Kirurško uklanjanje lipoma i ateroma

Jedina sigurna metoda liječenja dobroćudnih tumora kože

Kirurško uklanjanje lipoma i ateroma - jedina sigurna metoda liječenja dobroćudnih tumora kože

Kirurško uklanjanje kožnih promjena poput lipoma i ateroma mahom spada u takozvane manje operativne zahvate koji se obavljaju ambulantno u lokalnoj anesteziji.

Lipomi i ateromi su najčešći dobroćudni tumori mekog tkiva

Što je lipom?

Lipom je potkožni tumor koji nastaje iz masnog tkiva.  

Mogu nastati kao pojedinačna tvorba ili se istovremeno pojaviti na više mjesta - u tom slučaju radi se o lipomatozi.

Nemaju značajnu tendenciju prelaska u upalno stanje. No, tijekom života kontinuirano i polagano rastu, a mogu izrasti do promjera 10 cm ili više.

Kirurško uklanjanje, odnosno ekscizija preporučuje se u slučaju deformacije tijela zbog veličine lipoma, ukoliko nastaje pritisak na okolne strukture poput živaca, kao i zbog estetsko funkcionalnih razloga.

Ako dođe do naglog rasta lipoma, svakako je isti potrebno što prije kirurški ukloniti i učiniti patohistološku analizu (PHD) kako bi se isključila mogućnost prelaska u zloćudni oblik. 

Liposarkom je vrlo maligan oblik tumora koji je također građen od masnih stanica. S obzirom da se masno tkivo nalazi posvuda u ljudskom tijelu, liposarkom se može pojaviti bilo gdje.

Liposarkomi su jedna od rjeđih vrsta zloćudnih tumora, no s vremenom mogu prijeći u dediferencirani oblik, vrlo agresivnu vrsta raka.

Što je aterom?

Aterom je dobroćudna izraslina na površini kože koja nastaje zbog povećanog izlučivanja žlijezda lojnica. 

Oko izlučenog masnog sadržaja u potkožnom tkivu formira se kapsula te tako nastaje aterom. Naročito su skloni upalama i infekcijama koje se mogu proširiti na okolno tkivo. 

Ateromi mogu izgledom podsjećati na akne, međutim istiskanje ovih kožnih izraslina predstavlja rizik za zdravlje. Sadrže nekrotične i toksične materijale koji ozbiljno mogu oštetiti okolno tkivo.

Razlozi za odstranjivanje kožnih promjena poput lipoma i ateroma mogu biti zdravstveni, estetski ili praktični. 

Srećom, većina hiperpigmentacija, novonastalih madeža i drugih promjena su dobroćudne tvorbe. No, većina kožnih tvorbi ima razmjernu tendenciju rasta što dulje izostaje liječenje pa osim estetskog mogu postati i funkcionalni zdravstveni problem. 

Ukoliko pak na mjestu nastanka neke potkožne tvorbe nastane upalni proces ili zbog izostanka liječenja dođe do nekontroliranog uvećanja kožne tvorbe, tada ona predstavlja potencijalnu opasnost za opće zdravlje.

Ateromi i lipomi na intimnom području uzrokuju probleme s mokrenjem i spolnim odnosima

Kožne tvorevine se mogu javiti na bilo kojem dijelu tijela, no najčešće su zahvaćena područja s puno lojnih žlijezda

Lipomi mogu biti različitih veličina i oblika te se mogu javiti na koži cijelog tijela. Ateromi se obično razvijaju u korijenu dlake, zbog čega su češće zahvaćeni dijelovi tijela s puno dlaka. 

Većinom se radi o asimptomatskim tvorevinama koje ne izazivaju poteškoće. Ukoliko dođe do upale ateroma može se pojaviti bol na zahvaćenom mjestu, crvenilo i toplina kože te curenje gnojnog sadržaja.

Ako se kožne promjene jave na genitalnom području, mogu uzrokovati poteškoće s mokrenjem i spolnim odnosima. Na genitalnom području žena i muškaraca nalazi se veliki broj žlijezda lojnica te dlaka pa je razvoj ateroma i lipoma na ovom području poprilično čest.

Ateromi često nastaju kod muškaraca u preponama, na području skrotuma ili penisa. Kod žena se najčešće javljaju u području stidnih usana.

Lipomi i ateromi nemaju specifičnog uzročnika. Pojedina istraživanja povezuju ih s lošom prehranom i genetskom predispozicijom. Ne postoje posebni preventivni postupci kojima možemo spriječiti pojavu ovih kožnih tvorevina.

Međutim kada se jave, liječenje svakako ne treba odgađati. Kirurško uklanjanje je najsigurnija terapijska opcija bez posebnih rizika za pacijenta. 

Kirurško uklanjanje lipoma i ateroma - kako izgleda postupak i priprema

Kiruško uklanjanje lipoma ili ateroma je jednostavan i brz operativni zahvat koji se vrši ambulantno. Prilikom zahvata koristi se lokalna anestezija.

Prije zahvata će vas naš liječnik još jednom pregledati kako bi procijenio kirurško mjesto. Pregledom osiguravamo da zahvat prođe bez komplikacija te cijeljenje rane uz što manji ožiljak.

Uklanjanje se vrši klasičnom kirurškom metodom - ekscizijom. Radi se o izrezivanju potkožne izrasline sterilnim medicinskim instrumentima, pri čemu se lipom ili aterom u potpunosti uklanja.

Nakon odstranjivanja potkožne izrasline, kirurško mjesto zatvara se šavovima uz pažljivu rekonstrukciju tkiva za optimalne rezultate zahvata.

Zahvat traje otprilike 30 do 40 minuta. Povratak svakodnevnim aktivnostima moguć je relativno kratko nakon zahvata. 

Kontrolni pregled uz vađenje šavova potrebno je obaviti 7 do 10 dana nakon uklanjanja lipoma ili ateroma.

Kako se pripremiti za uklanjanje aterom ili lipoma?

Prije samog zahvata potrebno je obaviti savjetovanje s liječnikom. Prilikom razgovora navedite sve poteškoće koje vas muče. 

Također je potrebno ponijeti svu prethodnu medicinsku dokumentaciju i navesti ukoliko uzimate redovnu terapiju ili imate alergije na pojedine lijekove.

S obzirom da se uklanjanje kožnih izraslina vrši pod lokalnom anestezijom, nije potrebno biti natašte. Na dan zahvata možete normalno konzumirati hranu i tekućinu.

Na zahvat je potrebno doći u udobnoj odjeći. Osim navedenog, nisu nužne posebne pripreme. 

Kada se preporučuje kirurško uklanjanje lipoma i ateroma?

Lipomi rastu razmjerno sporo te ukoliko se i pojave, uglavnom su veličine do nekoliko centimetara. Općenito, lipomi se javljaju kod osoba starijih od 30 godina i često se nalaze ispod kože.

Karakterističan simptom dobroćudnog tumora mekog tkiva je oteklina, bez boli. Najčešće lipomi ne uzrokuju točno prepoznatljive simptome.

Ateromi se uvijek nalaze u blizini lojnih žlijezda i tijestaste su konzistencije. Karakterizira ih elastično, vidljivo ispupčenje kože. 

U pojedinim slučajevima, ateromi se mogu nalaziti i ispod kože. Uglavnom nisu praćeni bolovima, ali predstavljaju estetski problem ovisno o mjestu pojave i veličini.

S obzirom da ove promjene na koži ne uzrokuju značajne smetnje, često ih zanemarujemo liječiti, sve do trenutka kada prouzroče dodatne probleme. 

Međutim, ove dobroćudne tvorbe ipak nije preporučljivo ignorirati. Bez obzira što se u većini slučajeva ne radi o zloćudnim izraslinama, ateromi i lipomi su u suštini tumori potkožnog tkiva

Iako su zloćudni tumori ovakvih oblika razmjerno rijetki, ipak se mogu pojaviti. Liposarkomi su najčešći podtip zloćudnog tumora mekog tkiva. Naročito su agresivna i maligna vrsta tumora sa tendencijom širenja na okolne organe.

Ateromi nisu posebno podložni prelasku u zloćudni oblik tumora. Međutim, značajno su skloni čestim upalama. Prema dostupnim medicinskim studijama, ateromi su slični apscesima jer su povezani s upalnim infiltratima.

Dugotrajno su skloni rastu, a sastoje se od nekrotičnog, amorfnog, toksičnog materijala. Kao i apscesi, ateromi imaju sklonost usmjeravanja i izlučivanja toksičnog materijala svoje jezgre.

Kada dosegne određenu veličinu, aterom može puknuti te iz njega istječe gnojni sadržaj neugodnog mirisa.

Posljedično nastaje upala okolnog tkiva ateroma popraćena crvenilom, povišenom temperaturom na zahvaćenom području, a mogu se javiti i bolovi.

Jedina učinkovita i sigurna metoda liječenja lipoma i ateroma je kirurška ekscizija. 

Ovim klasičnim kirurškim postupkom, kožne promjene se u potpunosti uklanjaju od okolnog zdravog tkiva bez većih komplikacija i rizika.

Intimno zdravlje bez kompromisa uz međunarodno priznati tim stručnjaka Poliklinike Lohuis Filipović

Naš glavni cilj u Poliklinici LF je poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu. 

Upravo zato smo okupili tim vrhunskih stručnjaka, specijalista i subspecijalista koji su okosnica naših multidisciplinarnih centara i specijalističkih ambulanti.

Kako bismo zadržali visoku kvalitetu naših medicinkih usluga, trudimo se biti uvijek dostupni našim klijentima. 

Za termin konzultacija i pregleda kod našeg stručnog tima kontaktirati nas možete telefonskim pozivom na +3851 2444-646 ili putem našeg online obrasca

Javite nam se s povjerenjem i dozvolite da zajedno dođemo do najboljih rješenja i odgovora na sva vaša pitanja.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Ivan Svaguša, dr.med.

Ivan Svaguša, dr.med.

specijalist urologije, subspecijalist urodinamike i neurourologije