Policistični jajnici

Koji su simptomi policističnih jajnika i kako ih liječiti?

PCOS - koji su simptomi policističnih jajnika i kako ih liječiti?

Zahvaljujući razvoju medicine i tehnologije, liječenje sindroma policističnih jajnika može se odvijati primjenom raznih metoda i tretmana koji pružaju optimalni učinak te dugoročno eliminiraju nepovoljna djelovanja ove bolesti.

Sindrom policističnih jajnika jedan je od najčešćih poremećaja reproduktivnog sustava u žena fertilne dobi.

Ova bolest prosječno zahvaća 10% žena reproduktivne dobi, a karakteristična je po hormonalnom disbalansu koji može potaknuti poremećaje u menstrualnom ciklusu, povećanju rizika za obolijevanje od raznih kardiovaskularnih bolesti, problemima sa začećem itd.

Simptomi PCOS-a često se lako zamijene za ostale bolesti ili se smatraju zanemarivima, zbog čega bolest može narušiti kvalitetu Vašeg života, ali i odužiti proces liječenja i oporavka.

Zahvaljujući razvoju medicine i tehnologije, liječenje sindroma policističnih jajnika može se odvijati primjenom raznih metoda i tretmana koji pružaju optimalni učinak te dugoročno eliminiraju nepovoljna djelovanja ove bolesti.

O sindromu policističnih jajnika (PCOS)

Sindrom policističnih jajnika poremećaj je koji zahvaća žene između 15 i 45 godina, a karakterističan je po povećanom lučenju muških spolnih hormona (androgena).

Povećana proizvodnja androgena utječe na cjelokupno hormonsko stanje žene, a može se prepoznati po neredovitim menstruacijama i izostanku ovulacije.

Naime, povećano lučenje androgena sprečava potpun razvoj jajne stanice, a kao posljedica toga javlja se zakašnjela ili u potpunosti izostavljena ovulacija i menstruacija.

Smatra se kako je PCOS jedan od najčešćih hormonalnih poremećaja, a ujedno i glavni uzročnik neplodnosti u žena.

Iako su posljedice bolesti najčešće prepoznatljive po poremećenoj funkciji jajnika, ova bolest pogađa i djeluje na cjelokupni endokrinološki sustav osobe. Zbog toga je PCOS odgovoran za pojavu hiperandrogenemije, hiperandrogenizma, debljine te inzulinske rezistencije.

Što uzrokuje sindrom policističnih jajnika?

Iako ne možemo s preciznošću otkriti točan uzrok, nagađa se kako je genetika jedan od glavnih razloga pojave sindroma policističnih jajnika.

Česti hormonalni disbalansi, rezistencija na inzulin, ili naslijeđena količina testosterona samo su neki od genetičkih predispozicija odgovorne za razvoj PCOS-a. No, bez obzira na uzroke, potrebno je što ranije dijagnosticirati ovaj poremećaj ne bi li se spriječio razvoj mogućih komplikacija kao što su dijabetes ili kardiovaskularne bolesti.

Koji su sve simptomi PCOS-a?

Sindrom policističnih jajnika može se prepoznati po nizu simptoma. Nažalost, neki se simptomi mogu lako zamijeniti s ostalim poremećajima ili čak pripisati nekim vanjskim okolnostima zbog čega bolest prolazi nezamijećeno.

Tako se, primjerice, za povećanu tjelesnu masu može okriviti nedostatak tjelesne aktivnost ili nezdrava prehrana, dok u realnosti glavni uzročnik može biti upravo sindrom policističnih jajnika.

Sljedeći simptomi mogli bi uputiti na razvoj sindroma policističnih jajnika, a ako primijetite više simptoma istovremeno, preporučujemo da što prije potražite profesionalnu pomoć:

 • neredovite i bolne menstruacije

Zbog povećanog lučenja androgena krvarenja mogu postati rjeđa, a samim time i bolnija jednom kada se pojave.

 • poteškoće u postizanju trudnoće

Neredovite ovulacije mogu otežati pokušaje trudnoće.

 • pojačana dlakavost

Pojačano lučenje testosterona djeluje i na povećanu proizvodnju dlaka.

 • dobivanje na težini

Zbog hormonalnog disbalansa dolazi do povećavanja masnih naslaga, kao i kolesterola u krvi.

 • gubitak kose

Iako lučenje testosterona ima pojačan učinak kod dlakavosti po tijelu, s kosom je situacija drugačija. Žene s povećanom razinom testosterona mogu iskusiti gubitak kose kod prednjeg djela glave i po sredini duž vlasišta.

 • akne i masna koža

Povećana razina androgena uzrokuje akne i masnu kožu, što je jedan od prvih značajnih indikatora PCOS-a.

Ako se PCOS ne tretira na vrijeme, u kasnoj fazi razvoja može doći do pojava ostalih zdravstvenih poremećaja kao što su:

Dijagnoza sindroma policističnih jajnika

U Poliklinici Lohuis Filipović provodimo niz pregleda putem kojih možemo uspješno dijagnosticirati sindrom policističnih jajnika, a dijelimo ih u nekoliko kategorija:

 • osobna anamneza

Anamnezom dobivamo uvid u poremećaje koje ste proživjeli te zbog kojih ste došli potražiti pomoć. U razgovoru sa specijalistima iznijet ćete tipične probleme koji mogu nagovijestiti razvoj PCOS-a (debljina, neredovite menstruacije, infertilitet itd).

 

 • fizikalni pregled

Fizikalni pregled uključuje razne pretrage koje bi mogle ukazivati na sindrom policističnih jajnika:

  • određivanje indeksa tjelesne mase
   Indeks tjelesne mase postavlja (BMI) u omjer  visine i tjelesne mase. Računa se dijeljenjem tjelesne mase osobe u kilogramima s kvadratom visine u metrima.
  • opseg struka i bokova
   Opseg struka i bokova dobar je pokazatelj je li osoba pretila ili ne, što može biti indikator za PCOS.
  • mjerenje krvnog tlaka
   Povišeni krvni tlak može biti jedan od simptoma PCOS-a.
  • procjena hiperandrogenizma
   Provjera simptoma karakterističnih za hiperandrogenizam kao što su: masna koža, akne, seboreja, hirzutizam (najznačajniji simptom) itd.

 

 • ultrazvučni pregled

Ultrazvučni pregled je nezaobilazan segment u dijagnozi sindroma policističnih jajnika. Prilikom pregleda potrebno je obratiti pažnju na indikatore kao što su volumen jajnika, broj i volumen folikula u jajniku.

 • biokemijska analiza

Ova vrsta analize obuhvaća provođenje pretraga kao što su:

 • određivanje hormonskog statusa (FSH, LH, E2, testosteron, androstedion, DHEAS, SHBG, AMH, FAI, GUK, inzulin, prolaktin)
 • dinamički testovi karakteristični za otkrivanje PCOS-a.

Liječenje policističnih jajnika (PCOS-a)

Liječenje PCOS-a može ovisiti o dobi, simptomima i trenutnim životnim okolnostima u kojoj se osoba nalazi.

Postoje 3 metode liječenja koje najčešće propisujemo pacijentima u tretiranju sindroma policističnih jajnika:

 • promjena životnih navika

Ako je u pitanju tek početna faza razvoja sindroma policističnih jajnika, liječnici vam mogu propisati terapiju koja još neće zahtijevati kirurške zahvate ili tretiranje hormonima. U početku će možda biti dovoljna promjena životnih navika koje često mogu biti krivac za hormonalne disbalanse i bolesti popraćene takvim pojavama.

Ovo su neke od aktivnosti i promjena koje biste mogli ukomponirati prilikom liječenja PCOS-a:

  • promjena prehrambenih navika

   Izbjegavanje jednostavnih šećera i rafinirane hrane.
  • tjelesna aktivnost

   Tjelovježba poboljšava rad vašeg kardiovaskularnog sustava, a isto tako pomaže u gubitku kilograma.
  • izbjegavanje i nošenje sa stresom

   Stresno okruženje dodatno potiče razvoj sindroma policističnih jajnika. Vježbe disanja, opuštajuće aktivnosti, zabava i druženje s bližnjima mogu reducirati stres te time pomoći u nošenju s ovom bolešću.

 

 • hormonska terapija

Hormonska terapija temelji se na pokušaju korekcije disbalansa hormona. Ova terapija često se koristi ako je PCOS popraćen aknama, masnom kožom i pojačanom dlakavošću.

Konzumacija kontracepcijskih pilula također može reducirati proizvodnju muških spolnih hormona te zaustaviti vidljive karakteristike ove bolesti.

Prije terapije kontracepcijskih pilula potrebno je u razgovoru s liječnikom jasno obrazložiti svoja stajališta glede zadržavanja plodnosti.

 

 • kirurško liječenje

Kirurško tretiranje bolesti bazira se na primjeni tzv. drilling metode. Provodi se laparoskopskom metodom kojom se trbušna šupljina ispuni plinom, a zatim se učini nekoliko površinskih lezija jajnika kako bi se smanjio broj antralnih folikula koji produciraju androgene.

Uklanjanjem folikula i smanjivanjem volumena jajnika sprečava se proizvodnja muškog spolnog hormona koji je narušavao pravilan rad jajnika.

Naručite se na pregled

Sindrom policističnih jajnika bolest je koja može zahvatiti sve žene koje se nalaze u fertilnoj fazi života.

Brojni su čimbenici koji mogu utjecati na pojavu i razvoj bolesti, a u Poliklinici Lohuis Filipović nastojimo pronaći glavnog krivca i čim prije pružiti Vam odgovarajuću terapiju.

Bilo da je riječ o hormonskoj terapiji, kirurškom zahvatu ili samo promjeni životnih navika, naš tim specijalista ginekologije odabrat će ono rješenje koje vam pruža najbolje rezultate.

Naručite se na pregled još danas pozivom na broj +3851 2444 646 ili ispunite naš online obrazac.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Ivan Brlečić, dr.med.

Ivan Brlečić, dr.med.

specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist uroginekologije

Tvrtko Tupek, dr.med.

Tvrtko Tupek, dr.med.

specijalist ginekologije i opstetricije