Ultrazvuk (UZV) testisa

Jednostavna pretraga koja otkriva mnogo

Ultrazvuk (UZV) testisa - Jednostavna pretraga koja otkriva mnogo

Testisi, još poznatiji i kao sjemenici, jedni su od najbitnijih muških žlijezda.

Razlog tome je njihova dvojaka funkcija; proizvodnja muških spolnih hormona (androgena), od kojih posebno izdvajamo testosteron, te proizvodnja sperme

Zbog ključne uloge razvoja dječaka u pubertetu, ali i zbog razvoja reproduktivnih funkcija, ovaj je par žlijezdi neophodan za pravilan rast i razvoj muškog organizma. 

Odgovorna briga o zdravlju testisa trebala bi biti prioritet svakog muškarca, a razlog tome krije se u bolestima koje se često prolaze nezapaženo

Stoga, kako bi izbjegli neželjena iznenađenja, odlazak na UZV pregled testisa jedna je od metoda putem koje se mogu jasno i precizno dijagnosticirati sve potencijalne smetnje na području vaših testisa. 

Što su testisi i koja je njihova uloga?

Testisi su jedni od glavnih dijelova muškog reproduktivnog sustava. Ovalnog su oblika te se nalaze ispod penisa u posebnom kožnom segmentu, poznatijem kao skrotum

Razlog zbog kojeg se testisi nalaze u visećem položaju je zbog razlike u temperaturi potrebnoj za pravilni razvoj spermatozoida. Temperatura u skrotumu nešto je niža od tjelesne temperature što pogoduje pravilnom razvoju spermija.

Osim što proizvode spolne stanice, testisi su ključni za proizvodnju muških spolnih hormona, od kojih se posebno ističe testosteron.

Lučenje testosterona omogućuje pravilnu funkciju cijelog reproduktivnog sustava muškarca, a također je odgovorno i za ostale karakteristike, poput dlakavosti, dubine glasa, mišiće mase motivacije prema izazovima i kompetitivnosti

Teško je za pomisliti da se toliko bitnih uloga ispunjava djelovanjem samo jednog hormona, stoga je potrebno obratiti posebnu pažnju na zdravlje one žlijezde koja ga proizvodi i luči. 

Kada biste se trebali naručiti na UZV testisa?

Ultrazvuk testisa potrebno je obaviti ako primjećujete neke od sljedećih promjena:

 • Iritacije i bolovi u testisu
 • Pojava oteklina
 • Značajno povećanje jednog od testisa
 • Osjećaj povlačenja
 • Pojava kvržice

Ultrazvuk će s lakoćom prepoznati navedene abnormalnosti, a što prije dođete na pregled to su šanse za razvoj komplikacija manje. 

Kako izgleda priprema za UZV testisa?

Za pregled testisa ultrazvukom nisu potrebne posebne pripreme. Nema potrebe za promjenama dijete, dodatnim dijagnostičkim pregledima ili popunjavanjem suglasnosti.

Ako trošite neke lijekove, prije pregleda porazgovarajte s liječnikom. U većini slučajeva promjene trošenja lijekova neće biti potrebne, no u iznimnim slučajevima će možda biti potrebno obustaviti terapiju. 

Kako izgleda ultrazvuk testisa?

Dolaskom u ordinaciju naše će vas osoblje uputiti prema povišenom stolu na kojem će se vršiti UZV pregled. 

Leći ćete na leđa raširenih nogu, a specijalist vam po procjeni može postaviti ručnik ispod testisa koji će ih zadržati u povišenom položaju. 

Nakon što se udobno smjestite, tehničar će vam nanijeti topli gel na bazi vode koji će dodatno opustiti testise te omogućiti lakši prijelaz ultrazvučne sonde. Gel će također bolje provoditi ultrazvučne valove zbog kojih će nalazi biti jasniji i precizniji

Liječnik će sondu micati duž testisa i okolnih područja, a prilikom pregleda možete osjetiti blagi pritisak, ili čak bol ako se sonda prisloni na upaljeno tkivo. 

Pregled obično ne traje dulje od 30 minuta, a liječnik nalaze dobiva odmah zbog slike koja se stvara u realnom vremenu. 

Nakon pregleda odmah smijete ići doma te nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima; nije potreban poseban oporavak ili mirovanje. 

Na što mogu uputiti nalazi UZV testisa?

Nalazi ultrazvuka mogu uputiti na abnormalnosti koje u početnim fazama razvoja ne moraju nužno prouzročiti smetnje. 

Zbog toga je pravovremena dijagnoza nužna kako bi se spriječio razvoj potencijalnih komplikacija i pružio odgovarajući tretman. 

Pregled testisa ultrazvukom može uputiti na sljedeće pojave:

Upala izazvana spolno prenosivim bolestima te raznim bakterijama 

Poremećaj koji nastaje rotiranjem testisa oko svoje osi, pri čemu dolazi do ishemije testisa, te naposljetku odumiranja testisa. 

Ova je vrsta tumora karakteristična po izuzetno brzom razvoju, stoga ga je za uspješno liječenje potrebno što ranije dijagnosticirati. 

 • Spermatokela

Cista ispunjena tekućinom i spermom; u većini slučajeva ne ugrožava zdravlje osobe, ali svojim povećanjem može uzrokovati nelagodu ili blagu bol. 

 • Varikokela

Proširene vene u testisima 

 • Hidrokela

Još poznatija kao vodena kila, vrećica je ispunjena vodom; uzrokuje oticanje skrotuma.

Možete li samostalno primijetiti neke od poremećaja?

Samostalnim pregledom testisa mogu se vrlo lako prepoznati abnormalnosti poput kvrga, nakupine tekućine, ili ostalih tvorbi u mošnji koje mogu upozoriti na moguće komplikacije. 

No, da bi pregled bio valjan, potrebno ga je obaviti prema sljedećim uputama:

 1. Pregled napravite prilikom tuširanja toplom vodom, kada je koža skrotuma opuštenija
 2. S kažiprstom i srednjim prstom primite testis od dolje, a palcem bočni dio testisa
 3. Kružnim pokretima zasebno pregledajte svaki testis
 4. Pokušajte potražiti nepravilnost poput kvrga ili zadebljanja

Zdravi testis prepoznat ćete po glatkoj površini onda kada opipavate prstima. 

Potrebno je napomenuti kako se mnogi muškarci uplaše onda kada osjete blage izbočine i nepravilne strukture. U većini slučajeva riječ je o dosjemenicima i okolnim naborima kože koji ne predstavljaju nikakve probleme, ali i dalje takve promjene bi bilo dobro pogledati.

Ako primijetite ovakve pojave, potražite profesionalnu pomoć kako biste dogovorili termin za daljnje pretrage i tretmane. 

Naručite se na pregled još danas

Sumnjate na pojavu izrasline na testisu? Osjećate bol na dodir ili prilikom mokrenja? Ili se samo držite one stare ''bolje spriječiti nego liječiti''?

Bez obzira koji je vaš razlog, naša vrata su vam uvijek otvorena. U Poliklinici Lohuis Filipović okupili smo tim stručnjaka s dugogodišnjim iskustvom i visokom reputacijom. 

Naše metode rada pokazale su se izuzetno djelotvornim, a naši zadovoljni klijenti samo su dokaz našeg djelovanja. 

Zahvaljujući modernoj tehnologiji i suvremenim tehnikama rada vodimo brigu o zdravlju vaših testisa te provodimo brojne preglede, među kojima je i ultrazvuk testisa. 

Nazovite nas na +3851 2444 646 ili ispunite naš online obrazac.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Ivan Svaguša, dr.med.

Ivan Svaguša, dr.med.

specijalist urologije, subspecijalist urodinamike i neurourologije