icon

Rinoplastika, poznata i kao korekcija nosa ili plastična operacija nosa, kirurški je zahvat poboljšanja estetskog izgleda nosa. Naš tim kirurga se bavi i funkcionalnim aspektom u istom zahvatu. Rinoplastika može znatno uljepšati cjelokupni izgled lica jer naglašava prirodni balans lica: nos nije toliko primjetan, a oči i usne postaju izraženije.

UVOD

Revizijska rinoplastika, poznata i kao sekundarna rinoplastika, izvodi se kada prethodna operacija nosa nije dovela do očekivanog estetskog ili funkcionalnog ishoda.

 

Iskustvo prethodne operacije koja je rezultirala neželjenim ishodom, zajedno s neizvjesnošću sljedeće operacije, može učiniti razmatranje revizijske rinoplastike vrlo složenim.

 

S obzirom na našu prirodu, mi kao ljudska bića percipiramo i vrlo detaljno analiziramo sve aspekte nosa. Ovaj se fokus povećava kada pacijenti zahtijevaju reviziju rinoplastika. Potpuno ispravljanje estetskih i funkcionalnih problema koji su se pojavili nakon primarne rinoplastike često je iznimno težak zadatak. Moraju se uzeti u obzir ograničenja zbog stvaranja ožiljkastog tkiva, oštećene ili nedostatne hrskavice, nepravilno sraslih nosnih kostiju, nepravilnosti mekog tkiva i drugih strukturnih oštećenja.

 

To su glavni psihološki i kirurški razlozi zbog kojih se revizijska rinoplastika smatra najzahtjevnijim estetskim kirurškim postupkom, i za pacijenta, i za kirurga. Stoga je ključno razumijeti pacijenta, njegove želje i očekivanja kako bi se uspostavio realni cilj zahvata.

 

 

TRAJANJE ZAHVATA: 2 - 5 sati

NATRAG NA POSAO: 10 - 14 dana

PUNI OPORAVAK: 3 -6 mjeseca

 

 

REVIZIJA

Revizijska rinoplastika se uvelike razlikuje od primarne rinoplastike i smatra se potpuno drugačijim kirurškim zahvatom. LF pristup revizijskim operacijama zasniva se na načelima moderne prezervacijske rinoplastike, s tim da ponekad moramo dodatno i rekonstruirati nosne strukture koje nedostaju. 

 

Tehnike moderne revizijske rinoplastike se razlikuju. Ponekad su jednostavne tehnike, poput uklanjanja viška hrskavica i kostiju, uklanjanje ožiljkastog tkiva, preoblikovanje hrskavice vrška nosa, dovoljne da rezultat bude zadovoljavajući

 

U zahtjevnim slučajevima revizijske rinoplastike nos je potrebno potpuno rekonstruirati dodavanjem hrskavica sa drugih dijelova tijela (uho, rebro), dodavanjem fascija i vezivnih struktura s drugih dijelova tijela (fascija temporalnog mišića), dodavanjem umjetno uzgojenih hrskavica i slično.

 

Ključno je napomenuti da je upravo zbog navedenih činjenica - moderna revizijska rinoplastika najzahtjevnija estetska kirurška operacija.

CILJ

Revizijska rinoplastike ima za cilj poboljšati konture nosa nakon primarne neuspjele korekcije nosa.

 

Potrebno je dobro procijeniti što je pošlo krivo kod prethodnog zahvata. U pravilu postoji nekoliko definiranih deformiteta koji se javljaju kod neuspješno izveden rinoplastike i neki od njih su:

 

 • Neuspješno ispravljanje grbe na nosu (previše ili premalo) 
 • Vrh nosa koji je ostao širok i nedefiniran 
 • Rotiran vršak nosa u jednu stranu
 • Vršak nosa koji nedostaje nakon preagresivne resekcije hrskavica
 • Vršak nosa koji je previše podignut – piggy nose deformitet
 • Vršak nosa koji je previše spušten naročito prilikom smijanja
 • Preširoke nosnice 
 • Oštećen središnji dio nosa koji se spustio i formira oblik obrnutog slova V -  inverted V deformitet
 • Ostatak hrskavice nosa koja formira  grbu u donjem dijelu profila nosa - Polly beak deformitet
 • Propadanje srednjeg dijela nosa sa formiranim udubljenjem - Saddle nose deformitet
 • Nepravilno zarasle kosti nakon agresivnih lomljena kosti kod klasičnih rinoplastika ili traume nosa
 • Potpuni nedostatak koštanog grebena nakon preagresivne klasične rinoplastike
 • Vidljiva kirurška intervencija na koži nosa sa formiranim ožiljkom

 

Razumijevanje trenutnog stanja vašeg nosa, ključno je za razumijevanje vaših budućih estetskih ciljeva. Naši doktori će pažljivim slušanjem i procjenom svakog detalja nosa koji vas zabrinjava, napraviti detaljan preoperativni kirurški plan. Nakon toga, napraviti ćemo predoperativnu vizualizaciju rezultata nosa, koja će nam pomoći da zajedno donesemo realne ciljeve koje želimo i možemo postići.

 

 

PREDNOSTI

Revizijska rinoplastika omogućuje pacijentima postizanje izgleda nosa koji su oduvijek željeli. To može povećati samopouzdanje i općenito kvalitetu života. Prednosti zahvata su:

 

 • Prirodan i "neoperiran" izgled nosa
 • Poboljšanje funkcije disanja nosa
 • Vraćanje sklada licu
 • Naglašava oči i usnice
 • Siguran zahvat
 • Brz oporavak
 • Dugoročan rezultat

 

 

 

PRIPREMA

Revizijska rinoplastika se izvodi u općoj anesteziji čiji standardni protokol uključuje laboratorijska testiranja i anesteziološki pregled, na koji ćete biti upućeni prije zahvata.

 

S kirurgom ćete porazgovarati o vašem zdravstvenom stanju: lijekovima koje uzimate, alergijama, navikama, prethodnim operacijama i sl

 

Nakon dogovorenog operativnog zahvata, dobit ćete detaljne upute kako se ponašati prije, i nakon kirurškog zahvata.

 

TIJEK

Općenito

Organizirajte prijevoz kući i nadzor u prvih 24 sata.
Nosite udobnu odjeću na dan operacije.
Ponesite lijekove koje koristite u kliniku.

 

Prijem u klinici

Na dan operacije, nakon prijema, medicinsko osoblje klinike će vas otpratiti u vašu sobu. Vaš plastični kirurg će tada još jednom s vama porazgovarati o tijeku zahvata i odgovoriti na sva vaša pitanja. Anesteziolog će potom obaviti svu potrebnu pripremu za opću anesteziju.

 

Operativni zahvat

Operacija traje od 160 - 200 minuta. Plastični kirurg za lice kroz mali rez na donjem dijelu nosa (unutarnji ili vanjski rez) pristupa svim strukturama nosa – hrskavicama, kostim, nosnom septumu. Ovisno o vašoj anatomiji, te o vašim željama, nos se oblikuje prema principima moderne piezo i prezervacijske rinoplastike. Kosti oblikujemo umjesto da ih lomimo, a hrskavice se modeliraju i reorijentiraju umjesto da se izrezuju. U slučaju da neki dijelovi nosnih struktura nedostaju, potrebno ih je rekonstruirati dodavanjem hrskavica, fascia i ostalih potrebnih struktura. Svi segmenti nosa se posebno šivaju i osiguravaju. Nakon što smo postigli nov zadovoljavajući oblik nosa, šivamo kožu nosa. Na kraju operacije se postavljaju minimalni tamponi u nos, te aluminijski flaster na sam nos.

 

Nakon operacije

Probudit ćete se u operacijskoj sali, a kada se potpuno oporavite od opće anestezije, vratit ćemo vas u vašu sobu za oporavak. Članovi vaše obitelj vas tada mogu posjetiti. Ako se osjećate dobro, te Vaše dobro stanje potvrdi medicinsko osoblje, biti ćete otpušteni na kućnu njegu. To je najčešće već u roku od par sati nakon zahvata, a ukoliko bude potrebno, noć ćete provesti u našoj dnevnoj bolnici, uz 24-satnu njegu medicinskog osoblja.

 

 

OPORAVAK

Na kućnu njegu možete par sati ili jedan dan nakon operacije. 

 

Dr. Lohuis ili dr. Filipović ostavit će tampone u nosnoj šupljini kako bi se izbjeglo krvarenje. Oni se uklanjaju  već idućeg dana nakon čega ćete moći normalno disati na nos

 

U prva 24 sata moguća je pojava minimalnog oticanja u periorbitalnom dijelu, a posebno ako imate tanku kožu. To će postupno nestati unutar 7 dana.

 

Po završetku revizijske rinoplastike, na nos stavljamo aluminijski flaster, kako bi sačuvali novu strukturu nosa u procesu zacjeljivanja. Flaster i šavovi se uklanjaju 7. dan nakon zahvata.

 

Povratak na posao i svakodnevnim aktivnostima je moguće očekivati 10-14 dana nakon operacije. Bavljenje sportom i nošenje naočala je moguće 3 tjedna nakon operacije.

 

RIZICI

Rinoplastika je vaš osobni izbor prilikom kojega u obzir uzimate moguće ciljeve, prednosti i potencijalne komplikacije.  O svemu tome detaljno ćete porazgovarati s kirurgom prije potpisivanja suglasnosti. Zatražit ćemo vas da potpišete suglasnost kako bismo bili sigurni da u potpunosti razumijete zahvat, rizike i potencijalne komplikacije.

 

Stvaranje malih podljeva na periorbitalnom dijelu lica, najčešća je nuspojava koja u većini slučajeva splasne kroz tjedan dana

 

Ostale potencijalne komplikacije rinoplastike izuzetno su rijetke i mogu zahtijevati dodatne tretmane:

 • Loše zacjeljivanje rane
 • Neispunjena očekivanja pacijenta
 • Infekcija
 • Krvarenje iz nosa
 • Teškoće s disanjem

 

O svim ćete potencijalnim rizicima razgovarati s Vašim kirurgom prije pristanka na zahvat. Važno je da s kirurgom na konzultacijama razgovarate o svim pitanjima koje ste pripremili.

 

TV

in magazin

Estetske priče naših klijenata
možete pratiti u serijalu
InMagazine - Nova TV

Naš tim liječnika

TV

1

in magazin

Estetske priče naših klijenata
možete pratiti u serijalu
InMagazine - Nova TV

LF Academy

logo

The American Academy of Sleep Medicine (AASM) states that “In an age of constant activity, the solution to improving the nation’s health may lie in helping it sleep better.”

This course will update you on the aetiology, pathogenesis, diagnosis and treatment of obstructive sleep apnea (OSA) and the five other sleep related disorders.

Book 1

Advanced Caucasian and Mediterranean Rhinoplasty

author: Peter JFM Lohuis, MD PhD

“I know of no other book that considers and describes in such exceptional detail about topics such as the rhinoplasty learning curve, the Utrecht questionnaire, and special problems. When I reviewed the references, I can see that the author has done an extensive amount of reading and collated a tremendous amount of valuable information into the book. It has been clearly, concisely and beautifully presented, not just in the form of the photographs, diagrams and graphics, but in its intellectual integrity and clarity. It is one of the most valuable rhinoplasty textbooks that I have had the privilege to read.”


Peter A. Adamson, MD, FRCSC, FACS
Past president of the American Academy of Facial Plastic and Reconstructive Surgery

Instagram feed

KONTAKT

logo

Obratite nam se prijavom na naš online obrazac ili pozivom
na telefonski broj +3851 2444646

Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg
sigurnog online obrasca. Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata
putem telefona ili maila, i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Pošaljite nam svoj upit
s povjerenjem

Radno vrijeme

Pon - Pet     10:00 - 20:00h
Radno vrijeme - narudžbe
Pon - Pet     10:15 - 18:15h

Kontakt

   Telefon: +3851 2444 646
   Email: info@lf-mg.com

Lokacija

   Libertas zgrada 5. i 6. kat
Trg Johna Fitzgeralda Kennedya 6b,
10000 Zagreb

Parkirno mjesto

   Parking osiguran ispred zgrade Poliklinike
uz prethodnu najavu telefonom.