Laringomikroskopija

Pregled koji produljuje životni vijek vaših glasnica

Laringomikroskopija- pregled koji produljuje životni vijek vaših glasnica

Laringomikroskopija je najbolji uvid u stanje dišnih puteva te strukturu glasnica i larinksa.

Naše glasnice su poput instrumenta - što ga bolje održavate, to će melodija ljepše zvučati. 

Naprezanje prilikom govora ili učestala promuklost prvi su simptomi koju upućuju na lošiju funkciju vaših glasnica.  Stoga, ako svojim glasnicama želite pružiti pomoć koju zaslužuju, laringomikroskopija je rješenje za vas. 

Naručivanjem na pregled, u Poliklinici LF vam dajemo jasnu dijagnozu i terapiju za vaše istrošene glasnice. 

Što je laringomikroskopija?

Laringomikroskopija služi za prepoznavanje i istovremenu mogućnost liječenja tvorbi grla.   Ova metoda poznata je po tome što se koristiti u razne svrhe:

 • Davanje dijagnostike
 • Biopsija
 • Odstranjivanje tkiva i stranih tijela na grkljanu 
 • Ubrizgavanje masnog tkiva u glasnice

Davanjem dijagnoze na vrijeme uviđamo tegobe koje imate u grlu - bilo da je riječ o istrošenim glasnicama, zadebljanom  tkivu ili prepoznavanju stranog tijela

Ako sumnjamo na ozbiljnije probleme, kao što je rak, odlučujemo se na biopsiju glasnica.

Biopsija je postupak kojom liječnik prilikom laringomikroskopije uzima uzorak tkiva radi provođenja daljnjih analiza. 

Ako u poliklinici smatramo kako je najbolje rješenje operacija, laringomikroskopija poslužit će kao pomoć u uklanjanju poteškoća zbog kojih ste nam došli.

Zbog svoje polivalentne primjene, laringomikroskopija se smatra najboljom metodom prilikom prepoznavanja, uklanjana i liječenja komplikacija na vašim glasnicama i okolnom području unutar grla.

Koje se bolesti mogu prepoznati laringomikroskopijom?

Prednost laringomikroskopije je mogućnost detaljnog pregleda grkljana. Detaljnim pregledom kirurg može uočiti male promjene koje su dovoljne za prepoznavanje komplikacija na vašim glasnicama. 

Promjene na glasnicama, još poznatije kao lezije, glavni su uzrok promuklosti, a možemo ih podijeliti na sljedeće:

 • Tumor glasnica
 • Polipi na glasnicama
 • Noduli (čvorići) glasnica
 • Leukoplakija - bijela zadebljana tkiva 
 • Karcinom grkljana

U slučaju da prepoznamo bilo koju od navedenih lezija, kirurško uklanjanje smatra se najboljim rješenjem. 

Kirurg nakon pregleda može uzeti uzorak tkiva za daljnje analize te vas upoznati s postupkom liječenja i oporavka nakon zahvata.

Odlučili ste se za laringomikroskopiju - što dalje?

Već neko vrijeme imate probleme s glasom; vaši bližnji više vas ne mogu prepoznati kada pričate s njima preko telefona, a za svaku izgovorenu riječ morate sve više naprezati mišiće. 

Odlučili ste kako bi najbolje rješenje za vas bila laringomikroskopija, ali i dalje ne znate što sve trebate obaviti prije pregleda. 

Ako je u pitanju samo pregled, jedina stvar koje se trebate pridržavati je izbjegavanje jela 12 sati prije dolaska u polikliniku

No, ako je u pitanju laringomikroskopija kao jedan od postupaka operacije, tada biste se prije zahvata trebali pojaviti sa sljedećim dokumentima:

 • Nalazima EKG snimke
 • Kompletnom krvnom slikom 
 • Brisom grla i nosa

Jednom kada nam predate ove nalaze, imamo sve što nam je potrebno za nastavak procedure. U slučaju da imate alergije na neke od materijala koji se koriste prilikom zahvata, primjerice lateksa, obavezno nas o tome obavijestite

S obzirom na to da se pregled vrši pod općom anestezijom, od vas će se tražiti da ispunite anesteziološki formular, unutar kojeg će vam se detaljno objasniti primjena, učinak te moguće nuspojave anestezije. 

Tri dana prije operacije ne smijete trošiti tablete koje razrjeđuju krv, poput Andola ili Aspirina. Time možete uzrokovati povećano krvarenje te sporiji oporavak nakon zahvata.

Proceduru prije operacije još jednom će vam objasniti naše osoblje nakon obavljenog pregleda. 

Kako izgleda laringomikroskopija?

Ulaskom u operacijsku salu leći ćete na leđa, a glava će vam biti zabačena unazad te pričvršćena kako se ne bi micala prilikom operacije. Kako se ne bi oštetili, na zube će vam biti postavljeni štitnici. 

Nakon primjene opće anestezije na vaša prsa postavlja se laringoskop, aparat koji spada u kategoriju tvrdih endoskopa

Na samom vrhu endoskopa se postavlja mikroskop koji omogućuje binokularni vid s objektivom od 400mm, čime se detaljno i jasno može pregledati područje promatranja. 

Kada je svaki segment aparature postavljen, kirurg može započeti operaciju. Prilikom operacije koriste se standardni alati kao što su hvataljke ili škarice, a zahvat može biti obavljen i LASER-om (diodni/CO2)

Dužina zahvata se razlikuje ovisno o tipu procedure - ako je u pitanju samo pregled, zahvat traje između 30-45 minuta, a operacija ovisi o veličini i lokalizaciji tvorbe koja se uklanja. 

Postoje li komplikacije nakon zahvata?

Od same laringomikroskopije komplikacije su rijetke. Nakon popuštanja anestezije možete jedino osjećati blagu utrnulost jezika zbog prislonjenog endoskopa i eventualno slabije oštećenje zuba i desni. 

Ostale komplikacije mogu nastati kao posljedica djelovanja LASER-a ili neke druge metode operacije: otežano gutanje, crvenilo ždrijela ili poteškoće sa disanjem. No, i takve komplikacije su rijetke. 

Kako izgleda oporavak nakon pregleda/operacije?

Ako je u pitanju bio samo pregled, u normalno stanje vraćate se dva sata nakon popuštanja opće anestezije. No ako je u pitanju operacija, preporuča se ostanak u poliklinici, no ne duže od jednog dana

Prvih sedam dana nakon operacije od vas će se tražiti da što manje pričate, a ako je operacija zahvatila veće područje, da uopće ne pričate. Izbjegavajte bilo kakvo ispiranje i grgljanje, kao i zakašljavanje, jer takvi postupci mogu odužiti oporavak. 

Promuklost nakon operacije je normalna nuspojava, a prolazi u periodu od 3-4 tjedna.  

Ovisno o težini zahvata, možemo vam preporučiti i umjerenu fizičku aktivnost kao jednu od metoda bržeg oporavka. Tjelesnom aktivnošću na mjesto rane pristizat će više kisika i hranjivih tvari, a oporavak će zbog toga biti brži. 

Kako nastaju bolesti glasnica i grkljana?

Osim naslijeđenih karakteristika, veliki učinak imaju vanjski čimbenici. Pušenje, alkohol, izloženost suhom zraku i konzumacija hladnih pića povećavate rizik obolijevanja.

Zbog prevelikog naprezanja glasnica tijekom karijere, mnogi su se pjevači također podvrgnuli operacijama glasnica. Drugim riječima, budite svjesni kako ni previše pjevanja, deranja i pričanja nije dobro po zdravlje vaših ''instrumenata''. 

Zašto biste za liječenje glasnica trebali odabrati Polikliniku LF?

Bilo da je riječ o operaciji ili samo rutinskom pregledu, svjesni smo kako su vaše glasnice glavni alat u komunikaciji s ljudima. Zbog toga ozbiljno shvaćamo svaku komplikaciju s kojom nam dođete te nastojimo pružiti što bolju dijagnozu i tretman.

Razvoj tehnologije i medicinske aparature olakšao je postupke brojnih zahvata te time ubrzao oporavak naših klijenata. 

No, to ne znači ne mjesto za napredak ne postoji. Ono s čime se Poliklinika LF ponosi je naš tim ORL specijalista koji nisu stali s učenjem i savladavanjem novih metoda rada te time drže korak s aktualnim svjetskim istraživanjima i priručnicima.

Naručili biste se na pregled?

Kontaktirajte nas na broj +3851 2444 646 ili nam pošaljite online obrazac. Nastojat ćemo vam odgovoriti u što kraćem periodu. 

 


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Dr.sc. Sandra Baranović, dr.med.

Dr.sc. Sandra Baranović, dr.med.

specijalistica otorinolaringologije

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, FEBORL-HNS, IBCFPRS