Pregled proširenih vena

Brza i pouzdana metoda otkrivanja opasne bolesti venskog sustava

Pregled proširenih vena - brza i pouzdana metoda otkrivanja opasne bolesti venskog sustava

Proširene vene čest su estetski i zdravstveni problem koji se javlja kod čak 30% do 40% populacije. U pravilu se radi o oboljenju površinskih vena na nogama, a osim uobičajenog naziva proširene vene ponekada se javljaju nazivi varikozne vene ili varikoziteti.

A da je bolest prisutna kroz cijelu povijest čovječanstva govori i činjenica o sačuvanim prvim zapisima, još iz vremena antičke Grčke. Razvojem medicine omogućena je bolja spoznaja o

nastanku bolesti i time liječenju proširenih vena, koje danas obuhvaća čitavu lepezu modernih metoda liječenja.

Pregled proširenih vena nogu od strane liječnika specijalista brza je i jednostavna dijagnostička metoda koja otkriva prisutnost bolesti vena nogu.

Učestala je zabluda pacijenata da proširene vene predstavljaju isključivo estetski problem te da u slučaju izostanka tegoba nije potrebna medicinska intervencija, međutim radi se o progresivnoj bolesti

Odgađanje liječenja proširenih vena povećava rizik od nastanka tromboze te može uzrokovati nastanak popratnih bolesti kao što su flebitis (upala i stvaranje ugrušaka u površinskim venama), venski ulkus (čir), lipodermoskleroza (upala potkožnog masnog sloja) i atrofija kože. 

Zdrave vene čine okosnicu našeg zdravlja. Prepoznavanje rizika nastanka proširenih vena te rano otkrivanje simptoma iznimno je važno bez obzira na životnu dob i okolnosti jer komplikacije koje nastaju kod izostanka pravovremene dijagnoze mogu ozbiljno narušiti zdravlje ili čak ugroziti vaš život. 

Kako nastaju proširene vene?

Zadatak zdravih vena je vraćanje krvi prema srcu. U povratku prema srcu, krv koja teče venama zapravo radi suprotno sili gravitacije. 

Ključnu ulogu u tom procesu imaju jednosmjerni venski zalisci koji omogućuju normalan transport krvi iz nogu do srca te istovremeno sprječavaju povratak krvi u stopala.

Kada iz bilo kojeg razloga dođe do slabljenja stjenki vena ili njihovog oštećenja, zalisci postaju nefunkcionalni. Odnosno krv zaostaje u nogama, raste tlak u venama te se one posljedično šire i otiču. 

Dva najčešća uzroka oštećenja venskih zalistaka su genetska predispozicija i izloženost rizičnim faktorima

Faktori rizika proširenih vena ne uzrokuju direktno oštećenje venskih zalistaka, ali značajno utječu na stupanj i brzinu širenja bolesti pa se osobama koji su izložene faktorima rizika svakako preporučuje povećan oprez i preventivni pregled vena.

Demografski gledano, problemi s proširenim venama su češći kod starijih ljudi i žena, no to ne znači da i mlađe generacije ne pate od njih. 

Smatra se kako su proširene vene posljedica spajanja više faktora kao što su genetika, hormonalni poremećaji te loše životne navike poput nedostatka tjelesne aktivnosti ili nutritivno siromašne prehrane.  

Istraživanja pokazuju kako je nedostatak kalija također jedan od razloga koji mogu potaknuti formiranje proširenih vena.

Što uključuje pregled proširenih vena?

Prvi korak u liječenju proširenih vena nogu je klinički pregled, uz detaljno uzetu anamnezu.

Svakako u obzir treba uzeti eventualno postojanje drugih bolesti, osobito aterosklerotske bolesti perifernih arterija nogu, koje u tim situacijama znatno mijenja pristup u liječenju proširenih vena. 

Klinički pregled proširenih vena prvi je korak u postavljanju dijagnoze bolesti vena nogu. 

Pregled proširenih vena otpočinje uzimanjem detaljne anamneze o trenutnim tegobama. 

Izuzetno je važno da u razgovoru s našim liječnikom navedete sve tegobe i simptome koje ste zamijetili. Komunicirajte informacije o načinu života (dugotrajno stajanje ili sjedenje), fizičkoj aktivnosti i prehrani, sklonosti oticanja nogu, prethodnim upalama vena, trombozi. 

Također je bitno naglasiti ukoliko netko u vašoj obitelji ili bližem srodstvu boluje od proširenih vena. Ako ste ženska osoba, važno je podijeliti informacije o trudnoći te hormonskoj terapiji.

Nakon detaljne anamneze doktor će pregledati vaše noge u različitim položajima. U ležećem položaju simptomi proširenih vena mogu biti manje vidljivi, a u stajaćem izraženiji s obzirom da se proširene vene napune prilikom stajanja. 

Slijedeći korak je pravilno dijagnosticiranje bolesti, koji se temelji na detaljnom UZV doppleru vena nogu. 

Time se utvrđuje postojanje promjena na površinskom i/ili dubokom venskom sustavu, koje predstavljaju uzrok proširenih vena nogu i time omogućuje pravilno planiranje i odabir najbolje metode u daljnjem liječenju proširenih vena. 

UZV doppler, odnosno color doppler je ultrazvučna metoda, kojom se uz pomoć Dopplerovog efekta u kombinaciji sa B modom (dvodimenzionalnom slikom) prikazuje površinskih i duboki venski sustav, njihov anatomski odnos sa drugim strukturama te smjer i brzina strujanja krvi kroz vene. 

Na taj način se može vizualizirati postojanje problema, koje je uzrokovalo proširene vene. Treba naglasiti da je ova metoda pretrage u potpunosti bezopasna i bezbolna.

Ovisno o prisutnim simptomima i znakovima bolesti, tijekom kliničkog pregleda proširenih vena procjenjujemo stanje bolesti prema takozvanoj CEAP klasifikaciji. 

Postoji 7 stadija bolesti proširenih vena:

 • Stadij 0 - odsutnost vidljivih i opipljivih znakova bolesti
 • Stadij 1 - prisutnost sitnih, paučastih vena promjera do 1 mm, venula promjera do 2 mm ili retikularnih vena promjera do 4 mm
 • Stadij 2 - prisutnost varikoznih vena promjera više od 4 mm
 • Stadij 3 - prisutnost edema (oteknuća tkiva) bez promjena na koži
 • Stadij 4 - prisutnost promjena na koži uzrokovanih proširenim venama
 • Stadij 5 - prisutnost promjena na koži uz zaraslu ranu
 • Stadij 6 - prisutnost promjena na koži uz otvorene rane

Sukladno rezultatima anamneze i kliničkog pregleda, dobit ćete informacije o stadiju bolesti proširenih vena te ćemo vam po potrebi preporučiti daljnje pretrage i prikladne terapijske postupke. 

Terapijski postupci u ranim fazama bolesti se u većoj mjeri temelje na promjeni životnih navika. Liječnik vam može preporučiti gubitak viška kilograma te povećanje fizičke aktivnosti, izbjegavanje dugotrajnog stajanja ili sjedenja (ovisno o mogućnostima) te podizanje nogu kako biste olakšali simptome. 

Česta preporuka je i nošenje kompresijske čarape koja pomaže olakšanju kod bolova i oticanja, ali i poboljšava protok krvi u venama zbog čega je ovim terapijskim postupkom moguće zaustaviti daljnji napredak bolesti.

U razvijenijim fazama bolesti, ovisno o stadiju bolesti utvrđenom prilikom pregleda proširenih vena, preporučujemo daljnje dijagnostičke postupke. Dodatne pretrage omogućuju preciznije utvrđivanje stanja stjenki vena te venskih zalistaka. 

Sukladno rezultatima obavljenih pretraga, naš liječnik će preporučiti najbolji terapijski postupak za vas. U centru za vene Poliklinike LF koristimo najmodernije zahvate poput sklerozacije, radiofrekvencijske ablacije vena, operacije vena laserom i kirurškog postupka.

Pregled proširenih vena brz je, jednostavan i bezbolan postupak za postavljanje dijagnoze i utvrđivanje stadija bolesti vena na nogama.  Preporučuje se kao prvi korak kod pojave simptoma i sumnje na bolest proširenih vena. 

S obzirom na to da proširene vene u ranim stadijima bolesti mogu biti bez vidljivih i opipljivih simptoma, važno je istaknuti i preventivnu svrhu ovog pregleda

Bez obzira na vašu životnu dob, ako planirate trudnoću, radite zahtjevan posao zbog kojeg ste dugo vremena u istom položaju ili imate obiteljsku povijest proširenih vena, odluka na pregled proširenih vena može vas zaštiti od ozbiljnih zdravstvenih problema u budućnosti.

Kada trebam obaviti pregled proširenih vena?

Najčešći i najprepoznatljiviji simptom proširenih vena su izbočene, otečene vene ili kapilare plavkaste boje na površini kože potkoljenica koje su izraženije prilikom stajanja. Također se može javiti osjetljivost na dodir te svrbež kože u neposrednoj okolini proširenih vena. 

Čest simptom je oticanje gležnjeva ili oticanje stopala već nakon kratkog stajanja. Simptomi su naravno individualni te se kod oboljelih mogu pojaviti svi ili samo neki od navedenih simptoma. 

Kod nekih pacijenata može se javiti i bol u cijeloj nozi, no u većini slučajeva pojava proširenih vena ne uzrokuje značajne bolove zato je iznimno važno obratiti pozornost na prisutnost prvih znakova oboljenja. 

Rani simptomi proširenih vena su:

 • osjećaj težine u nogama
 • grčevi mišića
 • crvenilo kože
 • hiperpigmentacija kože
 • oteknuće, trnci, svrbež u nogama
 • poteškoće kod duljeg stajanja ili sjedenja

Ako ste primijetili pojavu 3 ili više ranih simptoma, preporučujemo učiniti preventivni pregled proširenih vena nogu što prije. Proširene vene nažalost nisu izlječive, ali je moguće tretirati simptome pa je iz tog razloga važno obratiti pozornost na prvu pojavu znakova bolesti. 

Pravovremenim postavljanjem dijagnoze od strane liječnika specijalista u Poliklinici LF te odgovarajućom terapijom moguće je tretirati simptome proširenih vena, značajno usporiti ili zaustaviti napredak bolesti.

Nemam simptome, trebam li obaviti pregled proširenih vena?

Glavni čimbenik nastanka proširenih vena svakako je genetska predispozicija, odnosno radi se o nasljednom poremećaju. Gotovo polovica oboljelih ima roditelje ili bliske srodnike s istim ili gorim simptomima. Unatoč navedenome, postoje i značajni faktori rizika koji mogu doprinijeti nastanku ili bržem napredovanju jednom nastale bolesti proširenih vena.

Uvrježeni je stav medicinske struke da ženski spolni hormoni također doprinose stanjenju venskih stijenki, što objašnjava veću učestalost proširenih vena kod žena. Prema istraživanjima o incidenciji proširenih vena, žene oboljevaju od ove bolesti gotovo dvostruko više nego muškarci.

U nastavku donosimo najčešće faktore rizika proširenih vena:

 • dugo sjedenje ili stajanje
 • pretilost
 • fizička neaktivnost
 • trudnoća
 • oralni kontraceptivi.

Ako ste izloženi jednom ili više faktora rizika, to ne mora nužno značiti da ćete oboljeti od proširenih vena. Kao što je prethodno spomenuto, genetska predispozicija je značajan čimbenik. 

Međutim, ukoliko se pronalazite u navedenom popisu svakako je za očuvanje vašeg zdravlja preporučljivo napraviti pregled proširenih vena nogu u svrhu prevencije. Ako uz navedene faktore rizika imate i neke od simptoma proširenih vena, onda pregled preporučujemo učiniti što prije.

Gdje mogu obaviti pregled proširenih vena?

Naš glavni cilj u Poliklinici Lohuis Filipović je poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu. Upravo zato smo okupili tim vrhunskih stručnjaka, specijalista i subspecijalista koji su okosnica naših multidisciplinarnih centara i specijalističkih ambulanti.

Kako bismo zadržali visoku kvalitetu naših medicinskih usluga, trudimo se biti uvijek dostupni našim klijentima. Za termin konzultacija i pregleda kod našeg stručnog tima kontaktirati nas možete telefonskim pozivom na +3851 2444646 ili putem našeg online obrasca. Radno vrijeme za narudžbe je od ponedjeljka do petka 10:15 - 18:15h.

Srdačno ćemo vas primiti u prostorijama Poliklinike LF na adresi Vrbik 8a, Zagreb.

Javite nam se s povjerenjem i dozvolite da zajedno dođemo do najboljih rješenja i odgovora na sva vaša pitanja.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Dr. sc. Andrej Šitum, dr. med.

Dr. sc. Andrej Šitum, dr. med.

specijalist opće kirurgije, subspecijalist vaskularne kirurgije