Adenoidektomija u odraslih

Operacija trećeg krajnika: kada i zašto?

Adenoidektomija u odraslih - operacija trećeg krajnika: kada i zašto?

Adenoidektomija ili vađenje trećeg krajnika jedan je od najčešćih kirurških postupaka u otorinolaringologiji. Većinom se radi u dječjoj dobi, ali radi određenih indikacija, zahvat se izvodi i u odrasloj dobi.

Treći krajnik u medicini je poznat kao adenoidne vegetacije. Razvija se na krovu epifarinksa (nosnog dijela ždrijela) te je izložen česticama udahnutog zraka. Nalazi se uz ušće Eustahijeve cijevi pa česte upale trećeg krajnika mogu izazvati posljedično upale srednjeg uha i probleme sa  sluhom kod djece i odraslih.

Adenoidektomija se kod odraslih preporučuje kada osoba zbog uvećanih adenoidnih vegetacija ima problema sa spavanjem, poteškoće sa disanjem, hrkanjem ili ponavljanjem upala srednjeg uha. 

Treći krajnik je prisutan pri rođenju, raste do dobi od 5 do 7 godina. Do školske dobi se treći krajnik postupno smanjuje, a u tinejdžerskoj dobi je obično već toliko mali da rijetko uzrokuje probleme. 

Ako zbog izloženosti mikroorganizmima dođe do upale i uvećanja trećeg krajnika, može značajno utjecati na prohodnost zraka kroz nos te uzrokovati upale sinusa, nosa, grla i uha.

Osobe s uvećanim trećim krajnikom u većini slučajeva prezentiraju simptome nazalnog govora (govor kroz nos), hrkanje, disanje na usta. 

Osim toga može se javiti: oslabljen sluh, iscjedak iz nosa, kašalj, poremećen govor i glavobolja. 

 

Razlog za adenoidektomiju (operaciju trećeg krajnika)

Uvećanje trećeg krajnika može izazvati ponavljane i dugotrajne upale uha, grla, nosa i sinusa. Istraživanja pokazuju da je adenoidektomija učinkovita terapijska opcija u sprječavanju ponavljajuće upale srednjeg uha

Kod osoba s kroničnom upalom sinusa treći krajnik predstavlja potencijalni rezervoar bakterijske zaraze. Uklanjanje trećeg krajnika pomaže uklanjanju znakova i simptoma dugotrajnih upala uha, nosa i sinusa.

Povećane adenoidne vegetacije mogu utjecati na prohodnost dišnih puteva, uzrokuju začepljenost nosa, disanje na usta i hrkanje. S obzirom na simptome poteškoća sa disanjem, uvećani treći krajnik nerijetko vodi do poteškoća sa spavanjem pa i do prestanka disanja tijekom spavanja - apneje.

Ukoliko unatoč antibiotskoj terapiji  perzistiraju upale, potrebno je razmotriti opciju kirurškog liječenja. Uklanjanje trećeg krajnika poboljšava opće zdravstveno stanje pacijenta, sprječava ponavljajuće upale te doprinosi boljoj kvaliteti života.

Kandidati za adenoidektomiju (operaciju trećeg krajnika)

Većina zemalja  ima smjernice za indiciranje adenoidektomije i tonzilektomije. U Hrvatskoj je to učinila Interdisciplinarna sekcija za kontrolu rezistencije na antibiotike (ISKRA) Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske. 

Indikacije za operaciju trećeg krajnika:

 • trajni znakovi opstrukcije dišnog puta poput disanja na usta, cijeđenja iz stražnjeg dijela nosa u ždrijelo, disfagije (otežanog gutanja) ili hrkanja koje može biti uzrokovano adenotonzilarnom hipertrofijom
 • sindrom opstruktivne apneje u spavanju (engl. Obstructive Sleep Apnea Syndrome, OSAS)
 • učestale upale srednjeg uha
 • smetnje sluha zbog prisutnosti tekućine u srednjem uhu

Adenoidektomija (operacija trećeg krajnika)  u odraslih - priprema, trajanje i tijek zahvata

Operacija trećeg krajnika relativno je jednostavan kirurški zahvat koji se uspješno izvodi i u odrasloj dobi bez većeg rizika. Sam zahvat traje razmjerno kratko te nakon njega nije potrebno dugo bolničko liječenje.

Nakon zahvata već isti dan možete na kućnu njegu uz pridržavanje općehigijenskih i prehrambenih smjernica koje ćete dobiti od našeg osoblja. 

Prije operacije trećeg krajnika svakako je potrebno obaviti pregled kod otorinolaringologa radi utvrđivanja stanja i veličine trećeg krajnika. 

Zbog anatomskog položaja adenoidnih vegetacija, nije ih moguće vidjeti prilikom kliničkog pregleda pa je je u svrhu dijagnostike potrebno napraviti endoskopski pregled nosa, takozvanu fiberendoskopiju.

Osim spomenutih pretraga, prije same operacije potrebno je obaviti dodatne laboratorijske pretrage krvi i urina te pregled anesteziologa. 

Ukoliko imate alergije na određene lijekove ili koristite redovnu terapiju za pojedine bolesti, svakako to navedite tijekom razgovora s anesteziologom kako biste spriječili moguću pojavu nuspojava vezanih za anesteziju.

Pretrage krvi i urina prije adenoidektomije:

 • sedimentacija krvi
 • kompletna krvna slika
 • faktori zgrušavanja
 • nalaz urina
 • šećer u krvi

Vađenje adenoida tretiramo u praksi kao ambulantni zahvat. Primjenom modernih operativnih tehnika smanjuje se bolnost u postoperativnom razdoblju te mogućnost pojave komplikacija.

Na dan zahvata:

 • sa sobom ponesite svu potrebnu dokumentaciju
 • potrebno je biti natašte
 • prije samog zahvata primjenjuje se anestezija
 • pristupa se uklanjanju trećeg krajnika (posebnim instrumentom uvećani krajnik se jednostavno ostruže, na mjestu zahvata se može javiti kratkotrajno krvarenje koje samo prolazi)
 • postupak traje oko 15 do 30 minuta
 • 2 sata nakon zahvata ne smije se konzumirati hrana i piće, a potom je potrebno unositi što više tekućine
 • na kućnu njegu možete isti dan

Nakon zahvata je potrebno mirovanje, planirajte izostanak s posla ili iz škole u trajanju prosječno 14 dana. Izuzetno je bitno slijediti upute našeg osoblja kako biste osigurali što brži oporavak te smanjili mogućnost pojave komplikacija. 

U Poliklinici Lohuis Filipović veliki naglasak stavljamo na individualni pristup pacijentima. Naš cilj je da kroz uspješno postavljenu dijagnozu, i odabir individualnog liječenja, uz pravodobno praćenje pacijenta postignemo siguran i dugoročno dobar rezultat.

U našoj ambulanti za Otorinolaringologiju & kirurgiju glave i vrata, okupili smo međunarodno priznati tim liječnika usko subspecijaliziranih za rješavanje pojedinih problem koji se javljaju u području uha, nosa i grla (ORL) te glave i vrata, kod odraslih pacijenata i djece.

Oporavak nakon adenoidektomije (operacije trećeg krajnika)

Povratak svakodnevnim aktivnostima nakon vađenja trećeg krajnika očekuje se otprilike 2 tjedna nakon zahvata. Preporučujemo da oko 3 tjedna nakon zahvata izbjegavate sportske aktivnosti i dizanje teških stvari. 

Tijekom postoperativnog razdoblja izbjegavajte posjete jer predstavljaju potencijalni izvor zaraze. 

Nakon adenoidektomije na kirurškom području ostaje otvorena rana, odnosno nema šivanja pa je potrebno deteljno slijediti upute o prehrani. Time ćete osigurati pravilno zarastanje rane i spriječiti moguću pojavu komplikacija, ponajprije krvarenja.

Moguća je pojava promjene u glasu nakon operacije. Obično se javlja nazalni govor koji spontano prestaje kako zarasta operativna rana, kroz 2 do 3 tjedna.

Normalna je pojava bolova nakon vađenja trećeg krajnika, grlobolje i povišene tjelesne temperature naročito u prvih nekoliko dana. 

Protiv bolova i vrućice koristite analgetike te antipiretike prema uputama liječnika. Izuzetno je bitna pravilna hidratacija, konzumacija više od 2 litre tekućine tijekom prva tri dana nakon zahvata.

Prehrana nakon adenoidektomije

Neposredno nakon operacije smijete konzumirati isključivo tekućinu, ohlađeni čaj, mlijeko, sok od jabuke i slično. 

Drugi dan možete uvesti kašastu hranu poput pasiranog voća, juhe, povrća. 

Od trećeg do petog dana možete konzumirati raskuhanu rižu i tjesteninu, raskuhano mljeveno meso. 

Od šestog dana na dalje možete se početi normalno hraniti s tim da je potrebno izbjegavati grubu hranu koja bi mogla uzrokovati oštećenje operiranog područja. Iz istog razloga ne smije se jesti pretjerano kisela, začinjena, prehladna ili prevruća hrana.

Aktivnost nakon adenoidektomije

Prva tri dana je potrebno mirovanje, a potom se možete početi lagano kretati. Ne smije se raditi negativni tlak u ždrijelu kašljanjem ili napregnutim govorom. 

Nakon tri dana možete otpočeti s laganom aktivnošću, prošetati po sobi svakih sat vremena. 

Izlazak i šetnje po čistom zraku preporučuju se nakon 8. postoperativnog dana.

Moguće komplikacije

Komplikacije nakon vađenja krajnika se u pravilu javljaju rijetko. 

U prvih tjedan dana moguća je pojava krvarenja. Simptomi koje ćete primjetiti su otežano gutanje uz pojavu krvi u slini. 

Također se može javiti sukrvica u povraćenom sadržaju. Ukoliko nastupi krvarenje, potrebno je odmah se javiti liječniku. 

Tijekom prvih par sati nakon zahvata može se javiti mučnina i povraćanje, uglavnom kao posljedica reakcije na anesteziju. 

Iz tog razloga pacijente nakon operacije pratimo u bolničkim uvjetima. Ukoliko se mučnina i povraćanje java u danima nakon zahvata, svakako kontaktirajte liječnika. 

U slučaju potrebe za operacijom ili samo sumnji da nešto nije u redu nemojte čekati - naručite svoje dijete na pregled još danas pozivom na broj +3851 2444 646, ili ispunjavanjem online obrasca.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Doc.dr.sc. Marica Žižić, dr.med.

Doc.dr.sc. Marica Žižić, dr.med.

FACS, specijalistica otorinolaringologije, kirurgije glave i vrata

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, FEBORL-HNS, IBCFPRS

Dr.sc. Peter Lohuis, dr. med.

Dr.sc. Peter Lohuis, dr. med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, somnolog, IBCFPRS