Ultrazvuk prostate

Pregled koji produljuje životi vijek vaše prostate

Ultrazvuk prostate- pregled koji produljuje životi vijek vaše prostate

Zdravlje prostate često je tema koja se pokreće kod muškaraca starije dobi. Naime, smatra se kako je preko 33% muškaraca starijih od 50 proživjelo neki oblik tegoba vezan uz rad prostate, a nije za zanemariti činjenica da je rak prostate najčešći tumor kod muškaraca.

Zbog navedenih podataka briga o zdravlju prostate trebala bi biti prioritet svakog muškarca, bez obzira na godine. 

Srećom, razvojem medicine i tehnologije, zdravlje vaše prostate možete provjeriti nizom dijagnostičkih pregleda, od kojih posebno izdvajamo pregled ultrazvukom

Snimka ultrazvuka daje jasan uvid u građu vaše prostate te bilo kakvih poremećaja vezan uz njen rad. Bilo da je riječ o povećanju prostate ili drugim anomalijama, pregledom ultrazvuka može se spriječiti razvoj ozbiljnih tegoba te pružiti odgovarajuća terapija. 

Koja je uloga prostate?

Prostata je žlijezda koja se nalazi ispod mokraćnog mjehura. Veličine je kestena, a osnovna joj je uloga proizvodnja tekućine za spermije. Sekret kojeg proizvodi prostata potreban je za opskrbu spermija hranjivim tvarima onda kada oni putuju do jajne stanice. 

Prostata je s mokraćnim sustavom povezana preko mokraćne cijevi, a na tom se području nalaze kanalići s otvorima kroz koje prolaze spermiji i sjemeni mjehurići. Jednom kada spermiji dođu do prostate, oni se stapaju s njenim izlučenim sekretom te time tvore ejakulat

Zbog izravne povezanosti s mokraćom cijevi, bilo kakva promjena na prostati može poremetiti rad mokraćnog sustava te uzrokovati razne tegobe na tom području. 

Problemi s mokrenjem i erektilna disfunkcija samo su neki od poremećaja koji mogu nastati zbog loše funkcije prostate. Ovakve tegobe mogu ozbiljno utjecati na samopouzdanje muškarca, a jednako tako mogu biti i upozorenje za razvoj ozbiljnijih poremećaja. 

Kada je potrebno obaviti UZV pregled prostate?

Ultrazvuk prostate potrebno je napraviti onda kada primijetite pojave kao što su učestalo mokrenje, problemi sa zadržavanjem mokraće, visoka tjelesna temperatura te bolovi i pečenje tijekom mokrenja

Navedeni poremećaji mogu nastati zbog mikroba koji uzrokuju infekciju, ili zbog benignog povećanja prostate koja otežava mokrenje. 

Upala prostate može zahvatiti muškarce u bilo kojoj životnoj dobi, dok je povećanje prostate češće kod muškaraca starijih od 50 godina. 

Iako je njime moguće prepoznati povećanje prostate, ultrazvuk i neće biti toliko koristan za dijagnosticiranje tumora prostate, pogotovo u početnoj fazi razvoja kada se anomalija tkiva teže prepozna. 

Zbog toga u Poliklinici Lohuis Filipović, uz UZV prostate, obavljamo i ostale pretrage kao što su uroflow pregled, biopsija prostate, uzimanje briseva te cistoskopija urinarnog trakta

Navedene pretrage pružit će nam bolji uvid u zdravlje vaše prostate, a na temelju nalaza moći ćemo se lakše odlučiti za onu metodu liječenja koja bi vam najviše pomogla.

Jesu li potrebne posebne pripreme za UZV prostate?

Prije pregleda ultrazvukom potrebno je prilagoditi prehranu. Preporučujemo da za pridržavate laganije hrane kao što su dvopek, juhe ili čajevi te da izbjegavate konzumaciju mliječnih proizvoda i hranu bogatu šećerom.

Ovisno o procjeni specijalista za urologiju, na pregled ćete možda trebati doći punog mjehura. Zbog toga ćete najvjerojatnije trebati popiti 1L tekućine te se suzdržavati mokrenja sve dok se ne obavi pregled ultrazvukom.

Zadržavanje mokraće prilikom ultrazvuka ponekad je potrebno kako bi se dobila jasnija snimka prostate, ali i kako bi se provjerila funkcionalnost prostate te okolnih dijelova mokraćnog sustava. 

Kako izgleda pregled prostate ultrazvukom?

Pregled prostate ultrazvukom može se izvoditi na dva načina.

Prva metoda naziva se transabdominalni pregled ultrazvukom. Specijalist prije pregleda nanosi gel kojim se smanjuje trenje, a potom sondom prelazi preko područja donjeg dijela abdomena. 

Vrlo je vjerojatno da ćete za ovaj tip pregleda ultrazvukom morati ostati punog mjehura. Naime, zbog toga što sondu i prostatu dijeli okolno tkivo kao što su koža, mišići i ostale strukture, snimka ne mora nužno biti precizna. 

Zadržavanjem mokraće u mjehuru izgled prostate će postati naglašeniji te će dobivena snimka biti preciznija i detaljnija

Transrektalni ultrazvuk prostate je druga metoda putem koje dobivamo uvid u stanje vaše prostate. 

Za ovu vrstu ultrazvuka koristi se tanka transrektalna sonda koja se uvodi u rektum za dobivanje što jasnije snimke. Zbog neposredne blizine završetka debelog crijeva i prostate dobiveni nalazi bit će precizniji, a naši specijalisti lakše će prepoznati moguće smetnje. 

Potrebno je napomenuti kako za ovu vrstu ultrazvuka nije potrebno naprezati vaš mjehur zadržavanjem mokraće; snimka će dati jasne nalaze i bez takvih postupaka. 

Obje vrste ultrazvuka su potpuno bezbolne te traju tek nekoliko minuta. Transrektalni pregled često izaziva osjećaj neugode kod naših klijenata, no to je u potpunosti normalna reakcija na takvu vrstu pregleda. 

O proceduri i odabiru ultrazvuka bit ćete dodatno obaviješteni na konzultacijama koje provodimo prije svakog pregleda i terapije. 

Što činimo nakon ultrazvuka prostate?

Nakon dobivenih nalaza odlučujemo se za onu terapiju koja daje optimalne rezultate. 

Ponekad su dovoljne konzervativne metode liječenja, poput Kegelovih vježbi ili promjene životnih navika, a ponekad je potrebno liječenje antibioticima, kao što je to u slučaju infekcije prostate. 

U slučaju razvoja tumora prostate, najčešće provodimo kirurški zahvat ili liječenje zračenjem (radioterapija)

Dođite nam na pregled pregled prostate ultrazvukom

Bez obzira na dijagnozu i vrstu terapije, u Poliklinici Lohuis Filipović činimo sve kako biste se riješili smetnji koje vam uzrokuje bolesna prostata. 

Suvremena tehnologija i moderni pristup u poliklinici za urologiju pružaju širok opus rješenja, a na nama je da se odlučimo za ono koje će donijeti najbolje rezultate. 

Rak prostate je 4. po učestalosti kod muškaraca, a smatra se da čak 80% muškaraca starijih od 80 godina ima dobroćudno povećanje prostate.

Upravo je zbog toga potrebno voditi brigu o zdravlju prostate prije nego što bude prekasno. Nemojte čekati 80-ete i naručite se na ultrazvuk dok još možete spriječiti razvoj ozbiljnih tegoba. 

Ultrazvuk prostate možete dogovoriti pozivom na +3851 2444 646 ili ispunjavanjem online obrasca.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Ivan Svaguša, dr.med.

Ivan Svaguša, dr.med.

specijalist urologije, subspecijalist urodinamike i neurourologije