Laserska operacija vena

Što je i kako izgleda zahvat

Laserska operacija vena - što je i kako izgleda zahvat

Proširene vene danas su sve zastupljeniji zdravstveni problem. 

Razlog tome jest brza životna dinamika, dugo sjedenje koje ulazi u opis gotovo svih modernih poslova, ali i nedostatak zdravih aktivnosti kao što je tjelovježba ili uravnotežena prehrana.

Spojimo li uz sve te faktore i genetiku, dobivamo savršeni spoj svih kriterija koji pogoduju razvoju ove česte zdravstvene tegobe.  

Ipak, nove metode liječenja proširenih vena dokazuju nam kako ovaj čest slučaj može biti riješen u vrlo kratkom periodu, bez ikakvih komplikacija ili neugodnog iskustva. 

Jedna od tih metoda je i laserska operacija proširenih vena koja se pokazala kao najadekvatnija metoda uklanjanja proširenih vena.

Koje su prednosti laserske operacije proširenih vena?

Prednosti laserske operacije proširenih vena su brojne, počevši od toga da je zahvat brz (1-2 sata) i bezbolan te maksimalno prilagođen kako biste se osjećali što ugodnije za vrijeme operacije. 

Operacija se vrši pod djelovanjem lokalne anestezije, a laserska tehnologija je omogućila puno manji broj rezova i rana, čime je brži oporavak zagarantiran.

Laserska operacija proširenih vena vam ne ostavlja nikakve trajne ožiljke, a povratak svakodnevnim aktivnostima moguć je odmah nakon zahvata. 

Najbitnije od svega, operacija trajno uklanja sve simptome; bilo da je riječ o vidljivim venama, tromim i bolnim nogama, crvenilu ili svrbežu. 

Laserska operacija vena eliminira bilo kakve komplikacije, zbog čega se smatra jednom od najsigurnijih metoda uklanjanja proširenih vena

Kada vam treba laserska operacija proširenih vena?

Problemi s proširenim venama nastaju jednom kada dođe do povećane elastičnosti venskih zaliska. U tom slučaju vene više nisu u stanju provoditi velike količine krvi te je njihova funkcija znatno slabija. 

Loš rad vena uzrokuje zadržavanje krvi na jednom mjestu, ili čak vraćanje krvi sve do kapilara. Posljedica takvog djelovanja se može manifestirati u obliku vidljivih i zadebljanih vena, bolnih i otečenih nogu, crvenila ili zatezanja te tromosti pri bilo kakvim aktivnostima kao što su stajanje, hodanje ili trčanje. 

Ukoliko imate genetsku predispoziciju za proširene vene, prekomjerne ste težine, poznate su vam hormonalne promjene ili ste proživjeli višestruke trudnoće, veće su šanse za razvoj bilo kakvih kardiovaskularnih bolesti, a to uključuje i proširene vene. Laserska operacija u tom slučaju može biti pravo rješenje za vas. 

Ako navedeni kriteriji remete vašu svakodnevnicu, tada je najbolje rješenje konzultirati se s obiteljskim liječnikom koji vam može dati adekvatnu dijagnozu, a potom vam i predložiti operaciju vena laserom.

Ako vam je u cilju da se riješite problema proširenih vena uz što manje bolova i komplikacija te brži oporavak i povratak svakodnevnim aktivnostima, tada je laserska operacija vena najbolje rješenje za vas. 

Što činiti prije zahvata laserske operacije vena?

U poliklinici LF uputit ćemo vas u sve korake ove rutinske procedure; od pripreme, postupka operacije, pa sve do režima oporavka kojeg se trebate pridržavati.

Prije samog zahvata potrebno je donijeti laboratorijske nalaze, EKG snimku, te pripremiti dodatnu dokumentaciju koja upućuje na ostale zdravstvene tegobe. S tim dokumentima odlazite na pregled gdje dajete svoju suglasnost ispunjavajući anesteziološki formular

Na anesteziološkom pregledu bit ćete upućeni o načinu djelovanja primljene anestezije te postupcima kojih se trebate pridržavati prije i nakon operacije.

Neke od tih smjernica uključuju:

  • Izbjegavanje bilo kakve konzumacije hrane 6 sati prije operacije, dozvoljeno je samo piti vodu
  • Tri dana prije operacije ne smijete piti lijekove protiv bolova koji spadaju u kategoriju nesteroidnih antireumatika, kao što su Andol ili Aspirin, koji razrjeđuju krv
  • U slučaju već postojeće antikoagulacijske terapije obavezno obavijestiti liječnika
  • Nakon operacije potrebno je nositi elastičnu čarapu do dva tjedna, jednako koliko i traje nestajanje operacijskog hematoma

Netom prije operacije, bit ćete ponovo obaviješteni o već navedenim smjernicama kako bismo cijeli proces obavili bez ikakvih komplikacija i neočekivanih ishoda.

Kako izgleda operacija vena laserom?

Prije ulaska u operacijsku salu oblačite jednokratnu odjeću te dobivate premedikaciju kako biste bili što opušteniji. Na operacijskom stolu obavit će se kraći ultrazvuk kako bismo locirali poziciju vene, a potom markerom označujemo točku punkcije te tok vene koju moramo onesposobiti.

Teorija iza laserske operacije proširenih vena je vrlo jednostavna. Jednom kada se ultrazvukom nađe proširena vena, kroz mali punkcijski otvor na koži provodi se sonda s laserom na vrhu. Ta se sonda provlači sve do ušća proširene vene. 

Prije nego što laser krene zatvarati oboljelu venu, kroz sondu se ispušta lokalna anestezija pomiješana s fiziološkom otopinom kako bi se spriječile bilo kakve ozljede i rane izazvane temperaturom lasera.

Kada je sonda provučena do samog ušća proširene vene, uključuje se laser, koji zbog visoke temperature zatvara proširenu venu te time u potpunosti sprječava njenu funkciju. Sonda postepeno zatvara venski kanal te se lagano primiče prema punkcijskom otvoru na koži. 

Jednom kada protok krvi kroz venu blokiran, sonda se izvlači kroz otvor, a rana zatvara. Onesposobljena vena će se s vremenom samostalno razgraditi u vezivno tkivo, a krv će svoj tok nastaviti kroz susjedne, zdrave vene

Prije laserske operacije ovaj se postupak vršio kirurški. Iako je cilj bio isti, a to je onesposobiti rad bolesne vene, procedura je bila znatno kompliciranija i zahtjevnija. Bolesna vena se, umjesto zatvaranja njenog protoka, morala u potpunosti odstraniti. 

Takav je princip, iako učinkovit, rezultirao dužim oporavkom te češćim komplikacijama. 

Zahvaljujući laserskoj tehnologiji uspjeli smo primijeniti jednaku metodologiju, ali na bolji, brži i sigurniji način. 

Kako izgleda oporavak nakon operacije?

Sat vremena nakon operacije smijete napustiti ordinaciju te, uz pratnju, otići kući. 

Glavna prednost laserske operacije proširenih vena jest mogućnost povratka svakodnevnim aktivnostima odmah nakon operacije. 

Nakon operacije dobivate elastičnu čarapu koju trebate nositi naredna dva tjedna. Elastična čarapa, zbog pritiska tkanine na okolno područje, pomaže oporavku te olakšava protok krvi kroz vene. 

Nošenjem čarape ubrzat ćete nestanak hematoma i blažih podlijeva nastalih tokom operacije. Potrebno je napomenuti kako hematomi nisu razlog za brigu, oni su normalna posljedica nakon gotovo svake operacije. 

Elastičnu čarapu trebate nositi prvi tjedan 24 sata, a kroz drugi tjedan dovoljno je nositi čarapu samo tijekom dana. 

Rupica na mjestu uboda nestaje nakon par dana, a bilo kakvi tragovi proširenih vena nestaju odmah nakon operacije. 2-3 mjeseca nakon operacije proširena vena bit će dio vezivnog tkiva te ju ni ultrazvuk više neće moći identificirati. 

Bolovi nakon operacije vrlo su rijetki, no prema nekim iskustvima naših klijenata, neće vam biti potrebno više od 2 tablete protiv bolova. 

Svakako se nakon nedostatka aktivnosti, kao što je sjedenje ili vožnja, preporuča kraća fizička aktivnost kako se cirkulacija ne bi ''ulijenila'' te kako bi oporavak bio što brži. 

Koje su moguće komplikacije?

Ako je zahvat obavljen konkretno, uz pravilnu suradnju između klijenta i liječnika, šanse za komplikacije su minimalne

Hematomi koji nastaju kao posljedica operacije mogu biti bolni na dodir, a mogu biti popraćeni i zatezanjem kože na mjestu provučene sonde. Navedeni simptomi prolaze za vrijeme nošenja elastične čarape. 

Komplikacije, iako vrlo rijetke, nisu nemoguće. U slučaju nepravilne infiltracije fiziološke otopine, može doći do oštećenja okolnog  tkiva koje je bilo izloženo visokoj temperaturi lasera. 

Osim oštećenja okolnog i masnog tkiva, moguća je i hiperpigmentacija - promjena boje kože u okolnom području zahvaćenog operacijom. Najrjeđe dolazi do upale vene, još poznate kao flebitis. 


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Dr. sc. Andrej Šitum, dr. med.

Dr. sc. Andrej Šitum, dr. med.

specijalist opće kirurgije, subspecijalist vaskularne kirurgije