Adenoidektomija u djece

Operacija trećeg krajnika kod djece sprječava otežano disanje i slabiji sluh

Adenoidektomija u djece - operacija trećeg krajnika kod djece sprječava otežano disanje i slabiji sluh

Operacija krajnika jedan je od najstarijih i najčešće izvođenih operativnih zahvata u otorinolaringologiji, naročito u dječjoj dobi.

Adenoidektomija označava postupak uklanjanja trećeg krajnika. Treći krajnik se razvija od rođenja te raste do 6. ili 7. godine, nakon čega se postupno smanjuje. 

U slučaju uvećanja trećeg krajnika, dolazi do nakupljanja bakterija i virusa koji uzrokuju upalne bolesti nosa, sinusa i grla. Iz tog razloga se treći krajnik često operativno uklanja.

Uvećani treći krajnik česti je uzročnik upale srednjeg uha kod djece, dovodi do opstrukcije Eustahijeve cijevi što posljedično uzrokuje upalu uha.

Opstrukcija Eustahijeve cijevi također uzrokuje poremećaj provođenja zvuka u uhu te do slabiji sluh, takozvani serozni otitis. 50% djece mlađe od godinu dana i 60% djece mlađe od 2 godine starosti oboljeva od seroznog otitisa.

S obzirom da uvećanje trećeg krajnika mehanički ometa strujanje zraka iz nosa u ždrijelo, česti je simptom otežano disanje, nakupljanje sekreta u nosu, hrkanje i poteškoće s disanjem tijekom noći - apneja.

Indikacije za adenoidektomiju kod djece

Treći krajnik, poznat i pod nazivom adenoidne vegetacije ili adenoidi je nakupina limfnog tkiva koja se nalazi na stražnjem dijelu nosnog ždrijela (epifarinks). Treći krajnik imamo od rođenja i tada počinje njegovo uvećavanje. 

Rast trećeg krajnika dio je normalnog razvoja djeteta, on svoju veličinu obično dostiže najkasnije oko 7. godine te se  do puberteta postupno smanjuje i nestaje.

S obzirom da su djeca sklona čestim infekcijama, može doći do uvećanja trećeg krajnika koji uzrokuje poteškoće s disanjem, hrkanje, upale srednjeg uha, odnosno poteškoće sa sluhom. 

Uvećan treći krajnik se zbog svog položaja ne može vidjeti klasičnim ORL pregledom nego je u svrhu dijagnostike potrebno napraviti endoskopski pregled nosa, takozvanu fiberendoskopiju.

Ako endoskopski pregled potvrdi uvećanje trećeg krajnika, potrebno je razmotriti opciju operativnog uklanjanja, to jest adenoidektomiju (operaciju trećeg krajnika). 

Na kiruršku terapiju ćemo se odlučiti ako postoje spomenuti simptomi ometanja struje zraka, česte upale uha i slabiji sluh ili učestale upale sinusa. 

Dijete će prezentirati simptome u vidu tipičnog izraza lica sa stalno otvorenim ustima, suznim očima, ponekada sa slinom koja se cijedi iz usta - u medicinskoj struci ovaj skup simtoma se naziva facies adenoidea.

Operacija trećeg krajnika kod djece se obično radi u dobi od 3 godine pa nadalje. Ovisno o učestalosti i intezivnosti simptoma, operacija trećeg krajnika može se sigurno izvoditi i prije, već od 6. mjeseca starosti.

Prednost uklanjanja trećeg krajnika kod djece je u poboljšanju kvalitete života i općeg zdravlja djeteta. Adenoidektomija u djece znači manji broj infekcija uha, grla i sinusa. 

Uklanjanjem uzroka oštećenja sluha, osiguravamo normalan razvoj govora i kognitivni razvoj. Normalizacija disanja tijekom noći znači bolje spavanje, manju razdražljivost tijekom dana i bolju socijalnu interakciju s drugom djecom.

Apsolutne indikacije za operaciju trećeg krajnika kod djece:

 • trajni znakovi opstrukcije dišnog puta poput disanja na usta, cijeđenja iz stražnjeg dijela nosa u ždrijelo, disfagije (otežanog gutanja) ili hrkanja koje može biti uzrokovano adenotonzilarnom hipertrofijom
 • sindrom opstruktivne apneje u spavanju (engl. Obstrucive Sleep Apnea Ayndrome, OSAS)

Relativne indikacije za operaciju trećeg krajnika kod djece:

 • učestale upale srednjeg uha
 • smetnje sluha zbog prisutnosti tekućine u srednjem uhu

U određenim slučajevima ipak operaciju trećeg krajnika nije moguće izvršiti. Ponajviše zbog postojanja drugih bolesti koje bi mogle uzrokovati pojavu neželjenih komplikacija nakon zahvata.

Kontraindikacije za operaciju trećeg krajnika kod djece:

 • poremećaj zgrušavanja krvi
 • akutne zarazne bolesti
 • akutni miokarditis (upala srčanog mišića)
 • dekompenzirane srčane greške
 • neregulirana šećerna bolest

U većini slučajeva, operacija trećeg krajnika izvodi se uspješno i bez većeg rizika. 

Priprema za adenoidektomiju (operaciju trećeg krajnika kod djece)

Nakon postavljene indikacije za adenoidektomiju potrebno je pripremiti dijete, ali i roditelje na operativni postupak. 

Djetetu je potrebno što više objasniti o tome što će se događati, primjereno njegovoj dobi i sposobnosti razumijevanja. Što više dijete razumije postupke, to će manje biti iznenađeno i uplašeno pa će cijeli postupak biti manje stresan.

U Poliklinici Lohuis Filipović uvijek se brinemo da je djeci što ugodnije, zabavljamo ih i animiramo kako bi voljno sudjelovala u cijelom procesu. Osim velike stručnosti, naši liječnici na dječjoj otorinolaringologiji imaju topao i brižan pristup prema svojim “malim pacijentima” i pri tome im je roditeljska suradnja neophodna.

S obzirom da se operativni zahvat izvodi u općoj anesteziji, potrebno je prethodno obaviti određene pretrage krvi i urina:

 • sedimentacija krvi
 • kompletna krvna slika
 • faktori zgrušavanja
 • nalaz urina
 • šećer u krvi
 • pregled kod anesteziologa

Nalazi spomenutih pretraga ne bi smjeli biti stariji od 2 tjedna. Na dan zahvata dijete mora biti natašte, odnosno ne smije jesti i piti prethodni dan od ponoći.

Adenoidektomija (operacija trećeg krajnika u djece) - postupak i trajanje

Zahvat se kod djece izvodi u općoj anesteziji, no sam postupak traje oko 15 minuta. Nakon buđenja iz anestezije, dijete se obično prati neko vrijeme u bolničkim uvjetima. Ako nema krvarenja, može se već isti dan pustiti kući na postoperativnu njegu. 

Na dan operacije:

 • dijete ne smije jesti niti piti
 • anesteziolog uvodi dijete u opću anesteziju
 • pristupa se kirurškom uklanjanju adenoida (posebnim instrumentom uvećani krajnik se jednostavno ostruže, na mjestu zahvata se može javiti kratkotrajno krvarenje koje samo prolazi)
 • već 2 sata nakon operacije dijete može piti čaj ili prokuhanu vodu
 • potrebno je unositi dovoljno tekućine (više od 2l) jer se time vlaži operativno područje i aktiviraju mišići gutanja što pomaže u smanjenju boli
 • ne smije jesti i piti prevruće ili prehladno, ne jesti ništa začinjeno, kiselo ili ljuto
 • može se tuširati

U Poliklinici Lohuis Filipović koristimo moderne kirurške metode koje osiguravaju dobre rezultate i pomažu u smanjenju postoperativne bolnosti. 

U našoj ambulanti za Otorinolaringologiju & kirurgiju glave i vrata, okupili smo međunarodno priznati tim liječnika usko subspecijaliziranih za rješavanje pojedinih problem koji se javljaju u području uha, nosa i grla (ORL) te glave i vrata, kod odraslih pacijenata i djece.

Adenoidektomija (operacija trećeg krajnika u djece) - oporavak

Naši liječnici i zdravstveno osoblje dat će vam informacije o postoperativnom tijeku i upute za postupanje kod kuće. 

Normalna je pojava grlobolje nakon operacije trećeg krajnika. Dijete može imati bolove u uhu i povišenu tjelesnu temperaturu. Od lijekova preporučuje se koristiti antipiretike i analgetike prema uputi liječnika.

Djetetu je potrebno davati dovoljno tekućine te osigurati mirovanje. Ne bi se trebalo govorno naprezati, kašljati, hroptati i slično. Posjete je potrebno izbjegavati, svaki posjetitelj je potencijalni izvor zaraze koje mogu uzrokovati komplikacije nakon zahvata

Nekoliko dana nakon operacije moguće je slabije disanje na nos. Može se razviti i nazalan govor koji spontano prolazi nakon 2 do 3 tjedna.

Preporuke za prehranu nakon adenoidektomije:

 • 1. i 2. dan preporučuje se djetetu davati mlaku tekuću hranu kao što je mlijeko, juha, čokolino, kompot
 • od 3. do 5. dana može se uvoditi kašasta hrana - keksi namočeni u mlijeku, povrće, voćne kašice
 • od 6. do 12. dana uvodi se raskuhana kruta hrana - riža, tjestenina, kuhano meso te se nakon toga dijete može normalno hraniti

Djeca se obično vrlo brzo oporavljaju nakon zahvata. Postoperativnu bol i nelagodu osjećaju razmjerno kratko. Otprilike dva tjedna nakon zahvata slijedi vraćanje svakodnevnim aktivnostima i povratak u školu. 

Roditeljski pristup značajan je faktor oporavka djece. Potrebno je ustrajati na dovoljnoj konzumaciji tekućine i pobrinuti se da u danima neposredno nakon zahvata dijete miruje.

Moguće komplikacije nakon adenoidektomija (operacija trećeg krajnika u djece)

Komplikacije nakon operacije trećeg krajnika u djece općenito su rijetke, najčešće se može javiti krvarenje koje u većini slučajeva prestaje spontano. Rjeđi su slučajevi u kojima je potreban ponovni operativni zahvat u svrhu zaustavljanja krvarenja.

Moguć je razvoj upale na mjestu zahvata koja zahtjeva antibiotsko liječenje. Nastanak upalnog procesa moguće je spriječiti ako se djetetu osigura dovoljno tekućine te ne dozvoljavaju posjete koje bi mogle sa sobom donijeti uzročnike bolesti.

Kao i kod svake operacije koja se izvodi u općoj anesteziji, moguća je pojava nuspojava vezano za uporabu opće anestezije. U slučaju povraćanja, simptoma dehidracije i dugotrajne boli u ušima potrebno je što prije kontaktirati liječnika.

Općenito je pojava komplikacija nakon operacije trećeg krajnika rijetka. Radi se o rutinskom postupku koji traje kratko. Pravilnom postoperativnom njegom i slijedom uputa zdravstvenog osoblja, osiguravamo uspješan oporavak djeteta nakon zahvata te brzi povratak uobičajenim aktivnostima.

U slučaju potrebe za operacijom ili samo sumnji da nešto nije u redu nemojte čekati - naručite svoje dijete na pregled još danas pozivom na broj +3851 2444 646, ili ispunjavanjem online obrasca

 


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, FEBORL-HNS, IBCFPRS

Dr.sc. Sandra Baranović, dr.med.

Dr.sc. Sandra Baranović, dr.med.

specijalistica otorinolaringologije

Izv.prof.dr.sc. Jakov Ajduk, dr. med.

Izv.prof.dr.sc. Jakov Ajduk, dr. med.

specijalist otorinolaringologije, audiolog i fonijatar