Hrkanje

Bezopasan problem ili ozbiljno medicinsko stanje?

Bezopasan problem ili ozbiljno medicinsko stanje?

Naši se mišići gornjeg dišnog sustava opuste kada spavamo. Ponekad disanje uzrokuje sužavanje područja mekog nepca i korijena jezika, to potiče glasne vibracije, što uzrokuje zvuk hrkanja.

Hrkanje mnogima nije nepoznanica. Nekima se dešava povremeno, jer su primjerice prehlađeni, dok drugi hrču svaku večer.

Često se radi o bezazlenoj boljci koja može posebno smetati partneru. Međutim, hrkanje može biti i simptom apneje u snu, stanja u kojem disanje zastaje ili čak povremeno prestaje.

Apneja u snu ozbiljno je stanje koje zahtijeva liječenje kako bi se spriječili ozbiljni zdravstveni problemi.

Što uzrokuje hrkanje?

Hrkanje proizlazi iz sužavanja dišnih putova i dodatnih vibracija tkiva na mjestima suženja, što može nastati na različitim područjima u ustima i grlu. Najčešće, zvukovi hrkanja potječu iz područja mekog nepca i uvule.

Specifično, suženje dišnih putova može uzrokovati turbulentan protok zraka kroz ograničeni prostor, generirajući vibracije tkiva koja proizvode karakteristične zvukove hrkanja.

Meko nepce i uvula, smješteni u stražnjem dijelu usne šupljine, često su podložni ovakvim suženjima, što rezultira čestim hrkanjem.

Također, hrkanje može biti potaknuto problemima s nosom, poput začepljenog nosa ili suženja nosne šupljine uzrokovanog, primjerice, iskrivljenom nosnom pregradom.

Ovi problemi stvaraju dodatne prepreke za slobodan protok zraka, što povećava šanse za vibracije tkiva i stvaranje zvukova hrkanja. Razumijevanje specifičnih uzroka hrkanja pomaže prilagoditi pristup liječenju i rješavanju ovog čestog problema spavanja.

Što možete učini protiv hrkanja?

Je li Vaš ili partnerov san neprestano narušen hrkanjem?

Postoji niz prilagodbi životnog stila i spavaćih navika koje možete implementirati kako biste smanjili ovaj neželjeni fenomen.

U nastavku, predstavljamo nekoliko savjeta koji su usmjereni na ublažavanje suženja dišnih putova, usta i ždrijela, čime se može smanjiti hrkanje.

Postoje koraci koje možete poduzeti sami kako biste se nosili s hrkanjem:

  • Prestanite pušiti

Pušenje može iritirati dišne putove i doprinijeti hrkanju. Prestanak pušenja može imati pozitivan utjecaj na kvalitetu vašeg sna.

  • Održavajte zdravu tjelesnu težinu 

Ako imate višak kilograma, gubitak težine može smanjiti pritisak na dišne putove i poboljšati protok zraka. Vaš liječnik opće prakse može vam pružiti podršku i smjernice za zdravo mršavljenje.

  • Ograničite unos alkohola

Alkohol može opustiti mišiće u grlu, što može povećati hrkanje. Pokušajte izbjegavati konzumaciju alkohola barem sat vremena prije spavanja.

  • Izbjegavajte lijekove za opuštanje mišića

Određeni lijekovi, poput tableta za spavanje i sredstava za smirenje, mogu doprinijeti opuštanju mišića u grlu. Razgovarajte sa svojim liječnikom o alternativama ili smanjenju doze.

  • Promijenite položaj spavanja

Ako primjećujete da najviše hrčete dok spavate na leđima, pokušajte promijeniti položaj spavanja na bok. Pozicijska terapija može biti učinkovita u smanjenju hrkanja.

Implementacija ovih savjeta može vam pomoći u smanjenju hrkanja i poboljšanju kvalitete sna, čime će i Vaš i partnerov san postati mirniji i neometaniji.

Što učiniti ako kućna rješenja ne uspiju?

Ukoliko samostalno isprobane strategije ne pruže željene rezultate, konzultirajte nas u Poliklinici Lohuis Filipović.

Naši stručnjaci su spremni detaljno razgovarati s vama kako bi unaprijedili kvalitetu vašeg i partnerovog sna.

Postoji mogućnost da hrkanje proizlazi iz apneje u snu, a vaš specijalist za spavanje će zajedno s vama istražiti ovu opciju.

Naša klinika nudi različite specijalističke tretmane usmjerenje na prevenciju hrkanja. U suradnji s našim stručnjacima za spavanje, prilagođava se sveobuhvatni tretman koji najbolje odgovara vašoj specifičnoj situaciji. Razumijemo da nije svaki pristup primjenjiv na svaku situaciju jer uzroci hrkanja mogu varirati. Vaš specijalist za spavanje će vam pružiti individualno savjetovanje o tome koji tretman odgovara vašim potrebama.

Na primjer, ako je vaše hrkanje posljedica zapadanja čeljusti i jezika, moglo bi se preporučiti korištenje udlage protiv hrkanja. Nošenje udlage tijekom spavanja osigurava pomicanje čeljusti prema naprijed za optimalnih jedan centimetar, stvarajući dodatni prostor u stražnjem dijelu ždrijela.

U slučaju suženih dišnih putova uzrokovanih, na primjer, iskrivljenom nosnom pregradom, moguće rješenje je operacija nosne pregrade, poznata kao septoplastika, koja otvara dišne puteve.

U nekim slučajevima, operacija može obuhvatiti i uvulu i nepce, smanjujući tako rizik od vibriranja tkiva u stražnjem dijelu usne šupljine i posljedično smanjenje hrkanja.

Važno je napomenuti da operacija može biti prikladna samo za odabrane pojedince koji zadovoljavaju specifične uvjete.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Doc.dr.sc. Marica Žižić, dr.med.

Doc.dr.sc. Marica Žižić, dr.med.

FACS, specijalistica otorinolaringologije, kirurgije glave i vrata

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, FEBORL-HNS, IBCFPRS

Dr.sc. Peter Lohuis, dr. med.

Dr.sc. Peter Lohuis, dr. med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, somnolog, IBCFPRS