Kemijski piling

Uklanja površinske znakove starenja i razotkriva meku, blistavu kožu mladenačkog izgleda

Kemijski piling uklanja površinske znakove starenja i razotkriva meku, blistavu kožu mladenačkog izgleda

Kemijski piling je postupak eksfolijacije kojim se odstranjuju oštećeni površinski slojevi kože s ciljem poboljšanja strukture i tonusa kože.

Izloženost suncu, akne ili starenje mogu uzrokovati neujednačen ten, bore ili pojavu mrlja i ožiljaka na koži.

U ovome tretmanu koristimo kemijsku otopinu koja poboljšava teksturu i ten kože uklanjajući oštećene površinske slojeve kože.

Povijest kemijskih pilinga datira još iz Starog Egipta - Kraljica Kleopatra voljela je kupke s kiselim mlijekom koje je bogato mliječnom kiselinom. Vjerovala je da će tako dugo ostati mladolika. Iako kiselina u mlijeku ipak preslaba za jaču stimulaciju stvaranja kolagena, sigurno su kupke imale eksfolijacijski učinak koji je činio kožu mekšom i sjajnijom.

Pravi procvat kemijskih pilinga dogodio se u 19. stoljeću uporabom fenola, rezorcinola i Jessnerove otopine. Od tada znanost i tehnologija stalno napreduju, te su danas kokteli kiselina kojima radimo tretmane učinkovitiji i sigurniji nego ikada.

Unatoč razvoju lasera i svjetlosne tehnologije, kemijski piling lica još je uvijek vrlo učinkovit u tretiranju znakova starenja, diskoloracija i oštećenja od sunca.

Rezultat kemijskog pilinga ovisi o tipu tretmana i tehnici koja se koristi.

Učinak kemijskog pilinga ovisi o dubini prodiranja kemijske otopine. Ovisno o dubini prodiranja otopine, razlikujemo površinski, srednje duboki i duboki kemijski piling.

U našoj klinici koristimo površinske, srednje i srednje duboke kemijske pilinge renomiranih proizvođača Mesoestetic i ZO Skin Health® by dr. Zein Obagi  [SP2] u kombinaciji s terapeutskim protokolima za pripremu kože prije i poslije tretmana.

Osim kože lica, kemijskim pilingom možemo tretirati kožu cijelog tijela, ali najčešće se tretiraju koža vrata, dekoltea i ruku.

Kemijski piling lica, vrata ili kože ruku - prednosti i trajnost rezultata

 • Najpovoljnija metoda za poboljšanje izgleda kože - kemijski piling je minimalno invazivan, gotovo bezbolan medicinski postupak s relativno brzim vremenom oporavka.
 • Dugotrajni rezultati - površniji i srednji kemijski piling djeluju postupno te se poboljšanje kože dogodi s vremenom, kada potpuno završi proces remodeliranja tkiva i stvaranja novog kolagena.
 • Dramatična promjena u stanju kože primjetna je nakon samo jednog tretmana dubokog kemijskog pilinga i mogu trajati i do 10  godina.
 • Učinkovito djeluje protiv znakova starenja kao što su hiperpigmentacije, površinske bore, odnosno posljedice fotostarenja, i na ožiljke od akni.

Kako pripremiti kožu za kemijski piling?

Za kemijski piling lica, vrata ili ruku kožu je nužno početi pripremati adekvatnom kućnom njegom oko 6 tjedana prije tretmana. Također, koža se za srednji i duboki kemijski piling može pripremiti i serijom površinskih kemijskih pilinga.  Kožu nije potrebno pripremati ako se odlučite na površinski piling.

 Pravilna priprema poboljšava zdravlje i kvalitetu kože i razvija toleranciju prije samog tretmana. Priprema kože prije tretmana smanjuje mogućnost neželjenih posljedica kemijskog pilinga, donosi bolje rezultate jer omogućuje ravnomjerno djelovanje kiseline na sve slojeve kože.

Postupak pripreme kože za kemijski piling uključuje korištenje proizvoda iz linije Zein Obagi® ili kombinaciju proizvoda za čišćenje lica, krema s retinoičnom kiselinom i krema za posvjetljivanje koje možete dobiti na recept u ljekarni.

 U slučaju da je pacijentu dijagnosticiran određen problem s kožom poput akni, morat će se pridržavati propisanog programa za pripremu kože kako bi se stanje stabiliziralo prije kemijskog pilinga.

Kemijski piling - tijek tretmana

Kožu ćemo prije samog pilinga temeljito očistiti i pripremiti za dubinsko prodiranje. Nakon toga se nanosi kemijski piling i ovisno o dubini prodiranja, stimulira se određeni sloj kože, epidermis i dermis.

Može se javiti blagi osjećaj peckanja ili blage neugode. Kemijsku otopinu kasnije ispiremo i neutraliziramo.

Trajanje ovisi o području koje želimo tretirati, kemijski piling lica traje 15 do 20 minuta. U slučaju dubokog pilinga, koristimo blage sedative u kombinaciji s lokalnom anestezijom.

Kome se preporučuje kemijski piling?

Mogućnost vraćanja mladenačkog izgleda kože bez odlaska pod nož svima je privlačna. Upravo je to razlog zašto je kemijski piling lica tako popularan tretman.

Prema podacima Američkog društva plastičnih kirurga, popularnost kemijskog pilinga je od 1992. do 2005 godine porasla za 435%.

Kemijski piling preporučujemo osobama koje imaju:

 • akne ili ožiljke od akni
 • sitne i duboke bore
 • neujednačenu pigmentaciju kože
 • melazmu
 • hrapavu, suncem oštećenu kožu
 • proširene pore
 • kožu oštećenu prekomjernim izlaganjem suncu

Kako izgleda koža nakon tretmana? Kemijski piling - iskustva i rezultati

Naš stručni tim će na prvim konzultacijama detaljno proučiti Vašu povijest bolesti i napraviti procjenu teksture i debljine kože i stupnja starenja kože.

Ovisno o području koje želite tretirati preporučit ćemo kemijski piling lica, tretman za ruke ili kožu vrata.

Analizirat ćemo i promjene na koži uzrokovane starenjem i razgovarati o Vašim očekivanjima.

Na temelju tih informacija, odlučit ćemo koji kemijski piling je najbolji izbor za Vas. Rezultat kemijskog pilinga vidljiv je odmah nakon tretmana, iz dana u dan poboljšanje kože postaje vidljivije jer tretman utječe na stvaranje kolagena i elastina.

Konačan rezultat kemijskog pilinga vidljiv je nekoliko tjedana nakon tretmana.

Profesionalni kemijski piling značajno je koncentriraniji od pilinga za kućnu uporabu. Vrhunska kvaliteta proizvoda koje koristimo u poliklinici osigurava zadovoljstvo i uspješne rezultate našim klijentima.

Oporavak nakon kemijskog pilinga

Njega i oporavak nakon tretmana ovise o tipu i dubini koja je postignuta pilingom.

Crvenilo kože i iritiranost kože uobičajeni su neposredno nakon zahvata. Pravilna upotreba odgovarajućih proizvoda ublažit će neke od ovih simptoma. Potrebno je izbjegavati izlaganje suncu i visokim temperaturama.

Nakon površinskog pilinga, pacijenti se već sljedeći dan mogu vratiti svojim dnevnim aktivnostima. Nakon srednje dubokog pilinga, pacijenti se na posao mogu vratiti nakon 5 do 7 dana, a oporavak nakon dubokog pilinga traje od 10 do 14 pa do 21 dan.

U danima nakon pilinga, nova će koža izgledati osvježeno, pomlađeno i s manje bora i nepravilnosti. U nekim će slučajevima (nakon dubokog pilinga) crvenilo potrajati i tjednima nakon zahvata. Za to je vrijeme obavezno korištenje krema sa zaštitnim faktorom.

Kemijski piling lica, vrata ili ruku vrhunskim proizvodima vodećeg dermatologa s Beverly Hillsa

Kemijske pilinge u našoj poliklinici izvodimo ZO Skin Health® by dr. Zein Obagi proizvodima za profesionalnu uporabu.

Dr. Zein Obagi je dermatolog slavnih te je razvio spektar kemijskih pilinga koji su prilagođeni stanju i potrebama kože. Ovi profesionalni proizvodi mogu se primjenjivati za kemijski piling lica, vrata ili ruku.

ZO Skin Health® kemijski pilinzi korigiraju oštećenu površinu kože, pigmentacije, fine linije i bore, uz to utječe i na cjelokupno zdravlje kože.

Pilinzi s potpisom Dr.Obagi izvode se u isključivo za to certificiranim zdravstvenim ustanovama kao što je naša.

Površinski kemijski piling - ZO Ossential® Stimulator Peel

Ovaj oblik pilinga djeluje na površinski sloj kože (epidermis) i djeluje uz laganu eksfolijaciju, a koži daje zdraviji sjaj.

Površinski kemijski piling lica, vrata ili kože ruku pravi je odabir za liječenje neujednačene pigmentacije, suhe kože, akni ili sitnih bora.

Ovaj piling od milja zovu i „Red Carpet pilingom“ zbog velikog broja slavnih osoba koje prije Red Carpet događanja odlaze na ove tretmane jer si ne mogu priuštiti crvenilo kože lica ili čak ljuštenje kože koje uzrokuju neki jaki pilinzi.

Najveća prednost primjene ovog kemijskog pilinga jest da nema potrebe za oporavkom kože zbog ljuštenja ili crvenila nakon tretmana, nakon tretmana ostaje samo blistava, zdrava koža.

Srednje duboki kemijski piling

Srednje duboki kemijski piling djeluje sve do donje granice između epidermisa i dermisa, a može doprijeti i do početka dermisa. Na taj način koža se duboko stimulira, potiče se stvaranje novog kolagena i elastina, peglaju se pore, bore, ublažavaju se ožiljci od akni i uklanjaju hiperpigmentacije.

Oporavak od srednje dubokog kemijskog pilinga ne traje dulje od 5 do 7 dana. Koža će se početi ljuštiti oko 48h nakon tretmana, a ljuštenje neće trajati dulje do 3-4 dana. Tijekom perioda oporavka ne preporučuju se intenzivna tjelovježba, odlazak u saune ili jacuzzi. Moguće je nositi mineralni make-up (Jane Iredale i sl.).

Nakon potpunog ljuštenja, bit će vidljiva mlada, sjajna i utegnuta koža koja će i dalje stvarati novi kolagen u tjednima nakon tretmana, te će pravi rezultat srednjeg kemijskog pilinga biti vidljiv 4 do 6 tjedana nakon tretmana.

Nakon tog perioda, tretman se po potrebi može ponoviti.

U LF poliklinici koristimo Mesoestetic srednje kemijske pilinge poput TCA (triklooctene kiseline) u različitim koncentracijama.

Duboki kemijski piling

Duboki kemijski piling intenzivni je tretman koji prodire do najdubljih slojeva kože i na taj način potpuno regenerira sve slojeve kože. Idealan je tretman za liječenje ožiljaka od akni, uklanjanje znakova starenja, dubokih bora, nepravilnosti, proširenih pora.

Dubokim kemijskim pilingom koža se vidljivo zategne i učvrsti te se u jednom tretmanu kvaliteta i izgled kože značajno poboljšaju.

Prije samog nanošenja kiseline, na kožu lica nanesemo anestetik koji će ublažiti osjećaje peckanja i žarenja.

Oporavak od dubokog kemijskog pilinga traje 7 do 12 dana. Tijekom tog perioda koža će potamniti, biti zategnuta (poput peel-off maske) te će se nakon 48h početi ljuštiti. Nakon ljuštenja, moguće je crvenilo kože koje može potrajati nekoliko tjedana. Iznimno je važno pridržavati se svih uputa koje ćete dobiti nakon tretmana, kako bi oporavak bio što brži i bez ikakvih komplikacija.

U LF klinici koristimo Mesoestetic duboke kemijske pilinge.

Srednje duboke i duboke kemijske pilinge izvodimo u hladnijem dijelu godine, od početka jeseni do početka/sredine proljeća, kako bi se izbjegla pojava hiperpigmentacija tijekom perioda oporavka kože nakon samog tretmana.

Kemijski piling - cijena

Kemijski piling u našoj poliklinici uključuje cijenu korištenih preparata, pripremu za tretman te sam kemijski piling.

Prije tretmana potrebno je obaviti konzultacije s našim stručnim timom. Cijena tretmana ovisi o području koje želite tretirati te odabranoj vrsti pilinga.

Za više informacija i rezervaciju termina možete nas kontaktirati pozivom na broj  +385 1 2444 646 ili putem našeg online obrasca.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Stjepan Patrun, dr.med.

Stjepan Patrun, dr.med.

specijalizant dermatologije i venerologije