Sklerozacija vena

Najbolja nekirurška metoda za liječenje proširenih vena

Sklerozacija vena- najbolja nekirurška metoda za liječenje proširenih vena

Proširene vene su sve češća dijagnoza onih koji su se u potpunosti prilagodili modernom stilu života. 

Bilo da ste stari ili mladi, proširene vene vrlo lako mogu postati dio vaše svakodnevnice; sjedenje u uredu, nedostatak fizičke aktivnosti te naposlijetku nutritivno siromašna hrana čine vašu zdravstvenu sliku skloniju tegobama kardiovaskularnog sustava

No, ni njih se nije nemoguće riješiti. Zahvaljujući iznimnom napretku medicine i tehnologije, uklanjanje proširenih vena danas je stvar rutine. Za ozbiljne slučajeve proširenih vena dokazano najbolja metoda jest laserska operacija, a za tretiranje proširenih kapilara na površini kože daleko je poznatija sklerozacija

Saznajte što je sklerozacija vena, na kojem principu djeluje te sve što trebate znati prije nego što se odlučite na taj zahvat.

Što je sklerozacija vena?

Sklerozacija vena jest postupak uklanjanja proširenih vena, točnije proširenih kapilara na površini kože. Ovaj zahvat karakterističan je po tome što ne spada u kirurške zahvate, čime je automatski pozitivno prihvaćen među našim klijentima. 

Cilj sklerozacije je trenutačno potpuno zatvaranje proširene vene, koja se vremenom pretvori u vezivni tračak (najpoželjniji scenarij).

Još poznatija kao skleroterapija, ovaj postupak temelji se na principu onespobljavanja funkcije oboljele kapilare. Jednom kada venska ovojnica oslabi, krv više ne teče jednakom brzinom do srca. Zapravo, dolazi do suprotnog; krv se ili zadržava na istom mjestu, ili se vraća onim smjerom otkuda je i došla. 

Ono što skleroterapija omogućava jest potpuno zatvaranje površinskih vena čime se krv samostalno preusmjerava u zdrave i funkcionalne krvne žile. Jednom zatvorena, vena gubi svoju funkciju te s vremenom propadne, mijenjajući se u vezivno tkivo. 

Koja je razlika između sklerozatne pjene i tekućine?

Ubrizgavanjem kemijskog sredstva u proširenu venu izaziva se oštećenje unutarnjeg sloja stijenke vene (endotela vene), te se na taj način stvara ablacija vene (sljepljivanje vene). 

U tu svrhu koristi se tekući sklerozans ili sklerozantna pjena. Izbor sklerozansa (tekući ili pjenasti) ovisi isključivo od veličine tretirane vene; katkad se tretira površinsko vensko stablo, njegovi glavnim ogranci, varikoziteti ili retikularne vene i kapilare.

Tekući sklerozans je našao svoju prednost kod tretiranja vena manjeg promjera (retikularnih vena i teleangiektazija), dok je sklerozantna pjena prvi izbor u tretiranju vena većeg promjera. 

To proizlazi iz činjenice što zrak u vidu finih mjehurića, pjenastom sklerozansu omogućuje bolji kontakt sa unutarnjom stijenkom vene, na način da istiskuje krv u tretiranoj veni i time stvara bolji efekt sklerozacije, a istovremeno omogućuje da se s manjom količinom sklerozansa ostvari sličan efekt u "velikim" venama (manja količina, ali veći volumen sklerozansa).

Sklerozatna pjena pokazala se kao učinkovitijom metodom, iako obje metode daju dobre rezultate te se temelje na istom principu. Dok tekućina spaja stijenke krvnih žila, čime se sprječava protok krvi, pjena direktno oštećuje te razgrađuje proširenu venu. 

Obje metode provode se ubrizgavanjem kroz injekciju, zahvat je bezbolan u oba slučaja, jednako kao i oporavak, za kojeg vrijede ista pravila u obje metode. 

Koje su prednosti sklerozacije vena?

Glavna prednost ovog zahvata je brzina i jednostavnost koja je potrebna za liječenje proširenih vena. Zahvat traje nekoliko minuta, a nakon tretmana naši klijenti nastavljaju sa svakodnevnim aktivnostima kao da ni nisu bili na terapiji. 

Zahvat je bezbolan i posebno zanimljiv za promatranje. Jedino što možete osjetiti jest blago peckanje nakon završetka terapije. 

Nakon zahvata mogućnost ponavljanja istog problema je rijetka, osim ako su obližnje, zdrave vene također podlegle istim simptomima te ako se ne pridržavate uputa koje su vam dane nakon zahvata. 

Je li sklerozacija pravo rješenje za vas?

Ako primjećujete oticanje nogu, osjećaj tromosti, crvenilo, ili čak zatezanje, možda je vrijeme da posjetite svog obiteljskog doktora koji će vam dati dijagnozu te vas uputiti za daljnje korake. 

Prepoznatljivi simptom proširenih vena su izražene i vidljive vene, od kojih posebno ''uznemirujuće'' mogu biti one deblje tzv. savijene vene, ili manje kapilare koje izgledaju poput delte rijeke. 

Ako i dalje smatrate da je sklerozacija pravo  rješenje za vas, potrebno je napomenuti kako se taj zahvat vrši na venama koje su u promjeru manje od 5mm. U slučaju većih proširenih vena, sklerozacija neće biti od koristi, već ćete se trebati odlučiti za kompleksnije zahvate, kao što je radiofrekvencijska ablacija vena

Stoga, kada je sklerozacija pravo rješenje za vas? U većini slučajeva onda kada su u pitanju samo proširene kapilare na površini kože, još poznatije kao varikozne vene. Ostale, veće vene bit će najbolje eliminirane laserskom operacijom

Kako izgleda sklerozacija vena?

Za razliku od ostalih kirurških postupaka uklanjanja proširenih vena, za ovaj se zahvat ne morate posebno pripremati. Dolaskom u ordinaciju oblačite jednokratnu odjeću, a nakon toga odlazite do sale gdje će vam liječnik obaviti zahvat.

Jednom kada se ultrazvukom pronađe oboljela vena, liječnik će u samu venu ubrizgati injekciju u kojoj se nalazi tekućina ili pjena sa sklerozatnim tvarima, odnosno tvarima koje uzrokuju trajno sužavanje vena. 

Tvar koja se koristi tijekom sklerozacije nadražuje sluznicu proširenih vena zbog čega se one skupe te time blokiraju krv. S vremenom dođe do propadanje krvne žile, a krv se preusmjeri kroz nove, zdrave vene. 

Tijekom zahvata lokalna anestezija nije ni potrebna, zbog zaista malog promjera inzulinske igle koja penetrira vašu kožu gotovo bez ikakve boli. 

Jednom kada liječnik ubrizga sklerozatnu tekućinu, moći ćete vidjeti momentalnu promjenu na mjestu proširenih kapilara. Ovaj prizor zanimljiv je brojnim pacijentima jer točno mogu svjedočiti postepenom zatvaranju bolesnih vena

Jednom kada vam je ubrizgana sklerozatna tekućina ili pjena, na mjesto uboda stavlja se gaza ili tupfer kojeg ste dužni držati 24 sata nakon tretmana.

Oporavak nakon sklerozacije vena

Nakon sklerozacije vena možete komotno nastaviti s većinu aktivnosti, dok god je u umjerenoj razini, bez velikog opterećenja za vaše tijelo. Tako biste, primjerice, trebali izbjegavati dugotrajno stajanje i sjedenje

Učinkovitost ove terapije je između 50-70%, što znači da ako se ne pridržavate uputa liječnika, postoji šansa da vam se proširene vene ponovo pojave.

Upravo zbog nešto slabije učinkovitosti, postoji mogućnost da vas se naruči na još tretmana u razmaku od 3-6 tjedana.  

Ovi se zahvati više preporučaju zimi kada dijelovi tijela nisu izloženi suncu i toplini, koje može ponovo prouzročiti simptome proširenih vena. 

Nakon zahvata ponekad se preporuča i nošenje elastične čarape, no to je češći prizor kod laserske operacije vena. Za još brži oporavak, liječnik vam može prepisati i tablete koje ojačavaju vene te time ubrzavaju generalni oporavak, jednako kao što smanjuju šanse za ponavljanjem istih tegoba. 

Postoje li ikakve komplikacije nakon zahvata?

Zbog jednostavnosti ovog postupka, komplikacije su zaista vrlo rijetke. No, nisu nemoguće. Ako primijetite lagano peckanje, crvenilo, svrbež ili oteklinu, nema potrebe za brigom. Ovakvi su prizori normalni nakon sklerozacije te ne traju duže od par dana.

Ako se ne pridržavate savjeta i uputa vašeg liječnika, riskirate povratak proširenih vena na istome mjestu. No, ako ste oprezni i odgovorni, vrlo lako ćete izbjeći bilo kakve komplikacije. 

Od ostalih nuspojava postoji mogućnost hiperpigmentacije, ili zatamnjenja kože, zbog djelovanja tvari na okolno područje, no to je češći slučaj kod sklerozacije s pjenom.

U određenom broju slučajeva, sklerozans zbog povećanog volumena krvi u veni ne ostvari potpuni i adekvatan kontakt sa stijenkom vene te u tom slučaju dolazi do stvaranja tromba i razvoja tromboflebitisa (upale vene), koji najčešće rezultiraju lokalnim promjenama mekog tkiva u smislu stvaranja indurata (zadebljanja kože i pokožnog tkiva), crvenila, topline i bolnosti kože na tretiranom mjestu. 

U toj situaciji vremenom najčešće dolazi do djelomične ili potpune re-kanalizacije tretirane vene (ponovnog “otvaranja" vene). 

Tada se po potrebi ista vena može ponovno tretirati. Isto tako, postoje opisane i druge sistemske i lokalne komplikacije nastale primjenom sklerozansa, ali  ako se sklerozacija učini na adekvatan način i od strane visoko stručne osobe (vaskularni kirurg), komplikacije su svedene na minimum i iznimno su rijetke.

Kolika je cijena skleroterapije?

Nastojimo vam pružiti najbolji tretman uz ugodnu atmosferu, a naše stručno osoblje pobrinut će se da vam ostanemo u što boljem sjećanju. 

Skleroterapija rutinski je zahvat kojeg provodimo na dnevnoj bazi, a naš pristup je jednostavan, praktičan i efikasan. 

Cijena skleroterapije ovisi o nizu faktora, a za više informacija o ovom zahvatu možete nas kontaktirati pozivom na +3851 2444 646 ili ispunjavanjem našeg online obrasca putem kojeg nam možete opisati vaše probleme s proširenim venama te se raspitati o raznolikosti usluga koje nudimo u poliklinici.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Dr. sc. Andrej Šitum, dr. med.

Dr. sc. Andrej Šitum, dr. med.

specijalist opće kirurgije, subspecijalist vaskularne kirurgije