Ginekološka endokrinologija

Otkriva uzroke neplodnosti i poremećaje s menstruacijskim ciklusom

Ginekološka endokrinologija - otkriva uzroke neplodnosti i poremećaje s menstruacijskim ciklusom

Ginekološka endokrinologija obuhvaća analizu hormonskog statusa žene radi dijagnosticiranja i liječenja endokrinoloških poremećaja koji nastaju kao posljedica hormonske neravnoteže.

Hormoni utječu na veliki broj procesa koji se odvijaju u našem tijelu. Možemo ih nazvati kemijskim glasnicima u organizmu jer prenose upute za postupanje organima našeg tijela.

Putem krvotoka, živčanih završetaka ili direktnim kontaktom stanice na stanicu, hormoni dolaze do raznih stanica i tkiva gdje utječu na brojne metaboličke procese, rast i razvoj, spolno funkcioniranje, reprodukciju, raspoloženje i slično.

Ginekološka endokrinologija obuhvaća analizu hormonskog statusa žene radi dijagnosticiranja i liječenja endokrinoloških poremećaja koji nastaju kao posljedica hormonske neravnoteže.

Stanja i bolesti kojima se bavi ginekološka endokrinologija su:

 • poremećaji menstruacijskog ciklusa
  • izostanak menstruacije – oligo, amenoreja
  • izostanak ovulacije
 • prijevremena iscrpljenost jajnika (eng.POI)    
 • neregularna maternična krvarenja
 • poteškoće sa začećem, obrada neplodnog para

U obradi i liječenju raznih bolesti i stanja provodi se analiza spolnih hormona, hormona koje izlučuje hipotalamus, hipofiza, štitnjača, nadbubrežna žlijezda, jajnici itd.

Kada su hormoni u ravnoteži, fizički, psihički i emocionalno možemo funkcionirati u punom kapacitetu. Hormonska ravnoteža doprinosi dobrom osjećanju, vitalnosti, zdravlju pa i dobrom izgledu.

U suprotnome, ako smo u hormonskoj neravnoteži, to se može negativno odraziti na naše cjelokupno zdravlje.

Mnoga suvremena istraživanja o utjecaju hormona s obzirom na spol pokazuju da su žene posebno osjetljive na promjene u hormonalnoj ravnoteži.

Hormonski disbalans kod žena može uzrokovati promjene u menstrualnom ciklusu, poteškoće u postizanju trudnoće, smanjen libido, nagle promjene težine, probleme s raspoloženjem.

Analiza spolnih hormona - okosnica postavljanja prave dijagnoze u ginekološkoj endokrinologiji

Razumijevanje spolnih hormona i faza menstrualnog ciklusa ključno je u otkrivanju poremećaja menstrualnog ciklusa koji za posljedicu mogu imati otežano ostvarenje trudnoće.

Menstrualni ciklus traje između minimalno 21 dan do maksimalno 35 dana, u prosjeku 28 dana.

U prvom dijelu menstrualnog ciklusa, od prvog dana krvarenja do ovulacije, pojačano je lučenje folikulostimulirajućeg hormona (FSH), a netom prije ovulacije raste koncentracija luteinizirajućeg hormona (LH).

Folikulostimulirajući hormon djeluje na izlučivanje estradiola (E2) glavnog hormona menstruacijskog ciklusa.

Luteinizirajući hormon ima ključnu ulogu u procesu ovulacije, otpušta zrele jajne stanice iz jajnika u jajovod.

LH također potiče lučenje progesterona čija je koncentracija najviša neposredno nakon ovulacije.

Ako izostane začeće, stjenka maternice se ljušti i izlučuje iz tijela u obliku menstrualnog krvarenja.

Dođe li do začeća, raste razina progesterona te on ima ključnu ulogu u stabilizaciji usađivanja oplođenog jajašca.

Najvažniju ulogu u regulaciji menstrualnog ciklusa imaju estrogen i progesteron. U slučaju prevelike ili premale koncentracije bilo kojeg, nastaju poremećaji u menstruacijskom ciklusu.

Nedostatak estrogena može uzrokovati:

 • neredovite menstruacije
 • izostanak menstruacije
 • smanjen libido
 • poteškoće sa začećem
 • preuranjenu menopauzu
 • nagle promjene raspoloženja

Progesteron, osim u regulaciji menstrualnog ciklusa, ima značajnu ulogu tijekom trudnoće. Mjerenje koncentracije progesterona radi se u svrhu procjene funkcije jajnika i dokazivanja ovulacije.

Nedostatak progesterona može uzrokovati:

 • neredovite menstruacije
 • probleme u održavanju trudnoće
 • preuranjeni porod

Stanja kao što su neredovite menstruacije, izostanak menstruacije i poteškoće sa začećem spadaju u domenu istraživanja ginekološke endokrinologije.

Većina spomenutih stanja je reverzibilna, odnosno postavljanjem prave dijagnoze i pravodobnim početkom liječenja, moguće je normalizirati regulaciju menstruacijskog ciklusa.

Kako se pripremiti za analizu spolnih hormona?

Razina spolnih hormona određuje se uzimanjem uzorka krvi. Prije pretrage potrebno je pridržavati se svih uobičajenih uputa za vađenje krvi.

Dan prije davanja uzorka krvi izbjegavajte teže fizičke aktivnosti i intenzivnu tjelovježbu. S obzirom da pojedine prehrambene namirnice mogu utjecati na hormonske vrijednosti, prije vađenja krvi potrebno je biti natašte.

Ukoliko uzimate redovitu terapiju, istu možete normalno uzeti na dan vađenja krvi, osim ako vam je naš liječnik drugačije savjetovao.

Uzorak krvi za određivanje razine spolnih hormona uzima se s obzirom na dan menstruacijskog ciklusa. U slučaju neredovitog menstrualnog ciklusa, nužno je prethodno se konzultirati sa specijalistom ginekološke endokrinologije o razdoblju vađenja krvi.

Preporučeno uzimanje uzorka krvi za analizu spolnih hormona je:

 • za određivanje FSH, LH i estradiola - 3. do 5. dan menstrualnog ciklusa
 • za određivanje progesterona - 21. do 23. dan menstrualnog ciklusa
 • za određivanje testosterona i prolaktina - bilo koja faza menstrualnog ciklusa, s tim da se za prolaktin uzorak uzima ujutro, najbolje 3 do 4 sata nakon buđenja (potrebno je mirovati minimalno 30 minuta prije vađenja krvi)
 • DHEAS, TSH, fT3, fT4, androstendion, GUK, SHBG, inzulin, AMH.

Ginekološka endokrinologija u liječenju poremećaja menstrualnog ciklusa

Ginekološka endokrinologija uključuje analizu razina hormona radi kontrole i regulacije nepravilnog menstruacijskog ciklusa.

Poremećaji menstrualnog ciklusa mogu biti česte i obilne menstruacije, izostanak menstruacije ili krvarenja između menstruacija.

Spolni hormoni utječu na razvoj reproduktivnog sustava kod žena i muškaraca. Ženski spolni hormoni sudjeluju u regulaciji menstrualnog ciklusa te plodnosti.

Žene također imaju male koncentracije muških spolnih hormona, odnosno androgenih hormona. Androgene hormone luči nadbubrežna žlijezda te u manjoj mjeri, jajnici.

Koncentracija ženskih spolnih hormona mijenja se ovisno o fazi menstrualnog ciklusa. U tom smislu, disbalans spolnih hormona uzrokuje poremećaje u menstrualnom ciklusu.

Endokrinološki sustav je vrlo složen i raznolik. Ginekološka endokrinologija je kompleksno područje koje zahtijeva visoku stručnost.

S obzirom da hormoni međusobno utječu jedni na druge, nije dovoljno učiniti analizu samo pojedinog hormona da bi se došlo do uzroka poremećaja.

U Poliklinici Lohuis Filipović primjenjujemo multidisciplinarni, suradnički pristup u svrhu postavljanja prave dijagnoze i odabira najbolje terapijske metode.

Uloga ginekološke endokrinologije u otkrivanju problema sa začećem i liječenju neplodnosti

Ako zbog neravnoteže spolnih hormona dođe do izostanka ovulacije, tj. anovulacije, tada možemo govoriti  o nemogućnosti začeća. Poremećaji ovulacije su među najčešćim uzrocima neplodnosti.

Izostanak ovulacije uzrok je neplodnosti u više od četvrtine žena.

Kronična anovulacija može biti posljedica niza poremećaja u tijelu, od onih koji se mogu promijeniti samo promjenom životnih navika do onih za koje je potrebno ozbiljno bolničko liječenje.

U sklopu ginekološke endokrinologije, osim koncentracije spolnih hormona, potrebno je provjeriti i razine ostalih hormona žlijezda s unutrašnjim izlučivanjem, a ne samo jajnika ili hipofize, za što mogu biti potrebne i dodatne ginekološke pretrage.

Poremećaji u lučenju folikulostimulirajućeg (FSH) i luteinizirajućeg (LH), njihova neravnoteža i slično. Mogu biti uzroci narušavanja integriteta i pravilnosti mestruacijskog ciklusa.

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) jedan je od vodećih uzroka neplodnosti žena.

Otprilike 1 na svakih 15 žena diljem svijeta boluje od sindroma policističnih jajnika. Ova bolest karakterizirana je poremećenom hormonskom ravnotežom koja uzrokuje kronični izostanak ovulacije.

Još jedan od hormona koji sudjeluje u ostvarenju začeća i trudnoće je prolaktin, a luči ga hipofiza. U trudnoći djeluje na metabolizam ploda i majke, a nakon trudnoće potiče izlučivanje mlijeka.

Prekomjerne razine prolaktina mogu uzrokovati neplodnost kod žena i muškaraca. Kronično povišene vrijednosti prolaktina mogu spriječiti trudnoću.

S obzirom da razine ovog hormona variraju ovisno o vanjskim utjecajima poput stresa, najčešće se vrijednosti prolaktina prate kroz dulje razdoblje.

Prekomjerna količina testosterona također je jedan od uzroka nemogućnosti začeća, a može upućivati i na sindrom policističnih jajnika.

Ginekološka endokrinologija uzima u obzir cjelokupno zdravstveno stanje pacijentice, a posebno njen hormonski status.

Analizom razine spolnih i drugih hormona tijela, ginekološki endokrinolog je u mogućnosti otkriti moguće uzroke neplodnosti koja danas pogađa sve veći broj parova.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Ivan Brlečić, dr.med.

Ivan Brlečić, dr.med.

specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist uroginekologije

Tvrtko Tupek, dr.med.

Tvrtko Tupek, dr.med.

specijalist ginekologije i opstetricije