opstruktivna apneja nastaje prilikom potpune blokade dišnih puteva. Dok spavamo, mišići jezika, ždrijela, grkljana i mekog nepca u tim okolnostima postanu suviše opušteni. Sužavanje dišnih puteva upravo je posljedica opuštenih tkiva na području grla.

Pojava apneje ne mora nužno biti uzrokovana sužavanjem gornjih dišnih puteva. Ona također može nastati zbog loše funkcije moždanog debla. Takva se pojava naziva centralna apneja.

Ovakav tip apneje češći je kod osoba koje su proživjele poremećaje poput srčanog ili moždanog udara te koje su se duže vrijeme izlagale opojnim drogama.

Što uzrokuje apneju u snu?

Apneju u snu mogu uzrokovati brojni čimbenici od kojih se najčešće izdvajaju svakodnevne navike koje mogu dugoročno štetiti našem zdravlju.

Pušenje, konzumacija alkohola i hrane bogate šećerima samo su neki od razloga zbog kojih možete dobiti na težini te prouzročiti kardiovaskularne poremećaje, ali i razviti potencijalnu apneju u snu.

Kako prepoznati apneju?

Sumnjati na apneju možete tek ako vam se simptomi poput hrkanja, glavobolja ili kroničnog umora pojavljuju već neko vrijeme bez obzira na okolnosti.

Iako navedeni simptomi mogu uputiti na apneju, najsigurniju dijagnozu dobit ćete naručivanjem na sljedeće pretrage: poligrafija, polisomnografija ili endoskopija u snu.

Poremećaji u grlu

Iako ljudsko grlo na prvu izgleda samo kao kanal kroz koji prolazi hrana i zrak, ono je okruženo kompleksnim limfnim tkivima, glasnicama i mišićima bez kojih ne bi moglo pravilno funkcionirati.

U slučaju infekcija, organizam se brani povećanom proizvodnjom limfocita što može rezultirati oticanjem krajnika. Oticanje može izazvati iritaciju i poteškoće u disanju. 

Gušavost, zbog sporijeg rada štitnjače, također može zadebljati područje oko vrata te suziti dišne puteve.

Iako se navedene bolesti tretiraju drugačijim metodama, nije isključena mogućnost pretraga i dijagnoza ostalih simptoma koji bi mogli biti uzročnici apneje.

Koje sve operacije grla za apneju postoje?

Za tretiranje apneje najčešće provodimo dvije vrste operacije grla.

 1. Uvulopalatofaringoplastika (UPPP)

UPPP je zahvat kojim se kirurški odstranjuje uvula, dio mekog nepca, a ponekad i tkivo na stražnjem djelu grla, još poznatije kao tonzilarni nosači.

Postupkom resekcije oslobađaju se dišni putevi te se omogućuje normalna cirkulacija zraka kroz nosnu šupljinu.

Blokiranjem dišnih puteva morali biste disati na usta što može rezultirati hrkanjem, ali i ostalim pojavama poput suhih usta ili iritacije grla.

 1. Pilar metoda tretiranja apneje

Pilar metoda je vrsta operacijskog zahvata kojim se nastoji učvrstiti meko nepce kako bi se spriječilo hrkanje i razvoj apneje.

Apneja u snu može biti uzrokovana opuštenim mišićima grla i jezika, ali isto tako i opuštenim tkivom poput mekog nepca i uvule.

Aplikacijom tri poliesterska implantata u područje mekog nepca, tkivo postaje čvršće i napetije čime mu se vraća ona primarna struktura, a dišni putevi više nisu blokirani.

 1. Očvršćivanje mekog nepca laserom

Ova operacija djeluje na jednakom principu kao i Pilar metoda, no umjesto poliesterskih implantata koriste se laserski uređaji koji stvaraju mikroperforacije.

Nanometarske rupice u tkivu rezultiraju stvaranjem novih stanica koje očvršćuju meko nepce te sprečavaju otežano disanje i apneju.

Kako izgleda priprema za operaciju?

Prije operacije potrebno je obaviti nekoliko pretraga kako bismo dobili uvid u vaše opće zdravstveno stanje te spriječili razvoj mogućih komplikacija tijekom zahvata:

 • laboratorijski nalaz krvi
 • EKG snimka
 • spirometrija (po procjeni specijalista)
 • test na alergije

Navedenim pretragama procijenit ćemo vaše stanje prije operacije te obratiti posebnu pozornost ako primijetimo razvoj mogućih smetnji koje bi se mogle odraziti na operaciju i oporavak.

Dobivene rezultate pretraga koristimo kako bismo usporedili vaše vitalne funkcije prije i tijekom zahvata. Ako primijetimo bilokakve promjene u radu srca, količini kisika u krvi ili poremećenom ritmu disanja, prilagođavamo proceduru zahvata te sprečavamo daljnji razvoj tegoba.

Kako bi operacije prošla što uspješnije, obavezno se pridržavajte sljedećih smjernica:

 • nekoliko dana prije operacije ne trošite tablete koje razrjeđuju krv
 • na operaciju dođite praznog želuca
 • dan prije zahvata nemojte pušiti ili konzumirati alkohol
 • obavijestite nas o ostalim zdravstvenim tegobama

Na operaciju dođite s pratnjom. Zbog djelovanja anestezije možete se osjećati ošamućeno i iscrpljeno, stoga samostalna vožnja nije preporučljiva.

Kako izgledaju operacije grla za apneju?

Obje se operacije provode na području mekog nepca, no procedure su drugačije.

 • Uvulopalatofaringoplastika (UPPP)

Dolaskom u polikliniku, smjestit će Vas u operacijsku salu. Kada se udobno smjestite, anesteziolog vam daje opću anesteziju zbog koje nećete osjećati nikakvu bol. 

Anesteziolog će tijekom cijele operacije promatrati vaše vitalne funkcije te će obavještavati kirurge i ostalo osoblje o Vašem stanju.

Nakon što ste utonuli u san, kirurg za vrat i glavu te specijalist za otorinolaringologiju započinju s operacijom. Vrši se resekcija tkiva mekog nepca i uvule čime se deblokira dišni putevi i omogućuje normalno disanje.

Nakon odstranjivanja mekog nepca i uvule postavljaju se šavovi koji sprečavaju propadanje tkiva i zatvaranje dišnih puteva.

Šavovi se razgrađuju poslije 3-4 tjedna nakon čega se formira novi rub na mekom nepcu.

 • Pilar metoda tretiranja apneje

Za razliku od UPPP operacije, za Pilar metodu dovoljna je primjena lokalne anestezije koja će vam se ubrizgati u tkivo mekog nepca.

Kada izgubite osjet na tom području, u tkivo vam se provlači tanka sonda koja ispušta poliesterski implantat. Ovisno o dijagnozi, specijalist može aplicirati 3-5 poliesterskih implantata kako bi učvrstio tkivo mekog nepca.

Zbog tvrdoće i napetosti mekog nepca moći ćete lakše disati i spavati, a pojave kao što su hrkanje ili suha usta više se neće pojavljivati.

Operacija traje između 20 i 30 minuta, a nakon zahvata možete otići doma te nastaviti sa svojim svakodnevnim aktivnostima.

 • Očvršćivanje mekog nepca laserom

Ovaj zahvat gotovo je identičan kao Pilar metoda, ali umjesto sonde s implantatima, unosi se laserska sonda koja stvara minimalne perforacije u tkivu mekog nepca. Nastale ''ozljede'' nisu opasne i nastaju kako bi tijelo samostalno pokrenulo stvaranje novog tkiva.

Stvaranjem novog tkiva i obnavljanjem starog, u mekom nepcu dolazi do njegova jačanja čime se sprečavaju tegobe kao što su apneja ili kronično hrkanje.

Kako izgleda oporavak nakon operacija grla?

Oporavak nakon operacija grla ovisi o vrsti zahvata koji je obavljen.

Potpuni oporavak nakon UPPP operacije slijedi nakon 2-4 tjedna. Ipak, potrebno je napomenuti kako je za ovaj tip operacije bol i proces oporavka nešto naglašeniji od ostalih tipova operacija.

Postoji mogućnost da ćete trebati prenoćiti u poliklinici nakon UPPP operacije.

Iako se ova operacija često provodi za tretiranje apneje, stopa uspješnosti varira između 33 i 50% što ju čini jednom od manje učinkovitih zahvata.

Pojačana bol normalna je pojava te obično prestaje dva tjedna nakon operacije. U tom se periodu preporučuje trošenje raznih analgetika, ali izbjegavajte one koje razrjeđuju krv (Aspirin ili Andol).

Šavovi koji se postavljaju nakon operacije mogli bi vam smetati u početku, a njihova razgradnja nastupa 3-4 tjedna nakon zahvata.

Nemojte pretjerivati s fizičkim aktivnostima kako ne biste prouzročili pucanje kapilara i krvarenje u šupljini.

Izbjegavajte konzumaciju vruće hrane i napitaka kako ne biste izazvali krvarenje zbog opuštanja tkiva pod visokom temperaturom.

Kod Pilar metode i metode laserskog očvršćivanja oporavak je uglavnom brži i bezbolniji, a stopa uspješnog tretiranja apneje je znatno veća. Nakon operacije smijete odmah ići doma na kućnu njegu. Poslije operacije Pilar metodom i laserskog očvršćivanja možete osjetiti blagu bol koja prolazi već drugi dan.

Koje su moguće komplikacije nakon operacija?

Nakon operacija grla potrebno je uzeti u obzir moguće komplikacije koje su tipične za svaki tip operacije poput infekcije, pojačanog krvarenja ili alergijske reakcije na anesteziju.

Za operacije grla karakteristične su još i sljedeće nuspojave:

 • otežano gutanje i pričanje
 • promjena osjeta okusa
 • suha sluznica
 • iznimna bol koja ne prestaje ni nakon razgrađivanja šavova
 • povratak hrkanja i apneje prilikom spavanja

Ako se navedene nuspojave pojavljuju i nakon predviđenog perioda oporavka, obavezno nas kontaktirajte kako bismo mogli pravodobno reagirati te pravilno tretirati vaše tegobe.

Kome se obratiti za pomoć?

U Poliklinici Lohuis Filipović činimo sve kako bismo uspješno tretirali probleme koje uzrokuje apneja u snu.

Svjesni smo koliko loš san može utjecati na vašu svakodnevicu i opće zdravlje te nastojimo primijeniti moderne metode rada kako bismo adekvatno uklonili apneju  iz vaše noćne rutine.

Operacija grla samo je jedna od brojnih metoda koje koristimo kako bismo liječili apneju, a naši pacijenti pokazali su iznimno zadovoljstvo kada im se kvaliteta sna poboljšala.

Poduzmite i vi prvi korak prema liječenju apneje te nas nazovite na broj +385 1 2444 646 i naručite se na pregled još danas.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Doc.dr.sc. Marica Žižić, dr.med.

Doc.dr.sc. Marica Žižić, dr.med.

FACS, specijalistica otorinolaringologije, kirurgije glave i vrata

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, FEBORL-HNS, IBCFPRS

Dr.sc. Peter Lohuis, dr. med.

Dr.sc. Peter Lohuis, dr. med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, somnolog, IBCFPRS