icon

Naši kirurzi su začetnici novih metoda moderne rinoplastike naziva piezo i prezervacijska rinoplastika. Ove tehnike oblikovanja nosa čuvaju sve njegove vitalne strukture - kosti i hrskavice. Rezultat je nos, koji je prirodan, funkcionalan i dugotrajan. 

Uvod

Rinoplastika, poznata i kao korekcija nosa ili plastična operacija nosa, kirurški je zahvat poboljšanja estetskog izgleda nosa, imajući u vidu funkciju nosa.

 

Dok komuniciramo, u isto vrijeme promatramo jedni druge, pratimo poglede očiju i pokrete usana. Upravo u središtu ovog trokuta komunikacije nalazi se nos.

 

Nos koji je prevelik ili nepravilan, brzo privlači pozornost promatrača. Naš pogled odvlači se s očiju i usana, što znatno smanjuje privlačnost skladnog lica.

 

Rinoplastika vraća prirodnu ravnotežu lijepog lica: nos koji je estetski prilagođen nije više toliko primjetan u licu, dok oči i usne postaju izraženije i dominantnije.

 

Tim Poliklinike LF usko je sub-specijaliziran za modernu rinoplastiku, a tijekom dvadesetogodišnjeg međunarodnog iskustva, stekao je priznanje u ovome području, uz napisanu knjigu o modernoj prezervacijskoj rinoplastici, organiziranim skupovima i objavom preko 100 znanstvenih članaka na ovu temu.

 

TRAJANJE ZAHVATA: 2 sata

NATRAG NA POSAO: 10 dana

PUNI OPORAVAK: 3 mjeseca

 

 

Prezervacijska

Prezervacijska rinoplastika, nova je grana moderne rinoplastike, koja ima zadatak pri oblikovanju novog nosa maksimalno sačuvati sve vitalne strukture nosa – kosti i hrskavice. Klasična rinoplastika, bila otvorena ili zatvorena tehnika se zasniva na odstranjenu tih, pokazalo se, vitalnih struktura nosa, pri oblikovanju novog oblika nosa. Problem može nastati zato jer je takav nos manje stabilna, te u budućnosti može uzrokovati deformitete koji su posljedica upravo kirurške traume – rotacija vrška/piggy nos, sedlasti deformitet nosa, V deformitet, iskrivljeni nos i druge. Konačan rezultat takve klasične rinoplastike nije zadovoljavajući i može rezultirati često revizijskom rinoplastikom. Da bismo to izbjegli, u prezervacijskoj rinoplastici kosti se oblikuju – piezo/ultrazvučnom rinoplastikom – umjesto da se lome, dok se hrskavice nosa preoblikuju, reorijentiraju i šivaju umjesto da režu i odstranjuju iz nosa. Rezultat takve moderne rinoplastike je da su naši rezultati prirodni, predvidivi, dugotrajni s puno kraći vremenom oporavka.

 

 

Piezo

PIEZO rinoplastika, koja se naziva i ultrazvučna rinoplastika, nova je tehnologija koja je revolucionirala svijet medicine dopuštajući facijalnim kirurzima da naprave profinjenije konture nosa i režu kosti bez potrebe da ih više lome. Tijekom više od 100 godina kirurzi rinoplastike morali su se oslanjati na isti princip, koristeći čekić i dlijeto da slome vaše kosti kako bi omogućili kretanje kostiju i druge oblike promjena. Ultrazvučna tehnologija otvorila je novo doba mogućnosti liječenja za estetsko oblikovanje kostiju nosa. Piezo koristi visoko selektivnu tehnologiju koja omogućuje promjene na kosti, bez nanošenja traume u susjedno tkivo. Pacijenti imaju koristi od znatno manje boli, modrica i oteklina nakon Piezo rinoplastike te imaju ukupno brže vračaju svakodnevnim aktivnostima.

Prednosti

Prednosti zahvata rinoplastike su iduće:

 • Prirodan i "neoperiran" izgled nosa
 • Poboljšanje funkcije disanja nosa
 • Vraćanje sklada licu
 • Naglašava oči i usnice
 • Siguran zahvat
 • Brz oporavak
 • Dugoročan rezultat

 

 

Priprema

Revizijska rinoplastika se izvodi u općoj anesteziji čiji standardni protokol uključuje laboratorijska testiranja i anesteziološki pregled, na koji ćete biti upućeni prije zahvata.

 

S kirurgom ćete porazgovarati o vašem zdravstvenom stanju: lijekovima koje uzimate, alergijama, navikama, prethodnim operacijama i sl.

 

Nakon dogovorenog operativnog zahvata, dobit ćete detaljne upute kako se ponašati prije, i nakon kirurškog zahvata.

 

Tijek

Općenito

Organizirajte prijevoz kući i nadzor u prvih 24 sata.
Nosite udobnu odjeću na dan operacije.
Ponesite lijekove koje koristite u kliniku.

 

Prijem u klinici

Na dan operacije, nakon prijema, medicinsko osoblje klinike će vas otpratiti u vašu sobu. Vaš plastični kirurg će tada još jednom s vama porazgovarati o tijeku zahvata i odgovoriti na sva vaša pitanja. Anesteziolog će potom obaviti svu potrebnu pripremu za opću anesteziju.

 

Operativni zahvat

Operacija traje od 120 - 160 minuta. Plastični kirurg za lice kroz mali rez na donjem dijelu nosa (unutarnji ili vanjski rez) pristupa svim strukturama nosa – hrskavicama, kostim, nosnom septumu. Ovisno o vašoj anatomiji, te o vašim željama, nos se oblikuje prema principima moderne piezo i prezervacijske rinoplastike. Kosti oblikujemo umjesto da ih lomimo, a hrskavice se modeliraju i reorijentiraju umjesto da se izrezuju. Svi segmenti nosa se posebno šivaju i osiguravaju. Nakon što smo postigli nov zadovoljavajući oblik nosa, šivamo kožu nosa. Na kraju operacije se postavljaju minimalni tamponi u nos, te aluminijski flaster na sam nos.

 

Nakon operacije

Probudit ćete se u operacijskoj sali, a kada se potpuno oporavite od opće anestezije, vratit ćemo vas u vašu sobu za oporavak. Članovi vaše obitelj vas tada mogu posjetiti. Ako se osjećate dobro, te Vaše dobro stanje potvrdi medicinsko osoblje, biti ćete otpušteni na kućnu njegu. To je najčešće već u roku od par sati nakon zahvata, a ukoliko bude potrebno, noć ćete provesti u našoj dnevnoj bolnici, uz 24-satnu njegu medicinskog osoblja.

 

 

Oporavak

Na kućnu njegu možete par sati ili jedan dan nakon operacije. 

 

Dr. Lohuis ili dr. Filipović ostavit će tampone u nosnoj šupljini kako bi se izbjeglo krvarenje. Oni se uklanjaju  već idućeg dana nakon čega ćete moći normalno disati na nos

 

U prva 24 sata moguća je pojava minimalnog oticanja u periorbitalnom dijelu, a posebno ako imate tanku kožu. To će postupno nestati unutar 7 dana.

 

Po završetku revizijske rinoplastike, na nos stavljamo aluminijski flaster, kako bi sačuvali novu strukturu nosa u procesu zacjeljivanja. Flaster i šavovi se uklanjaju 7. dan nakon zahvata.

 

Povratak na posao i svakodnevnim aktivnostima je moguće očekivati 10-14 dana nakon operacije. Bavljenje sportom i nošenje naočala je moguće 3 tjedna nakon operacije.

Rizici

Rinoplastika je vaš osobni izbor prilikom kojega u obzir uzimate moguće ciljeve, prednosti i potencijalne komplikacije.  O svemu tome detaljno ćete porazgovarati s kirurgom prije potpisivanja suglasnosti. Zatražit ćemo vas da potpišete suglasnost kako bismo bili sigurni da u potpunosti razumijete zahvat, rizike i potencijalne komplikacije.

 

Stvaranje malih podljeva na periorbitalnom dijelu lica, najčešća je nuspojava koja u većini slučajeva splasne kroz tjedan dana. 

 

Ostale potencijalne komplikacije rinoplastike izuzetno su rijetke i mogu zahtijevati dodatne tretmane:

 • Loše zacjeljivanje rane
 • Neispunjena očekivanja pacijenta
 • Infekcija
 • Krvarenje iz nosa
 • Teškoće s disanjem

 

O svim ćete potencijalnim rizicima razgovarati s Vašim kirurgom prije pristanka na zahvat. Važno je da s kirurgom na konzultacijama razgovarate o svim pitanjima koje ste pripremili.

 

Cilj

TV

in magazin

Estetske priče naših klijenata
možete pratiti u serijalu
InMagazine - Nova TV

Izjave pacijenata

quote

I did rhinoplasty along with face tight treatment and the results were more than satisfactory. The guys (Boris and Peter) did everything at the same time, very professionally and in the shortest possible timeframe. I was out of tampons in 2 days, and my bruise recovery does not take longer than 7 days. Very gentle approach. Without unnecessary arrivals, with kind and friendly staff and arranging payments where flexibility was at an enviable level, the impression of service in this clinic is for every recommendation. Of course, I don’t even have to mention that my breathing is better now than before, and my facial skin is smooth and tight without any invasive method. Guys, you are the best. :)

J.LJ.
quote

I had unwittingly been suffering from hypopnea for nearly a decade. I did some research and I selected this clinic because it was located in a country where I have many friends. I had already been treated for this by a different physician in Canada, a surgery was done in my nose to remove an obstruction and believed it was better, but I was wrong. The Canadian doctor proposed dealing with the problem by CPAP or further surgeries. Their solution was to remove the first obstacle they find, see if that helps, if not, then remove the next obstacle etc. I had been using caffeine to stay awake, but my physical and mental performance was severely impacted by chronic sleep deprivation. At my first meeting, I was surprised to actually meet Dr. Filipovic, I presumed I would be looked after by an associate Doctor. I explained my suspicions and situation and told him, I do not want to go through multiple procedures to find one that worked. He listened, looked into my nose and proposed that I schedule and undergo a general anaesthesia, where he would be able to insert a camera and record what happens when I actually sleep. In addition I took home a wearable monitor for the night. After these diagnotics, it was found that a mandibular advancement device or CPAP would work for me. CPAP is not good for me because my young children would tear it apart. I had to leave Croatia earlier than planned, when I told his team. They moved heaven and earth to rush the casting, production and shipping of the device to me in Canada. Once I arrived here, his dentist responded to my emails to ensure I had proper guidance on how to adjust and use the device. It works wonderfully and with the clarity of thought that comes from regular sleep, I realized I should have a backup mandibular advancement device made, to use if my device is destroyed by my children. His team again did a wonderful job of using the casting I sent back to produce a 2nd set and ship it to Canada. I have tested the second device for a week now and it works as well as the first. I would highly recommend this team for their professional, courteous and effective effort. If, time & money allows and vanity demands, I would go to this team for a rhinoplasty in the future. Thank you all for improving my quality of life and work performance.

A.P.
quote

For so long I was dissatisfied with the breathing and the appearance of my nose. Of course the first step was to google rhinoplasty and read comments on forums of the people who did it in Croatia. That did not help because the amount of negative experiences only scared me. But I also read that the most important thing is to find a great surgeon so I finally went to meet with dr. Filipović. I met him, he explained the procedure and answered all my questions. On that first meeting I felt so confident that I even reserved a date for my surgery. Finally in November 2020 I had septorhinoplasty performed by dr. Filipović. They arranged that I stayed in the clinic for one day after the procedure. That really meant a lot, and I'm grateful for that. Recovery went fast and well, I almost had no bruising at all. I'm quite sensitive, so I felt some pain in the first 3 days after, but nothing too bad. It is now 2 months post-op and I look and feel better than ever. The result looks really natural, and it fits my face perfectly. The only regret that I have is that I didn’t do it sooner. Dr. Filipović is a miracle worker, and I will forever be grateful to him and his team.

M.K.
quote

I've done plasma skin regeneration and skin boosting treatment there. Clinic is beautiful, stuff is very friendly, young and with great knowledge and experience. I would recommend it to anyone who is looking high quality in every aspect. Thank you!

M.G.

Naš tim liječnika

TV

1

in magazin

Estetske priče naših klijenata
možete pratiti u serijalu
InMagazine - Nova TV

LF Academy

logo

The American Academy of Sleep Medicine (AASM) states that “In an age of constant activity, the solution to improving the nation’s health may lie in helping it sleep better.”

This course will update you on the aetiology, pathogenesis, diagnosis and treatment of obstructive sleep apnea (OSA) and the five other sleep related disorders.

Book 1

Advanced Caucasian and Mediterranean Rhinoplasty

author: Peter JFM Lohuis, MD PhD

“I know of no other book that considers and describes in such exceptional detail about topics such as the rhinoplasty learning curve, the Utrecht questionnaire, and special problems. When I reviewed the references, I can see that the author has done an extensive amount of reading and collated a tremendous amount of valuable information into the book. It has been clearly, concisely and beautifully presented, not just in the form of the photographs, diagrams and graphics, but in its intellectual integrity and clarity. It is one of the most valuable rhinoplasty textbooks that I have had the privilege to read.”


Peter A. Adamson, MD, FRCSC, FACS
Past president of the American Academy of Facial Plastic and Reconstructive Surgery

Instagram feed

KONTAKT

logo

Obratite nam se prijavom na naš online obrazac ili pozivom
na telefonski broj +3851 2444646

Zatražite svoj termin za konzultacije, zahvat ili tretman putem našeg
sigurnog online obrasca. Naše osoblje kontaktirati će Vas u roku 24 sata
putem telefona ili maila, i ponuditi termin koji Vam najviše odgovara.

Pošaljite nam svoj upit
s povjerenjem

Radno vrijeme

Pon - Pet     10:00 - 20:00h
Radno vrijeme - narudžbe
Pon - Pet     10:15 - 18:15h

Kontakt

   Telefon: +3851 2444 646
   Email: info@lf-mg.com

Lokacija

   Libertas zgrada 5. i 6. kat
Trg Johna Fitzgeralda Kennedya 6b,
10000 Zagreb

Parkirno mjesto

   Parking osiguran ispred zgrade Poliklinike
uz prethodnu najavu telefonom.