Operacija štitnjače

Riješite se po život opasnih komplikacija

Operacija štitnjače - riješite se po život opasnih komplikacija

Problemi sa štitnjačom nisu rijetka pojava te se većina tegoba može riješiti konzervativnim metodama liječenja. No, u nekim je slučajevima operacija štitnjače najbolje, ili čak jedino rješenje.

Ipak, zahvaljujući razvoju medicine i tehnologije, operacija štitnjače se danas smatra rutinskim i učinkovitim zahvatom s rijetkim komplikacijama.

Što je štitnjača i koja je njena uloga?

Štitnjača je žlijezda koja se nalazi na prednjoj strani vrata, a zbog svoja dva režnja oblikom podsjeća na leptira. Veličine je oko 5cm, čime se smatra najvećom endokrinom žlijezdom u ljudskom tijelu.

Kada se neka žlijezda uvrsti pod kategoriju endokrinih žlijezdi, to znači da se njezini hormoni luče izravno u krvotok organizma. U slučaju štitnjače, to su hormoni T3 i T4, čija je uloga održavanje rada metaboličkog sustava.

Temperatura tijela, brzina disanja i rada srca, biološki sat ili peristaltika crijeva samo su neke od brojnih metaboličkih funkcija koje se vrše pod kontrolom štitne žlijezde.

Lučenje hormona štitnjače je od velike važnosti za pravilan rad središnjeg živčanog sustava, a poremećaji u radu žlijezde mogu ozbiljno ugroziti vaše zdravstveno stanje.

Kako nastaju poremećaji štitnjače?

Štitnjača kontrolira rad i brzinu cjelokupnog metabolizma vašeg organizma. To čini lučenjem hormona trijodinina (T3) i tiroksina (T4) izravno u krv. 

No, da bi štitnjača pravilno vršila svoju funkciju, potrebna joj je pomoć hipofize. Jednom kada prepozna loš rad štitnjače, hipofiza luči hormon tireotropin (TSH). Ovaj hormon potiče štitnjaču da radi brže ili sporije, ovisno o okolnostima ponašanja organizma.

Sporiji rad štitnjače još je poznat kao hipotireoza, a možete ju prepoznati po simptomima kao što su dobivanje tjelesne mase, umor, usporeno pričanje, sporiji rad srca, bolovi u mišićima, zatvor, povećana sklonost depresiji, poremećaju raspoloženja i pamćenja itd

Potpuno suprotna reakcija javlja se kod hipertireoze. Kod ovog poremećaja štitnjača luči previše hormona T3 i T4 te joj je rad pojačan. Niske količine TSH su u toj situaciji normalne jer hipofiza čini sve kako bi usporila rad štitne žlijezde.

U slučaju hipertireoze možete primijetiti simptome kao što su ubrzani rad srca, opadanje kose, hiperaktivnost, insomnija, gubitak na težini unatoč povećanom apetitu, poremećaji menstrualnog ciklusa, smanjen libido, učestala stolica i mokrenje itd. 

Osim poremećaja u brzini rada štitnjače, nedostatak joda u organizmu također može prouzročiti lošu funkciju žlijezde. Naime, jod je osnovni element potreban za pravilnu sintezu hormona štitnjače, a smanjena količina može rezultirati gušavošću.

Gušavost ili struma, termin je koji se koristi za povećanu štitnjaču. Povećana štitnjača obično ne izaziva veće smetnje u organizmu, ali može uzrokovati osjećaj pritiska u grlu, otežano disanje i gutanje

Uzročnici navedenih poremećaja mogu biti razne bolesti:

 • Hashimotov sindrom

Nastaje zbog poremećaja imunološkog sustava i genetske predispozicije. Češće uzrokuje hipotireozu, iako ni hipertireoza nije isključena. 

 • Basedowljeva i Gravesova bolest

Autoimune bolesti koje uzrokuju hipertireozu.

Od bolesti štitnjače češće obolijevaju žene

Kada je potrebna operacija štitnjače?

Poremećaji u radu štitnjače najčešće se liječe korištenjem raznih lijekova ili konzumacijom hormona. Tako se, primjerice, hipotireoza doživotno liječi levotiroksinom, proizvedenim hormonom štitnjače

Hipertireoza se jednako tako može liječiti usporavanjem rada štitnjače lijekovima, kao što su beta blokatori ili tireostatici. No, ako je slučaj ekstreman, operacija je najbolje rješenje.

Operacija štitnjače obavlja se:

 • Kada imate sumnjiv čvor na štitnjači 
 • Kada imate preveliku štitnjaču koja vam smeta prilikom gutanja i disanja
 • Kada bolujete od hipertireoze

Kako izgleda priprema za operaciju štitnjače?

Ako primjećujete neke od navedenih simptoma, naručivanje na pregled najbolje je rješenje za uspostavu dijagnoze i davanje primjerene terapije.

U Poliklinici Lohuis Filipović provodimo niz dijagnostičkih pregleda kao što su:

 • Laboratorijske krvne pretrage

Na temelju iščitavanja vaše krvne slike promatramo bilo kakve abnormalnosti u količini hormona T3 i T4 te TSH. Viškom ili nedostatkom nekih od ovih hormona lako možemo doći do zaključka o kojem poremećaju je riječ. 

Ultrazvukom nastojimo detaljno pregledati štitnjaču, uvećane doštitne žlijezde te čvorove na vratu koji bi mogli uputiti na zloćudne bolesti.

 • Citološka punkcija štitnjače

Uzimanjem uzorka štitnjače, doštitne žlijezde i limfnih čvorova iglom, mikroskopski i kemijski ispitujemo tkivo/stanice kako bi otkrili pravu dijagnozu. Pregled se izvodi pod kontrolom ultrazvuka, a kratkim ubodima igle uzima se uzorak. 

Nakon obavljenih pregleda provodimo konzultacije na kojima vam dajemo smjernice i mjere opreza kojih se morate pridržavati prije i poslije zahvata.

Kako bi zahvat prošao sa što manje komplikacija od potrebno je

 • Ne jesti ništa 6 sati prije zahvata

Razlog tome je primjena opće anestezije koja ponekad može nadražiti refleks za povraćanje.

 • Ne trošiti tablete koje razrjeđuju krv 

Tablete poput Aspirina ili Andola mogu prouzročiti povećano krvarenje zbog otežanog zgrušavanja. 

 • Obavijestiti na moguće poremećaje zgrušavanja krvi

Ova informacija nam je od velike važnosti u davanju završne odluke provođenja operacije.

 • Obavijestiti na moguće alergije

Obavezno nas informirajte o mogućim alergijama na anesteziju ili materijale koji se koriste prilikom operacije, poput lateksa. 

Prije operacije dođite s pratnjom, jer djelovanje opće anestezije je prisutno i nekoliko sati nakon što se probudite. Stoga, bilo kakvo upravljanje vozilom nije preporučljivo.

Vaše zdravlje nam je prioritet, stoga vam nastojimo pružiti što jasnije upute koje će ubrzati oporavak te spriječiti komplikacije jednom kada napustite našu ordinaciju.

Kako izgleda operacija štitnjače?

Dolaskom u salu smjestit ćete se na operacijski stol, nakon čega će vas anesteziolog ''uspavati'' općom anestezijom. Tijekom operacije on će promatrati vaše vitalne funkcije i ostale parametre bitne za operaciju.

Jednom kada utonete u nesvjesno stanje, u dišne puteve vam se postavlja tubus kako biste mogli normalno disati.

Nakon što ste u potpunosti spremni za operaciju, kirurg glave i vrata preuzima inicijativu.

Kirurg operaciju započinje rezom na vratu, a veličina reza ovisi o veličini tkiva kojeg se treba odstraniti. Jednom kada je napravljen otvor, kirurg odstranjuje jedan ili oba režnja štitnjače. 

Nakon odstranjivanja kirurg zatvara ranu, a anesteziolog vas potom toga budi.

Koliko traje operacija štitnjače?

Ovisno o veličini štitnjače, mogućim komplikacijama te ozbiljnosti zahvata, operacija može trajati između 45 minuta i 3 sata

No, ponavljamo, operacija je bezbolna jer izvodi se pod djelovanjem opće anestezije, što znači da se operacije nećete ni sjećati.

Kako izgleda oporavak nakon operacije štitnjače?

Nakon operacije se najvjerojatnije nećete sjećati prvih sat vremena. To je normalna nuspojava djelovanja opće anestezije. 

Poslije zahvata možete osjećati bol u vratu, zbog čega probajte izbjegavati brze trzaje ili zabacivanje glave.

Blaga bol i neugoda prilikom gutanja su također normalne nuspojave, a one se pojavljuju zbog umetnutog tubusa i ostalih alata za operaciju. Te tegobe prestaju kroz 24-48 sati nakon operacije. 

Kako bismo izbjegli nakupljanje tekućina na mjestima rezova i uklonjenog tkiva, na sam kraj otvora postavlja se dren s malom bočicom. Ova drenaža će biti uz vas jedan do tri dana nakon zahvata, a uklanja se onda kada je količina tekućine u bočici minimalna. 

Nakon tjedan dana skidate šavove, a potpuni oporavak nastupit će nakon nekoliko tjedana.

Ožiljak nakon operacije ne smijete izlagati suncu bar 6 mjeseci, a ako ste izloženi, obavezno nanosite kreme s UV zaštitom.

Nakon zahvata naručit ćemo vas na nekoliko pregleda kako bismo promatrali vaš oporavak i zdravstveno stanje, ali i kako bismo vam napravili plan za nadomjesnu terapiju (više nemate štitnjaču koja vam je lučila potrebne hormone).

Postoje li komplikacije nakon operacije?

Komplikacije, kao i u svakom zahvatu, nisu isključene. No, ako je operacija pravilno izvedena te ako se pridržavate uputa koje smo vam dali, komplikacije će biti minimalne

Ozbiljne komplikacije su  rijetke te se pojavljuju samo u 2% slučajeva

 • Povreda povratnog živca koji kontrolira glasnice 

Ovaj živac prolazi kroz štitnjaču, a u slučaju da je kirurg slučajno prerezao jedan od živaca, naočitiji simptom bit će promuklost.

Ako dođe do presijecanja oba živca, simptomi su otežano disanje i osjećaj gušenja, ponekad je potrebno učiniti otvor na dušniku - traheotomiju. 

 • Povreda doštitnih žlijezda

Doštitne žlijezde dužne su za regulaciju kalcija u organizmu. U slučaju njihove ozljede može doći do lošije sinteze kalcija, a najčešći simptomi su trnci na licu, nogama i rukama te grčenje mišića. 

Kao posljedica ove ozljede možda ćete morati doživotno trošiti nadomjesnu terapiju kalcija, iako je najčešće poremećaj kalcija prolazan, te oporavak slijedi kroz nekoliko tjedana. 

 • Obilno krvarenje

Obilno krvarenje nakon zahvata ozbiljna je komplikacija te će zahtijevati hitno kirurško otvaranje operiranog područja i zaustavljanje krvarenja. 

Kakva je prehrana nakon operacije štitnjače?

Ako imate problema s gutanjem, preporučujemo vam konzumaciju meke hrane i tekućina, poput jogurta, pudinga, sladoleda ili zobene kaše

Ovo možete jesti sve dok se ponovno ne osjećate ugodno konzumirati hranu koju redovno jedete.

Tko je najbolji kirurg za operaciju štitnjače?

Teško je reći imamo li tim najboljih kirurga za operaciju štitnjače. No, ono s čime se sigurno možemo složiti jest da u Poliklinici Lohuis Filipović svoj posao odradimo od početka do kraja, u nadi da ćemo vam promijeniti život nabolje.

Naš tim otorinolaringologa/kirurga za vrat i glavu i anesteziologa već neko vrijeme surađuje u tretiranju najčešćih zdravstvenih poremećaja s kojima nam dođete u ordinaciju. 

Operacija štitnjače samo je jedna od mnogih zahvata za koje smo se pobrinuli, a naši klijenti vraćaju nam se za zadovoljstvom, ali samo na preglede. 

Ako primjećujete kako vaša štitnjača trpi više od onoga što može izdržati, naručite se na pregled već danas! Nazovite +3851 2444 646 ili ispunite naš online obrazac.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Dr.sc. Sandra Baranović, dr.med.

Dr.sc. Sandra Baranović, dr.med.

specijalistica otorinolaringologije

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

Doc.dr.sc. Boris Filipović, dr.med.

otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata, FEBORL-HNS, IBCFPRS