Radiofrekventna ablacija vena

Najefikasnija metoda za uklanjanje proširenih vena

Radiofrekventna ablacija vena- Najefikasnija metoda za uklanjanje proširenih vena

Problemi s proširenim venama postaju sve češći u dinamičnom okruženju modernog stila života; sjedenje u uredu, čekanje u redu, vožnja u automobilu - sve te navedene rutine naše tijelo plaća postepenim narušavanjem zdravlja. 

Proširene vene su stoga čest slučaj koji vas danas može zahvatiti u bilo kojoj životnoj dobi, te vam time otežati ionako turbulentni stil života. 

Srećom, postoje brojne metode u području vaskularne kirurgije koje bi adekvatno mogle ukloniti vaše probleme proširenih vena.  Neke od njih uključuju operaciju laserima, sklerozaciju i radiofrekventnu ablaciju vena koja se svakodnevno primjenjuje u našoj poliklinici te koja pokazuje izuzetne rezultate na našim klijentima. 

Što je radiofrekventna ablacija vena?

Ovaj rutinski zahvat temelji se na metodi zatvaranja protoka krvi kroz oboljele proširene vene. Ova se operacija pokazala najučinkovitijom metodom od svih ostalih zahvata na području vaskularne kirurgije.

Zamijenila je tradicionalni, kirurški pristup, pri kojem se oboljela vena odstranila iz organizma. Zahvaljujući modernoj tehnologiji, ova se operacije danas izvodi bez ikakvih komplikacija ili suvišnih rezova. 

Pobrinuli smo se da vam tijekom zahvata bude što ugodnije, a i sama operacija se izvodi pod djelovanjem lokalne anestezije, čime je bol potpuno eliminirana. Radiofrekventna ablacija omogućila je našim klijentima brz oporavak te trajno rješavanje problema proširenih vena.  

Radiofrekventna ablacija proširenih vena predstavlja jednu od naprednih metoda endovenskog lijecenja (endovenska termalina ablacija). 

Ova metoda je u uporabi još od 1999.god, te, kao i svaka druga metoda, do danas je znatno unaprijeđena, u skladu s razvojem tehnologije. Našla je svoju veliku primjenu u liječenju glavnog površinskog venskog stabla, kao najčešćeg uzroka proširenih vena na nogama.

Cilj ove metode je otkloniti uzrok proširenih vena, koji u 60 do 70% bolesnika ima uzrok upravo u inkompetenciji zalistaka u glavnim površinskim venama nogu. 

Postoji nekoliko razliéitih uredaja za radiofrekventnu ablaciju: 

 • Celon RFITT (radiofrequency induced thermal therapy- bipolarna RF)
 • FCare System EVRF (monopolarna RF) i VNUS
 • ClosureFast (Medtronic Venefit). 

Razvojem katetera za radiofrekventnu ablaciju ClosureFast, znatno je unaprijeđeno liječenje te su eliminirani neželjeni efekti tijekom i nakon tretiranja vena prethodnim uređajima. 

ClosureFast kateterima je eliminiran negativni efekt dosadašnje slow pullback tehnike te je omogućeno kontrolirano tretiranje vene temperaturom od 120°C i time smanjena mogućnost perforacije vene ("pucanja" vene) pri uporabi visoke doze toplinske energije.

Koje su prednosti radiofrekvencijske ablacije vena?

Prednosti ove metode liječenja u odnosu na klasično kirurško liječenje su brojne, a ka vodeće se ističu: 

 • bezbolna metoda
 • kratko trajanje zahvata
 • bez klasičnih kirurških rezova i ožiljaka, 
 • minimalni ili gotovo nikakav rizik od post proceduralne infekcije
 • trenutačni nestanak simptoma i brzi oporavak.

Osim toga, u usporedbi sa drugim endovaskularnim tehnikama, poput EVLA (endovenska laserska ablacija) zabilježen je znatno manji post proceduralni upalni odgovor organizma, koji bi eventualno doveo do pojave komplikacija u smislu hiperpigmentacije kože (tamnjenje kože) i induracije (otvrdnuše) potkožnog tkiva te tromboflebitisa (prolazna upala vene).

Iako se laserska operacija preporučuje za zatvaranje vena većih promjera, radiofrekvencija uzrokuje nešto manje komplikacije te su šanse za ponovnim proširenjem manje od ostalih tipova zahvata. 

Jednako tako, sklerozacija se pokazuje kao najbolja metoda isključivo za površinske vene i kapilare, ali u slučaju tretiranja većih vena unutar ekstremiteta, prednost dajemo radiofrekventnoj ablaciji vena. 

Isti pristup, ali različita aparatura

Principi tretiranja proširenih vena su u gotovo svim zahvatim vrlo slični; cilj svake od već navedenih operacija jest zaustaviti protok krvi kroz bolesnu venu, čime ona propada te se pretvara u vezivno tkivo. 

Sklerozacija među navedena tri zahvata najviše odstupa. Ovaj način liječenja proširenih vena koristi jednostavan princip ubrizgavanja sklerozatne tekućine ili pjene kroz injekciju, čime se vene stisnu te s vremenom propadnu.

Posebnu kategoriju čine radiofrekventna ablacija i laserska operacija proširenih vena. Princip je identičan, ali sonda kod radiofrekvencije emitira visoku temperaturu, točnije 120°C, dok sonda u laserskoj operaciji, očito, koristi lasere ne bi li adekvatno zatvorili bolesnu krvnu žilu te preusmjerili tok krvi u zdrave vene. 

Kada je radiofrekventna ablacija vena rješenje za vas?

U slučaju proširenih vena koje nisu samo problem estetike, već remete vaše svakodnevne aktivnosti, radiofrekventna ablacija je možda najbolje rješenje za vaše proširene vene. 

U poliklinici LF, nakon pregleda color doppler ultrazvukom, zajedničkim dogovorom biramo  najoptimalniju metodu uklanjanja bolesne krvne žile. Ovisno o promjeru bolesne vene, postoji šansa da se odlučimo i za ostale metode, kao što je operacija vena laserom.

Ipak, ako u obzir uzmemo manje šanse bilo kakvih komplikacija te nešto lakši oporavak, radiofrekventna ablacija može dobiti prednost kao finalna operacija kojom ćemo tretirati vaše kardiovaskularne tegobe. 

Upravo je zbog toga pregled te davanje pravilne dijagnoze ključno kako bismo vam pružili što bolji tretman te izliječili problem proširenih vena. 

Kako izgleda pregled prije operacije?

Kako bismo vam dali najbolju dijagnozu za vaše proširene vene, u poliklinici LF obavljamo nekoliko pretraga. 

Najprije provodimo color doppler ultrazvuk, čime možemo prepoznati brzinu toka krvi te procijeniti je li riječ o većim zastojima krvi ili čak vraćanju krvi unazad. Pregled se vrši u stojećem položaju, kada su vene pune

Osim ultrazvuka, od vas će se tražiti i ostala dokumentacija koja bi mogla upućivati na druge zdravstvene tegobe. Razlog tome su mjere opreza koje na koje moramo detaljno i pravovremeno reagirati ne bi li vam se maksimalno prilagodili te djelovali na način koji najmanje šteti vašem organizmu.

Imajući takav pristup na umu, od vas će se tražiti nalazi poput EKG snimke i laboratorijski nalazi. Uz to, na pregledu ćete biti upućeni cijelu proceduru zahvata, a također ćete morati ispuniti anesteziološki formular u kojem potpisujete suglasnost primjene lokalne anestezije tijekom operacije. 

Kako izgleda radiofrekventna ablacija proširenih vena?

Prije operacije oblačite jednokratnu odjeću, a osoblje vas upućuje prema operacijskoj sali. Prije zahvata popijete premedikaciju, kako bi ste kroz operaciju bili što opušteniji i smireniji. 

Postupak operacije vrši se u nekoliko koraka:

 • Kroz punkciju na površini kože, pod kontrolom ultrazvuka, provodi se kateter sve do ušća proširenih vena
 • Jednom kada je kateter pozicioniran, aplicira se lokalni anestetik, koji ima dvojaku funkciju - omogućuje da operacije bude bezbolna te štiti okolno tkivo od visoke temperature koju uzrokuje sonda
 • Nakon primjene lokalnog anestetika još jednom se provjerava vrh sonde u proširenoj veni
 • Jednom kada je sve spremno, kateter se spaja s uređajem koji generira radiofrekventne valove te time počinje proces zagrijavanja proširene vene
 • Radiofrekventni uređaj emitira toplinu od 120°C, a zbog povećane osjetljivosti kolagena u venama dolazi do njihova trajnog zatvaranja
 • Sonda se povlači 7cm svakih 20 sekundi, a ako dođe do krive ispostave toplinske energije, aparat se automatski isključuje, čime se još jednom dokazuje sigurnost ovog zahvata
 • Kada je glavna vena zatvorena, postupak sklerozacije može se primijeniti na površinskim kapilarama, no to ovisi o individualnom pristupu našeg osoblja

Što činiti nakon radiofrekventne ablacije?

Oporavak nakon radiofrekventne ablacije proširenih vena je brz i bezbolan, a komplikacije su rijetke. Naravno, potrebno je naglasiti kako je za optimalni oporavak nužno pridržavanje uputa koje vam dajemo. 

Tako ćete, primjerice, nakon operacije dobiti elastične čarape koje nosite dva tjedna - prvi tjedan 24 sata, a drugi tjedan samo tijekom dana.

Velika prednost ovog zahvata je brz povratak svakodnevnim aktivnostima. Uz pridržavanje uputa, moći ćete bez problema obavljati sve što ste radili i prije. Ipak, probajte izbjegavati prekomjerno sjedenje ili stajanje, barem u početku oporavka.

Ako vas okolnosti prisile na dugotrajno sjedenje, bilo u uredu ili automobilu, odvojite si 10-ak minuta za laganiju fizičku aktivnost kao što je šetnja

Koje su nuspojave radiofrekventne ablacije?

Iako popularna zbog malog broja komplikacija, radiofrekventna ablacija proširenih vena zna imati iznimke. 

Ako primjećujete zatezanje, crvenilo ili blagu bol na mjestu ubodne rane, razloga za brigu nema - takva su okolnosti normalne u procesu oporavka, jednako kao i hematom koji nestaje kroz dva tjedna. 

Upravo je zbog toga nošenje elastične čarape nužno kako bi oporavak bio optimalan i bez komplikacija. 

Od većih komplikacija zna se pojaviti hiperpigmentacija - promjena boje kože u blizini proširene vene. Promjena boje nastaje kao posljedica djelovanja visoke temperature sonde koja ponekad zna zahvatiti okolno tkivo. Srećom, ovakva pojava predstavlja samo problem estetske prirode. 

Od svih navedenih zahvata, radiofrekventna terapija pokazala se kao metoda s najmanje komplikacija, a u komunikaciji s klijentima prepoznali smo kako je oporavak nakon ove operacije brži i bezbolniji u usporedbi s ostalim metodama liječenja proširenih vena.

Gdje mogu obaviti radiofrekventnu ablaciju vena?

Naš glavni cilj u Poliklinici Lohuis Filipović je poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu. Upravo zato smo okupili tim vrhunskih stručnjaka, specijalista i subspecijalista koji su okosnica naših multidisciplinarnih centara i specijalističkih ambulanti.

Kako bismo zadržali visoku kvalitetu naših medicinkih usluga, trudimo se biti uvijek dostupni našim klijentima. Za termin konzultacija i pregleda kod našeg stručnog tima kontaktirati nas možete telefonskim pozivom na +3851 2444646 ili putem našeg online obrasca. Radno vrijeme za narudžbe je od ponedjeljka do petka 10:15 - 18:15h.

Srdačno ćemo vas primiti u prostorijama Poliklinike LF na adresi Vrbik 8a, Zagreb.

Javite nam se s povjerenjem i dozvolite da zajedno dođemo do najboljih rješenja i odgovora na sva vaša pitanja.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Dr. sc. Andrej Šitum, dr. med.

Dr. sc. Andrej Šitum, dr. med.

specijalist opće kirurgije, subspecijalist vaskularne kirurgije