Nesanica

"Samo" loš san ili nesanica?

"Samo" loš san ili nesanica?

Svi se suočavamo s razdobljima kada teško spavamo ili imamo poteškoća s usnivanjem. Približno jedna od tri osobe redovito se susreće s ovakvim problemima sa spavanjem, no u većini slučajeva, ovi problemi su privremeni i obično nestanu sami od sebe. No, kada pritužbe postanu redovite i traju duže od tri tjedna, govorimo o nesanici, ozbiljnom fenomenu koji može značajno utjecati na kvalitetu života.

Nesanica je stanje u kojem je otežano zaspati, održati san ili postići osjećaj odmora nakon spavanja.

Dugotrajna prisutnost nesanice može imati ozbiljne posljedice na fizičko i mentalno zdravlje pojedinca. Osobe koje pate od nesanice često doživljavaju umor, smanjenu koncentraciju, razdražljivost te poteškoće u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Stoga je važno prepoznati i pravodobno adresirati probleme sa spavanjem, posebno kada nesanica postane kronična. Konzultacija s stručnjakom za spavanje ili liječnikom može pomoći identificirati uzroke nesanice te razviti prilagođene strategije za poboljšanje kvalitete sna i općeg zdravstvenog stanja.

Koji su simptomi nesanice?

Osobe koje pate od nesanice često iskazuju jedan ili više sljedećih simptoma:

 • Poteškoće sa uspavljivanjem

Imate teškoće započeti san, što može rezultirati dugim razdobljima budnosti prije nego što usnu.

 • Često buđenje noću 

Doživljavate učestala buđenja tijekom noći, što može ometati kontinuirani san.

 • Prerano rano buđenje 

Osjećate se budnima ili se bude prerano ujutro, prije nego što bi željeli ili planirali.

 • Ustajanje umorno

Unatoč spavanju, osjećate se umorno i neodmorno nakon buđenja.

 • Opći umor ili napadi dnevnog spavanja

Doživljavate konstantan umor tijekom dana ili imate epizode neočekivane dnevne pospanosti.

 • Razdražljivost:

Postajete razdražljivi ili podložni promjenama raspoloženja zbog nedostatka sna.

 • Problemi s pamćenjem i koncentracijom

Iskazujete otežanu koncentraciju, smanjenu pažnju te probleme s pamćenjem i odlučivanjem.

 • Kratko trajanje sna

Spavate u prosjeku manje od 5 sati po noći, što može dodatno pogoršati simptome nesanice.

Prepoznavanje ovih simptoma ključno je za pravilno dijagnosticiranje nesanice te postavljanje odgovarajućeg plana liječenja kako bi se poboljšala kvaliteta sna i općeg zdravlja pojedinca.

Paradoksalna nesanica

Paradoksalna nesanica često se pogrešno percipira kao kratkotrajan problem sa snom, no u stvarnosti situacija može biti drugačija. Naziv "paradoksalna" proizlazi iz paradoksa između doživljene i stvarne duljine sna.

Osobe koje pate od paradoksalne nesanice mogu imati subjektivan dojam da spavaju vrlo malo ili da uopće nisu spavale tijekom noći, iako je stvarni broj sati sna često dulji od njihove percepcije.

Ovaj oblik nesanice karakterizira osjećaj buđenja tijekom noći i svijesti o tome, što stvara dojam nesanice unatoč stvarnom produženom snu.

Stvarna količina sna može biti značajno duža od onoga što osoba percipira, a ovaj nesrazmjer između doživljenog i stvarnog sna često stvara dodatni stres i anksioznost kod pojedinca.

Identifikacija paradoksalne nesanice važna je kako bi se razumjele nesvjesne percepcije i pristupilo pravilnom liječenju kako bi se uspostavila ravnoteža između stvarne i doživljene kvalitete sna.

Psihofiziloška nesanica

U psihofiziološkoj nesanici, pojedinci su uvjereni da ne mogu zaspati ili ostvariti dubok san, što dovodi do paradoksalne situacije u kojoj njihovi napori za spavanjem često rezultiraju suprotnim učinkom.

Pokušaji da se zaspe postaju frustrirajući jer osoba, unatoč naporima, doživljava poteškoće u normalnom zaspanju.

Ova vrsta nesanice često je povezana s ritualima prije spavanja, kao što su zatvaranje zavjesa ili pranje zuba, koji postaju povezani s anksioznošću i stvaranjem negativnih asocijacija sa snom. Osim toga, intenzivni pokušaji da zaspite mogu rezultirati suprotnim učinkom - osoba ostaje budna i nervozna.

Paradoks psihofiziološke nesanice ogleda se u tome da, kad pojedinac nije aktivno usmjeren na pokušaje zaspanja, primjerice tijekom gledanja televizije ili čitanja, može se dogoditi da spontano zaspe.

Ključni element ove vrste nesanice leži u nesvjesnom usvajanju negativnih obrazaca ponašanja u vezi sa snom, što može stvoriti začarani krug anksioznosti i nesanice. 

Nesanica zbog loše higijene

Loša higijena spavanja odnosi se na situaciju u kojoj loše navike ili vanjske okolnosti sprječavaju osobu da ostvari kvalitetan san. To može obuhvatiti niz faktora koji narušavaju prirodni ritam spavanja i otežavaju usnivanje ili održavanje sna tijekom noći.

Primjeri loše higijene spavanja uključuju:

 • Upotreba elektroničkih uređaja prije spavanja

Gledanje televizije, korištenje mobilnih uređaja ili računala neposredno prije spavanja može ometati proizvodnju melatonina, hormona koji regulira san.

 • Nepravilna rutina spavanja

Variranje vremena odlaska na spavanje i buđenja može poremetiti unutarnji biološki sat, otežavajući uspostavu stabilnog ritma spavanja.

 • Konzumacija stimulansa

Pijenje kofeina ili energetskih napitaka kasno tijekom dana može uzrokovati poteškoće sa zaspivanjem.

 • Nedostatak fizičke aktivnosti

Nedostatak redovite tjelesne aktivnosti može smanjiti kvalitetu sna.

 • Neprijateljsko okruženje za spavanje

Bučna ili svijetla okolina, neudoban madrac ili loša kvaliteta jastuka također mogu pridonijeti lošoj higijeni spavanja.

Održavanje zdravih navika spavanja, poput redovitog rasporeda spavanja, izbjegavanja stimulansa prije spavanja i stvaranje ugodnog okoliša za spavanje, ključno je za unaprjeđenje kvalitete sna i općeg dobrostanja.

Idiopatska nesanica

Idiopatska nesanica označava stanje u kojem nema jasnog identificiranog uzroka simptoma nesanice. Dijagnoza idiopatske nesanice postavlja se kada su isključeni drugi potencijalni uzroci nesanice, a ipak simptomi i dalje perzistiraju.

Ovaj termin "idiopatski" sugerira da uzrok nesanice ostaje nepoznat ili neobjašnjen. Unatoč raznim metodama ispitivanja i praćenja, nema jasnih pokazatelja koji bi ukazivali na specifičan izvor problema sa snom.

Ova dijagnoza postavlja se nakon što su isključene druge medicinske ili psihološke stanice koje bi mogle uzrokovati nesanicu, kao što su depresija, anksioznost, ili fizičke bolesti.

Koje su posljedice?

Nedostatak sna može imati ozbiljne posljedice na fizičko i mentalno zdravlje. Osobe koje pate od nedostatka sna često se suočavaju s nizom problema koji značajno ograničavaju njihovo svakodnevno funkcioniranje.

Evo nekoliko posljedica nedostatka sna:

 1. Umor: Ovo može rezultirati smanjenom produktivnošću i teškoćama u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

 2. Irritabilnost: Osobe koje su nedovoljno naspavane često postaju lako nadražljive, što može utjecati na odnose s drugima i radnu učinkovitost.

 3. Smanjena budnost: Osobe se mogu boriti s održavanjem pažnje, donošenjem odluka te obavljanjem zadatka koji zahtijeva mentalnu budnost.

 4. Emocionalna nestabilnost: Osobe pod utjecajem nedostatka sna često su manje emocionalno stabilne, što može rezultirati promjenama raspoloženja, povećanom tjeskobom i podložnošću stresu.

 5. Ograničenje svakodnevnog funkcioniranja: Nedostatak sna može ozbiljno ograničiti sposobnost obavljanja svakodnevnih zadataka, što može utjecati na rad, obiteljski život i druge aspekte dnevnog života.

Kako se postavlja dijagnoza?

Postojanje nesanice i njezin određeni oblik mogu se utvrditi putem specifičnih upitnika i studija spavanja.

Ove metode pomažu stručnjacima za spavanje u prikupljanju relevantnih informacija o obrascima spavanja pacijenta, omogućujući precizniju dijagnozu i prilagođavanje odgovarajućeg plana liječenja.

Evo nekoliko ključnih metoda:

 1. Upitnici o spavanju

 2. Dnevnik spavanja

 3. Studije spavanja (polisomnografija)

Kombinacija ovih metoda omogućuje stručnjacima za spavanje da preciznije razumiju karakteristike nesanice i pruže personalizirane pristupe liječenju.

Koji su tretmani dostupni?

Kada se utvrdi uzrok nesanice, moguće je započeti specifično liječenje prilagođeno individualnim potrebama pacijenta. Različite terapeutske strategije mogu se primijeniti, ovisno o prirodi problema sa snom.

Neki od mogućnosti liječenja mogu biti praktični savjeti za spavanje, odnosno liječnik Vam može pružiti korisne savjete o higijeni spavanja i promjenama životnih navika koje mogu poboljšati kvalitetu sna. Osim toga, može Vam i propisati lijekove za spavanje kako bi olakšao inicijalno usnivanje. 

Također, može se koristiti kognitivna bihevioralna terapija (CBT-I) koja je usmjerena na promjenu negativnih obrazaca razmišljanja i ponašanja povezanih s nesanicom. 


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Doc.dr.sc. Marica Žižić, dr.med.

Doc.dr.sc. Marica Žižić, dr.med.

FACS, specijalistica otorinolaringologije, kirurgije glave i vrata

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, FEBORL-HNS, IBCFPRS

Dr.sc. Peter Lohuis, dr. med.

Dr.sc. Peter Lohuis, dr. med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, somnolog, IBCFPRS