Kompletan ginekološki pregled s ultrazvukom

Najvažniji pregled za zdravlje žene

Kompletan ginekološki pregled s ultrazvukom - najvažniji pregled za zdravlje žene

Redoviti ginekološki pregledi važni su za održavanje zdravlja svake žene. Služe otkrivanju neželjenih promjena na reproduktivnim organima i omogućuju pravovremeno liječenje.

Redoviti ginekološki pregledi važni su za održavanje zdravlja svake žene. Služe otkrivanju neželjenih promjena na reproduktivnim organima i omogućuju pravovremeno liječenje.

Ginekološkim pregledom mogu se uočiti abnormalne promjene na vanjskim i unutarnjim spolnim organima, primjerice promjene na koži i sluznici vanjskog spolovila, krvarenje, prisutnost tumora i slično.

Preventivni redoviti ginekološki pregled iznimno je važan i radi ranog otkrivanja premalignih lezija vrata maternice.

Rak vrata maternice se u Hrvatskoj svaki dan dijagnosticira jednoj ženi, a svaki treći dan od njega umire jedna žena.

Ginekološki pregled preporučuje se preventivno obavljati bar jednom godišnje sukladno preporuci ginekologa, rezultatima nalaza Papa testa i ginekološkog ultrazvuka.

Što uključuje ginekološki pregled?

Ginekološki pregled uključuje:

  • uzimanje anamneze - razgovor s liječnikom
  • pregled vanjskih spolnih organa i pregled u spekulima
  • Papa test
  • bimanualni pregled
  • ginekološki ultrazvuk

Kao i svaki liječnički pregled, ginekološki pregled počinje razgovorom s liječnikom specijalistom.

U našoj Ambulanti za ginekologiju poseban naglasak stavljamo na ovaj dio pregleda. To je prilika da ostvarite kvalitetnu komunikaciju s vašim liječnikom koji je u potpunosti posvećen odgovaranju na sva vaša pitanja i nedoumice.

Preporučujemo da detaljno povjerite liječniku sve tegobe bez straha i neugode. Naši specijalisti naglasak stavljaju na individualan pristup te će vam spremno ponuditi svoj stručni savjet.

Nakon razgovora s liječnikom, kod žena koje su imale spolni odnos slijedi pregled na ginekološkom stolu koji se sastoji od 2 dijela. Najprije se radi vizualni pregled vanjskog spolovila, tj. malih i velikih usana, klitorisa te vanjskog otvora vagine.

Potom slijedi pregled pomoću spekuluma. Radi se o instrumentu u obliku pačjeg kljuna, izrađenom od metala ili plastike. Omogućuje da se razmaknu zidovi rodnice kako bi se pregledala unutrašnjost rodnice i vizualizirao vrat maternice. Pregled u spekulima traje tek nekoliko minuta te najčešće nije bolan.

Prilikom pregleda spekulumom obavlja se i Papa test. Uzima se bris vagine, vrata maternice te kanala vrata maternice koji se šalje na citološku analizu.

Papa test može otkriti prisutnost upalnih stanja i nekih spolnih bolesti. Ponajprije ipak služi otkrivanju prije svega abnormalnih stanica koje mogu upućivati na premaligne lezije ili rak vrata maternice.

Na pregled u spekulima nadovezuje se drugi dio vaginalnog pregleda tzv. bimanualni pregled. Ginekolog pažljivo kažiprstom i srednjim prstom jedne ruke ulazi u rodnicu, a drugom rukom izvana pritišće donji dio trbuha. Na ovaj način određuje se veličina, oblik i položaj maternice, jajnika i rodnice.

Ovaj dio pregleda također ne bi trebao biti bolan. U slučaju da se bol pojavi, potrebno je to komunicirati ginekologu te ukazati na točno područje u kojem se bol javlja i u kojim okolnostima.

Neizostavan dio ginekološkog pregleda je ginekološki ultrazvuk. Najčešće se radi vaginalnom ultrazvučnom sondom koja se uvodi u rodnicu, te se prikazuju unutrašnji genitalni organi nedostupni pregledu okom (maternica, jajnici, jajovodi). Kod vaginalnog ultrazvučnog pregleda preporučuje se imati prazan mjehur.

Ginekološki ultrazvuk omogućuje uvid u veličinu, oblik i debljinu stjenke maternice te izgled, smještaj i veličinu jajnika.

Kako se pripremiti za pregled kod ginekologa?

Prije pregleda, kod kuće je preporučljivo oprati intimno područje toplom vodom i blagim sapunom. Pri tome je važno ne ispirati unutrašnjost rodnice te je potrebno izbjegavati agresivna sredstva jer to može utjecati na rezultat Papa testa.

Općenito govoreći, intimno područje nije potrebno depilirati jer to nije važno kod ginekološkog pregleda. Savjetujemo da napravite kako je vama ugodnije.

S obzirom da ćete se morati skinuti u kabini za presvlačenje prije pregleda, preporučljivo je obući udobnu i praktičnu odjeću poput suknje, haljine ili duže tunike.

Minimalno 24 sata prije ginekološkog pregleda potrebno je izbjegavati spolne odnose. Pregled je najbolje obaviti u prvom dijelu menstrualnog ciklusa (neposredno nakon menstruacije) kako bi rezultati Papa testa i ginekološkog ultrazvuka bili točniji i pouzdani.

Preporučujemo da kod kuće napravite popis pitanja koja želite postaviti ginekologu. Nerijetko se događa da se na pregledu zaborave važna pitanja zbog uzbuđenja ili straha.

Prvi ginekološki pregled

Ginekološki pregled često je povezan sa strahom i nelagodom, naročito izraženo kod mladih djevojaka koje prvi put posjećuju ginekologa.

Dio nelagode uzrokovan je strahom od nepoznatog i činjenicom da se radi o pregledu intimnog područja. Međutim, prvi pregled kod ginekologa može biti sasvim ugodno iskustvo.

Prvi dolazak ginekologu kod žena koje nisu imale spolne odnose te nemaju akutnih tegoba ne mora nužno završiti ginekološkim pregledom. U razgovoru, s obzirom na razlog dolaska, ginekolog će procijeniti je li ginekološki pregled potreban ili ne.

Za ženske osobe koje nisu imale spolni odnos, to je ponajprije razgovor s liječnikom specijalistom tijekom kojeg mogu doznati pouzdane informacije o kontracepciji, očuvanju spolnog zdravlja te što očekivati u slučaju planiranja spolnog odnosa.

Imajte u vidu da je ginekolog tu za Vas kao medicinski djelatnik te Vas neće osuđivati bez obzira na tegobe, nedoumice ili strahove s kojima se susrećete. Iskoristite razgovor da postavite sva pitanja koja Vas zanimaju.

Planirajte prvi ginekološki pregled između 7. i 12. dana menstruacijskog ciklusa. Zapišite datum zadnje menstruacije jer će to sigurno biti jedno od glavnih pitanja koje će Vas ginekolog pitati.

U pravilu se žene koje nisu imale prvi spolni odnos ne pregledavaju kroz rodnicu nego se pregledava samo vanjsko spolovilo i himenalni otvor (djevičnjak).

Ukoliko je himen netaknut nije moguće napraviti bimanualni pregled unutrašnjih organa kroz rodnicu pa se on najčešće radi kroz debelo crijevo, ako je potrebno. Ginekološki ultrazvuk se u tom slučaju također ne vrši transvaginalno nego abdominalnom sondom uz pun mokraćni mjehur  preko trbušne stijenke.

Ako se ginekološki ultrazvuk radi na trbuhu, potrebno je na pregled doći punog mjehura, odnosno otprilike pola sata prije pregleda popiti veću količinu tekućine.

U pojedinim slučajevima zbog debljine trbušne stijenke nije moguće obaviti kvalitetan ultrazvučni pregled pa je isti potrebno napraviti kroz debelo crijevo. Današnje ultrazvučne sonde su iznimno tanke pa se pregled obavlja s minimalnom neugodom za pacijenta.

Ginekološki pregled je sastavni dio očuvanja reproduktivnog i spolnog zdravlja. Potrebno ga je obavljati redovito čak i kada nemate tegoba, u svrhu prevencije bolesti spolnih i reproduktivnih organa.

Iako je često povezan s neugodom jer se radi o osjetljivom području najčešće je bezbolan i ima značajnu ulogu u pravilnoj edukaciji o spolnom zdravlju.

Kompletan ginekološki pregled u Poliklinici Lohuis Filipović

Ambulanta za ginekologiju Poliklinike Lohuis Filipović pruža medicinsku njegu koristeći najsuvremenije metode dijagnostike i liječenja intimnog zdravlja žena.

Posebno njegujemo suradnički, timski rad koji ujedinjuje iskustvo, znanje i vrhunsku tehnologiju kako bismo odgovorili specifičnim potrebama svakog pacijenta.

Naš cilj je uspješno postavljanje dijagnoze, liječenje, praćenje pacijenta te pozitivni i dugoročni rezultati.

Naš multidisciplinarni tim okuplja renomirane stručnjake s višegodišnjim iskustvom u znanstvenom i praktičnom radu.

Kada i koliko često je potrebno obavljati ginekološki pregled?

Nema neke posebne dobi kada bi djevojka trebala otići na prvi ginekološki pregled, naročito kada nije spolno aktivna te nema posebnih tegoba. Međutim, ginekološki pregled ima i preventivnu te edukativnu ulogu

Ginekološki pregled svakako se preporučuje obaviti ukoliko djevojka planira ili je postala seksualno aktivna. Pregled kod ginekologa preporučuje se i zbog savjetovanja kod planiranja trudnoće ili kada se želite informirati o svim dostupnim metodama kontracepcije.

Osim navedenoga, ginekološki pregled je nužno učiniti kod pojave sljedećih simptoma:

  • poremećaji ili neuobičajena bol tijekom menstrualnog ciklusa
  • izostanak menstruacije
  • neuobičajen iscjedak, neugodnog mirisa
  • pečenje, svrbež
  • ranice, bradavice ili druge promjene na koži spolovila

Za djevojke u pubertetu, indikacija za raniji prvi ginekološki pregled može biti izostanak znakova puberteta, primjerice izostanak razvoja dojki i ostalih sekundarnih karakteristika (pubične i aksilarne dlakavosti) do 15. godine, izostanak prve menstruacije do 13. Godine.

Opća je preporuka redovni, preventivni ginekološki pregled obavljati barem jednom godišnje.

Kod žena starijih od 35 godina, ginekološki pregled preporuča se obaviti svake godine, dok se Papa test (ako je uredan) može obavljati jednom svake 3 godine.

U razdoblju prije, tijekom i poslije menopauze savjetuje se ginekološki pregled obavljati barem jednom svake 2 godine. Redoviti pregledi izuzetno su važni u ovom razdoblju zbog hormonalnih promjena koji nastaju kao posljedica prestanka menstruacije.

Ginekološki pregled u trudnoći

Trudnicama se prvi ginekološki pregled preporučuje učiniti između 7. i 11. tjedna trudnoće zbog utvrđivanja sijela trudnoće, trajanja i broja plodova. Ako je od uzimanja zadnjeg Papa testa prošlo više od godinu dana, ginekolog će ponoviti bris.

Ako je potrebno ginekolog će uzeti i bris vrata maternice na klamidiju, mikoplasmu, ureaplasmu, aerobe i anerobe, te Vas uputiti na obavljanje osnovnih laboratorijskih pretraga kao što je kompletna krvna slika, pretrage urina itd.

Ginekološki ultrazvuk u trudnoći je neizmjerno važan jer omogućuje rano otkrivanje odstupanja u rastu ploda, anomalije te praćenje razvoja trudnoće.

Do 38. tjedna trudnoće ginekološki se pregled obavlja svaka četiri tjedna, kako se bliži porod, tako su pregledi učestaliji. Od 38. tjedna trudnoće, ginekološki pregled se obavlja u trudničkoj ambulanti bolnice u kojoj želite roditi.

Ginekološki pregled u menopauzi

Menopauza je prirodno razdoblje života svake žene karakterizirano izostankom redovitog mjesečnog krvarenja. U tom periodu prestaje reproduktivna sposobnost, jajnici više ne proizvode jajne stanice te se izlučivanje ženskog spolnog hormona estrogena značajno smanjuje.

Perimenopauza je razdoblje koje prethodi menopauzi kada menstrualni ciklusi postaju nepravilni, postupno opada fiziološka funkcija jajnika. Obično nastupa iza 40. godine života.

Ginekološki pregled za vrijeme menopauze ima jednaku važnost za zdravlje žene kao i tijekom reproduktivnog razdoblja. Česta je pojava tegoba o kojima se u našoj sredini malo priča, suhoća rodnice, svrbež vanjskog spolovila, problemi sa bježanjem mokraće.

Ginekološki pregled u menopauzi izgleda isto kao i kod žena reproduktivne dobi, ali se veća pozornost posvećuje pregledu vanjskog spolovila i rodnice.

Ako ste u menopauzi, a nemate akutnih zdravstvenih i ginekoloških tegoba, ginekološki pregled se preporučuje obavljati svake 2 do 3 godine.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Ivan Brlečić, dr.med.

Ivan Brlečić, dr.med.

specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist uroginekologije

Tvrtko Tupek, dr.med.

Tvrtko Tupek, dr.med.

specijalist ginekologije i opstetricije