Obrezivanje (cirkumcizija) penisa

Zahvat koji pomaže kod stanja kao što su fimoza i parafimoza te poboljšava higijenu spolovila

Obrezivanje (cirkumcizija) penisa - zahvat koji pomaže kod stanja kao što su fimoza i parafimoza te poboljšava higijenu spolovila

Cirkumcizija penisa, još poznatija kao obrezivanje penisa, zahvat je kojim se odstranjuje kožica koja prekriva glavu penisa.

U našem podneblju cirkumcizija se najčešće obavlja radi zdravstvenih ili estetskih razloga.  U drugim kulturama ista se može obaviti radi vjerskih razloga.

Obrezivanje penisa dokazano smanjuje rizik od tumora penisa ali i pruža lakše održavanje higijene spolovila

Cirkumcizija može biti izvedena kada je u pitanju pojava fimoze i parafimoze, stanja pri kojem kožica na penisu uzrokuje dodatne komplikacije.

Kada je potrebno obrezivanje penisa?

Cirkumcizija u sedaciji/lokalnoj anesteziji najčešće se provodi iz higijenskih i preventivnih razloga, ali je isto tako primarno rješenje za tretiranje pojava kao što su fimoza i parafimoza.

Fimoza je stanje pri kojem kožica postaje preuska da bi se navukla preko penisa. Još opasnije stanje naziva se parafimoza, pri kojoj se kožica (prepucij) nepovratno navuče preko penisa i zaglavi. 

Ovakva pojava može uzrokovati komplikacije kao što su prekid cirkulacije i nekrozu  te se smatra hitnom urološkom bolesti.

Što se tiče obrezivanja na globalnoj razini, čak je trećina muškaraca obrezano, no to pripisujemo više tradiciji i religijskoj pozadini.

Koje su još prednosti obrezivanja penisa?

Obrezivanje penisa nosi sa sobom brojne prednosti, od kojih posebno izdvajamo preventivnu ulogu i generalno poboljšanu higijenu spolovila

Kao glavne prednosti cirkumcizije penisa ubrajamo:

  • Sprječavanje infekcija na području penisa

Upale poput balanitisa i positisa česte su infekcije na području spolovila, a javljaju se zbog preostalih bakterija koje se zavuku ispod kožice te ih je samim time teže oprati i ukloniti. 

  • Sprječavanje infekcija mokraćnog sustava

Obrezivanje penisa može značajno poboljšati higijenu spolovila, čime je rizik za obolijevanje od infekcija mokraćnog sustava znatno manji.

  • Smanjenje šanse za razvoj raka penisa i prostate

Istraživanja ukazuju kako djeca podvrgnuta obrezivanju penisa, kao odrasli, imaju znatno smanjen rizik za obolijevanje od raka penisa

Kako izgleda priprema za obrezivanje penisa?

Prije obrezivanja penisa potrebno je obaviti pretrage u laboratoriju. Pretrage mogu uključivati EKG nalaze, alergijski test na anesteziju i nalaze krvi, a služit će samo u slučaju izvođenja zahvata u općoj anesteziji. 

Za izvođenje cirkumcizije u lokalnoj anesteziji dijagnostički pregledi nisu obavezni.

Osim preventivnih pretraga, prije zahvata potrebno je voditi brigu i o higijeni spolovila. Iako će urolog očistiti i dezinficirati područje prije zahvata, briga o higijeni nešto je o čemu trebate voditi brigu svakodnevno, a ne samo prije dolaska u ordinaciju.

Što se tiče prehrane, nije se potrebno pridržavati posebne dijete niti izbjegavati određenu hranu. 

Ako se operacija provodi u općoj anesteziji, ne biste trebali jesti ništa bar 6 sati prije zahvata. 

O potrebnim smjernicama i proceduri zahvata dodatno ćete diskutirati s našim specijalistima; na konzultacijama će vam se detaljno objasniti sve što je potrebno znati prije operacije.

Kako izgleda obrezivanje penisa?

Dolaskom u ordinaciju smjestit ćete se na operacijski stol. Ovisno o procjeni liječnika, cirkumcizija može biti izvedena pod općom ili lokalnom anestezijom. Bez obzira o kojoj metodi je riječ, zahvat će biti izveden rutinski i bezbolno.

Operaciju izvodi specijalist za urologiju.

Nakon dezinficiranja područja specijalist vrši minijaturne rezove skalpelom ili nekim drugim alatom kako bi odstranio višak kožice koja prekriva penis. Nakon uklanjanja prepucija (kožice) postavljaju se razgradivi šavovi koji će povezati kožu s područjem ispod glavića.

Operacija obično traje između 30-60 minuta, a nakon zahvata smijete ići doma na kućnu njegu. 

Ako se pojave krvarenja ili neke druge komplikacije, možda će trebati prenoćiti u poliklinici kako bi se otkrio uzrok ovakvog ishoda. 

Kako izgleda oporavak nakon obrezivanja penisa?

Oporavak nakon obrezivanja penisa varira od osobe do osobe, ali i o ozbiljnosti shvaćanja oporavka. U prosjeku se oporavak očekuje 7-10 dana nakon zahvata. Ipak, od nekih ćete se aktivnosti trebati suzdržavati.

Tako ćete se, primjerice, trebati suzdržati od seksualnih aktivnosti minimalno 4 tjedna nakon operacije, a vožnja će vam biti dozvoljena tek onda kada više ne osjetite bolove ili pritisak u području penisa.

Nakon operacije preporučuje se nošenje lagane i komotne odjeće koja neće izazvati iritaciju na zahvaćenom području. Uz komotnu odjeću, izbjegavanje iritacije možete također postići nanošenjem raznih gelova i masti. 

Koji su rizici obrezivanja penisa?

Bez obzira na učestalost i rutinu izvođenja ovog zahvata, uvijek je moguća pojava komplikacija.

U najčešće nuspojave obično ubrajamo krvarenje, oticanje i infekciju, ali još je moguć i:

  • Smanjeni ili potpuni gubitak osjeta na vrhu penisa
  • Utrnulost oko područja reza
  • Potreba za skidanjem šavova prije potpunog zacjeljenja (gnojenje, iritacija…)
  • Ponavljanje operacije
  • Krvarenje nakon operacije
  • Infekcija u području operativnog reza

Naručite se na pregled još danas

U Poliklinici Lohuis Filipović provodimo razne zahvate na području vašeg mokraćnog sustava, uključujući i cirkumciziju penisa. 

Naš tim urologa visoko je specijaliziran  u svom području, a naše metode rada stekle su visoku reputaciju u Hrvatskoj i šire. 

Ponosimo se našim timom, modernom aparaturom, ali prije svega zadovoljnim klijentima kojima smo promijenili život nabolje. 

Nazovite nas još danas i naručite se na pregled pozivom na +3851 2444 646 ili ispunjavanjem online obrasca


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Ivan Svaguša, dr.med.

Ivan Svaguša, dr.med.

specijalist urologije, subspecijalist urodinamike i neurourologije