Tonzilektomija - vađenje krajnika

Vađenje krajnika za bolji san? Saznajte kako operacija krajnika pomaže kod hrkanja i prestanka disanja u snu.

Vađenje krajnika za bolji san? Saznajte kako operacija krajnika pomaže kod hrkanja i prestanka disanja u snu.

Ako su uvećani krajnici uzrok prestanka disanja tijekom spavanja, vađenje krajnika nije samo preporučljivo, nego je i nužno.

Tonzilektomija ili vađenje krajnika jedan je od najčešćih kirurških zahvata u otorinolaringologiji, naročito u dječjoj dobi. Krajnici, tonzile ili mandule su nakupine limfnog tkiva smještene na ulazu u probavni i dišni sustav.

Zbog specifičnog anatomskog položaja, predstavljaju prvu liniju obrane od štetnih mikroorganizama koji u organizam ulaze kroz dišne i probavne puteve.

Upravo zbog zaštitne uloge i smještaja u organizmu, krajnici su često otečeni i uvećani slijedom imunološke reakcije. Česte upale grla, upale sinusa te gnojne angine nerijetko su posljedica problema s krajnicima u dječjoj, ali i odrasloj dobi.

Uvećani krajnici mogu ometati disanje i gutanje, a kod manje djece mogu negativno utjecati na razvoj govora. Zbog uvećanja trećeg krajnika može doći do opstrukcije Eustahijeve cijevi što rezultira pojavom nagluhosti.

Osim navedenih bolesti, jedna od ozbiljnijih posljedica čestih upala krajnika je opstrukcijska apneja u snu (eng. Obstructive sleep apnea).

Ako se ORL pregledom utvrdi da su krajnici uvećani, a osoba dodatno prezentira simptome poput hrkanja, gušenja tijekom spavanja, prestanka disanja u snu uz naglo buđenje i hvatanje zraka, tada je vađenje krajnika jako dobra terapijska opcija.

Opstruktivna apneja u snu jedna je od apsolutnih indikacija za tonzilektomiju. Dakle, ako su uvećani krajnici uzrok prestanka disanja tijekom spavanja, vađenje krajnika nije samo preporučljivo, nego je i nužno.

Opstrukcija disanja s prestancima koji traju 5 sekundi ili dulje kroz razdoblje od više mjeseci (ili godina) može dovesti do oštećenja stijenki krvnih žila, mozga, srca i pluća te poremećaja u kognitivnom razvoju djeteta.

Kod pojave simptoma i stanja koja upućuju na potrebu za operacijom krajnika, preporučuje se pratiti stanje kroz šestomjesečno razdoblje. Indikacija za operaciju postavlja se s obzirom na opće stanje organizma i prisutnost već navedenih stanja.

Indikaciju za tonzilektomiju daje otorinolaringolog u suradnji sa specijalistima pedijatrima, infektolozima, internistima itd.

Kako se izvodi operacija krajnika i koliko traje?

Tonzilektomija znači kirurško odstranjivanje limfatičkog tkiva nepčanih tonzila. Vađenje krajnika kod djece najčešće se izvodi od 3. godine pa nadalje. Postoje slučajevi kada je zahvat potrebno učiniti i ranije, no to ovisi o općem zdravlju djeteta i indikaciji za operaciju.

Tonzilektomijom u odrasloj dobi smatra se svaki zahvat koji se izvodi na osobi starijoj od 15 godina. Potrebno je najprije obaviti otorinolaringološki pregled čime će utvrditi stanje krajnika i potrebu za kirurškim zahvatom.

Prije operacije, osim ORL pregleda, potrebno je obaviti dodatne pretrage zbog utvrđivanja općeg zdravstvenog stanja pacijenta.

Pretrage prije operacije krajnika:

 • pregled internista uz EKG
 • laboratorijske pretrage - kompletna krvna slika, faktori zgrušavanja, pretrage urina
 • bris grla i nosa

Kod nas se najčešće koristi tehnika uklanjanja krajnika kombinacijom tupe i oštre disekcije instrumentima za višekratnu uporabu. Osim navedenog, krajnici se mogu operirati i radiofrekvencijom, laserom, ultrasoničnim nožem ili elektrokauterom.

Ovaj se operativni zahvat izvodi u općoj anesteziji. Uklanjanje krajnika traje relativno kratko te se tonzilektomija smatra sigurnim i jednostavnim kirurškim postupkom bez većeg rizika.

Kako izgleda i koliko traje operacija krajnika?

Nakon prijema u polikliniku, stručno medicinsko osoblje otpratit će vas u vašu sobu. Prije operacije, vaš će kirurg još jednom s vama porazgovarati o protokolu operacije. Nakon što se udobno smjestite u operacijskoj sali te anestezija počne djelovati, operacija može početi.

Operativni zahvat vađenja krajnika traje oko 20 minuta.

Nakon završetka zahvata, bit ćete vraćeni u svoju sobu gdje ćete neko vrijeme provesti pod medicinskim nadzorom. Nema šivanja jer će ostavljena otvorena rana zarasti sama od sebe. Dva sata nakon zahvata ne smijete konzumirati hranu i tekućinu, a nakon toga potrebno je piti veliku količinu tekućine. U većini slučajeva, na kućnu njegu bit ćete otpušteni isti dan.

U ambulanti za otorinolaringologiju Poliklinike Lohuis FIlipović okupili smo međunarodno priznati tim liječnika subspecijaliziranih za rješavanje pojedinih problema koji se javljaju u području uha, grla i nosa te glave i vrata kod djece, ali i odraslih.

Naš je cilj da kroz uspješno postavljenu dijagnozu i odabir individualnog liječenja uz pravodobno praćenje pacijenta, postignemo siguran i dugoročno dobar rezultat. Koristimo najsuvremenije dijagnostičke i terapijske metode kako bismo smanjili postoperativnu bol  te osigurali pozitivan ishod liječenja.

Operacija krajnika - oporavak

Nakon tonzilektomije, za razliku od uobičajenih kirurških postupaka, operativno mjesto ne zatvara se šivanjem, nego ostaje otvorena rana koja će zarasti. Drugi dan nakon operacije, rana se prekriva bijelim naslagama koje će otpasti u razdoblju od tjedan dana nakon zahvata.

Pravilna hidratacija je naročito važna u razdoblju neposredno nakon zahvata. Potrebno je piti više od 2 litre tekućine dnevno. Na taj se način vlaži operirano područje, aktiviraju žvačni mišići te umanjuje bol.

Bol je normalna pojava nakon operacije krajnika. Potrebno je slijediti upute naših liječnika te po potrebi uzimati analgetike sukladno preporuci. Također je potrebno inzistirati na mirovanju te izbjegavati posjete u danima nakon zahvata. Preporučuje se izbjegavati veća društva i pretjerane posjete zbog mogućnosti infekcije.

Možete očekivati i pojavu povišene tjelesne temperature (do 38°C) koju je potrebno tretirati antipireticima prema uputi liječnika. Ako dijete ima temperaturu višu od 38°C duže od dva dana, potrebno je kontaktirati liječnika jer je to moguć simptom nastanka infekcije.

Sedam dana nakon operacije nije dozvoljeno pušenje i pranje zubi. Usta možete ispirati posebnim tekućinama za ispiranje usne šupljine koje su lako dostupne u ljekarnama, te mlakim čajem od kadulje ili sljeza koji će vam pomoći kod neugodnog zadaha.

Prehrana nakon tonzilektomije:

Tijekom oporavka od operacije krajnika, potrebno je izbjegavati jako vruću i hladnu hranu, kao i začinjenu i kiselu hranu. Tijekom prvih sedam dana konzumirajte kašastu hranu te postupno uvodite svakodnevnu prehranu.

 • 1. dan

Dva sata nakon zahvata, važna je hidratacija. Preporuča se piti  više od dvije litre ohlađenog čaja, mlijeka ili prokuhane vode, a zbog boli operiranog područja, pit ćete polako, gutljaj po gutljaj.

 • 2. dan

Možete konzumirati tekuću mlaku hranu, juhe, čokolino i slične pripravke.

 • 3. i 4. dan

Možete uvoditi kašastu hranu, kompote, pasirano voće ili povrće.

 • 5. i 6. dan

Osim kašaste hrane, možete jesti i raskuhanu rižu ili tjesteninu, raskuhano mljeveno meso, sredinu kruha i slično.

Postupno se možete vraćati na normalnu prehranu, odnosno možete jesti svježe voće, povrće, hladnu vodu itd. Bitno je izbjegavati “grubu” hranu koja bi mogla iritirati operirano područje i dovesti do krvarenja.

Tonzilektomija je rutinski postupak, traje kratko te ne predstavlja veliki rizik. Prema ovom kirurškom zahvatu odnosimo se kao prema ambulantnom postupku te se nakon operacije rijetko javljaju ozbiljnije komplikacije tonzilektomije.

Jedna od komplikacija koja se može pojaviti je krvarenje s obzirom da se operirano područje ne šiva nakon zahvata. Značajan faktor sprečavanja krvarenja nakon tonzilektomije je pridržavanje higijenskih i prehrambenih mjera u postoperativnom razdoblju.

Kako prepoznati opstruktivnu apneju u snu?

Opstruktivna apneja u snu jedan je od najčešćih poremećaja spavanja. Spavate li sami, teško ju je prepoznati. Jedan od glavnih simptoma apneje u snu je dnevna pospanost te osjećaj neispavanosti unatoč dovoljnoj količini sna tijekom noći.

Hrkanje je također značajan simptom apneje u snu. Posebno je često kod starije muške populacije, no može se javiti i kod žena te djece.

Hrkanje je uzrokovano sužavanjem dišnih putova i dodatnim vibracijama tkiva na mjestu suženja. Začepljeni nos ili sužena nosna šupljina također mogu biti uzrok hrkanja.

Simptomi opstruktivne apneje u spavanju:

 • glasno i/ili isprekidano hrkanje
 • prestanak disanja tijekom spavanja
 • često i naglo buđenje uz osjećaj pomanjkanja zraka
 • noćne more ili nemir
 • jutarnje glavobolje
 • prekomjerna pospanost tijekom dana
 • manjak koncentracije

Hrkanje i apneju, kod osoba urednog disanja na nos, za vrijeme spavanja često uzrokuje premalo prostora za disanje iza uvule i mekog nepca. Ovisno o težini apneje odnosno hrkanja, možemo izvesti više manjih operacija koje također ciljano rješavaju uzrok opstrukcije disanja.

Povećani krajnici u djece često uzrokuju jako hrkanje i apneju u snu. U tom slučaju, jednostavna operacija krajnika, odnosno tonzila najbolje je rješenje. Povećani krajnici također se javljaju i kod odraslih, a operacija je i tada vrlo česta i učinkovita.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Doc.dr.sc. Marica Žižić, dr.med.

Doc.dr.sc. Marica Žižić, dr.med.

FACS, specijalistica otorinolaringologije, kirurgije glave i vrata

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, FEBORL-HNS, IBCFPRS

Dr.sc. Peter Lohuis, dr. med.

Dr.sc. Peter Lohuis, dr. med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, somnolog, IBCFPRS