Bris uretre

Jednostavna i brza pretraga koja otkriva potencijalne uzročnike neplodnosti

Bris uretre - jednostavna i brza pretraga koja otkriva potencijalne uzročnike neplodnosti

Bris uretre je jedna od najvažnijih pretraga u dokazivanju infekcija donjeg dijela mokraćnog sustava te spolno prenosivih bolesti kao što su klamidija, gonoreja i HPV.

Infekcije spolnog sustava jedan su od vodećih uzroka neplodnosti danas.

Radi se o uzimanju brisa mokraćnog kanala koji se potom šalje na mikrobiološku analizu.

Koristi se za dokazivanje prisutnosti gljivičnih, bakterijskih i virusnih uzročnika u mokraćnoj cijevi.

Najvažniji uzročnici na koja se moguće testirati su:

  • klamidija (Chlamydia trachomatis)
  • ureaplazma (Ureaplasma urealyticum)
  • HPV (Humani papiloma virus)
  • gonoreja (Neisseria gonorrhoeae)
  • gljivična infekcija (Candida albinicanis)

Infekcije spolnog sustava koje nastaju kao posljedica zaraze navedenim uzročnicima predstavljaju ozbiljan socijalni, financijski i zdravstveni problem. 

U SAD-u godišnje se zabilježi 2,5 milijuna ambulantnih posjeta zbog upalne bolesti zdjelice (Pelvic Inflammatory Disease) koju uzrokuje klamidija.

Većina zaraženih u ranim stadijima nema simptoma, dapače neki od navedenih uzročnika mogu mirovati u organizmu nositelja u latentnom stanju. 

To znači da ne morate imati nikakve znakove bolesti, ali možete prenijeti mikroorganizam na partnera koji može oboljeti.

Ukoliko infekcija perzistira dulje vrijeme mogu nastati kronična stanja koja uzrokuju neplodnost jednog ili oba partnera. 

Dobra vijest je da se većina bolesti koje nastaju kao posljedica zaraze spomenutim uzročnicima vrlo uspješno liječe antibiotskom terapijom. 

Ponekada pacijenti odgađaju odlazak na testiranje zbog neugode ili straha. Možda ste od prijatelja i poznanika čuli da im je bilo nelagodno ili da je pretraga bolna. 

Međutim, vrijednost pretrage uvelike nadmašuje kratkotrajnu nelagodu od tek par sekundi koliko je potrebno da se uzme bris.

Bris uretre je jedna od glavnih dijagnostičkih metoda dokazivanja klamidije, gonoreje i HPV virusa koji mogu imati ozbiljne posljedice za vaše i zdravlje vašeg partnera.

Bris uretre - postupak, trajanje i rezultati

Bris uretre izvodi se pomoću tankog, sterilnog elastičnog štapića s vaticom na vrhu. Vatica pri vrhu štapića se najprije navlaži kako bi se olakšao ulazak u mokraćni kanal. 

Tijekom pretrage, pacijent leži na leđima i treba biti miran. Početak mokraćne cijevi očisti se fiziološkom otopinom ili vodom, potom se pristupi uzimanju brisa.

Sterilni štapić se uvodi u mokraćni kanal na dubinu od oko 2 centimetra te se lagano zarotira. Nakon toga se stavlja na transportnu podlogu koja se šalje u laboratorij na analizu.

Zbog anatomskog položaja mokraćne cijevi te prisutnosti velikog broja živčanih završetaka na spomenutom području, uzimanje brisa uretre sa sobom nosi razmjernu neugodu. Međutim, sami postupak uzimanja brisa uretre traje tek nekoliko sekundi

Unatoč kratkotrajnoj neugodi, bris uretre je dobro podnošljiva pretraga. Ima veliku dijagnostičku vrijednost u otkrivanju urinarnih infekcija i spolno prenosivih bolesti.

Uzimanje brisa uretre ne nosi pretjerane rizike. Pretraga je sigurna, ukoliko se izvodi u prikladnim antiseptičkim uvjetima ne izaziva komplikacije. Eventualno je moguće tijekom prvog mokrenja nakon brisa uretre osjetiti peckanje zbog nadraženosti područja.

Rezultati brisa uretre gotovi su kroz 2 do 10 dana, ovisno o uzročniku koji se brisom želi otkriti. Rezultati brisa na bakterijske uzročnike možete očekivati kroz 2 do 4 dana, na gljivične kroz 6 dana, a na HPV kroz 10 dana.

Priprema za bris uretre - važna za suzbijanje straha i nelagode od ove jednostavne pretrage

2 do 4 sata prije odlaska na bris uretre potrebno je izbjegavati mokrenje. Mokraća može djelimice isprati bakterije koje se pokušavaju otkriti u mokraćnoj cijevi.

Osim ove fizičke pripreme, našim pacijentima uvijek nastojimo dati što više informacija o izvođenju same pretrage kako bismo smanjili neugodu i strah uzrokovan neznanjem.

Bris uretre svakako nosi određenu nelagodu jer se ipak radi o osjetljivom području. Preporučujemo da na pretragu dođete pripravni na to da će neugode biti, ali da će trajati vrlo kratko. 

Također je uputno pažljivo slušati upute laboratorijskog tehničara te saznati što više informacija o načinu provođenja brisa uretre kako bi prilikom postupka bilo što manje iznenađenja. 

Bris uretre - gdje napraviti testiranje?

U Centru za spolne bolesti Poliklinike Lohuis Filipović koristimo najsuvremenije metode za dijagnostiku i liječenje spolno prenosivih bolesti.

Uzroci tegoba su razni te je potreban temeljit pregled kako bismo postavili dijagnozu i krenuli s pravim liječenjem.

Posebno se ističemo suradničkim pristupom i timskim radom koji ujedinjuje iskustvo, znanje i vrhunsku tehnologiju kako bismo odgovorili specifičnim potrebama svakog pacijenta. 

Naš cilj je uspješno postavljanje dijagnoze, liječenje, praćenje pacijenta te pozitivni i dugoročni rezultati.

Bris uretre kod muškaraca - muški spolni i mokraćni sustav pod udarom virusa i bakterija koje se jednostavno liječe kod pravovremenog otkrivanja

Kod muškaraca bris uretre predstavlja glavnu dijagnostičku metodu u otkrivanju spolno prenosivih bolesti i infekcija mokraćnog kanala.

Uretra ili mokraćna cijev kod muškaraca osim mokraće provodi i sjemenu tekućinu te predejakulat. Bris uretre dokazuje prisutnost bilo kakvog gljivičnog ili bakterijskog uzročnika bolesti u mokraćnom kanalu.

Najčešći razlozi upućivanja na bris uretre su:

  • poteškoće kod mokrenja - bolno, učestalo mokrenje
  • znakovi upale mokraćne cijevi - crvenilo i oteknuće
  • otečeni testisi
  • iscjedak iz mokraćne cijevi

Bris uretre dio je rutinskog pregleda mokraćne cijevi, a koristi se i kod dijagnosticiranja spolno prenosivih bolesti kao što su HPV, klamidija i gonoreja.

Svaka spolno aktivna osoba izložena je potencijalnoj infekciji HPV virusom bez obzira na spol i spolne navike. HPV virus rijetko uzrokuje simptome nositelju, stoga lako dolazi do širenja zaraze.

Kod muškaraca zaraženih HPV virusom, isti se često zadržava tijekom cijelog života. Obično se nalazi ispod prepucija (kožice), uz rub spolovila ili u uretri.

Dugotrajna infekcija HPV virusom kod muškaraca predstavlja rizik od razvoja raznih vrsta tumora, ponajviše raka penisa i anusa.

Klamidijska infekcija je kod nas, kao i u Europi, spolno prenosiva bolest s najvećim brojem zaraženih. Kod muškaraca klamidijske infekcije su u 50% do 70% slučajeva bez simptoma

Klamidija najčešće uzrokuje nespecifičnu upalu mokraćne cijevi kod muškaraca. Prolongirana infekcija može dovesti do kroničnih upala mokraćnih puteva, pasjemenika te neplodnosti.

Gonoreja je po učestalosti jedna od češćih vrsta spolno prenosivih bolesti. Kod muškaraca izaziva iscjedak iz penisa uz bol i učestalo mokrenje, obično 2 do 5 dana nakon spolnog odnosa sa zaraženom osobom.

U slučaju izostanka terapijskih postupaka, gonoreja s vremenom prelazi u kronični oblik te može zahvatiti prostatu, sjemenike i pasjemenike i uzrokovati neplodnost.

Bris uretre kao dijagnostička metoda otkrivanja bakterijskih, gljivičnih i virusnih uzročnika je neizmjerno važna jer se većina navedenih bolesti i infekcija uspješno liječi antibioticima, antimikoticima te cjepivom. 

Bris uretre kod žena - značajan u otkrivanju HPV infekcije

Iako je bris uretre pretraga koja se češće koristi u dijagnostici spolnih bolesti i infekcija mokraćnog sustava kod muškaraca, ima veliku važnosti i u otkrivanju spolno prenosivih bolesti kod žena.

Bris uretre kod žena ima istaknutu ulogu u dijagnostici infekcije HPV-om. HPV ili humani papiloma virus uzročnik je spolno prenosive infekcije koja zahvaća veliki broj žena i muškaraca. 

Većina osoba koje su zaražene virusom HPV-a ne znaju da su nosioci ovog uzročnika pa ga mogu nehotice prenijeti partnerima. 

Dodatna je poteškoća to što virus HPV-a ne izaziva prepoznatljive simptome, stoga ne samo da se lako prenosi, nego može i nositelju dugoročno izazvati ozbiljne posljedice za zdravlje.

Infekcija pojedinim, visoko rizičnim tipovima HPV virusa može dovesti do razvoja karcinoma vrata maternice, vanjskog spolovila, vagine, anusa. 

Rak vrata maternice jedno je od češćih malignih oboljenja kod žena. Prema zadnjim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rak vrata maternice je 4. po redu sijelo raka žena u dobi od 30 do 39 godina. 

HPV infekciju kao i bolesti koje se zbog nje javljaju, u potpunosti je moguće spriječiti primjenom cjepiva protiv HPV virusa.

Osim spomenutog, bris uretre kod žena koristi se za dokazivanje gljivičnih te bakterijskih uzročnika infekcije kao što su gonoreja i klamidija.

Prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, infekcija klamidijom je najčešća spolno prenosiva bakterijska infekcija u SAD-u. 

Klamidija je posebno opasna za žene jer najviše od svih spolno prenosivih uzročnika negativno utječe na zdravlje reproduktivnog sustava. Uzrokuje upalu grlića maternice, upalu mokraćnog kanala te rektuma. 

Dugoročno, klamidija može dovesti do upale zdjeličnog područja, kroničnih bolova u zdjelici, vanmaterične trudnoće i neplodnosti.

Gonoreja je još jedna od učestalih spolno prenosivih bolesti u općoj populaciji, a uzrokuje ju bakterija Neisseria gonorrhoeae

Zaraza gonorejom događa se prilikom spolnog odnosa tijekom kojeg dolazi do kontakta između sluznica. Također je moguć takozvani vertikalni prijenos bolesti s majke na dijete prilikom prolaza kroz zaraženi porođajni kanal.

Gonoreja u žena najčešće izaziva upale mokraćnog kanala i upale grlića maternice. Karakterizirana je pojavom pojačanog vaginalnog iscjetka, osjećajem boli i pečenja prilikom mokrenja, crvenilom i oteknućem grlića maternice.

Specijalistički tim Poliklinike Lohuis Filipović

U Ambulanti za urologiju Poliklinike Lohuis Fiipović koristimo najsuvremenije metode dijagnostike i liječenja uroloških problema. 

Urološki problemi muče muškarce i žene. Uzroci tegoba su razni te je liječenje zahtjeva temeljit urološki pregled u svrhu postavljanja dobre dijagnoze i odabira odgovarajućeg terapijskog postupka. 

Dopustite da vas saslušamo, pregledamo i učinimo svu potrebnu dijagnostiku kako bi otkrili uzrok smetnjama te ih otklonili ili ublažili.

Posebno smo ponosni na naš tim liječnika te njegujemo suradnički princip rada koji ujedinjuje iskustvo, znanje i vrhunsku tehnologiju.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Ivan Svaguša, dr.med.

Ivan Svaguša, dr.med.

specijalist urologije, subspecijalist urodinamike i neurourologije