Operacija gornjih kapaka

Jeste li umorni od toga da izgledate umorno?

Operacija gornjih kapaka daje vam svježinu lica i naglašava prirodnu ljepotu vaših očiju

Operacija gornjih kapaka ili gornja blefaroplastika kirurški je zahvat kojim se pomlađuju konture gornjih kapaka.

Blefaroplastika je vrlo delikatna i precizna operacija odstranjivanja viška kože gornjeg kapka, mišića koji se nalazi ispod kože te u nekim slučajevima masti oka, s time da uvijek postoji asimetrija očiju koju je potrebno ispraviti.

Bitno je naglasiti da postoje bitne razlike u očima muškaraca i žena. Stoga, blefaroplastika u žena i muškaraca se bitno razlikuje kod predoperativnog planiranja i izvođenja samog zahvata.

Konačan rezultat mora biti potpuno različit:

 • kod žena se oči više otvaraju, oči postaju ženstvene s mogućnošću šminkanja,
 • muške oči otvaramo, ali ostavljamo onu dozu markantnosti koja je toliko specifična za svaki muški pogled

Jeste li umorni od toga da izgledate umorno? Prednosti gornje blefaroplastike

Prva značajka lica koju primijetimo kod druge osobe su oči. Naše su oči snažni prenositelji emocija i misli te općenito neverbalne komunikacije. Oči dovoljno govore i namjerno i nenamjerno o tome tko smo i što osjećamo.

Budući da se oči nalaze u središtu pozornosti, u stanju smo primijetiti i najmanje promjene u njihovom izgledu. Kako starimo, upravo u području očiju  počinju nam se pojavljivati ​​prvi znakovi starenja. To je zbog toga što je koža oko očiju najtanja I najosjetljivija na našem licu.

Koža koja formira kapke se povećava, mišići ispod slabe, a masnoće oko oka počinju biti vidljive što dovodi do viška kože gornjih kapaka i pojave vrećica oko očiju.

Starenje kapaka utječe na stariji izgled s manje svježine u licu, ali može dodatno stvoriti i dojam da ste umorni, tužni ili ljuti čak i kad ste sretni ili se osjećate dobro i odmorno.

Neke osobe imaju obiteljski urođen višak kože na gornjim kapcima. U tim slučajevima, osoba u svojim 20-ima ili ranim 30-ima imat će koristi od gornje blefaroplastike liječeći anatomsku varijantu kapaka, a ne znakove starenja kapaka.

Ponekad, osim što izgledate starije, višak kožnog tkiva oko gornjih kapaka može rezultirati poremećajem vida. Uklanjanje tog tkiva dovodi do značajnog poboljšanja problema s vidom.

Operacija gornjih kapaka siguran je zahvat s efektom pomlađivanja koji traje više godina. Oporavak nakon zahvata je brz i traje do 7 dana, a ožiljci su neprimjetni. Gornja blefaroplastika vratit će naglasak na vaše oči uz prirodan “neoperiran” izgled.

Velika prednost je i to što se operacija gornjih kapaka može uspješno izvoditi u kombinaciji s drugim zahvatima kao što su facelifting ili podizanje obrva čime se vraća simetrija i postiže skladan izgled cijelog lica.

Kome se preporučuje operacija gornjih kapaka? Ciljevi zahvata i kandidati

Nakon korekcije očnih kapaka većina pacijenata osjeća se samouvjerenije zahvaljujući pomlađenom izgledu.

Cilj operacije gornjih kapaka je ukloniti višak kože i nakupine masnoće u tom području te postići prirodan i dugotrajan rezultat.

Gornja blefaroplastika se preporučuje imate li:

 • višak kože na gornjem kapku koji narušava njegovu prirodnu konturu
 • nakupine masnoće u dijelu gornjih kapaka
 • višak kože kapka koja umanjuje vidno polje
 • asimetrične kapke
 • genetski višak kože na kapku

Dobna granica za izvođenje korekcije gornjih kapaka ne postoji. Jednako se ovom zahvatu mogu podvrgnuti žene i muškarci u svakoj dobi.

Za neke osobe rezultati operacije gornjih kapaka mogu trajati cijeli život, dok se kod drugih spušteni kapci mogu ponovno pojaviti nakon više godina.

Operacija gornjih kapaka - LF pristup

Poznavanje anatomskih varijacija lica i odnosa raznih značajki lica u korekciji gornjih kapaka su od iznimne važnosti. U Poliklinici Lohuis Filipović posvećeni smo pronalaženju najbolje opcije za svakog pacijenta individualno.

Gornju blefaroplastiku kao zahvat možemo proširiti ako vaše anatomske značajke lica to diktiraju: spuštene obrve, ptoza kapka, višak kože ispod obrva. Takva proširena blefaroplastika omogućit će prirodan i pomlađen izgled vaših očiju.

Proširena blefaroplastika uključuje kombiniranje sa zahvatima:

 • podizanje obrva – browlift
 • korekcija ptoze kapka
 • korekcija viška kože ispod obrva metodama - Morpheus 8, Accutite
 • Dodavanje male količine filera u područje gornjeg kapka

Detaljno ćemo razgovarati o svim kirurškim mogućnostima, a nakon analize vašeg lica, zajedno ćemo odlučiti koji tip zahvata najbolje odgovara vašim potrebama.

Ako imate spuštene obrve koje su rezultat starenja ili urođena obiteljska varijanta, zahvat koji se naziva podizanje obrva – browlift je opcija koja će pomladiti vaše oči.

U slučaju da imate spuštene obrve, izvođenje zahvata blefaroplastike nije najbolja opcija za vas jer će rezultirati dodatnim spuštanjem vaših obrva, a rezultat blefaroplastike će potpuno izostati.

Spušteni kapak (ptoza kapka) je stanje u kojemu je donja granica gornjeg kapka spuštena prema zjenici. Nekada je to stanje prikriveno upravo viškom kože na gornjem kapku.

Iz tog razloga potrebno je detaljno analizirati vaše stanje i u slučaju da imate ptozu kapka izvesti zahvat koji se naziva – korekcija ptoze kapka.

U slučaju da imate ptozu kapka, samo izvođenje gornje blefaroplastike nije dobra opcija za vas jer će rezultirati dodatnim naglašavanjem ptoze, a rezultat korekcije gornjih kapaka će potpuno izostati.

Korekcija ptoze kapka je zahvat koji se može izvesti u istom aktu sa gornjom blefaroplastikom i naš LF tim kirurga ga redovno izvodi kada je to indicirano.

Kada nam nedostaje volumena u području gornjeg kapka, dodavanjem malih količina dermalnih filera možemo lijepo pomladiti oči i dati im potrebnu svježinu.

Korekcija gornjih kapaka - sve što trebate znati o zahvatu

Za postizanje željenih rezultata, prije gornje blefaroplastike potrebno je učiniti pregled kod estetskog kirurga na kojem će se postaviti ciljevi operacije te utvrditi anatomske karakteristike područja zahvata.

Tijekom pregleda naš kirurg procjenjuje ptozu obrva i kapaka, funkciju mišića podizača vjeđe, labavost kapaka i postojanje asimetrije. Posebna pozornost posvećuje se procjeni položaja obrva i gornjih kapaka.

Korekcija gornjih kapaka najčešće se provodi u lokalnoj anesteziji, uz blage sedative. Međutim, zahvat je moguće izvoditi i pod općom anestezijom kod pažljivo odabranih pacijenata ili kada se izvodi u kombinaciji s nekim drugim zahvatima (donjih kapaka, faceliftom itd).

Tijek operacije gornjih kapaka

Nakon prijema u polikliniku, vaš će plastični kirurg za lice još jednom s vama porazgovarati o tijeku zahvata i odgovoriti na sva vaša pitanja. Nakon toga će vas medicinsko osoblje pripremiti za operacijsku salu.

Prvi korak kod blefaroplastike je mjerenje i označavanje mjesta reza kože koji se smješta u prirodan pregib gornjeg kapka. Ovisno o građi vašeg kapka, zahvat traje između 30 i 40 minuta po oku.

Na područje oko očiju najprije se aplicira anestetik nakon čega se pristupa izvođenju zahvata.

Potom se određena količina kože, mekog tkiva i mišića, te ponekad masti, uklanja kako bi se postigao zadovoljavajući mladenački izgled kapaka i poboljšao vid.

Količina tkiva koja se uklanja različita je kod svakog pacijenta. Nakon uklanjanja tkiva, rezovi se precizno zatvaraju tankim šavovima.

Nakon zahvata dobit ćete hladne obloge koje ćete kraće vrijeme držati na očima. Ako se osjećate dobro te vaše dobro stanje potvrdi medicinsko osoblje, bit ćete otpušteni na kućnu njegu sat vremena nakon zahvata.

Operacija gornjih kapaka - oporavak i rezultati

Kako biste osigurali brz oporavak najbitnije je pratiti upute našeg stručnog osoblja koje ćete dobiti pri odlasku iz poliklinike.

Operirano područje preporučljivo je hladiti oblozima prvih nekoliko sati, a po potrebi i prvih nekoliko dana nakon zahvata kako bi se smanjio otok vjeđa.

Početna faza zacjeljivanja traje od 5 do 7 dana, nakon čega se uklanjaju šavovi na koži. Nakon vađenja šavova preporučujemo nanošenje antibiotske kreme na mjesto šavova kako bi se osiguralo pravilno cijeljenje.

Povratak na posao moguć je nakon vađenja šavova, a potpuni oporavak se očekuje 2 tjedna nakon operacije gornjih kapaka.

Rezultat zahvata vidljiv je odmah, a konačan rezultat vidljiv je nakon uklanjanja šavova. Tada ćete vidjeti jasnu razliku i dramatičnu promjenu u izgledu.

Mjere opreza nakon korekcije gornjih kapaka - rizici zahvata

O svim ćete potencijalnim rizicima operacije gornjih kapaka razgovarati s vašim kirurgom prije pristanka na zahvat. Stvaranje podljeva na gornjim kapcima najčešća je nuspojava koja nakon nekoliko dana splasne.

Zahvaljujući velikoj stručnosti i dugogodišnjem iskustvu naših estetskih kirurga, moguće komplikacije su svedene na minimum.

U rjeđim slučajevima moguće su komplikacije koje zahtijevaju dodatne tretmane: preostao višak kože, asimetrija, ožiljci I pretjerana korekcija.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, FEBORL-HNS, IBCFPRS

Dr.sc. Peter Lohuis, dr. med.

Dr.sc. Peter Lohuis, dr. med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, somnolog, IBCFPRS