Devijacija nosnog septuma

Sve što trebate znati

Devijacija nosnog septuma: sve što trebate znati

Nosni septum, neprimjetan je dio nosa koji dijeli lijevu nosnicu od desne, a igra ključnu ulogu u našem disanju. Često zanemaren, ovaj mali ali važan dio anatomije nosa može postati izvor nelagode kada je devijiran, tj. odstupa od svoje normalne pozicije.

Nosni septum sastoji se od hrskavičavog prednjeg dijela i koštanog stražnjeg dijela.

Prednji dio, vidljiv između nosnica, često je hrskavičav, dok se stražnji dio proteže duboko u nos. Normalno, septum bi trebao biti točno usred nosa, ali kada odstupi, nastaje što poznajemo kao devijacija nosnog septuma.

Dijagnostika devijacije septuma

Kada devijacija nosnog septuma stvara prepreku normalnom protoku zraka kroz nosnice, nužno je potražiti stručnu medicinsku pomoć. Specijalist za uho, nos i grlo (ORL) postaje ključna figura u postavljanju dijagnoze i pružanju odgovarajućih preporuka za daljnje liječenje.

Važnost pregleda specijalista

Specijalist za uho, nos i grlo ima stručnost i iskustvo potrebno za procjenu problema s nosnim septumom. Kad se suočite s poteškoćama u disanju ili drugim simptomima koji ukazuju na devijaciju septuma, konzultacija s ovim stručnjakom ključna je kako bi se pravilno razumjeli uzroci i utvrdila najbolja strategija liječenja.

Dijagnostički pregledi

Dijagnostički pregledi obično započinju pažljivim fizičkim pregledom nosa. Pomoću svjetiljke, liječnik može osvijetliti unutarnje dijelove nosa kako bi bolje vidio eventualne devijacije ili nepravilnosti u septumu. Ovaj početni pregled pruža preliminarni uvid u problem, ali često se nadopunjuje naprednijim dijagnostičkim metodama.

Endoskopija za detaljniji pregled

Endoskopija je jedna od ključnih tehnika koja se koristi za preciznu dijagnozu septalne devijacije. Ovaj postupak uključuje umetanje malene kamere (endoskopa) u nos, što omogućava liječniku da detaljno istraži unutarnje strukture nosne šupljine. Endoskop pruža širok vidokrug, omogućujući stručnjaku da uoči i najmanje nepravilnosti u septumu.

Važnost precizne dijagnoze

Precizna dijagnoza septalne devijacije ključna je za pravilno usmjeravanje daljnjeg liječenja. Bez detaljnog pregleda, postoji rizik od propuštanja potencijalnih komplikacija ili pogrešne interpretacije simptoma. Endoskopski pregled pruža visoku razlučivost, omogućujući liječniku da identificira specifična područja koja zahtijevaju intervenciju.

U konačnici, suradnja s kvalificiranim specijalistom za uho, nos i grlo prvi je korak prema adekvatnoj dijagnozi i pravovremenom liječenju septalne devijacije, čime se poboljšava opći kvalitet disanja i olakšava svakodnevni život.

Liječenje devijacije septuma

Kada se suočite s devijacijom nosnog septuma, postavlja se ključno pitanje - kako postići optimalno disanje i olakšati simptome? Operacija nosnog septuma, poznata kao septoplastika, često se smatra učinkovitim rješenjem. Međutim, prije nego što se odlučite za ovaj postupak, važno je razumjeti opcije liječenja i kada je operacija preporučljiva.

Ovaj kirurški postupak usmjeren je na ispravljanje nepravilnosti u nosnom septumu, čime se omogućuje slobodniji protok zraka kroz svaku nosnicu.

 

Septoplastika

Jedna od prednosti septoplastike jest njena minimalno invazivna priroda. Operacija se izvodi unutar nosa, eliminirajući potrebu za vanjskim rezovima. Ovo smanjuje rizik od vidljivih ožiljaka i ubrzava proces oporavka. Pacijenti često doživljavaju minimalnu oteklinu i podljeve, čime se olakšava period nakon operacije.

Jedna od značajki septoplastike koja privlači mnoge pacijente je brz oporavak. Postupak se često izvodi pod općom anestezijom kao ambulantni zahvat, što znači da pacijenti ne moraju ostati preko noći u bolnici. Odsustvo vanjskih rezova dodatno pridonosi minimalnim nelagodnostima i estetski prihvatljivom oporavku.

U konačnici, odluka o septoplastici ovisi o ozbiljnosti simptoma, odgovoru na konzervativne metode liječenja te individualnim potrebama pacijenta. Konzultacija s stručnjakom za uho, nos i grlo igra ključnu ulogu u pravilnom usmjeravanju prema optimalnom rješenju za svakog pojedinca.

Kome se obratiti za pomoć?

U Poliklinici Lohuis Filipović činimo sve kako bismo uspješno tretirali probleme koje uzrokuje ometano disanje.

Poduzmite i vi prvi korak prema liječenju te nas nazovite na broj +385 1 2444 646 ili ispunite upitni obrazac i naručite se na pregled još danas.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Dr.sc. Sandra Baranović, dr.med.

Dr.sc. Sandra Baranović, dr.med.

specijalistica otorinolaringologije

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, FEBORL-HNS, IBCFPRS