Miniflebektomija

Minimalno invazivan kirurški zahvat uklanjanja proširenih vena

Miniflebektomija - minimalno invazivan kirurški zahvat uklanjanja proširenih vena

Miniflebektomija je jedan od terapijskih postupaka u liječenju bolesti proširenih vena. Proširene vene su čest zdravstveni i estetski problem. Procjenjuje se da preko 50% populacije starije od 30 godina boluje od proširenih vena, a učestalost javljanja gotovo je dvostruko veća kod žena.

Osim što predstavljaju estetski problem, proširene vene su i ozbiljan zdravstveni problem koji, ako ga zanemarite, može dovesti do opasnih posljedica za zdravlje. Moderna medicina za liječenje proširenih vena nudi čitav spektar terapijskih postupaka.

Jedna od metoda liječenja je miniflebektomija, poznata i kao flebektomija. S obzirom na to da se radi o “malom” kirurškom zahvatu, ponekada se naziva i ambulantna flebektomija, mikroflebektomija ili kirurško uklanjanje varikoziteta.

Miniflebektomija je kirurška metoda uklanjanja proširenih vena minimalne invazivnosti koja se može izvoditi kao samostalni terapijski postupak ili u kombinaciji s drugim terapijskim postupcima, ovisno o stadiju bolesti i preporukama liječnika subspecijalista - vaskularnog kirurga.

Koje su prednosti miniflebektomije?

 • minimalno invazivan zahvat
 • izvodi se pod lokalnom anestezijom
 • odličan estetski učinak
 • minimalna bol i neugodnost nakon zahvata.

Zahvat obuhvaća uklanjanje površinskih proširenih vena kroz jako male rezove (promjera 1 do 2 mm) na koži. Prilikom zahvata koriste se specijalne kirurške kukice kojima se uklanjaju zahvaćene vene. Ovaj terapijski postupak uglavnom se izvodi na području potkoljenica, na stražnjem dijelu stopala i gležnja gdje se proširene vene najčešće javljaju.

Cilj miniflebektomije je uklanjanje simptoma bolesti, sprječavanje širenja bolesti proširenih vena, poboljšanje kvalitete života te estetskog izgleda nogu. 

Miniflebektomija se može koristiti i za sprječavanje komplikacija proširenih vena poput tromboflebitisa (upale površinskih vena), zaustavljanja krvarenja iz varikoznih vena ili kod liječenja kronične venske insuficijencije s venoznim ulkusima (otvorene rane uzrokovane proširenim venama).

Jesam li kandidat za miniflebektomiju?

Prije odluke na zahvat potrebno je svakako učiniti klinički pregled proširenih vena te obaviti savjetovanje s vaskularnim kirurgom. Naš iskusni vaskularni kirurg moći će već kod inicijalnog pregleda ustanoviti o kojem se stadiju bolesti radi te jesu li potrebne dodatne dijagnostičke pretrage radi detaljnog utvrđivanja stanja vena.

U razgovoru s kirurgom svakako je potrebno detaljno proći povijest bolesti, ustanoviti trenutne tegobe te motivaciju za zahvat. Naš liječnik će vam objasniti tijek zahvata i porazgovarati s vama o kontraindikacijama, mogućim nuspojavama te postupcima koje će trebati provoditi prije i nakon miniflebektomije.

Indikacije za zahvat:

 • prisutnost proširenih vena bez simptoma (estetski razlozi)
 • prisutnost simptoma proširenih vena (osjećaj težine u nogama, hiperpigmentacija kože, bolovi u nogama, grčevi i oticanje nogu)
 • prisutnost komplikacija proširenih vena (tromboflebitis, venski ulkus ili čir, krvarenje)

Ovisno o terapijskim ciljevima miniflebektomije, zahvat se može izvoditi u kombinaciji s drugim postupcima u svrhu postizanja maksimalnog zdravstvenog i estetskog učinka u liječenju bolesti proširenih vena. 

Niska invazivnost, odličan estetski efekt te brzo vrijeme oporavka čine postupak miniflebektomije primjenjivim za širok spektar pacijenata koji boluju od proširenih vena. 

Međutim postoje određeni klijenti kojima radi se ovaj zahvat ne preporučuje radi visokog rizika od komplikacija nakon postupka ili postojanja komorbiditeta (drugih bolesti). 

Kontraindikacije za zahvat:

 • teški periferni edemi
 • akutni upalni proces na području zahvata
 • problemi sa zgrušavanjem krvi (npr. hemofilija)
 • duboka venska tromboza
 • priprema za trudnoću.

Jeste li dobar kandidat za miniflebektomiju i koja je metoda liječenja proširenih vena najbolja za vas ovisi o stadiju do kojeg je bolest napedovala te o vašim simptomima. Bitan faktor je postojanje kontraindikacija, no i ciljevi koji se žele postići odabranim terapijskim postupkom. 

Iskustvo vaskularnog kirurga stoga je presudno u odabiru metode liječenja. Nakon inicijalnog pregleda i potrebnih dijagnostičkih pretraga, naš vaskularni kirurg će procijeniti koji terapijski postupak će vam omogućiti dugotrajne rezultate uz što brži povratak svakodnevnim aktivnostima.

Iako postoje i nekirurške opcije za liječenje proširenih vena, miniflebektomija i dalje predstavlja jedan od boljih izbora za postizanje željenog zdravstvenog i estetskog učinka. Iako se u suštini radi o kirurškom zahvatu, nije potrebno postoperativno bolničko liječenje te je bol i nelagoda nakon zahvata minimalna, a oporavak relativno brz. 

Kako se pripremiti za miniflebektomiju?

Tijekom savjetovanja s našim liječnikom dobit ćete detaljne upute koje je potrebno slijediti prije izvođenja samog zahvata. Napominjemo da je prije kirurškog zahvata potrebno naglasiti ukoliko uzimate lijekove protiv zgrušavanja krvi te navesti alergije na lijekove radi izbjegavanja mogućih komplikacija. 

S obzirom da se radi o minimalno invazivnom zahvatu koji se provodi u lokalnoj anesteziji, povratak svakodnevnim aktivnostima moguć je vrlo brzo nakon zahvata. Sam postupak traje relativno kratko, u prosjeku 1 do 2 sata. 

Upute prije zahvata:

 • dan prije zahvata potrebno je obrijati područje na kojem će se izvoditi miniflebektomija
 • na dan zahvata nemojte na mjesto zahvata primjenjivati losione, ulja ili kreme
 • na zahvat se preporučuje doći u udobnoj odjeći i obući
 • s obzirom da se zahvat provodi u lokalnoj anesteziji, na dan zahvata nije potrebno biti natašte.

U razdoblju od 7 do 10 dana prije postupka miniflebektomije nije preporučljivo uzimanje lijekova s acetilsalicilnom kiselinom jer ona može negativno utjecati na zgrušavanje krvi. 

U spomenutom razdoblju također je potrebno izbjegavati uzimanje tableta za spavanje te alkohola. 

Ako ste pušač, savjetujemo da konzumaciju nikotina ograničite po mogućnosti nekoliko tjedana prije zahvata.

Nakon zahvata, isti dan možete kući. Potrebno je slijediti daljnje upute našeg osoblja o postoperativnoj njezi kako biste osigurali pravilno zarastanje i minimizirali vrijeme oporavka.

Tijek zahvata miniflebektomije

Miniflebektomija se često izvodi ambulantno. Premda se radi o zahvatu niske invazivnosti, ovaj kirurški terapijski postupak u Poliklinici Lohuis Filipović izvodimo u operacijskoj prostoriji opremljenom svim instrumentima potrebnim za pružanje hitne medicinske pomoći u slučaju komplikacija.

Neposredno prije postupka, naš kirurg će obilježiti čvorove s venama koje će prilikom zahvata ukloniti. Radi preciznosti, tijekom obilježavanja područja pacijent treba biti u stajaćem položaju. Prilikom stajanja se proširene vene napune pa je lakše vidjeti gdje je točno potrebno načiniti incizije (rezove).

Nakon obilježavanja primjenjuje se lokalna anestezija, a kirurško područje se dezinficira i sterilno pokriva. Po pripremi kirurškog područja pristupa se izvođenju samog zahvata. 

Naš vaskularni kirurg na obilježenim mjestima mikrokirurškim instrumentima radi sitne rezove debljine 1 do 2 milimetra. Nakon otvaranja, u području zahvata malim kirurškim kukicama i stezaljkom pronalazi proširene vene koje odvaja od okolnog tkiva i uklanja.

Ovisno o rasporedu i broju proširenih vena koje je je potrebno ukloniti, miniflebektomija traje u prosjeku od 1 do 2 sata. Učinjeni rezovi zarastaju sami od sebe i nakon zahvata nije potrebno šivanje. Po završetku postupka se na područje zahvata primjenjuje kompresijski zavoj, a nakon zahvata se nosi elastično kompresivna čarapa.

Oporavak nakon miniflebektomije i vraćanje svakodnevnim aktivnostimay

Nakon zahvata potrebno je na tretiranom području nositi elastično kompresivnu čarapu tijekom 2 do 4 tjedna

Prvih tjedan dana nakon zahvata kompresivna čarapa nosi se i tijekom dana i tijekom noći, a preostalo vrijeme samo tijekom dana. Prvih tjedan dana potrebno je izbjegavati dugotrajno sjedenje ili stajanje. 

Sportske aktivnosti ne bi se smjele provoditi 4 do 6 tjedana nakon miniflebektomije, ali je potrebno održavati laganu fizičku aktivnost. 

Prvi dan nakon zahvata trebali biste svakih sat vremena prošetati po 5 minuta. Drugi dan zahvata možete prošetati po 15 minuta, dva do tri puta dnevno. Time se poboljšava protok krvi u venama i smanjuje rizik od ugrušaka te tromboze.

Tijekom sljedećih nekoliko dana nakon zahvata postupno se možete vraćati uobičajenim svakodnevnim aktivnostima. Moguć je osjećaj nelagode u nogama ili oteknuće tretiranog područja, iz tog razloga je potrebno 3 do 4 puta dnevno nogu podignuti u povišeni položaj. 

Mjere opreza i moguće komplikacije miniflebektomije - što je razlog za zabrinutost, a što ne?

Negativne posljedice nakon postupka miniflebektomije su rijetke. Nakon uspješno izvedenog zahvata, oporavak teče relativno brzo. Unatoč tome, kao i kod svakog kirurškog zahvata moguća je pojava nuspojava ili komplikacija. 

Kako biste spriječili moguće komplikacije, kroz postoperativno razdoblje ključno je nošenje kompresivno elastične čarape sukladno uputama našeg osoblja. 

S obzirom da se tijekom miniflebektomije na površini kože vrše manji rezovi, uobičajeno je javljanje plavih mrlja (modrica) te osjećaj nelagode i pritiska u nogama. Ove posljedice nestaju obično kroz par dana nakon postupka.

Privremeno oteknuće i osjećaj stezanja u nogama mogu biti posljedica nakupljanja limfe te grušanja krvi (hematom). Spomenuti simptomi ne predstavljaju veliki razlog za zabrinutost jer se uspješno rješavaju pravilnom primjenom kompresivno elastične čarape. 

Ovisno o ukupnoj zdravstvenoj slici, rjeđe je moguća pojava poremećaja zacjeljivanja rana ili nastanak infekcije na kirurškom području. Ove komplikacije miniflebektomije mogu se spriječiti detaljnom komunikacijom s našim liječnikom i pravilnom brigom tijekom postoperativnog razdoblja.

Ako na nozi na kojoj je rađena miniflebektomija počnete osjećati dugotrajnu snažnu bol, odmah trebate kontaktirati naše osoblje jer je to znak poremećaja cirkulacije koji može dovesti do stvaranja krvnog ugruška. 

Naš vaskularni kirurg će vam dati odgovarajuću farmakološku terapiju i savjetovati vas o postupcima kako bi spriječili opasne posljedice.

Općenito govoreći, ozbiljne komplikacije miniflebektomije su rijetka pojava. Postupak je minimalno invazivan te se nakon zahvata ne primjenjuju šavovi pa je i oporavak relativno brz. 

Moguće komplikacije se se svode na nuspojave kao kod bilo kojeg drugog kirurškog zahvata i primjene lokalne anestezije. Većina komplikacija može se spriječiti pravilnom njegom i slijedom uputa stručnog zdravstvenog osoblja.

Miniflebektomija u Poliklinici LF

Multidisciplinarni centar za vene u Poliklinici LF okuplja vrhunski tim stručnjaka i subspecijalista. Posvećeni smo pružanju visoko kvalitetne zdravstvene usluge kako bi poboljšali kvalitetu života i zdravlje naših klijenata. Zato smo u svakom koraku postupka dostupni za sva vaša pitanja. 

Poliklinika Lohuis Filipović pruža cjelokupnu uslugu dijagnostike i liječenja kroničnih bolesti vena. Koristimo se svim oblicima suvremenog modernog liječenja vena – od klasične kirurgije do minimalno invazivnih radiofrekvencijskih i laserskih zahvata.


Naglasak stavljamo na kompletno rješenje svih oblika bolesti vena te brzi oporavak i vraćanje svakodnevnim aktivnostima. Kontaktirati nas možete  telefonskim pozivom na +3851 2444646 ili putem našeg online obrasca. Radno vrijeme za narudžbe i konzultacije s medicinskim osobljem je od ponedjeljka do petka 10:15 - 18:15h.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Dr. sc. Andrej Šitum, dr. med.

Dr. sc. Andrej Šitum, dr. med.

specijalist opće kirurgije, subspecijalist vaskularne kirurgije