Podizanje obrva

Zahvat koji će eliminirati bore ''mrštilice'' i vratiti vašem licu vedar izgled pun energije

Podizanje obrva (browlift): zahvat koji će eliminirati bore ''mrštilice'' i vratiti vašem licu vedar izgled pun energije

U Poliklinici Lohuis Filipović provodimo operaciju podizanja obrva kojima repozicioniramo vaše obrve te vraćamo svježinu i mladolikost vašem licu.

Bez obzira na našu društvenost ili verbalnost, prvi se dojmovi o osobama najprije razvijaju onim neverbalnim putem, odnosno preko izgleda, a upravo je pogled, tj. područje oko očiju ključno za izmjenu prvih neverbalnih interakcija s drugim osobama.

Među raznim facijalnim ekspresijama povezanih s našim očima, mimike obrva često su podcijenjen segment neverbalne komunikacije.

Mrštenje, radost, iznenađenje ili tuga, sve su to emocije koje možemo iščitati samo promatrajući izgled i mimiku obrva. 

Ipak, s godinama se izgled obrva može znatno promijeniti, stvarajući bore na čelu, ali i nepromjenjive izraze lica koji mogu ostaviti krivi dojam u javnosti.

Opušteni mišići na području čela s vremenom postanu slabiji zbog čega nas izgled obrva na prvu može učiniti namrštenima ili tužnima.

Osim ozbiljnog i ljutitog izgleda, oslabljeni mišići obrva mogu stvoriti opterećenje na gornjim kapcima s viškom kože, otežavajući treptanje i smanjujući vaše vidno polje.

Zbog toga u Poliklinici Lohuis Filipović provodimo operaciju podizanja obrva kojima repozicioniramo vaše obrve te vraćamo svježinu i mladolikost vašem licu.

Tzv. browlift operacija pokazala se uspješnom u eliminaciji svih problema povezanih s izgledom i funkcijom vaših obrva. Naš tim iskusnih plastičnih kirurga provest će jedan od tri moguća tipa operacija kojim nastojimo pružiti mladenački izgled uklanjajući bore na čelu i ljutite ili tužne izraze lica.

Svakako najmoderniji način podizanja obrva naziva se ENDOSKOPSKO PODIZANJA OBRVA – ekskluzivno se izvodi u našoj klinici u ovom dijelu regije.

Riječ je o suvremenom načinu podizanja obrva, najčešće samo ruba, bez vidljivih rezova na koži. Ključ ovog zahvata leži u modernoj endoskopskoj tehnologiji koja nam omogućuje da oslobodimo obrvu pod kontrolom kamere kroz mali rez prije nego što ju podignemo. Na taj način dobivamo prirodan izgled, bez natezanja i bez ožiljka.

Koje su sve prednosti podizanja obrva?

Operacija podizanja obrva pruža brojne prednosti kojima možete vratiti mladolik izgled te izjednačiti nepravilnosti na licu. 

Osim što operacija većinom rješava probleme estetske prirode, u nekim slučajevima ovaj zahvat može imati i funkcionalne svrhe otvarajući vam pogled i vidni kut.

Također, u nekim slučajevima osobe sa glavoboljama u prednjem dijelu lica, primjerice kroničnih migrena, nakon ovog tipa operacija mogu imati značajno manje bolove – tada operaciju nazivamo  OPERACIJA MIGRENE.

Ovo su neke od glavnih prednosti browlift operacije:

 • osvježeni izgled lica

Podizanjem obrva gubi se onaj tužni pogled u licu, a vraća ona mladenačka svježina kojoj svi težimo, svježina je ključ prirodnog i dobrog izgled

 • uklanjanje bora i finih linija na čelu

Podizanjem obrva smanjujemo vidljive znakove starenja vraćajući vašoj koži glatku i zategnutu teksturu na području čela i okolnih područja. Uspješno tretiramo pojave poput bora ''mrštilica'' i vertikalnih nabora između obrva pružajući vam svjež i mladolik izgled.

 • poboljšanje vidnog polja

Spuštene obrve koje prekrivaju gornji kapak često mogu otići u ekstrem smanjujući vam vidno polje. Podizanjem obrva stvaramo prostor za slobodno kretanje očiju te vam poboljšavamo vidno polje.

 • asimetrične obrve

Asimetrične obrve  jedan su od češćih razloga zbog kojih nam se klijenti podvrgavaju browlift operaciji. Obrve se tijekom interakcije s ljudima mogu vrlo lako primijetiti, a bilo kakve nejednakosti mogu se odraziti na vaš izgled i privlačnost.

Podizanjem obrva rješavamo vas navedenih asimetrija te vam pružamo ujednačene i privlačne obrve.

 • dugotrajnost

Pravilno izvedena browlift operacija ostavlja rezultate koji traju godinama nakon zahvata, a održavanjem fizičke aktivnosti i izbjegavanjem štetnih navika možete i produljiti djelovanje tretmana.

Kako izgleda priprema za operaciju podizanja obrva?

Kako bi operacija prošla što uspješnije i bez kasnijih komplikacija, potrebno je poduzeti odgovarajuće mjere predostrožnosti.

Pridržavanjem sljedećih koraka i smjernica osiguravamo da će rezultati zahvata biti djelotvorni i dugoročni:

 • konzultacije

Konzultacije su nezaobilazni element pripreme za browlift operaciju. Na razgovoru s našim timom kirurga proći ćete kroz sam postupak operacije, oporavka i mogućim komplikacijama.

Ovo je prikladan period za postavljanje svih pitanja koja vas dodatno zanimaju za ovaj zahvat.

 • prestanak korištenja određenih lijekova

Lijekove koji utječu na zgrušavanje krvi trebalo bi izbjegavati zbog mogućnosti krvarenja nakon zahvata, tzv. antikoagulansi poput Aspirina ili Andola mogu usporiti proces zacjeljivanja sprječavajući grušanje krvi.

 • laboratorijske pretrage

Krvne pretrage provodimo kako bismo uvidjeli postoje li određeni poremećaji zbog kojih bi provođenje operacije bilo rizično. Krvnim pretragama možemo prepoznati poremećaje poput anemije, infekcije, poremećaja koagulacije, ali i bolesti jetre i bubrega zbog kojih se operacija ne bi mogla provesti.

Kako izgleda browlift operacija?

Dolaskom u polikliniku, smjestit ćemo vas u sobu za oporavak gdje ćete se pripremiti za operativni zahvat. Prije samog odlaska u operacijsku salu, naš će kirurg još jednom popričati s vama upoznavajući vas s procedurom operacije. 

Za to vrijeme, naši će anesteziolozi pripremiti operacijsku salu i prilagoditi omjer anestezije. Kada se udobno smjestite za operacijski stol, dobit ćete anesteziju nakon čega možemo započeti zahvat.

Operaciju podizanja obrva možemo provesti na tri načina:

 • endoskopskim podizanjem obrva

Ova tehnika operacije koristi endoskop koji na svom kraju ima malu kameru i posebne instrumente za podizanje obrva.

Potkožnim plasiranjem endoskopa kroz male rezove u vlasištu dolazimo do obrva. Oslobađanjem obrva od periosta orbite, laganim povlačenjem fiksiramo novu poziciju obrva nakon čega zatvaramo rez šavovima.

Ova tehnika je manje invazivna, najmodernija te ne ostavlja vidljive tragove i ekskluzivno se izvodi u našoj klinici u ovom dijelu regije. Riječ je o suvremenom načinu podizanja obrva, najčešće samo ruba, bez vidljivih rezova na koži.

Ključ ovog zahvata leži u modernoj endoskopskoj tehnologiji koja nam omogućuje da prvo oslobodimo obrvu pod kontrolom kamere kroz mali rez prije nego što je podignemo. Na taj način dobivamo prirodan izgled, bez natezanja i bez ožiljka.

Također, ovom tehnikom možemo podignuti kompletnu obrvu, a ne samo njezin vanjski rub ili kada imamo pacijenta s glavoboljom i želimo u istom aktu riješiti se glavobolje i podignuti obrvu – OPERACIJA MIGRENE.

 • temporalnim podizanjem obrva – Lateral temporal lift

Temporalno podizanje obrva koristi se kada pacijent ima visoko čelo zbog čega endoskopska tehnika ne bi bila učinkovita.

Ova tehnika uključuje mali rez na području sljepoočnice. Kirurg potom odstranjuje mali višak kože čija je posljedica podizanje obrva – prvenstveno njezinog vanjskog ruba. Operacija ovog tipa je manje invazivna te ne ostavlja vidljive ožiljke.

 • koronarnim podizanjem obrva – operacija spuštanja linije čela, odnosno skraćivanja – Forheadlift

Ovaj tip operacije koristit će se kada je potrebno napraviti korekciju obje obrve ili kada je u pitanju umjereni do jak pad obrva s naglašenim borama te visokim čelom.

Prilikom ovog zahvata koristit će se opća anestezija, a kirurg će napraviti jedan rez duž cijele linije čela. Podizanjem kože dobit će se bolji uvid u anatomiju mišića obrva te će se mišići podići i učvrstiti. Rez se potom zatvara šavovima.

Iako je ovaj tip zahvata najinvazivniji, omogućuje nam lakšu korekciju obrva, ali i spuštanje linije kose koju smatramo visokom – operacija skraćivanja čela.

Operacije obično traju oko 90 minuta.

Podizanje obrva možemo postići korištenjem raznih tehnika. No, bez obzira o kojoj metodi zahvata je riječ, naš je cilj pružiti optimalne i dugotrajne rezultate.

Naš tim kirurga naknadno će procijeniti koji je tip zahvata najbolji za vas te će završnu odluku donijeti nakon konzultacija s vama.

Kako izgleda oporavak nakon operacije podizanja obrva?

Nakon operacije smjestit ćemo vas u sobu za oporavak gdje ćete se oporaviti od djelovanja anestezije. Kada djelovanje anestezije potpuno popusti, pustit ćemo vas na kućnu njegu što je u pravilu isti dan operacije.

Prva 24 sata nakon operacije na čelu ćete nositi zavoj koji će smanjiti oticanje i stvaranje podljeva u tretiranom području.

Ovisno o vrsti zahvata, oporavak može trajati između 7 i 14 dana nakon kojeg nam ponovo dolazite kako bismo odstranili šavove i kopčice. Poslije skidanja šavova smijete se vratiti svakodnevnim aktivnostima.

Iako će prvi rezultati biti vidljivi već prvih nekoliko dana nakon operacije, potpuni prikaz rezultata uslijedit će nekoliko mjeseci nakon zahvata.

Koji su mogući rizici nakon operacije podizanja obrva?

Operacija podizanja obrva, kao i svaki kirurški zahvat, može izazvati određene komplikacije i nuspojave. Većina ovih nuspojava kratkoga su vijeka te se mogu uspješno tretirati uz intervenciju našeg medicinskog osoblja.

Ovo su neke od mogućih komplikacija browlift operacije:

 • bol i otjecanje

Kada anestezija prestane djelovati, osjetit ćete bol koja može varirati ovisno o veličini tretiranog područja i tipu provedene operacije. Bol je dovoljno tretirati tabletama protiv bolova, a otekline možete reducirati korištenjem hladnih obloga.

 • hematom

Nakupljanje krvi ispod kože može izazvati nastanak modrica. Ova je pojava privremena i obično prolazi sama od sebe nakon nekoliko tjedana.

 • infekcija

Loše sanirana rana te neodgovorna higijena nakon zahvata može povećati rizik za pojavu bakterijskih infekcija na koži. Ova se pojava liječi čišćenjem rane, ponovnim postavljanjem šavova i antibioticima.

 • asimetrija

Iako kirurzi mogu precizno procijeniti izgled obrva nakon operacije, postoji mogućnost nepravilnog zacjeljivanja rane koje može utjecati na završni oblik obrva. U takvim okolnostima često dolazi do pojava asimetrija zbog kojih moramo ponoviti operaciju.

 • oštećenje živaca

Oštećenja živaca moguća su prilikom pomicanja mišićnih opna obrva za vrijeme operativnog zahvata. Od oštećenja živaca moguć je kratkotrajni gubitak osjeta i nemogućnost pomicanja obrva.

Ovakve pojave obično prolaze same od sebe, a mogućnost trajnog oštećenja živca je vrlo mala.

Naručite se na pregled

U Poliklinici Lohuis Filipović okupili smo tim stručnjaka koji će uspješno tretirati sve probleme vezane uz funkciju i izgled vaših obrva.

Ponosni smo što vam možemo pružiti apsolutno najmoderniju tehniku podizanja obrva- ENDOSKOPSKO PODIZANJA OBRAVA. Riječ je o suvremenom načinu podizanja obrva, najčešće samo ruba, bez vidljivih rezova na koži.

Naši će plastični kirurzi rutinskim procedurama ukloniti nastale tegobe poput pojave asimetrije, spuštenih obrva ili suviše namrštenog i tužnog pogleda.

Uz dugotrajne rezultate, mogućnost prilagodbe raznim tehnikama, ali i pristupačnoj cijeni podizanja obrva, nije iznenađujuće što se ovaj zahvat nalazi na popisu sve češćih estetskih tretmana na području lica.

Naručite se na pregled i napravite prvi korak prema pomlađivanju i revitalizaciji vaših obrva. Nazovite +3851 2444 646 ili ispunite naš online obrazac.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, FEBORL-HNS, IBCFPRS

Dr.sc. Peter Lohuis, dr. med.

Dr.sc. Peter Lohuis, dr. med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, somnolog, IBCFPRS