CPAP

CPAP - aparat za apneju koji vam pruža miran san

CPAP - aparat za apneju koji vam pruža miran san

Postoje brojne metode liječenja apneje od kojih se posebno izdvaja CPAP aparat (CPAP- continuous positive airway pressure).

Zbog simptoma koji se lako mogu zamijeniti s ostalim zdravstvenim tegobama, apneja u snu uglavnom se dijagnosticira tek onda kada se pojave ozbiljni poremećaji poput epizoda gušenja u snu ili kronične iscrpljenosti koja je nastala kao rezultat lošeg sna.

Postoje brojne metode liječenja apneje od kojih se posebno izdvaja CPAP aparat (CPAP- continuous positive airway pressure). Ovaj tip aparata za apneju održava dišne puteve prohodnima čime se sprečavaju poteškoće s disanjem.

Opstruktivna apneja pojavljuje se kada dolazi do sužavanja gornjih dišnih puteva zbog opuštenih mišića jezika, ždrijela ili mekog nepca. Sužavanje rezultira otežanim disanjem, a najčešći simptom ovog tipa apneje je hrkanje i dahtanje prilikom spavanja.

Centralna apneja javlja se zbog loše funkcije vegetativnog živčanog sustava. U slučaju ove apneje moždano deblo, odgovorno za rad urođenih funkcija (rad srca, disanje, peristaltika crijeva itd.) ne šalje živčane impulse do pluća te uopće ne dolazi do disanja poput paralize.

Dijagnostički pregledi za apneju

Apneju možete prepoznati po simptomima poput glasnog hrkanja, umora, povišenog tlaka ili manjka koncentracije. Ipak, navedeni simptomi ne moraju nužno garantirati razvoj apneje.

Najsigurniji način kojim se može dijagnosticirati apneja jest odlazak na pregled. U Poliklinici Lohuis Filipović provodimo pretrage kao što su:

U ordinaciji vam predajemo set uređaja koji nosite sa sobom te primjenjujete kod kuće tijekom noći. Sutradan vraćate uređaj kako bismo protumačili registrirane podatke (rad srca, ritam disanja, razina kisika u krvi i dr.).

Analiziramo vaše vitalne funkcije prilikom spavanja. Navečer dolazite u polikliniku te boravite ovdje tijekom noći.

Dajemo vam tabletu za spavanje te endoskopom promatramo moguće abnormalnosti u tkivu (devijacija septuma, otečena sluznica, polipi u nosu i dr.).

 • CT i MR snimka dišnih puteva

Snimkama dobivamo uvid u šupljine dišnih puteva te prepoznajemo moguće razloge otežanog disanja.

Kako CPAP aparat pomaže u liječenju apneje?

CPAP aparat za apneju djeluje tako da održava gornje dišne puteve prohodnima.

CPAP uređaj se isporučuje zajedno s nazalnom ili oronazalnom maskom, crijevom, ovlaživačem, bakterijskim kablom za napajanje s adapterom i korisničkim uputstvima

Uređaj radi na principu da pozitivnim tlakovima koji struje kroz nosnice i usnu šupljinu postiže se da zrak neprekidno cirkulira čime ujedno i onemogućava sužavanje dišnih puteva te sprečava nastanak prestanka disanja uslijed apneje. 

Sastavni i svakako najvažniji dio svake terapije CPAP uređajem je maska za disanje.

Postoji više raznih modela maski, a najzastupljeniji su:

 1. Nazalna maska

Ova verzija aparata sadrži masku namijenjenu samo za nos. Prednost aparata s maskom jest što općenito postavlja veću količinu zraka u dišne puteve čime disanje postaje olakšano, a aparat neće smetati u promjeni položaja spavanja.

 1. Maska samo za nos

Ova maska se koristi samo za nos, a pričvršćuje se za glavu pomoću traka koje se lako podešavaju. Koriste se dva silikonska nastavka koja se stavljaju u nos za razliku od nazalne i oronazalne maske. 

 1. Oronazalna/ Full Face maska

Ova vrsta aparata sastoji se od maske koja prekriva lice i nos te se smatra optimalnom verzijom CPAP aparata. Pokriva usta i nos.

Ovaj aparat dozvoljava vam da spavate na leđima jer disanjem na usta ionako ne može doći do hrkanja, a tako ni do problema s disanjem.

Prednosti i nedostaci CPAP aparata

Prednosti CPAP aparata su brojne. Neprekidna opskrba kisikom čini vas odmornijima, vedrijima te naposljetku, zdravijima.

Prednosti korištenja CPAP aparata:

 • omogućava san bez prekida

Pozitivni pritisak aparata omogućuje neprekidnu opskrbu kisikom što omogućuje neometano spavanje.

 • smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara

Zbog otežanog disanja dolazi do povišenog krvnog tlaka, a visoki tlak povećava rizik za srčani i moždani udar.

 • održava stabilan krvni tlak

Upotrebom CPAP aparata ne dolazi do naprezanja prilikom spavanja. Neometano disanje održava stabilan krvni tlak.

 • sprečava umor

Pravilna opskrba kisikom tijekom spavanja učinit će vas odmornima, vedrima te više fokusiranima na zadatke s kojima se suočavate u svakodnevnom životu.

 • smanjuje razine glukoze i kolesterola u krvi

Dovoljna količina kisika uvjet su za pravilne metaboličke procese koji adekvatno razgrađuju povećane količine glukoze i kolesterola u krvi.

CPAP aparat može biti odgovoran za sljedeće nuspojave:

 • poteškoće u spavanju (pogotovo na početku kada se još prilagođavate)
 • osjećaj klaustrofobije i anksioznosti zbog fiksirane maske
 • začepljenje nosa zbog gomilanja sekreta
 • suha usta
 • krvarenje iz nosa zbog pucanja kapilara (izazvano suhim zrakom)
 • iritacije kože na mjestima gdje maska dolazi u dodir s licem
 • osjećaj napuhnutosti u glavi (izazvano pozitivnim pritiskom)

Ostale vrste aparata za apneju

Osim CPAP aparata, za liječenje apneje postoje i ostali uređaji:

 • APAP aparat za apneju

Za razliku od CPAP aparata koji tijekom sna upuhuje jednaki pritisak, APAP aparat ( APAP – auto-titrating positive airway pressure) prepoznaje količinu zraka koja vam je potrebna u određenom trenutku. Pumpa automatski podesi razinu pritiska koja je potrebna pri svakom udisaju.

Prednost ovog aparata jest prilagođavanje razine kisika ovisno o okolnostima tijekom spavanja. Primjerice, ako spavate na leđima, aparat će proizvoditi veći pritisak kako biste lakše disali.

 • BiPAP aparat za apneju (BiPAP – bilevel positive airway pressure)

Ovaj aparat ima posebne postavke pritiska kod udisaja i izdisaja. Pogodan je za one osobe koje imaju višu razinu ugljikovog dioksida u krvi ili za one osobe koje se ne mogu prilagoditi CPAP aparatu.  Mogućnost prilagođavanja pritiska prilikom udisaja i izdisaja čini ovaj aparat pogodnim i za osobe koje boluju od centralne apneje.

Postoje li druge opcije za liječenje apneje?

Apneja se može liječiti i ostalim metodama:

 1. operacija nosa

Kirurški zahvati ispravljaju sve abnormalnosti u građi nosa te vam omogućuju neometano disanje. Za operaciju se odlučujemo onda kada su vam dijagnosticirane tegobe poput deformacije septuma, polipa u nosu ili hipertrofije nosne školjke. Operacije se, zahvaljujući modernoj tehnologiji, izvode minimalno invazivnim tehnikama, a oporavak rijetko kada rezultira pojavom većih komplikacija.

Operacije nosa danas se smatraju rutinskim zahvatom, vrše se pod prisutnošću opće anestezije, a svakodnevnim aktivnostima vraćate se nakon samo nekoliko dana.

 1. operacija nepca i uvule

Meko nepce i uvula (tkivo oblika zvonca u ustima) u rijetkim situacijama znaju suziti ili potpuno blokirati dišne puteve. Prema statistici, operacija uvule i mekog nepca izvodi se rjeđe od operacija nosa.

 1. pozicijska terapija

Pozicijska terapija korisna je ako apneju u snu uzrokuje spavanje na leđima. Postavljanjem uređaja na stražnji dio vrata dolazi do stvaranja neugodnih vibracija kad god se okrenete na leđa. Nastale vibracije tjeraju vas da promijenite položaj čime vam se omogućuje nesmetano disanje i kvalitetan san.

Obratite nam se s povjerenjem

U Poliklinici Lohuis Filipović činimo sve kako biste se budili vedri, odmorniji i zdraviji. Svjesni smo mogućih komplikacija uzrokovanih apnejom u snu te znamo kako kasna dijagnoza može biti odgovorna za ozbiljne zdravstvene probleme.

Terapija CPAP aparatom samo je jedna od brojnih terapija kojima nastojimo tretirati probleme s disanjem. Primjećujete li kako vam kvaliteta sna s vremenom opada, možda je upravo terapija aparatom za apneju rješenje za vas.

Naručite se još danas i učinite prvi korak prema boljim snovima. Nazovite +3581 2444 646 ili ispunite naš online obrazac.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Doc.dr.sc. Marica Žižić, dr.med.

Doc.dr.sc. Marica Žižić, dr.med.

FACS, specijalistica otorinolaringologije, kirurgije glave i vrata

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, FEBORL-HNS, IBCFPRS

Dr.sc. Peter Lohuis, dr. med.

Dr.sc. Peter Lohuis, dr. med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, somnolog, IBCFPRS