Ginekološka estetika

Minimalno invazivni zahvati za rješavanje problema intimnog zdravlja i seksualne disfunkcije

Ginekološka estetika - minimalno invazivni zahvati za rješavanje problema intimnog zdravlja i seksualne disfunkcije

Zahvaljujući promjenama u poimanju ljepote i zdravlja, žene postaju sve otvorenije ideji da je njihovo intimno zdravlje važan faktor u cjelokupnoj kvaliteti života i osobnom zadovoljstvu.

Pojam ginekološka estetika odnosi se na niz zahvata i procedura koje se izvode radi poboljšanja intimnog zdravlja žena i problema povezanih sa seksualnom funkcijom i zadovoljstvom.

Estetski zahvati u ginekologiji donedavno su bili tabu tema. Zahvaljujući promjenama u poimanju ljepote i zdravlja, žene postaju sve otvorenije ideji da je njihovo intimno zdravlje važan faktor u cjelokupnoj kvaliteti života i osobnom zadovoljstvu.

Za suvremenu ženu, zdravlje više ne znači samo odsutnost bolesti, nego visoku kvalitetu življenja, zadovoljstvo sobom i svojim tijelom te cjelokupno dobro osjećanje.

Upravo slijedom navedenog ginekološka estetika je u posljednje vrijeme dobila na važnosti u modernoj medicini. Globalno gledajući unazad nekoliko godina, broj žena koje odabiru zahvate estetske ginekologije eksponencijalno raste. Sličan trend rasta se događa u Europi, pa tako i kod nas.

S obzirom na porast interesa za zahvate i postupke iz područja ginekološke estetike, normalnim slijedom događanja povećao se i broj njihovih postupaka. Osim niza estetskih metoda, unazad nekoliko godina razvijene su i regenerativne metode poput pomlađivanja vanjskog spolovila i rodnice.

Kod žena se nakon poroda i zbog prirodnog procesa starenja mijenja izgled i funkcija spolovila. Zahvaljujući upravo zahvatima i postupcima iz sfere ginekološke estetike, danas su dostupni suvremeni, bezbolni postupci, minimalne invazivnosti za rješavanje brojnih problema vezanih za intimno područje žena.

Neke od tegoba kod kojih pomažu zahvati i postupci ginekološke estetike su:

  • bježanje mokraće (inkontinencija urina, koja može biti različite geneze/uzroka)
  • suhoća rodnice
  • neugoda i bol prilikom spolnog odnosa
  • oslabljen orgazam ili njegov potpuni izostanak
  • gubitak volumena stidnih usana
  • promjene pigmentacije na stidnim usnama
  • česte upale rodnice

Ginekološka estetika nudi niz rješenja u vidu neinvazivnih ili minimalno invazivnih, bezbolnih i učinkovitih terapijskih postupaka koji ne remete svakodnevno funkcioniranje i ne zahtijevaju dugotrajan oporavak.

Operativni zahvati u ginekološkoj estetici - labioplastika, vaginoplastika, perineoplastika

U odabiru postupaka u sklopu ginekološke estetike primjenjujemo individualan i sveobuhvatan pristup. Prethodno donošenju odluke na pojedini zahvat, potrebno je obaviti savjetovanje sa ginekologom i plastičnim kirurgom.

U cilju postavljanja prave dijagnoze i postizanja dugoročno pozitivnih rezultata, u Poliklinici Lohuis Filipović njegujemo suradnički, timski rad koji ujedinjuje iskustvo, znanje i vrhunsku tehnologiju kako bismo odgovorili specifičnim potrebama svakog pacijenta.

Prilikom savjetovanja s našim specijalistima potrebno je detaljno navesti sve tegobe s kojima imate problem, kako bismo zajedno odabrali zahvat koji će najbolje odgovarati vašim problemima i konačnim potrebama.

Labioplastika

Labioplastika je zahvat koji podrazumijeva smanjenje ili promjenu oblika stidnih usana. To je kirurški zahvat koji se danas može izvoditi i uz pomoć laserske tehnologije uz vrlo brzo cijeljenje i bez većih ožiljaka.

Nepravilne, asimetrične ili uvećane stidne usne mogu biti posljedica urođene mane, no i porođajne traume, operacije ili prirodnog procesa starenja. Nezadovoljstvo izgledom stidnih usana za mnoge žene je izvor neugode prilikom spolnog odnosa i vodi gubitku samopouzdanja.

Promijenjen izgled stidnih usana može onemogućiti i obavljanje svakodnevnih aktivnosti, normalno sjedenje ili stajanje, bavljenje sportom te uzrokovati nelagodu kod spolnog odnosa.

Labioplastika se provodi kod povećanih, izduljenih ili asimetričnih stidnih usana. Rezultati izgledaju prirodno, a pacijentice prijavljuju veću udobnost, ugodnije spolne odnose uz poboljšani estetski izgled nakon operacije uz naravno, porast samopouzdanja.

Iako se radi o osjetljivom i delikatnom dijelu ženskog tijela, oporavak od labioplastike zapravo je prilično brz i bezbolan. Terapija uključuje propisano mirovanje te analgetike po potrebi kroz nekoliko dana. Preporučuje se bolovanje u trajanju od tjedan dana kako bi se osigurao miran oporavak kod kuće.

Prema istraživanjima, više od 90% žena prijavljuje pozitivno iskustvo i zadovoljstvo rezultatima nakon labioplastike.

Vaginoplastika

Vaginoplastika je operativni zahvat tijekom kojeg se kirurški tretira mišićno tkivo vagine radi sužavanja i jačanja vaginalne stijenke.

Tradicionalno se vaginoplastika najčešće provodila u svrhu saniranja porođajnih ozljeda, dok se postupak danas izvodi i u estetske svrhe te radi poboljšanja seksualnog zadovoljstva.

Širenje i slabljenje stijenke događa se kao posljedica starenja i hormonalnih promjena, a može biti posljedica poroda ili epiziotomije. Slabljenjem stijenke vagine, maternica također gubi potporu te se djelovanjem gravitacije može spustiti sve do ušća rodnice.

Pacijentice zbog navedenog stanja pate od učestalih upala, uroinfekcija te nemogućnosti kontroliranja mokrenja kod najmanjeg napora.

Tijekom vaginoplastike radi se rekonstrukcija mišićnog tkiva vagine čime se postiže trajniji rezultat. Nakon zahvata, stijenka vagine je jača, otpornija i manje opuštena.

Vaginoplastika se izvodi u općoj anesteziji, a zahvat traje oko 2 sata, ovisno o kompleksnosti stanja i zahvata.

Nakon zahvata, preporučuje se mirovanje 2 tjedna, a  također je potrebno suzdržavati se od seksualnih odnosa kroz 6 do 8 tjedana.

Pacijentice nakon vaginoplastike primjećuju veće zadovoljstvo prilikom spolnog odnosa što posljedično utječe i na poboljšanje opće kvalitete života.

Perineoplastika

Perineum ili međica je vidljivo područje vanjskog spolovila između vagine i rektuma.

Nepravilnosti međice mogu biti uzrokovane urođenim manama, ali najčešće su posljedica epiziotomije i perineotomije, kirurškog urezivanja ili spontanog pucanja međice i vagine ili spontane rupture međice tijekom vaginalnog poroda.

Anomalije u izgledu međice mogu uzrokovati osjećaj nezadovoljstva, ali i biti izvor smetnji kod mokrenja, prilikom spolnog odnosa te u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Perineoplastika se provodi s ciljem vraćanja normalnog izgleda i funkcije međice izrezivanjem viška kože, rekonstrukcijom ožiljkastog tkiva ili saniranjem puknuća nastalog kao posljedica poroda.

Zbog česte prisutnosti oštećenja ulaza u vaginu, perineoplastika se često kombinira s rekonstrukcijom ovog područja. Zahvat se može provoditi tradicionalno kirurški ili korištenjem laserske tehnologije.

Operacija traje oko sat vremena te se vrši pod općom anestezijom. Nakon perineoplastike nije potreban boravak u poliklinici, isti dan pacijentica ide na kućnu njegu.

Neinvazivni zahvati u ginekološkoj estetici

Zahvaljujući razvoju suvremene tehnologije, u medicini, a naročito estetskoj, sve se više koriste jednostavni, neinvazivni koji ponajprije uključuju primjenu lasera, PRP metode i tretmane hijaluronskom kiselinom.

Naši stručnjaci preferiraju ove tipove zahvata kod manjih tegoba sa intimnim zdravljem jer zahtijevaju minimalan ili uopće ne zahtijevaju oporavak.

Pacijentice su većinom iznimno zadovoljne rezultatima, a postupci se obavljaju kao ambulantni zahvati s povratkom svakodnevnim aktivnostima već isti dan.

Votiva - najmodernija neinvazivna metoda pomlađivanja intimnog područja i rješavanja problema inkontinencije

Votiva je suvremena estetska metoda dizajnirana za poboljšanje ženskog intimnog zdravlja. Korištenjem potpuno sigurne radiofrekvencijske tehnologije, prilikom tretmana jednoliko se zagrijava opušteno unutarnje vaginalno tkivo.

Zahvaljujući djelovanju toplinske energije, izaziva se upala podsluzničkog tkiva s reaktivacijom fibroblasta na pojačano lučenje kolagena, čime se povećava se i zateže tonus mišića zdjelice i vraća prirodna vlažnost sluznice. Ovaj efekt omogućuje smanjenje vaginalne suhoće i povećanje osjetljivosti intimnog područja što pozitivno utječe na kvalitetu spolnog odnosa.

Zbog povećanja tonusa mišića zdjelice, Votiva brzo i učinkovito rješava probleme blažih oblika inkontinencije koji su česta pojava kod žena nakon poroda, kao posljedica nekih ranije obavljenih operacija ili menopauze. Također pomaže u smanjenju boli kod spolnih odnosa koja se nerijetko javlja kod žena nakon poroda ili ulaskom u perimenopauzu.

Votiva tretman je u potpunosti bezbolan, traje oko 20 minuta. Nakon tretmana možete se odmah vratiti svakodnevnim aktivnostima, oporavak nije potreban.

Mnoge pacijentice primjećuju poboljšanje već nakon prvog Votiva tretmana, a učinkovitost rezultata radiofrekvencijske terapije povećava se iz tjedna u tjedan kako mišići zdjeličnog dna jačaju.

Kod žena koje imaju problem s inkontinencijom, ovisno o stanju, naši specijalisti preporučuju dva do tri tretmana Votiva tehnologijom u periodu od 12 mjeseci.

Laserska fototerapija - bezbolan, neinvazivan zahvat protiv suhoće rodnice i atrofije vagine

Ova laserska metoda uključuje primjenu laserske tehnologije u revitalizaciji i obnavljanju tkiva. Prodiranjem laserskog svjetla i energije topline u tkivo, dolazi do zadebljanja kolagena u tkivu rodnice.

Zahvaljujući povećanoj sintezi kolagena koji privlači molekule vode, dolazi do hidratizacije tkiva. Na ovaj način se može riješiti problem suhoće tkiva, ali ujedno dolazi i do povećanja tonusa tkiva što poboljšava kvalitetu spolnog odnosa.

Ovo svojstvo također omogućuje korištenje lasera kao alternative hormonskoj nadomjesnoj terapiji u menopauzi i kod rješavanja problema atrofije vagine, primjerice nakon radioterapije.

Laserska fototerapija je za pacijenticu u potpunosti bezbolna te je povratak svakodnevnim aktivnostima moguć odmah nakon zahvata.

Nakon tretmana laserom, potrebno je suzdržavati se od spolnih odnosa 2 do 7 dana, ovisno o tipu zahvata, sukladno uputama liječnika.

Laserska fototerapija pokazala se vrlo učinkovita u rješavanju spomenutih problema intimnog zdravlja. Prema istraživanju, oko 80% pacijentica primijetilo je poboljšanje nakon zahvata.

PRP metoda pospješuje kvalitetu spolnog odnosa i pomaže kod bježanja mokraće

PRP (Platelet Rich Plasma) metoda implicira korištenje plazme bogate trombocitima dobivene iz vlastite krvi pacijentice koja se koristi za obnavljanje tkiva.

Postupak se radi tako da se uzme uzorak krvi od 15 do 50 mililitara iz vene pacijentice. Krv se centrifugira te se dobiva čista plazma obogaćena trombocitima i fibrinom, takozvanim čimbenicima rasta.

Čimbenici rasta su proteini koji pokreću procese regeneracije stanica, sintezu novih stanica te sintezu kolagena. Tako dobiveni prirodni preparat ubrizgava se mikroiglicama u kožu oko mokraćovoda, klitorisa i rodnice.

PRP postupak se pokazao iznimno učinkovit u rješavanju intimnih problema u sklopu ginekološke estetike. Poticanjem rasta matičnih stanica vanjskog spolovila i rodnice uspješno se tretira inkontinencija mokraće te poboljšava kvaliteta orgazma.

Postupak traje oko 30 minuta te se vrši pod lokalnom anestezijom. Vratiti se svakodnevnim aktivnostima moguće je odmah nakon zahvata.

Hijaluron u ginekološkoj estetici

U ginekološkoj estetici koristi se hijaluronska kiselina niske i visoke gustoće. Hijaluron niske gustoće ubrizgava se u tkivo intimnog područja radi biorevitalizacije, odnosno pomlađivanja tkiva.

Djeluje slično kao laserska fototerapija i PRP postupak, molekule hijaluronske kiseline aktivno privlače vodu na sebe, “zaglađujući” i vlažeći sluznicu rodnice.

Indikacije za primjenu hijalurona u ginekološkoj estetici mogu biti suhoća rodnice, atrofija tkiva, ožiljci itd.

Hijaluron visoke gustoće primjenjuje se za korekciju asimetrije, za opuštene, opuštene stidne usne, kod proširenja vagine nastalog kao posljedica prirodnog poroda ili menopauze.

Vaše intimno zdravlje u rukama vrhunskih specijalista Poliklinike Lohuis Filipović

Naš glavni cilj u Poliklinici LF je poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu. Upravo zato smo okupili tim vrhunskih stručnjaka, specijalista i subspecijalista koji su okosnica naših multidisciplinarnih centara i specijalističkih ambulanti.

Ambulanta za ginekologiju Poliklinike Lohuis Filipović pruža medicinsku njegu koristeći najsuvremenije metode dijagnostike i liječenja intimnog zdravlja žena.

Naš cilj je uspješno postavljanje dijagnoze, liječenje, praćenje pacijenta te pozitivni i dugoročni rezultati.

Kako bismo zadržali visoku kvalitetu naših medicinskih usluga, trudimo se biti uvijek dostupni našim klijentima.

Za termin konzultacija i pregleda kod našeg stručnog tima kontaktirati nas možete telefonskim pozivom na broj +385 1 2444 646 ili putem našeg online obrasca

Nazovite nas s povjerenjem i dozvolite da zajedno dođemo do najboljih rješenja i odgovora na sva vaša pitanja.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Ivan Brlečić, dr.med.

Ivan Brlečić, dr.med.

specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist uroginekologije

Tvrtko Tupek, dr.med.

Tvrtko Tupek, dr.med.

specijalist ginekologije i opstetricije