Poligrafija

Umor i neispavanost postali su dio vaše svakodnevice? Poligrafija otkriva poremećaje u spavanju

Umor i neispavanost postali su dio vaše svakodnevice? Poligrafija otkriva poremećaje u spavanju

Poligrafija spavanja je neinvazivna pretraga kojom se prati rad srca i disanje tijekom spavanja.

Poligrafija spavanja je neinvazivna pretraga kojom se prati rad srca i disanje tijekom spavanja. Koristi se u dijagnostici poremećaja spavanja od kojih je najznačajnija opstruktivna apneja u snu (Obstructive sleep apnea, OSA), odnosno prekid disanja prilikom spavanja.

Hrkanje negativno utječe na kvalitetu sna, prevalentno je u starijoj muškoj populaciji, no zahvaća i žene. Osim što je prepreka u spavanju, poglavito za vaše bližnje, hrkanje može biti i simptom opstruktivne apneje u spavanju.

Procjenjuje se da sedmina svjetske populacije, odnosno otprilike 1 milijarda ljudi boluje od opstruktivne apneje u spavanju.

Možete imati opstruktivnu apneju u snu, a da to vrlo vjerojatno ni ne znate. Prema istraživanjima, gotovo 90% oboljelih od poremećaja disanja u spavanju nije dijagnosticirano.

Opstruktivna apneja u spavanju čest je i često neprepoznat medicinski problem pa jednostavna testiranja poput poligrafije spavanja imaju bitnu ulogu u otkrivanju ovog poremećaja.

Poremećaji u spavanju općenito su češći kod muških osoba, kod žena u menopauzi te kod osoba starijih od 30 godina. Unatoč tome, opstruktivna apneja može se javiti i u dječjoj dobi.

Pretilost je jedan od rizičnih faktora za razvoj opstruktivne apneje u spavanju. Pretilost i OSA su u uzajamno ovisnom odnosu. OSA može uzrokovati dobivanje na težini pa se pretilost može javiti kao simptom kod oboljelih od OSA-e.

Poremećaj disanja u spavanju ima negativan utjecaj na koncentraciju tijekom budnosti te može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih posljedica.

Manjak sna vodi do manje produktivnosti na poslu, u školi i u svakodnevnim zadacima. Može se dogoditi da zbog neispavanosti zaspite za volanom dok vozite.

Prema rezultatima istraživanja, pacijenti s OSA-om imaju gotovo 2,5 puta veću vjerojatnost da će biti vozači u prometnoj nesreći, u usporedbi s kontrolnom skupinom drugih vozača u općoj populaciji.

Osim pospanosti tijekom dana i pada koncentracije, neliječena opstruktivna apneja u spavanju može djelovati pozitivno na razvoj popratnih bolesti.

OSA s vremenom povećava rizik od razvoja hipertenzije (povišenog krvnog tlaka), srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa i preuranjene smrti.

U slučaju pravilnog dijagnosticiranja, opstruktivna apneja u spavanju uspješno se liječi promjenom životnih navika i primjenom različitih metoda liječenja.

Zlatni standard u dijagnostici OSA-e je poligrafija spavanja. Velika prednost poligrafije je što se pretraga provodi u udobnosti vašeg doma pomoću prijenosnog uređaja. Radi se o jednostavnoj, neinvazivnoj pretrazi koja samostalno može biti dovoljna za dijagnosticiranje opstruktivne apneje u snu.

Kako se izvodi poligrafija spavanja?

Poligrafija se radi pomoću prijenosnog uređaja koji koristite kod kuće tijekom spavanja. Kako bi testiranje izvršili uspješno, naši će liječnici vam detaljno objasniti na koji način se uređaj koristi.

Prilikom poligrafije mjere se otkucaji srca, razina kisika u krvi, protok zraka i način disanja.

Prijenosni uređaj za poligrafiju spavanja sadrži 3 sonde: remen za prsa, nosnu kanilu i sondu u obliku štipaljke za prst. Prije testiranja, detaljno ćemo vam objasniti postupak i pokazati na koji se način koristi svaka od sondi te kako se uređaj uključuje, odnosno isključuje.

Možda vam sve ovo zvuči pomalo komplicirano, međutim korištenje uređaja je doista jednostavno. Preporučujemo da prije testiranja pogledate video o uređaju za poligrafiju kako biste stekli dojam o postupku.

Postupak poligrafije

Prije spavanja postavite remen za prsa. Uređaj će se automatski pokrenuti.

Kroz par sekundi zasvijetlit će ikona remena. Svijetli li žutim svjetlom, remen je potrebno pričvrstiti uz prsa koristeći podesive trake. Remen je uspješno podešen kada ikona zasvijetli zeleno.

Spojite nosnu kanilu na uređaj te ju provucite ispod nosa, iza ušiju i prilagodite ju da vam bude što udobnije. Ikona kanile zasvijetlit će zelenim svjetlom.

Sondu u obliku štipaljke stavite na prst (najbolje kažiprst lijeve ruke). Ikona sonde za prst zasvijetlit će zeleno. Kada su sve sonde uspješno primijenjene, indikatori će svijetliti zeleno te će se kroz sljedećih nekoliko minuta postupno automatski isključiti i tada ste spremni za spavanje.  Ujutro kada se probudite, odvojite sve sonde od uređaja. Uređaj se samostalno gasi nakon 30 minuta neaktivnosti, a možete ga ugasiti i dužim pritiskom na gumb.

Za što preciznije rezultate, potrebno je pričvrstiti nosnu kanilu za obraze te sondu u obliku štipaljke za ruku koristeći medicinsku traku (micropore).

Ako se tijekom noći neka od sondi pomakne, indikator te sonde na uređaju svijetlit će žuto 10 minuta. Ako se probudite te niste sigurni jesu li sve sonde adekvatno pričvršćene, možete provjeriti njihov status pritiskom gumba na prednjoj strani uređaja.

Ujutro nakon testiranja, uređaj za poligrafiju potrebno je vratiti u Polikliniku Lohuis Filipović gdje će podatke analizirati i rastumačiti naši specijalisti za spavanje. Na temelju tih rezultata, predložit ćemo ponovni susret kako bismo porazgovarali o raznim opcijama liječenja.

Stručnjaci za spavanje Poliklinike Lohuis Filipović

Multidisciplinarni centar za dijagnozu i liječenje problema sa spavanjem Poliklinike Lohuis Filipović okuplja međunarodno priznate specijaliste za san - somnologe.

Naš tim liječnika dijagnosticirat će vaše probleme spavanja uz pomoć najmodernijih testova koji uključuju poligrafiju, polisomnografiju i endoskopiju u snu.

Vjerujemo u vrijednost dobre i brze dijagnoze te ponudu prave, konkretne i individualne terapijske metode primjerene pojedinačnom slučaju.

Znakovi i simptomi poremećaja u spavanju

Opstruktivnu apneju u spavanju karakterizira prekid disanja tijekom spavanja zbog djelomičnog ili potpunog zatvaranja dijela gornjih dišnih puteva.

Prekidi disanja uglavnom traju 10 ili više sekundi. Kvaliteta sna time je značajno narušena, osoba nije u mogućnosti postići stadij dubokog sna te se ujutro budi umorna i pospana.

Simptomi i znakovi poremećenog sna javljaju se tijekom spavanja, ali i tijekom budnosti pa ih možemo podijeliti na dnevne i noćne simptome OSA-e.

Noćni simptomi poremećaja spavanja:

  • glasno i/ili isprekidano hrkanje
  • osvjedočeni (od strane partnera) prestanci disanja
  • česta i nagla buđenja s osjećajem pomanjkanja zraka
  • nesanica
  • noćne more ili nemir

Dnevni simptomi poremećaja spavanja:

  • jutarnje glavobolje
  • prekomjerna pospanost tijekom dana
  • manjak koncentracije
  • promjene u ponašanju
  • seksualna disfunkcija

Pri dugotrajnoj opstrukcijskoj apneji u spavanju mogu se javiti znakovi disfunkcije organa i organskih sustava kao što su hipertenzija (povišeni krvni tlak), aritmija (nepravilan srčani ritam), dnevna hiperkapnija (povećane razine ugljikovog dioksida), plućna hipertenzija, pretilost, dijabetes itd.

S obzirom da se prilikom poligrafije spavanja prati disanje, razina kisika u krvi te otkucaji srca, ovom je pretragom moguće uspješno dijagnosticirati prisutnost opstrukcijske apneje u spavanju.

Kako smo prethodno spomenuli, veliki broj osoba oboljelih od OSA-e nije svjesno da je ova bolest uzrok njihovih poteškoća sa spavanjem. Ukoliko vi ili vaš partner imate poteškoće sa spavanjem, hrkanjem te kroničnom neispavanošću, svakako preporučujemo napraviti poligrafiju.

Ako niste sigurni jeste li kandidat za poligrafiju spavanja, odnosno jesu li vaši simptomi povezani s opstruktivnom apnejom u spavanju, na našim stranicama možete riješiti jednostavan upitnik o spavanju i provjeriti imate li povećan rizik za ovaj poremećaj spavanja.

Rizični faktori za razvoj opstrukcijske apneje u spavanju

Poremećaji u spavanju mogu se javiti u bilo kojoj dobi pa i kod djece. Ipak, pojava opstrukcijske apneje u spavanju značajno je povezana s dobi, spolom i konstitucijom.

Broj oboljelih od OSA poremećaja raste u cijelom svijetu. Bitan razlog porasta oboljelih je porast pretilih osoba u svijetu. Naime, pretilost je glavni faktor rizika za nastanak OSA-e.

Pretilost predstavlja veliki teret za opće zdravstveno stanje, a naročito je povezana s razvojem poremećaja u spavanju. Prema istraživanjima, indeks tjelesne mase veći od 29 kg/m² deseterostruko povećava rizik od razvoja OSA-e.

Dob je također značajan faktor rizika, veća je vjerojatnost razvoja OSA-e nakon 30. godine života. Otprilike 936 milijuna odraslih osoba u dobi od 30 do 69 godina ima blagi do teški oblik opstruktivne apneje u spavanju, a 425 milijuna odraslih u dobi između 30 i 69 godina ima umjeren do teški oblik diljem svijeta.

Učestalost OSA-e povezana je i sa spolom, češće se javlja kod muškaraca te kod žena u menopauzi. Iako su muški spol i pretilost jasni čimbenici rizika, umjereni ili teški stupanj

OSA-e nije rijetkost u žena, mršavih ili starih osoba.

Osim navedenih čimbenika rizika, znatan rizik predstavljaju i sljedeća stanja: prisutnost apneje u obitelji, urođeno suženje otvora između usne šupljine i ždrijela, uvećani krajnici i adenoidi (treći krajnik) kod djece, pušenje, konzumacija alkohola, debeo vrat.

Za sve prethodno spomenute skupine, a naročito muškarce srednje ili starije dobi preporučujemo učiniti poligrafiju. Ova jednostavna i neinvazivna pretraga koju možete obaviti u udobnosti vlastitog doma otkriva prisutnost opstrukcijske apneje u spavanju.

Sukladno rezultatima testiranja naši stručni somnolozi preporučit će terapijske postupke prilagođene upravo vama. Započnite liječenje što prije i napokon se naspavajte.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Doc.dr.sc. Marica Žižić, dr.med.

Doc.dr.sc. Marica Žižić, dr.med.

FACS, specijalistica otorinolaringologije, kirurgije glave i vrata

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, FEBORL-HNS, IBCFPRS

Dr.sc. Peter Lohuis, dr. med.

Dr.sc. Peter Lohuis, dr. med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, somnolog, IBCFPRS