Frenuloplastika

Stanite na kraj neugodama prilikom uriniranja i bolovima u erekciji

Frenuloplastika - stanite na kraj neugodama prilikom uriniranja i bolovima u erekciji

Frenuloplastika je zahvat  kojim se nastoji produžiti kožica koja povezuje glavić i vrat penisa, još poznatija kao frenulum

Prevelika napetost frenuluma može prouzročiti probleme vezane uz funkcionalnost spolovila te izazvati bolove i neugode prilikom uriniranja ili postizanja erekcije. 

Upravo se frenuloplastikom nastoji rekonstruirati tkivo koje povezuje glavić i vrat penisa ne bi li se pružila veća mobilnost i bezbolna fleksibilnost penisa. 

Koja je glavna funkcija frenuluma?

Frenulum je naziv za kožicu koja povezuje glavić i vrat penisa.

Ako je prekratak, frenulum može uzrokovati bolove i nelagodu prilikom spolnih odnosa, a u slučajevima prevelike napetosti moguće su rupture i krvarenja.

Koji su najčešći poremećaji frenuluma?

Postoji nekoliko pojava koje se vežu uz nepravilnu građu i funkciju frenuluma:

 • Kratki frenulum

Najveći broj poremećaja frenuluma veže se upravo uz ovu pojavu. Kratki frenulum može uzrokovati bolove u erekciji, a nije rijetkost da se povezuje s pojavom u kojoj se kožica ne može navući preko glavića penisa, još poznatija kao fimoza.

 • Rupture

Zbog kratke kožice moguća je pojava ruptura popraćene krvarenjem. 

Učestala pucanja kožice mogu izazvati pojavu krasti i ožiljaka na području frenuluma, a takve pojave dodatno otežavaju uriniranje te povećavaju rizik infekcija koje svoj put nađu prodiranjem kroz nastale rane. 

 • Savinuće penisa

Jedna od funkcija frenuluma jest da povlači glavić prema dolje ne bi li povećao senzibilitet prilikom spolnih odnosa. No, prekratki frenulum može uzrokovati savinuće penisa te time onemogućiti provođenje osnovnih funkcija, poput erekcija ili uriniranja. 

 • Dispareunija

Dispareunija je poremećaj koji se veže uz bolove u penisu i zdjelici prilikom spolnih odnosa. Ova pojava također može biti uzrokovana zbog prekratkog frenuluma koji izaziva bolove u području glavića.

 • Preuranjena ejakulacija

Smatra se kako kratki frenulum može rezultirati preuranjenom ejakulacijom zbog pojačane osjetljivosti i izloženosti glavića. Ipak, malo je dokaza koji pokazuju izravnu povezanost; u većini slučajeva, psihološki čimbenici su ti koji su odgovorni za pojavu preuranjene ejakulacije.

Kada biste trebali razmisliti o frenuloplastici?

Ako primjećujete neke od sljedećih simptoma, preporučujemo odlazak liječniku kako bi se procijenila situacija i pružio adekvatan tretman:

 • Bol prilikom snošaja
 • Krvarenja i stvaranje rana
 • Savijeni penis
 • Nemogućnost povlačenja kožice (fimoza)

Navedene pojave ne moraju nužno upućivati na probleme s prekratkim frenulumom, ali svakako su dovoljne za odlazak liječniku i saslušanja profesionalnog mišljenja. 

Što je potrebno učiniti prije frenuloplastike?

Prije frenuloplastike potrebno je obaviti pretrage u laboratoriju. Pretrage mogu uključivati EKG nalaze, alergijski test na anesteziju i nalaze krvi, a služit će samo u slučaju izvođenja zahvata u općoj anesteziji. 

Za izvođenje frenuloplastike u lokalnoj anesteziji dijagnostički pregledi nisu obavezni.

Prije frenuloplastike potrebno je još obaviti i konzultacije na kojima ćemo vas detaljno uputiti u proceduru zahvata te iznijeti smjernice za što brži povratak svakodnevnim aktivnostima. 

Kako se pripremiti za frenuloplastiku?

Kako bi zahvat prošao sa što manje komplikacija, a oporavak bio što brži, potrebno se pridržavati sljedećih smjernica:

 • Higijena stidnih dlaka

Preporučujemo da posebnu pozornost obratite na higijenu vaših stidnih dlaka; skratite dlake nekoliko dana prije zahvata kako biste izbjegli iritaciju te izbjegli čupanje uzrokovano bandažama.

 • Izbjegavajte alkohol i cigarete

Alkohol i cigarete dehidriraju organizam i iritiraju dišne puteve, čime su šanse za pojavom komplikacija veće, kao i period oporavka nakon zahvata. 

 • Prehrana 

Ako ćemo primijeniti opću anesteziju, 6-10 sati prije zahvata nemojte ništa jesti. Ako je u pitanju lokalna anestezija, nije se potrebno pridržavati ove mjere predostrožnosti. 

Kako izgleda frenuloplastika?

Dolaskom u ordinaciju smjestit ćete se na povišeni stol, a ovisno o procjeni anesteziologa može vam se aplicirati lokalna ili opća anestezija.

Jednom kada anestezija počne djelovati, specijalisti vrše mali rez na području frenuluma koji se rasteže, a zatim ponovo spaja razgradivim šavovima. Frenulum ovom tehnikom dobiva na duljini čime se smanjuje bol i iritacija na području glavića. 

Frenuloplastika obično traje između 15-20 minuta, a nakon zahvata smijete odmah ići doma na kućnu njegu.

Preporučujemo da na zahvat dođete u pratnji; djelovanje opće anestezije može biti prisutno i nekoliko sati nakon operacije zbog čega biste trebali izbjegavati vožnju

Oporavak nakon frenuloplastike

Nakon zahvata potrebno se pridržavati određenih smjernica kako bi oporavak bio što brži i bez mogućih komplikacija:

 • Izbjegavajte kupanje

Prvih tjedan dana izbjegavajte kupke. Duže kupke mogu omekšati bandaže, a topla voda može prouzročiti širenje kapilara i krvarenje na mjestu reza. U takvim situacijama radije preporučujemo tuširanje. 

 • Izbjegavajte masnu i začinjenu hranu

Masna i začinjena hrana može se odraziti pojačano mokrenje, a sastav urina može uzrokovati peckanje na području reza.

 • Nošenje laganije odjeće

Nakon zahvata preporučujemo nošenje komotnije i laganije odjeće kako biste izbjegli moguću iritaciju na zahvaćenom području. 

 • Spolni odnosi

Preporuča se odgoditi spolne odnose 4 tjedna od zahvata

 • Povratak svakodnevici

Svakodnevnim aktivnostima smijete se vratiti nekoliko dana nakon zahvata. U periodu oporavka smijete trošiti tablete protiv bolova, ali izbjegavajte analgetike koje razrjeđuju krv (Aspirin, Andol).

Koje su nuspojave nakon frenuloplastike?

Nakon frenuloplastike normalne su nuspojave kao što su:

 • Krvarenje
 • Crvenilo
 • Oticanje i pulsiranje penisa
 • Lokalna infekcija

Ako se navedene nuspojave nastave 3-4 dana nakon zahvata, kontaktirajte nas kako bismo se što prije pobrinuli za nastale poteškoće.

Koje su moguće alternative frenuloplastike?

Frenuloplastika nije jedina opcija za tretiranje poremećaja prekratkog frenuluma. Ovisno o procjeni specijalista, liječenje kratkog frenuluma moguće je implementacijom sljedećih metoda:

 • Vježbe istezanja

Specijalist vam u slučaju blagih slučaja može preporučiti vježbe istezanja koje mogu doprinijeti elastičnosti penisa, ali i smanjivanju napetosti kožice. 

 • Steroidne kreme i masti

Kortikosteroidne kreme mogu pomoći u omekšavanju i rastezanju frenuluma.

 • Frenuloktomija 

Potpuno odstranjivanje frenuluma ponekad je jedino rješenje kojim bi se eliminirala rigidnost i iritacija na području penisa.

 • Cirkumcizija

Cirkumcizija kao jedna od čestih zahvata na području penisa može otpustiti pritisak s frenuluma te time eliminirati navedene poremećaje.

Naručite se na pregled još danas

U Poliklinici Lohuis Filipović ponosimo se našim timom urologa, modernom tehnologijom, ali najviše zadovoljnim klijentima. 

Frenuloplastika u sedaciji dokazana je metoda kojom nastojimo eliminirati poremećaje vezane uz skraćeni frenulum, poput krvarenja, bolova prilikom spolnog odnosa, iritacije, savinuća penisa itd. 

Naručite se na pregled još danas pozivom na +3851 2444 646 ili ispunjavanjem online obrasca.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Ivan Svaguša, dr.med.

Ivan Svaguša, dr.med.

specijalist urologije, subspecijalist urodinamike i neurourologije