Odaberite jedan od multidisciplinarnih centara.

Vene

UVOD

LF Centar za Vene pruža cjelokupnu uslugu dijagnostike i liječenja proširenih vena.

 

Proširene vene na nogama predstavljaju jedan od vrlo čestih medicinskih problema u svjetskoj populaciji, te osim što su zdravstveni problem, utječu i na kvalitetu života pojedinca.

 

Smatra se da je preko 30 do 40% populacije zahvaćeno ovim problemom, osobito žene i to gotovo dva do tri puta češće nego muškarci. Da je bolest prisutna kroz cijelu povijest čovječanstva govori i činjenica o sačuvanim prvim zapisima, još iz vremena antičke Grčke.

 

Razvojem medicine omogućena je bolja spoznaja o nastanku bolesti i time liječenju proširenih vena, koje danas obuhvaća čitavu lepezu modernih metoda liječenja.

 

SIMPTOMI

Ovo su neki od simptoma koji ukazuju da vam treba pomoć specijalista u LF Centru za Vene:

 

  • - bolovi i otok nogu
  • - crvenilo kože (dermatitis)
  • - tamnjenje kože (hiperpigmentacija)
  • - svrbež
  • - osjećaj težine 
  • - "mravinjanja" u nogama
  • - noćni grčevi.

 

DIJAGNOZA

Kao preduvjet pravilnom pristupu u liječenju proširenih vena, neophodan je pravilan odabir pacijenta. Osim kozmetičkih problema, koji se manifestiraju u vidu površinskih varikoziteta i naglašenog venskog crteža (teleangiektazije i retikularne vene), zastupljeni su i  zdravstveni problemi, koji limitiraju normalno funkcioniranje u svakodnevnom životu.

 

Prvi korak u liječenju proširenih vena nogu je klinički pregled, uz detaljno uzetu anamnezu. Svakako u obzir treba uzeti eventualno postojanje drugih bolesti, osobito aterosklerotske bolesti perifernih arterija nogu, koje u tim situacijama znatno mijenja pristup u liječenju proširenih vena.

 

Slijedeći korak je pravilno dijagnosticiranje bolesti, koji se temelji na detaljnom UZV dopleru vena nogu. Time se utvrđuje postojanje promjena na površinskom i/ili dubokom  venskom sustavu, koje prestavljaju uzrok proširenih vena nogu i time omogućuje pravilno planiranje i odabir najbolje metode u daljnjem liječenju proširenih vena. Osobito treba naglasiti kako je individualni pristup u liječenju upravo jedini i najbolji način liječenja proširenih vena.

 

 

LIJEČENJE

Koristimo znanje i iskustvo u kombinaciji s najnaprednijim tehnologijama u kreiranju individualnog, korak po korak, pristupa liječenju u svakom pojedinačnom slučaju.

 

Metode kojima liječimo probleme proširenih vena su:

 

  • Sklerozacija proširenih venapredstavlja metodu liječenja, pri kojoj se ubrizgavanjem kemijskog sredstva u proširenu venu izaziva oštećenje unutarnjeg sloja stijenke vene (endotela vene) i na taj način stvara ablacija vene (sljepljivanje vene)
  • Radiofrekventna ablacija vena (RFA) - predstavlja jednu od naprednih metoda endovenskog liječenja (endovenska termalna ablacija)

Sve o sklerozaciji proširenih vena

Sklerozacija vena predstavlja metodu liječenja, pri kojoj se ubrizgavanjem kemijskog sredstva u proširenu venu izaziva oštećenje unutarnjeg sloja stijenke vene (endotela vene) i na taj način stvara ablacija vene (sljepljivanje vene). U tu svrhu koristi se tekući sklerozans ili sklerozantna pjena. Izbor sklerozansa (tekući ili pjenasti) ovisi isključivo od veličine tretirane vene, odnosno da li se radi o glavnom površinskom venskom stablu, njezinim glavnim ograncima, varikozitetima ili retikularnim venama i teleangiektazijama ("kapilare"). Tekući sklerozans je našao svoju prednost kod tretiranja vena manjeg promjera (retikularnih vena i teleangiektazija), dok je sklerozantna pjena prvi izbor u tretiranju vena većeg promjera. To proizilazi iz činjenice što zrak u vidu finih mjehurića, pjenastom sklerozansu omogućuje bolji kontakt sa unutarnjom stijenkom vene, na način da istiskuje krv u tretiranoj veni i time stvara bolji efekt sklerozacije, a istovremeno omogućuje da se sa manjom količinom sklerozansa ostvari sličan adekvatan efekt u "velikim" venama (manja količina, ali veći volumen sklerozansa).

 

Cilj sklerozacije je trenutačno potpuno zatvaranje proširene vene, koja se vremenom pretvori u vezivni tračak (najpoželjniji scenarij). U određenom broju slučajeva, sklerozans zbog povećanog volumena krvi u veni ne ostvari potpuni i adekvatan kontakt sa stijenkom vene te u tom slučaju dolazi do stvaranja tromba i razvoja tromboflebitisa (upale vene), koji najčešće rezultiraju lokalnim promjenama mekog tkiva u smislu stvaranja indurata (zadebljanja kože i podkožnog tkiva), crvenila, topline i bolnosti kože na tretiranom mjestu. U toj situaciji vremenom najčešće dolazi do djelomične ili potpune rekanalizacije tretirane vene (ponovnog "otvaranja" vene). Tada se po potrebi ista vena može ponovno tretirati.

 

Isto tako postoje opisane i druge sistemske i lokalne komplikacije nastale primjenom sklerozansa, ali ukoliko se sklerozacija učini na adekvatan način i od strane visoko stručne osobe (vaskularni kirurg), komplikacije su svedene na minimum i iznimno su rijetke.

 

Nakon zahvata sklerozacije preporuča se nošenje kompresivnih čarapa 1. ili 2.stupnja kompresije (ovisno od veličine tretirane vene). Trenutačno još uvijek ne postoji znanstveno utemeljena činjenica o duljini nošenja kompresivnih čarapa nakon postupka sklerozacije, ali je u većini slučajeva preporučeno nošenje kompresivnih čarapa je u trajanju od tri tjedna (naglašavam individualni pristup).

 

Pročitajte više

Što je radiofrekventna ablacija vena?

Radiofrekventna ablacija proširenih vena predstavlja jednu od naprednih metoda endovenskog liječenja (endovenska termalna ablacija). Ova metoda je u uporabi još od 1999.god te kao i svaka druga metoda, do danas je znatno unaprijeđena, u skladu sa razvojem tehnologije. Našla je svoju veliku primjenu u liječenju glavnog površinskog venskog stabla, kao najčešćeg uzroka proširenih vena na nogama (insufuficijencije vene safene magne i vene safene parve).

 

Dakle cilj ove metode je otkloniti uzrok proširenih vena, koji u 60 do 70% bolesnika ima uzrok upravo u inkompetenciji ("lošem funkcioniranju") zalistaka u glavnim površinskim venama nogu (vena safena magna i vena safena parva).

 

Postoji nekoliko različitih uređaja za radiofrekventnu ablaciju: Celon RFITT (radiofrequency induced thermal therapy- bipolarna RF), FCare System EVRF (monopolarna RF) i VNUS ClosureFast (Medtronic Venefit). Razvojem katetera za radiofrekventnu ablaciju ClosureFast, znatno je unaprijeđeno liječenje te su eliminirani neželjeni efekti tijekom i nakon tretiranja vena prethodnim uređajima. ClosureFast kateterima je eliminiran negativni efekt dosadašnje slow pullback tehnike te je omogućeno kontrolirano segmentalno tretiranje vene temperaturom od 120°C i time smanjena mogućnost perforacije vene ("pucanja" vene) pri uporabi visoke doze toplinske energije.

 

Kako ova metoda funkcionira?

 

Naime kateter za radiofrekventnu ablaciju sadrži na svom vrhu sondu, koja emitira radiofrekventne valove, koji u interakciji sa unutarnjom stijenkom vene (endotelom vene) oslobađaju toplinu, što dovodi do oštećenja i samim time ablacije ("sljeplivanja") vene, koja se vremenom pretvori u vezivni tračak. Kao krajnji rezultat dobije se potpuno zatvorena glavna površinska vena, koja više ne puni varikozitete (proširene vene).

 

Sam postupak je relativno bezbolan, kratak i jednostavan za bolesnika. Sastoji se od perkutanog (preko kože) uvođenja katetera za radiofrekventnu ablaciju u glavnu površinsku venu, koja je uzrokom proširenih vena nogu (vena safena magna ili vena safena parva). Kateter se uvodi i pozicionira u veni pod kontrolom ultrazvuka (sa vrhom sonde do 2cm ispod safenofemoralnog ili safenopoplitealnog ušća- mjesta utoka tretiranih glavnih površinskih vena u duboke vene noge). Zatim se također pod kontrolom ultrazvuka aplicira razrijeđeni lokalni anestetik, tzv.tumescentna anestezije, koja osim što dijeluje kao anestetik (bezbolna metoda), ima ulogu da dodatno stisne tretiranu venu i time omogući bolji kontakt sonde sa unutarnjom stijenkom vene (bolja uspješnost metode) te djeluje i kao toplinski izolator (štiti okolno tkivo i kožu od toplinskog oštećenja). Nakon što se aplicira tumescencija i dodatno provjeri pozicija vrha sonde kreće sam postupak radiofrekventne ablacije. Kateter se spaja sa uređajem (generatorom radiofrekventnih valova) te nakon započinjanja odašiljanja radiofrekventnih valova sonda se povlači svakih 7cm na svakih 20 sekundi (ciklus u prvih 7cm se ponavlja dva do tri puta). Dakle sam postupak RFA traje dvije do tri minute, ovisno o dužin tretirane vene. Tijekom zahvata, ukoliko dođe do bilo kakvog ostupanja od pravilne ispostave toplinske energije, uređaj signalizira zvučnim signalom te automatski prestaje sa radom, što ponovno govori o tome koliko je sigurna ova metoda liječenja. Po završetku tretmana glavne vene, u istom aktu slijedi još tretiranje varikoznih vena (proširenih vena) i to miniflebektomijom (klasična metoda odstranjivanja varikoziteta posebnim kukicama kroz male incizije- "ubode" na koži cca 2mm) i/ili sklerozacijom (ponovno naglašavam individualni pristup).

 

Prednosti ove metode liječenja u odnosu na klasično kirurško liječenje su brojne, a kao vodeće se ističu: bezbolna metoda, kratko trajanje zahvata, bez klasičnih kirurških rezova i ožiljaka, minimalni ili gotovo nikakav rizik od postproceduralne infekcije, trenutačni nestanak simptoma i brzi oporavak.

 

Osim toga u usporedbi sa drugim endovaskularnim tehnikama, poput EVLA (endovenska laserska ablacija) zabilježen je znatno manji postproceduralni upalni odgovor organizma, koji bi eventualno doveo do pojave komplikacija u smislu hiperpigmentacije kože (tamnjenje kože) i induracije (otvrdnuće) podkožnog tkiva te tromboflebitisa (prolazna upala vene). 

 

Da bi se izbjegle moguće komplikacije i dobili izrsni rezultati liječenja, neophodno je da  operacijski zahvat učini iskusna osoba (vaskularni kirurg).

Pročitajte više

pregled

Pošaljite upit ili nas kontaktirajte odmah