Lasersko uklanjanje vena i kapilara do 5 mm

Brzo i bezbolno rješenje za neugodan estetski problem

Lasersko uklanjanje vena i kapilara do 5 mm - brzo i bezbolno rješenje za neugodan estetski problem

Proširene kapilare i proširene vene na vašim nogama ponekad mogu izgledati upadljivo. Kratkoročno rješenje bilo bi korištenje raznih preparata u obliku krema i gelova, ali to vjerojatno neće trajno eliminirati vaš problem. 

Kada su u pitanju proširene kapilare i vene na površini kože, najčešće je riječ o samo estetskom problemu. No, i za njih postoji rješenje -  lasersko uklanjanje vena i kapilara smatra se najboljom metodom za uklanjanje površinskih vaskularnih lezija.

Što su površinske vaskularne lezije?

Proširene vene, koje se svrstavaju u kategoriju vaskularnih lezija, nastaju kada zalisci unutar žile više nisu u stanju usmjeravati krv sve do srca. Zbog povećane elastičnosti vene, krv se zadržava na jednom mjestu, a oslabljeni zalisci dozvoljavaju povratak krvi nazad prema kapilarama.

Potrebno je napomenuti kako je krv u venama obogaćena ugljikovim dioksidom, koji, zajedno s ostalim metaboličkim otpadom, treba biti izbačen iz organizma. Ako se takva krv duže zadržava u vašim venama, zadržani otpadni materijal može izazvati tromost u nogama, zatezanja, crvenila ili čak bolova.

Iz estetske perspektive, preveliko opterećenje za kapilare rezultirat će vidljivim tragovima na vašoj koži. Proširene kapilare na površini kože mogu asocirati na deltu rijeke, ili paukovu mrežu, zbog čega je ova dijagnoza u svijetu poznatija pod imenom ''spider veins''

Proširene vene na površini kože, pogotovo kapilare, rijetko kada uzrokuju veće komplikacije, ali ne treba ih zanemariti kao upozorenje i svejedno se savjetovati s liječnikom s ciljem sprječavanja većih zdravstvenih problema u budućnosti. 

Prednosti laserskog uklanjanja površinskih vena i kapilara

Jednom kada je kapilara ili vena na površini kože proširena, ona gubi svoju funkciju te se ne može vratiti u prvobitno stanje. U tom slučaju jedino preostalo rješenje je njeno zatvaranje

Onesposobljavanjem bolesne kapilare ili vene, krv će se preusmjeriti u zdrave žile, a zatvorena kapilara ili vena će propasti te se pretvoriti u vezivno tkivo

Glavna prednost ove metode je adekvatan pristup u kojoj rezovi ili kirurško odstranjivanje nisu ni potrebni. Zahvat je jednostavan, bezbolan, a naši se klijenti odmah vraćaju svakodnevnim aktivnostima. 

Lasersko uklanjanje vena i kapilara smatra se efikasnijom metodom od sklerozacije, ponajviše zbog toga što tretman s laserima ne zahtiijeva penetraciju iglom, čime je on poželjniji među našim klijentima. 

Tretman laserom, za razliku od sklerozacije, može se provoditi kroz cijelu godinu, a za oporavak nakon zahvata nije potrebno nošenje elastične čarape

Kako izgleda lasersko uklanjanje vena i kapilara?

Nakon obavljene dijagnostike i savjetovanja s našim liječnikom, vrijeme je za laserski tretman.

Prije upotrebe lasera se može, ali u većini slučajeva nije potrebno, dati lokalni anestetik u obliku kreme ili gela.  Čak i bez prisutnosti anestetika nećete osjetiti ništa više od blagog bockanja

Jednom kada liječnik uključi aparaturu, na vašu kožu će prisloniti sondu koja emitira lasersku energiju. Hemoglobin u krvnim žilama upija zračenje lasera pri čemu dolazi do djelovanja na kolagen, osnovni protein za građu naših žila. 

Jednom nadražen, kolagen u krvožilnom tkivu rezultira skupljanjem bolesnih vena i kapilara te dolazi do potpunog propadanja stijenke.  Krv više ne može prolaziti kroz njih, a zatvorena kapilara ili vena s vremenom propada te postaje dio vezivnog tkiva. Procedura traje nekoliko minuta, ovisno o količini i zahvaćenom području. 

Već nakon prvog tretmana vidljivi su rezultati. U slučaju da su površinske kapilare i  vene nešto šire u promjeru, vrijeme koje je potrebno za nestajanje bit će nešto duže. Ako ne odmah, potpuna eliminacija proširenih vena i kapilara bit će vidljiva 2-6 tjedana nakon zahvata.

U slučaju da su vene i kapilare vidljive i nakon tog perioda, bit će potrebno dogovoriti još jedan zahvat kako bi zauvijek nestale. 

Oporavak nakon zahvata laserskog uklanjanja vena i kapilara

Neposredno nakon zahvata moguća je pojava crvenila kao standardna nuspojava

Vrlo rijetko dolazi do hiperpigmentacije - promjene boje kože zbog djelovanja lasera na okolno tkivo. Takva će pojava obično nestati za nekoliko tjedana ili mjeseci. 

Nakon obavljenog zahvata možete nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima, uz preporuku nešto slabijeg intenziteta aktivnosti prvi dan nakon izvedenog tretmana. 

Kompresijsku čarapu, za razliku od skleroterapije, nije potrebno nositi, osim u rijetkim slučajevima na preporuku liječnika. 

Nakon zahvata također je potrebno izbjegavati dugotrajno izlaganje suncu i nanositi kremu faktora 50 na tretiranu regiju. 

Kada lasersko uklanjanje vena i kapilara neće biti korisno?

Iako vrlo učinkovita metoda, površinsko uklanjanje vena i kapilara laserom katkad neće biti dovoljno. Smatra se kako proširene vene promjera većih od 5mm zahtijevaju ozbiljnije zahvate, kao što je laserska operacija vena, pri kojoj se kateter s laserskom sondom postavlja izravno u zahvaćenu venu te se ona uništava. 

Osim laserske operacije, postoji i radiofrekventna ablacija proširenih vena, koja uništava bolesnu venu na isti način kao i laser, samo uz korištenje sonde koja umjesto laserske energije emitira toplinu od 120°C, pri čemu se zahvaćena žila skuplja i propada. 

Ove dvije metode zahtijevaju detaljniju pripremu naših klijenata, a temeljitim pregledom, kao što je color doppler ultrazvuk, utvrđuje se brzina protoka krvi kroz bolesnu venu te ostale prepreke kao što je  krvni ugrušak ili loša funkcija zaliska. 

Ipak za vene i kapilare manje od 5 mm pokušaj laserskog uklanjanja vena i kapilara najbolje je rješenje koje garantira bezbolan tretman i brz oporavak. 

Lasersko uklanjanje vena u Poliklinici Lohuis Filipović

Multidisciplinarni centar za vene u Poliklinici LF okuplja vrhunski tim stručnjaka i subspecijalista. Posvećeni smo pružanju visoko kvalitetne zdravstvene usluge kako bi poboljšali kvalitetu života i zdravlje naših klijenata. Zato smo u svakom koraku postupka dostupni za sva vaša pitanja. 

LF centar za vene pruža cjelokupnu uslugu dijagnostike i liječenja kroničnih bolesti vena. Koristimo se svim oblicima suvremenog modernog liječenja vena – od klasične kirurgije do minimalno invazivnih radiofrekvencijskih i laserskih zahvata.

Naglasak stavljamo na kompletno rješenje svih oblika bolesti vena te brzi oporavak i vraćanje svakodnevnim aktivnostima. Kontaktirati nas možete  telefonskim pozivom na +3851 2444646 ili putem našeg online obrasca.

Radno vrijeme za narudžbe i konzultacije s medicinskim osobljem je od ponedjeljka do petka 10:15 - 18:15h.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Dr. sc. Andrej Šitum, dr. med.

Dr. sc. Andrej Šitum, dr. med.

specijalist opće kirurgije, subspecijalist vaskularne kirurgije