Color doppler (ultrazvuk) vena nogu

Najpouzdanija metoda dijagnostike proširenih vena i kardiovaskularnih tegoba

Color doppler (ultrazvuk) vena nogu - najpouzdanija metoda dijagnostike proširenih vena i kardiovaskularnih tegoba

Sumnjate na proširene vene? Ne brinite, niste jedini - s problemom proširenih vena suočava se čak 20% svjetske populacije. Iako su proširene vene najčešće problem estetske prirode, one sa sobom mogu nositi niz upozorenja koja bi mogla uputiti na ozbiljnija zdravstvena stanja.

Upravo je zbog toga odgovarajuća dijagnoza ključna za prepoznavanje bilo kakvih problema s vašim venama. 

Metoda koja se najčešće koristi za dijagnosticiranje proširenih vena te sličnih kardiovaskularnih tegoba je ultrazvuk vena nogu odnosno color doppler vena nogu. 

Color doppler vena nogu najčešće je jedna od prvih pretraga kod obrade bolesti krvnih žila.

Što je color doppler vena?

Iako se standardni tip ultrazvuka koristi za dijagnosticiranje gotovo svih mekih tkiva, predmeta i organa u organizmu, on nije u stanju identificirati kretanje tekućine, odnosno krvi kroz žile. 

Upravo tu funkciju obavlja color doppler ultrazvuk. To znači da se podrazumijeva da će se pri ultrazvuku vena nogu raditi color doppler.

Cilj color dopplera je dati uvid u venske sustave i uočiti postoji li oštećenje jednog od njih.

Pritom je ova metoda potpuno sigurna i bezbolna.

Što i kako možemo utvrditi color dopplerom vena?

Color doppler vena označava vene plavom bojom, a arterije crvenom bojom. 

Ono to je kod njega bitno je nijansa pojedine boje koja upućuje na određena stanja. Što je boja na prikazu tamnija to je tok krvi kroz žile sporiji. Svjetlije nijanse upućuju na brži tok krvi. 

Sporiji tok krvi može upućivati na moguće začepljenje krvnih žila, proširene vene, trombozu te čak i hormonalne promjene za vrijeme trudnoće

Osim boja, ultrazvuk može prikazati i zadebljanja na određenim mjestima, što isto upućuje na probleme s proširenim venama. 

Osim novih dijagnoza color doppler ultrazvuk vena nogu može nam pomoći da ustvrdimo promjene na venama nakon preboljele duboke venske tromboze ili upalne promjene površinskih vena (tromboflebitis). 

Ovakva metoda dijagnoze za sada je najbolja za otkrivanje bilo kakvih abnormalnosti kardiovaskularnog sustava. 

Kako funkcionira color doppler vena?

Color doppler ultrazvuk vena nogu temelji se na Dopplerovom efektu. 

Školski primjer dopplerova efekta bio bi motor ili automobil u prolazu. Kada nam se motorno vozilo približava, ono emitira višu frekvenciju, no jednom kada prođe pored te krene udaljavati, emitira drugu, nižu frekvenciju. 

Iako je Dopplerov efekt u osnovama primjenjiv na promjenu gibanja zvučnih signala, on se također može manifestirati u vizualnom obliku. Ako se izvor valova približava, prikazuju se boje koje naginju prema ljubičastom spektru, tzv. plavi pomak. Ako se izvor valova udaljava, prikazane boje imat će tendenciju prema crvenom spektru, tzv. crveni pomak. 

Color doppler ultrazvuk je podešen na način da bilježi plavi pomak kod vena, a crveni pomak kod arterija. Što su boje na prikazanim slikama tamnije (tamno plava ili tamno crvena), to je tok krvi kroz žile sporiji. Ako ultrazvuk prikazuje svjetlije nijanse, tada je tok krvi brži. 

Ovakav tip dijagnoze može dati širok uvid u moguće komplikacije kardiovaskularnog sustava. 

Postupak pregleda color dopplerom

Velika prednost pregleda ultrazvukom jest minimalna priprema prije zadanog termina. 

Malo je stvari koje trebate izbjegavati prije color dopplera vena nogu, no i dalje postoje sitnice kojih se treba pridržavati. Tako je, primjerice, zabranjeno pušenje dva sata prije ultrazvuka. Naime, nikotin sužava krvne žile pa tako završni rezultati ne bi bili precizni. 

U slučaju alergije na lateks, obavijestite naše osoblje kako bi se pregled izvršio sondama koje na sebi imaju druge materijale. 

Jednom kada dođete na pregled, osoblje će vas uputi prema stolu na kojem se nalazi aparatura za ultrazvuk. 

Kada legnete na stol, doktor će nanijeti gel na onaj dio kože po kojem će sonda emitirati valove. Tijekom procedure možete osjećati blagi puls iz sonde koja će klizati po koži, što je u potpunosti normalna situacija. 

Ultrazvuk će istovremeno bilježiti i pretvarati zvučni signal u sliku, a doktor će vam na temelju prikazanog moći dati uvid u zdravstveno stanje.

Tijekom procedure snimanja vena, doktor će uspoređivati protok krvi u različitim okolnostima, primjerice, snimanje tijekom podignute noge, snimanje tijekom spuštene noge. 

Ovim pristupom doktor možemo uvidjeti razlike u brzini protoka krvi te mogućem sporijem toku koji može upućivati na probleme kao što su proširene vene, tromboza i sl. 

Snimanje color doppler ultrazvukom traje najčešće oko 30 minuta, bezbolno je, a zračenje ne predstavlja nikakve rizike, čime je siguran i za trudnice. 

Jednom kada vam doktor dijagnosticira probleme proširenih vena, može vam dati adekvatnu terapiju te vas uputiti na daljnje pretrage kako vrijeme bude odmicalo. 

U težim slučajevima proširenih vena, laserska će operacija možda biti najbolje rješenje

Ako su proširene vene zanemarive, ili samo estetske prirode, doktor će se možda odlučiti za skleroterapiju - tekućinu koja momentalno uništava proširene vene ubodom injekcije. Takav pristup čest je kod fenomena vena ''paukove mreže'' (eng. spider veins). 

Kada biste trebali ići na UZV color doppler vena nogu?

Ako primjećujete tromost u nogama, neugodno peckanje ili zatezanje, svrbež ili crvenilo koje mogu biti posljedica proširenih vena, preporučujemo dolazak na pregled proširenih vena.

Na temelju viđenog možemo prosuditi je li stvarno riječ i proširenim venama ili ostaloj zdravstvenoj tegobi koja ima slične simptome. 

Komunikacija s liječnikom je u takvim situacijama vrlo bitna i korisna jer saslušavanjem vaših iskustava liječnik može doći do zaključaka koji nisu odmah bili očiti. 

Ako se sumnja na komplikacije kao što su začepljenje krvnih žila, proširene vene ili probleme s tlakom, naručivanje na UZV color doppler vena optimalno je rješenje za pravilnu dijagnozu. 

Gdje mogu obaviti color doppler vena?

Naš glavni cilj u Poliklinici Lohuis Filipović je poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu. Upravo zato smo okupili tim vrhunskih stručnjaka, specijalista i subspecijalista koji su okosnica naših multidisciplinarnih centara i specijalističkih ambulanti.

Kako bismo zadržali visoku kvalitetu naših medicinkih usluga, trudimo se biti uvijek dostupni našim klijentima. Za termin konzultacija i pregleda kod našeg stručnog tima kontaktirati nas možete telefonskim pozivom na +3851 2444646 ili putem našeg online obrasca. Radno vrijeme za narudžbe je od ponedjeljka do petka 10:15 - 18:15h.

Srdačno ćemo vas primiti u prostorijama Poliklinike LF na adresi Vrbik 8a, Zagreb.

Javite nam se s povjerenjem i dozvolite da zajedno dođemo do najboljih rješenja i odgovora na sva vaša pitanja.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Dr. sc. Andrej Šitum, dr. med.

Dr. sc. Andrej Šitum, dr. med.

specijalist opće kirurgije, subspecijalist vaskularne kirurgije