Trigger finger (škljocavi prsti)

Vratite kontrolu nad vlastitim prstom i omogućite slobodno savijanje bez bolova i ukočenosti

Trigger finger- vratite kontrolu nad vlastitim prstom i omogućite slobodno savijanje bez bolova i ukočenosti

Trigger finger, još poznatiji kao škljocavi prsti, je pojava koja opisuje zgrčeni prst i nemogućnost pružanja prsta u ravni položaj nakon njegova savijanja. Ova abnormalnost javlja se zbog otečenosti tetive koja otežava savijanje prstiju i sprječava prolaz kroz ovojnicu, tkivo koje održava put tetive.

Iako bezopasna, ova nepravilnost može otežati vašu svakodnevicu, bilo da je riječ o pisanju, tipkanju, hvatanju, ili nekoj drugoj aktivnosti koja uključuje korištenje ruku. 

Često popraćen zvukom pucketanja u bazi prsta, po čemu je pojava i dobila naziv, škljocavi prst u kasnijim fazama razvoja može uzrokovati nelagodu i bolove, zbog čega je potrebno potražiti profesionalnu pomoć.

Kako je anatomija prsta povezana sa škljocavim prstima?

Naša ruka sačinjena je od tri osnovna tkiva: koštano tkivo, mišićno tkivo i vezivno tkivo koje uključuje tetive. 

Kosti prstiju okružene su mišićima i tetivama, a ono što dodatno povezuje tetive s kostima su prstenaste ovojnice koje osiguravaju kompaktnost cijele anatomije prstiju. Ove ovojnice ''drže'' tkiva na mjestu i osiguravaju prohodno savijanje prstiju. 

Ipak, ako su tetive izložene dugotrajnim naporima ili oštećenjima, može doći do oticanja koje otežava savijanje prsta te stvara nekontrolirani trzaj, često popraćen zvukom pucketanja. 

Otečena tetiva blokira prolaz kroz ovojnicu te je zato prst ukočen u savijenoj poziciji. Otečena tetiva najčešće se pojavljuje u bazi prsta, na mjestu gdje se on povezuje s dlanom.

Kako prepoznati trigger finger?

Škljocave prste možete prepoznati po sljedećim simptomima:

 • Pucketanje prstiju

Pucketanje prstiju jedan je od glavnih simptoma škljocavih prstiju. Iako je zvuk pucketanja često zamijenjen za aktivnost pucanja prstiju, razlika je u tome što pucketanje trigger fingera možete prepoznati po zvuku koji dolazi iz baze prstiju, najčešće u području dlana. 

 • Pojava kvržica na dlanu

Oticanje tetive može se primijetiti pojavom kvržice na dlanu. Kvržica s vremenom može postati osjetljiva i bolna na dodir, zbog čega je potrebno što prije tretirati ovu pojavu.

 • Ukočenost prsta 

Ukočenost prsta, pogotovo u jutarnjim satima, jedan je od glavnih simptoma trigger fingera. 

 • Kratkotrajna zgrčenost prsta 

Kratkotrajna zgrčenost prsta je sljedeća faza napretka ove pojave, često popraćena asistiranjem vraćanjem prsta u početni položaj. Ako dođe do faze razvoja u kojoj morate ručno vraćati prst u ravni položaj, kirurški postupak ovdje postaje jedino efikasno rješenje. 

 • Trajna zgrčenost

Trajna zgrčenost je najteža faza razvoja trigger fingera, prilikom koje vraćanje prsta, usprkos ručnom namještanju, nije učinkovito. Tetiva i ovojnica su ovoj situaciji toliko otečeni da bilo kakvi pokušaji vraćanja prsta postaju bolni.

Simptomi škljocavog prsta razvijat će se po navedenom redoslijedu, počevši s pucketanjem, pa sve do trajne zgrčenosti zbog koje je potrebno što prije potražiti profesionalnu pomoć.

Trigger finger najčešće zahvaća palac, srednji prst i prstenjak, iako je moguća pojava kod svih prstiju. Ovisno o aktivnostima koje provodite, poput hvatanja, ili držanja teških predmeta,  škljocavi prsti mogu se pojaviti na obje ruke istovremeno. 

Koji su uzročnici trigger fingera?

Razvoj poremećaja škljocavih prstiju češći je kod osoba s određenim zdravstvenim dijagnozama, poput dijabetesa ili reumatoidnim artritisom.

Ipak, dulji pritisak i trošenje tetive može izazvati poremećaj škljocavih prstiju, bez obzira na povijest bolesti. Aktivnosti poput učestalog hvatanja ili dizanja teških predmeta može iziritirati tetivu te izazvati formiranje zadebljanja i oštećenja. 

Kada je u pitanju učestalost poremećaja po spolu, potrebno je napomenuti kako žene češće boluju od ovog poremećaja, što se može pripisati slabijoj konstrukciji mišića i tetiva u dlanovima i prstima. 

Kako tretiramo trigger finger?

Škljocavi prst može se tretirati operativno, ako je u pitanju ozbiljnija faza razvoja, ali i bez operacije, ako je u pitanju početna faza razvoja, bez značajnijih simptoma. 

Neinvazivne metode liječenja škljocavih prstiju uključuju: 

 • Odmor

U nekim slučajevima dovoljno je na par dana biti odsutan od aktivnosti koje su uzrokovale pojavu škljocavog prsta, poput dizanja i hvatanja teških predmeta, ili dugotrajnog rada s rukama. 

 • Hladne obloge

Hladne obloge mogu smanjiti otekline tetive i olakšati savijanje prstiju, bez ukočenosti i zapinjanja. 

 • Udlaga

Liječnik vam može postaviti noćnu udlagu koja će vratiti prst u ravni položaj. Tetiva će biti opuštena u tom položaju, a otekline se mogu s vremenom smanjiti, olakšavajući savijanje. 

 • Vježbe istezanja prstiju

Vježbe istezanja, ako ne osjećate bolove i nelagodu, mogu pomoći u poticanju cirkulacije koja će smanjiti otekline i olakšati savijanje prstiju.  

Invazivne metode najčešće uključuju: 

 • Steroidne injekcije

Steroidne injekcije mogu pomoći u opuštanju ovojnice i savijanju prstiju bez zapinjanja i osjećaja bolova. Terapije injekcija može se ponoviti, a zbog svoje učinkovitosti se smatra jednim od najčešćih tretmana za liječenje škljocavih prstiju. 

 • Operativni rez prstenaste ovojnice

Ovaj operativni postupak uključuje mali rez na području ovojnice u bazi prsta. Stvaranjem reza omogućuje se bolja prohodnost tetive kroz ovojnicu, čime savijanje prsta postaje olakšano i bez zapinjanja. 

Kako izgleda operacija škljocavog prsta?

Operacija škljocavog prsta je rutinski zahvat koji se, uz steroidne injekcije, najčešće provodi u poliklinikama. 

Nakon što lokalna anestezija počne s djelovanjem, liječnik vrši mali rez u bazi vašeg prsta, ne veći od 10-15mm. Rez se obično radi u blizini A1 ovojnice, koja sprječava prohodnost tetive prilikom savijanja. 

Nakon reza, liječnik će testirati učinkovitost zahvata pomicanjem prsta. Ako se prst kreće bez opora, rana se zatvara manjim šavovima, a osoba je potom puštena na kućnu njegu. 

Operacija u prosjeku traje između 10 i 15 minuta.

Kako izgleda oporavak nakon operacije škljocavog prsta?

Nakon operacije, bit ćete pušteni na kućnu njegu. U naredna dva dana morat ćete ruku držati na povišenome, te jednom dnevno mijenjati zavoje kako biste provjerili je li zacjeljivanje rane ide prirodnim tempom. 

Iako se na posao smijete vratiti 1-2 dana nakon operacije, potpuni oporavak možete očekivati nakon 6 tjedana. 

U tom periodu potrebno je izbjegavati intenzivne fizičke aktivnosti koje uključuju hvatanje i držanje teških predmeta, kao i učestale aktivnosti s rukama, poput rezanja nožem, pisanja ili ostalih aktivnosti koje potiču jako savijanje prstiju. 

Nuspojave su rijetke, iako se nikad ne smije isključiti mogućnost infekcije i otvaranja rane. Zbog toga je potrebno redovito provjeravati proces oporavka i obavijestiti liječnika u slučaju da primijetite znakove infekcije poput gnoja, otekline, crvenila ili čak temperature

Naručite se na pregled

Poremećaji škljocavih prstiju više vam ne mora otežavati svakodnevicu. Uz profesionalne kirurške tretmane i dugogodišnje iskustvo liječnika, operacija trigger fingera smatra se rutinskim zahvatom s visokom stopom učinkovitosti i brzim oporavkom bez nuspojava. 

Naručite se na pregled i napravite prvi korak prema naglašavanju vaših oblina. Ispunite naš online obrazac, ili nas nazovite na +385 1 2444 646.


VAŠI DOKTORI

Glavni je cilj Poliklinike LF poboljšati kvalitetu života i zdravlje naših klijenata pružajući im vrhunsku zdravstvenu uslugu.

Dr.sc. Nino Fuchs, dr.med.

Dr.sc. Nino Fuchs, dr.med.

specijalist plastične rekonstruktivne i estetske kirurgije